С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Моят стаж в Southwestern Advantage

Програмата те учи как да станеш истински отговорна личност и да се справяш със ситуациите, които животът ти поднася, споделя Евелина Проданова
Share Tweet Share
Снимка

Евелина Проданова с човек от последния й екип от лятната програма през 2012 г. по време на награждаването на участниците в програмата

 

В рубриката "Моят стаж" ви срещаме с младежи, които споделят за стажантската програма, която са преминали, как са научили за нея и как тя е помогнала за кариерното им развитие. Днес ви представяме Евелина Проданова, която разказва за стажа си в Southwestern Advantage - лятна студентска програма в областта на продажбите и мениджмънта, която се провежда ежегодно в САЩ и е отворена за участници от цял свят. Евелина е завършила бакалавърска степен по книгоиздаване към Журналистическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) и магистратура по организационно поведение и консултиране на организации към Философския факултет отново на СУ. Програмен координатор е на Българския център на жените в технологиите (BCWT). Също така е сред създателите на Brain Workshop Institute - организация, която предлага специализирани анализи, обучения, семинари, конференции в области като икономика, финанси, право, мениджмънт, продажби.

Ако и вие искате да разкажете повече за стажа си и натрупания опит, пишете ни на karieri@karieri.bg.

Моето образование дотук
Завършила съм бакалавърска степен по книгоиздаване към Журналистическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) и магистратура по организационно поведение и консултиране на организации към Философския факултет отново на СУ. През лятото на 2014 г. бях приета като един от 30-те стажанти по лятна програма за предприемачество, която е част от програмите "Младите лидери на България", организирани от Фондация "Америка за България" всяка година, и преминах през ускорен курс по предприемачество в колежа "Бабсън" в Бостън, САЩ. Понастоящем съм редовен докторант към СУ в областта на организационната психология и изследвам организационни феномени в стартиращи компании.

Темата за промяната на образователната ни система е толкова обсъждана, но на база това, което преживях в "Бабсън", смело мога да твърдя, че много ни липсва преплитането между практика и теория. Не е нужно университетът да ни осигурява стаж във всяка изучавана дисциплина. Практически знания се придобиват чрез упражнения, ролеви игри, изследване на казуси. Някои преподаватели влагат време и разработват програмите си добре, включвайки всички тези компоненти. Други не го правят и е лесно да се изгуби интересът към дисциплината. Днес светът е глобален и е необходимо да се включат технологиите. Онлайн дискусии с други университети, виртуални групи за съвместна работа, общи проекти - всичко това носи огромни плюсове на студентите и ги мотивира допълнително, тъй като създава интересни контакти и позволява опознаването на чужди култури.

Моята работа
Заемам няколко роли. Програмен координатор съм на Български център на жените в технологиите (BCWT). Преди 5 години създадохме с още няколко млади експерти организацията Brain Workshop Institute, чрез която предлагаме специализирани анализи, обучения, семинари, конференции в няколко специфични области като икономика, финанси, право, мениджмънт, продажби. В рамките на 2015 г. бях част от управителния съвет на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), която е създадена от алумни на програмите "Младите лидери на България". В момента продължавам да бъда ангажирана с някои от проектите и управлението на организацията.

Снимка

Малка част от българската група в Sales School в Нашвил, Тенеси

 Моят стаж
Програмата на Southwestern Advantage е едно от най-ценните неща, които са ми се случвали до днес. За нея разбрах от съобщение, което една млада дама направи в лекция. Бях първи курс през 2006 г. Съвсем по студентски закъснявах и влязох 30-тина минути след началото на лекцията. Изпуснах част от информацията, но беше достатъчно това, което чух, за да провокира интереса ми - лятна програма със статут на стаж в САЩ с продължителност от 4 месеца, в която развиваш свой собствен бизнес в областта на продажбите (директни при това), като в този период усвояваш презентационни и комуникационни умения, развиваш лидерския си потенциал и най-важното - учиш се как да продаваш себе си. След тази кратка информационна сесия отидох на презентация, която се организира от работещите по програмата, на която по-подробно се запознах с естеството на стажа.

Има процес на подбор, през който се преминава и който за разлика от други места трае около 10 дни. През това време кандидатите се явяват на няколко интервюта, за да се запознаят с програмата и хората, които я ръководят, както и да се определи кои кандидати са подходящи за подобна програма, имат ли потенциал и искат ли да го развиват. Изключително важно е кандидатите да покажат готовност да се учат, да са проактивни, да са самостоятелни, адаптивни и да могат да се справят с трудности, както и да реагират добре при ситуации на промяна. В случай че кандидатът е одобрен, се започва подготовка за документи за работна виза за САЩ. Използва се J1 виза чрез спонсор, който в случая е General Educational Concepts (GEC). Документите са подобни на тези, които се подготвят за лятна бригада тип Work and Travel, има и подкрепа през целия процес от страна на организаторите.

Снимка

Едно от приемните семейства на Евелина в САЩ - Джим и Микаела

 Програмата е много различна от други в една основна и важна част - можеш да участваш много пъти, стига да се справяш добре. Ако покажеш упоритост и покажеш умения през първото лято, можеш да бъдеш поканен като участник по т.нар. мениджърска програма. Тогава преминаваш през обучение как да ръководиш екип от хора, който тук в България след лятото си сформираш, обучаваш и през следващото лято ръководиш на място. Така през 2006 г. се записах да участвам за летен стаж, а през 2012 г. управлявах българската организация с 60 човека под мое ръководство.

Моите задачи и отговорности
Най-хубавото на тази програма е именно това, че те учи как да станеш истински отговорна личност и да се справяш със ситуациите, които животът ти поднася. В момента, в който студентите са избрани да участват, започва тяхното обучение. Директните продажби са изключително интересна, но и трудна за овладяване материя. Обученията, през които се преминава на седмична база тук в България, преди да се замине за САЩ, включват умения по продажби, изграждане на лидерски качества, подобряване на комуникационните умения, както и ефективна работа в екип. Поставят се най-различни задачи, има тийм билдинг събития, семинари, както и срещи за опознаване на екипа, с който заминаваш за САЩ.

Снимка

На рафтинг в Колорадо

 По време на летния период в САЩ обученията продължават, но те са вплетени в работна среда. Компанията се намира в Нашвил, Тенеси. Първата седмица, която всяка група прекарва в САЩ, е именно там, т.нар. Sales School - интензивно обучение, предоставено от хора с най-добрите резултати години наред. Това обучение за участниците е безплатно, а самата компания продава на различен набор от фирми.

След обучението всяка група се отправя към предварително разпределени щат и място. Всички са настанени в приемни семейства, което е страхотно само по себе си - много често приемните семейства са на алумни на самата програма. Историите, които съм чувала от тях, нямат равни. Шест дни в седмицата са работни, а неделята е ден за обучение и някакво забавно групово занимание. През 6-те дни всеки човек работи самостоятелно, развива сам собствен бизнес, продавайки образователна система за деца и ученици от врата на врата. Ръководителите на групите работят с участниците за първа година през някои от дните, за да проследяват прогреса, така се случва т.нар. практическо обучение (от англ. on-the-field training). Всяка неделя обучението е на конкретна тема, която надгражда знанията и уменията и се определя от резултатите на групата всяка седмица, за да е максимално адекватно на нуждите.

След приключване на летния период в България се организира церемония по награждаване за всички участвали студенти, както и за техните родители. На церемонията се раздават множеството награди, които се печелят за най-различни постижения по време на лятото и в която отпразнуваме постиженията и здравия труд.

Снимка

На бейзболен мач

 Градът, стандартът на живот, забавленията
Работила съм в много щати и различни градове в САЩ. А хората, които срещнах за всички тези години, и до днес са ми приятели. Благодарение на Facebook можем да разменяме снимки, да си разказваме какво се случва по различните краища на света. Едно прекрасно изживяване се случи през 2008 г. година, когато бях поканена на сватбата на Микаела - жената, при която живях предходното лято, в Естъс парк, Колорадо, което е приказно местенце. В Оклахома живях с едно голямо мексиканско семейство, с което много се забавлявахме. Всеки рожден ден беше пиршество, а трите деца ни посрещаха всяка вечер с нова българска дума, научена от Google. Приятелствата са много, а помощта, която съм получавала безвъзмездно, едва ли мога да сравня с нещо друго.

Благодарение на програмата съм посетила над 30 дестинации. Като мениджър през годината преминаваш през допълнителни обучения, които често са някъде извън страната, в различни дестинации в Европа. Такива места бяха Единбург, Берлин, Будапеща, Корк, Прага, Майорка, Гран Канария, няколко места в Кипър, Гамбия. В групата, в която работих, имаше хора от Великобритания, Чехия, България.

Знанията и уменията, които получих
Няма ден дори и толкова години по-късно, в който да не използвам наученото от този стаж. Всички умения, които споменах, са безценни и са такива, които използвам във всички сфери, в които съм ангажирана в момента. Най-ценното на програмата е това, че ти дава възможност да се развиваш. Аз бях на 19 години, когато заминах за първи път. Научих се как да се справям с всички трудности сама и да ги приемам като възможности за израстване, научих се да искам от живота, да се боря за това, което искам, да не се отказвам никога и да вярвам в себе си и в това, че ако човек има цел и положи необходимите усилия, то нещата ще се случат.

Всичко това си нося всеки ден с мен и продължавам да постигам целите, които си поставям. А другото най-ценно са прекрасната среда и хората в нея - среда, която те бута нагоре, която ти дава, а не ти взима, и на която ти искаш да даваш. Хората са такива като теб - търсещи, борещи се, мислещи, променящи, постигащи. Знам, че ако имам идея за някакъв проект, то в тази група от хора ще намеря поддръжници и ще успеем да направим това, което искаме да направим.

Снимка

Част от международната група на обучение по мениджмънт

 Трудностите и предизвикателства
Трудностите са много и от различно естество - точно както в ежедневието ни тук. Най-голямата трудност обаче е борбата със самия себе си. Когато ти е трудно, когато не се справяш толкова добре, колкото ти се иска, започваш да губиш доверие в собствените си възможности, започваш да се отчайваш, увереността ти отслабва. Най-трудно е да се самомотивираш, да се справиш с чувството на разочарование, ако не се справяш спрямо очакванията си, да преодолееш себе си и да излезеш от така удобната зона на комфорт. Всяко лято (през всички 6 години, в които участвах) съм преминавала през всички тези стъпки отново и отново, но точно те са ме направили човека, който съм днес.

Какво ми хареса
През всичките 6 години съм имала до себе си много силни ментори. Мениджърите, с които съм работила - Дейв Козър и Робин Макърджи, са хора, на които дължа много от наученото. Всяко лято участват около 2500 студенти от различни места по света и въпреки това президентът на компанията Дан Мур намираше време да ни посещава, да говорим по телефона, да ни кани на вечеря в къщата си в Тенеси, да дава съвети и да помага, когато е необходимо.

Дан е завършил "Харвард" и в продължение на 30 години успешно
ръководи компанията заедно с изпълнителния директор Хенри Бедфорд. С него пък съм имала щастието да се возя с балон - от тези с топлия въздух. Независимо от позицията, от годините, прекарани в компанията, или от материалното състояние, което са натрупали, всички тези хора правеха знанията достъпни именно поради философията на компанията - щастието е в споделянето, само така можем да растем заедно.

Източници на информация
Разказах малко по-горе как чух за програмата. "Кариери" е едно страхотно място за получаване на информация. Много хубава инициатива е хора, които вече са преминали през стажантски програми, да разказват преживяванията си. Един подобен разказ дава различна перспектива.

Моите планове за професионално развитие
Занимавам се с организационна психология в областта на предприемачеството и имам идеи как да развия точно тези две среди, така че науката да бъде полезна на стартиращите компании. Няма нужда да стискате палци - в Southwestern Advantage се научих, че късметът е там, където здравата работа и вложени усилия срещат възможността, така че вярвам, че ще постигна това, което искам, ако работя в тази посока.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly