С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Харвардският университет

Лена Бориславова разказва за образованието и преживяванията си в Харвардския университет като стипендиант на Фондация "Фулбрайт"
Share Tweet Share
Снимка

Лена Бориславова

[Личен архив] 

В рубриката "Моят университет" ви представяме различни университети от цял свят през разказите на българи, които учат или са се обучавали там. Чрез нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна. Ако сте студент извън България и искате да разкажете повече за вашия университет, пишете ни на karieri@karieri.bg.

Със съдействието на Фондация "Фулбрайт" днес ви срещаме с Лена Бориславова. Тя е стипендиант на "Фулбрайт" за 2015-2016 г. и отскоро е магистър по право от Харвардския университет. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От началото на 2015 г. е вписана в Софийската адвокатска колегия като практикуващ адвокат, а преди това е работила като правен сътрудник в немско-българска кантора.

Пред "Кариери" тя разказва за процеса и условията за кандидатстване за финансиране по "Фулбрайт", за трудностите и предизвикателствата, които е срещнала, както и за обучението и живота в "Харвард".

Моята работа
В началото на януари 2015 г. се вписах в Софийската адвокатска колегия като практикуващ адвокат, а преди това работих като правен сътрудник в немско-българска кантора главно в сферата на дружественото право, съпътстване на чуждестранни инвестиции в България и изпълнение на чуждестранни съдебни актове у нас.

Моето образование
Завършила съм право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". По време на следването учих и шест месеца в Германия по програмата "Еразъм". Като студент три поредни години участвах в състезанието по международно право "Джесъп", като през 2013 г. тренирах и отбора на Софийския университет.

Снимка

Лена Бориславова

 Стипендията "Фулбрайт"
Стипендията, за която аз кандидатствах, беше за 10-месечна докторска или магистърска програма в Щатите независимо от конкретната специалност.

Кандидатът първо подава документи за стипендията и едва след като бъде одобрен, започва да кандидатства в самите университети – до 4 на брой. Селекцията на университетите се одобрява от американския партньор на Комисията "Фулбрайт" – Institute of International Education (IIE), като те имат правото да извършват окончателни промени без съгласието на кандидата.

За да кандидатства за стипендията, кандидатът трябва да следва инструкциите относно необходими документи, есета и 3 броя препоръки. От голямо значение е да се представи добър резултат от изпита TOEFL, независимо от другите сертификати за добро владеене на английски език. Относно мотивационните есета важно е кандидатът да покаже, че желае да реализира една от целите на самата комисия - да се завърне в България (което е и едно от условията на стипендията, по която кандидатствах) и да способства за едно по-добро гражданско общество и устройство.

Препоръките, които се прилагат за стипендията, след това могат да бъдат използвани и за кандидатстване в самите университети, като голямо улеснение се явява обстоятелството, че те се подават директно от комисията и не е необходимо постоянното съдействие и координиране с лицето, което вече веднъж ви е препоръчало. Сравнявайки с колегите ми от "Харвард", важното за университетите е препоръките да са дадени от по–значими публични фигури в обществения живот на страната. Високо се оценяват препоръки или работа за Върховните съдилища, ако кандидатът е юрист.

Размерът на стипендията е 30 хил. щатски долара, като комисията поема допълнително здравната застраховка и разходите за самолетен билет. Сумите се изплащат след съгласуване с университета и студента. Дали стипендията ще бъде достатъчна зависи много от университета, в който се кандидатства, и на второ място дали комисията има договорености с институцията за осигуряване на по-благоприятни финансови условия.

За съжаление, съдейки по моя опит и по този на студенти от други държави, поради финансови ограничения и липсва на договорености комисията не насърчава кандидатстване в най-престижните университети в САЩ. В моя случай, дори след като ме приеха в "Харвард", тъй като не ми достигаха средства, бях посъветвана да помисля за някой по-нископрофилен университет. За щастие, ми отпуснаха стипендия от "Харвард" и получих финансова подкрепа от българската кантора "Георгиев, Тодоров и Ко."

Снимка

Лена и нейни съкурсници

 Изборът на стипендиантите
Подборът протича на два етапа – по документи и след това интервю с представители на комисията. Одобряват се петима основни кандидати от всички специалности, за които е разпределено финансиране, и трима алтернативни в каскаден ред. На алтернативните кандидати не се гарантира финансиране, но се поемат разходите и таксите по кандидатстване (а това често са по 100 щатски долара за университет) и комисията и IIE придвижват част от документацията.

По една или друга причина аз бях селектирана като последен алтернативен кандидат, но в последния момент (буквално 3 дни преди крайния срок за приемане на офертата на университета или 6 месеца след подбора от страна на "Фулбрайт") комисията успя да разпредели финансиране от други кандидати (някои отказали се, други получили повече средства от необходимите) и за мен. Така че в тази връзка основен съвет към кандидатите е да не се отказват и да не губят надежда.

Снимка

Лена в българска носия

 Задачи и отговорности на стипендиантите
Основно изискване на програмата е стипендиантът да се завърне след обучението си за период от 2 години. Идеята е той да пренесе наученото на родна почва и да има положително социално и обществено въздействие. И наистина мога да потвърдя, че човек се вдъхновява, идват му идеи какво би могъл да направи, промени, подобри или създаде. Не всичко, което виждаме в Америка, е добро или непременно подходящо да бъде внедрено у нас, но определено това изживяване отваря очите и хоризонтите.

Харвардския университет
"Харвард" е уникално място. Университетът е известен в цял свят, а най-силните му страни са хората и средата, която предоставя. Тук преподават едни от най-светлите и уважавани умове в САЩ, представители на всички големи кантори изнасят всекидневно презентации на различни правни теми в надпревара да впечатлят обучаващите се студенти, които на свой ред са изключително мотивирани, ангажирани и активни.

Снимка

 Традиционните лекции по предмети като дружествено, конституционно, търговско право и пр. не надминават очакванията, които така или иначе са доста високи. Всичко останало обаче е абсолютно различно и неочаквано.

Преди всеки час, дори за най-първата лекция, от студента се очаква да е прочел и подготвил средно между 80-150 страници. Студентите са активно насърчавани да разговарят с професорите, да ги посещават в кабинетите, да им пишат, гостуват или ходят на вечери с тях. Самите професори приветстват личния контакт, стараят се да запомнят името на всеки един от 100-те студента в класната стая, да знаят откъде идва и от какво се интересува, да ги поканят в дома си и да им сготвят вечеря.

Що се отнася до кампуса, вниманието към детайла и грижата към студента е на завидно ниво, подкрепено от солидни налични ресурси. Правната библиотека работи 24/7. Тя е най-голямата библиотека с правна литература в света и ако се случи да не разполага с дадена книга, то тя се закупува в рамките на седмица след заявка от студента. По всяко време на разположение на студента са десетина библиотекари, чиято основна цел е да подпомагат студенти, пишещи дипломна работа и имащи нужда от помощ с подбора на необходимата литература. По време на изпитната сесия в библиотеката се раздават игри за забавление, книги за възрастни за оцветяване, бонбони и насърчителни бележки.

Кампусът предлага безплатни консултации с психолози и представители на персонала. На място има банкомати, безплатен нотариус, поща, ресторант, зони за разпускане с камини, безплатно кафе и чай, безплатен фитнес, стаи за провеждане на интервюта, стаи за учене с всякаква налична техника и др.

Студентите имат различни инициативи и постоянно организират събития, канят гости от най-високо ниво, правят кампании по наболели обществени проблеми, участват по различни програми в обществена полза и др.

Снимка

"Харвард" през зимата

 Градът
Кеймбридж се намира непосредствено до Бостън в щата Масачузетс. Целият район е известен като Нова Англия и до голяма степен, особено Кеймбридж, има европейски привкус – малки улички, с многобройни заведения и ресторанти, пъстри витрини. Тъй като в радиус от 15 км. има поне 20 университета и колежа, мястото е изпълнено с много млади и амбициозни хора, които доминират градския пейзаж. В същото време нерядка гледка на Харвард скуеър са просяците и бездомниците. Разходите за живот са сред едни от най-високите в САЩ. Наемите на една стая с баня и може би малка кухня започват от 900-1000 щатски долара месечно.

Самият Бостън е доста по- малък от това, което си представях. Улиците са спокойни, а задръстване има само около Харвард скуеър. Пристанището е едно от най-красивите места в града. Местните се гордеят също и с богата история на местността, тъй като тук са се установили едни от първите преселници. Първото метро също е пуснато тук, но оттогава не е реновирано особено много и е доста бавно.

Снимка

 През свободното време
Свободно време почти не остава, тъй като университетът и животът на кампуса предоставят толкова много възможности, че е почти невъзможно да нямаш какво да правиш. Встрани от лекциите, всекидневно има интересни дискусии, конференции, речи и презентации на различни теми.

Редовно има нетуъркинг събития в различни заведения, организирани от кантори или от студентските организации с цел създаване на лични връзки с техните представители. Студентите често се организираме за пътувания из страната, концерти, театрални постановки или кино.

Снимка

Сграда в кампуса на университета

 Трудности и предизвикателства
Основно проблемите бяха преди заминаването ми поради липсва на опит и връзка с други стипендианти или студенти, които да са завършили в "Харвард". В началото особен дискомфорт ми създаваше условието на комисията, че мога да комуникирам с университети, в които кандидатствам, само чрез самата комисия.

Информацията и обратната връзка не винаги бяха навременни и изчерпателни. Все пак ги имаше. Осъзнавам, че комисията е претрупана и процесът е сложен, но и на един кандидат-студент не му е никак лесно.

На следващо място, голяма трудност бе обстоятелството, че документите, които ми бяха пратени от "Харвард" с цялата информация - как да се регистрирам за жилище, какви са паролите ми за достъп до всички сайтове, как да се запиша за курсове и въобще цялата информация, от която един начинаещ студент има нужда - получих с голямо закъснение, почти след всички крайни срокове. Комисията не бе от особена полза до голяма степен поради липсата на опит с процедурите конкретно за "Харвард". Предполагам за други университети, с които са свикнали да работят, процесът потича доста по-гладко.

Снимка

 След пристигането в "Харвард" имах 3-седмична програма за ориентация, организирана от самия университет. "Фулбрайт" също предлага 1-седмична ориентация преди започване на лекциите, която предоставя чудесна възможност да се запознаеш с други студенти от различни държави.

Нивото на трудност много зависи от подборът на курсовете и с колко време за подготовка разполага студентът. В моя случай първият семестър бе доста натоварен, взех някой от най-тежките предмети с много материали за четене, работих за професор и същевременно се опитвах да съм в крак с всичко случващо се на кампуса, за да се ориентирам какво искам да правя.

В същото време тук студентите не се провалят на изпит – никой не знае дори каква е процедурата, ако не успееш да си вземеш изпита. Това просто не се случва. Ученето количествено е ужасно много, но повечето предмети са доста интересни и предизвикателни.

Снимка

Сграда в кампуса на университета

 Моите източници на информация
За програмата научих от интернет, докато търсех начини за финансиране и учебни програми за студенти по право.

Полезен източник биха били познати, които или са кандидатствали за финансиране от комисията или са се обучавали в избраните университети. Аз нямах такива, но приветствам всеки, който има въпроси, да се опита да се свърже с мен или с Мария Костова от "Фулбрайт".

Снимка

Сграда в кампуса на университета

 Какво ми харесва
Не съжалявам за нито едно от решенията си. Без финансирането от страна на "Фулбрайт" нямаше да мога да си позволя да замина и вече втори семестър да съм сред изумителните хора, с които работя и уча тук в "Харвард". Горещо препоръчвам на всеки да не се отказва и да даде от всичко от себе си, за да се опита да изживее подобна година. Въпреки всички препятствия, а те бяха не малко, начин винаги има, ако човек има какво да предложи и знае за какво се бори.

Снимка

 Какво не ми харесва
Трудно е да се каже. Може би понякога разнообразието и наличието на безбройни възможности ме натоварват. Аз обичам да имам време за себе си, да изляза на безгрижно кафе с някой близък приятел или просто да се разходим. Тук между лекциите, конференциите, студентските инициативи 25-те имейла на ден, някак си не ми остава много време за себе си.

Снимка

Сграда в кампуса на университета

 Плановете ми за професионално развитие
След приключване на програмата ще се завърна в България да работя и при добро стечение на обстоятелствата и след като понатрупам практически опит – да преподавам. Имам много идеи за университета и начина на преподаване в него, които ми се иска да обсъдя с преподавателите и представителите на университетската администрация. Стискайте ми палци!
Научете повече и за другите университети, които сме представяли в рубриката, като използвате интерактивната карта "Моят университет". Чрез бутона за навигация, който се намира горе вляво, имате достъп до списък с университетите, филтрирани по държави. Можете да стигнете до всеки един от тях и ако директно изберете "точка" от картата. За всеки университет има снимка и кратко представяне с линк към пълния разказ за него.
Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly