С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

George Washington University Law School, САЩ

Ивайло Димитров разказва за университета, магистратурата по "Международно и сравнително право", която завършва там, и за преживяванията си в Америка
Share Tweet Share
Снимка

[личен архив] 

В рубриката "Моят университет" ви представяме различни университети от цял свят през разказите на българи, които учат или са се обучавали там. Чрез нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна. Ако сте студент извън България и искате да разкажете повече за вашия университет, пишете ни на karieri@karieri.bg.

Днес ви срещаме с Ивайло Димитров, който е завършил магистратура по "Международно и сравнително право" в George Washington University Law School, САЩ

Моят университет
През академичната 2016/2017 г. се обучавах в George Washington University Law School (GW Law), което се намира в столицата на САЩ - Вашингтон, окръг Колумбия. Правното училище е създадено през 1865 г. и е едно от най-старите в САЩ. В него се обучават около 2 000 студенти, от които близо 400 чуждестранни, обучаващи се в магистърски програми. Въпреки това по-голямата част от останалите студенти също идват от най-различни краища на света, което създава изключително международна и обогатяваща среда. Университетът е в административния център на града, като съседства със сградите на Световната банка и се намира на две пресечки от Белия дом. Именно локацията, която дава възможност за богата палитра от извънаудиторни дейности, разнообразната среда, както и наличието на много професори със сериозна репутация в практиката ме накараха да избера висшето училище.

Снимка

[личен архив] Моята специалност
Програмата, която завърших, беше едногодишна магистратура по международно и сравнително право. Американските университети предлагат почти неограничени възможности студентите да си създадат собствена програма, избирайки от множество избираеми дисциплини, така че моята програма беше съсредоточена в сферата на международното икономическо право, търговския и инвестиционен арбитраж, международното право на търговията, бизнес транзакциите и др. Избрах тази програма, поради прекрасните дисциплини, водени от водещи практици в областта на международното икономически право, както и защото професионалните ми интереси са насочени към тази област. В крайна сметка завърших с най-високи почести с един от най-високите успехи в цялата програма от 320 международни и американски студенти.

Такси и стипендии
Магистърската програма, по която се обучавах, струва 51 000 долара. Като добавим сумите за учебници, жилище и ежедневни разходи, бюджетът набъбва значително.

Обучението ми в GW Law стана възможно благодарение на две стипендии, на които бях титуляр. На първо място, бях стипендиант на Комисията "Фулбрайт", за която беше подробно разказано в едно от предишните издания на вашата рубрика. На второ място, бях носител на стипендия "Томас Бургентал", отпусната от самото правно училище и кръстена на бившия съдия в Международния съд на ООН и дългогодишен преподавател в GW Law. За носители на тази стипендия се избират кандидати с изключителни академични и извънаудиторни постижения, както и въз основа на качеството на подаденото мотивационно есе.

Трудности и предизвикателства
Трудност номер едно беше намирането на допълнителни средства, с които да поддържам скромен стандарт на живот, докато следвам в САЩ. Разликите в цените на стоки, услуги и жилища са убийствени и едногодишен престой във Вашингтон ангажира средства, които за средностатистически български гражданин са недостижими. Следва да отбележа, че българските банки, както и публичният и неправителственият сектори, с малки изключения, не предлагат помощ (възмездна или безвъзмездна) в тази насока.

На следващо място намирането на жилище и чисто логистичното установяване бяха предизвикателство. Наемите са скъпи, а и търсенето е значително в периода преди началото на учебната година. След първоначалния период на установяване нещата потръгнаха гладко. Изпитах също известни трудности при адаптацията, тъй като американското общество (академично в това число) е свикнало да се движи на високи работни обороти и да се базира на свръх активност, както и известна социална дистанцираност. Този аспект обаче е лесен за преодоляване.

Снимка

[личен архив] Възможности за работа
По време на следването си бях research assistant на съдия Чарлс Брауър, който е един от най-утвърдените международни арбитри във високопрофилни инвестиционни и търговски арбитражи и бивш съдия в Специализирания трибунал за уреждане на икономически спорове между САЩ и Иран. В тази си роля работих по делата, в които съдията е арбитър като проучвах и представях правни становища по правни въпроси от значение за решаване на делото. Работата беше асоциирана към правното училище, където съдията е гост-преподавател. Намирането й беше също предизвикателство и изискваше про-активност, тъй като кандидатите бяха много, в това число голямо количество американски студенти, а местата бяха ограничени. Научих изключително много от тази работа - съдия Чарлс Брауър е страхотен човек, който е винаги готов да ти помогне и да ти даде съвет, независимо от натоварения си график. Категорично мога да го нарека ментор и приятел.

Стандарт на живот в града
Стандартът на живот във Вашингтон е един от най-високите в САЩ. Цените на наем за самостоятелна стая не падат по 1500 долара на месец, учебниците по право стигат често около 200 долара, а хранене навън и напитки често не падат под 8-10 долара единично, дори и само един сандвич или една бира. За български студент е почти непосилно, за студенти от Западна Европа или Далечния Изток е в рамките на нормата. Всичко е относително, разбира се и зависи от конкретния човек. Що се отнася до по-икономичен живот - студентите могат да готвят вкъщи, при подходящи условия за това, като се снабдяват с продукти от супермаркетите. Ползването на учебници от библиотеката вместо купуване на собствени също е опция. Не бих препоръчал ограничаване на излизанията с колеги и пътуванията, тъй като те са важна част от цялостното преживяване и обогатяване - една година преминава твърде бързо и прекарването й само в библиотеката не е най-мъдрото решение.

Изпитите
Подготовката за изпитите преминава много тежко, а методите на изпитване и на усвояване на материала в американските правни училища се различава значително от българските. Оценяването е относително на база на представянето на останалите студенти, а не на база на обективни фактори, което създава адски конкурентна среда особено преди изпити. Курсовете са смесени между чужденци и американски студенти - носители на езика. Оценките имат определящо значение за бъдещата кариера на юристите в САЩ. Всички тези фактори предпоставят изключително интензивна подготовка - седмиците преди и по време на сесията библиотеката е пълна, университетът работи 24/7, а студентите почти не спят. Изпитите са писмени и включват решаване на казуси, които обхващат целия усвоен материал, който често пъти е в обем над 1600-1700 страници за отделен предмет. Често пъти изпитите са в два поредни дни, а понякога по два в един ден. От тази гледна точка от основно значение е редовната подготовка и четене по време на семестъра, както и активното участие в часовете. Сесията се използва за синтезиране на материала в така наречения "outline", който представлява документ в обем до 20 стр., който всеки студент си подготвя във възможно най-кратък и ефективен вариант, за да бъде използван по време на изпита. Дори да звучи лесно, това синтезиране предполага изчитане на всичко и перфектното му разбиране и е адски трудоемко. Предимството е, че за разлика от български юридически факултети, акцентът е върху разбирането и прилагането на правилата, а не тяхното безсмислено наизустяване.

Кариерният център
Правното училище има отделен кариерен център с постоянни консултанти, с които всеки студент може да уговори час за консултация. Покриват се всякакви дейности, свързани с кариерното развитие - от правилното подготвяне на резюме и мотивационни писма, съвети в каква област да се насочиш до тренировъчни интервюта. Недостатъкът често е, че работата и експертизата на кариерния център е съсредоточена върху възможностите за развитие на студентите, обучаващи се по местните тригодишни програми (J.D.), като спрямо чуждестранните магистри помощта има по-ограничен аспект и често пъти съветите са - "Ами много е трудно". Работата с чуждестранните студенти е част от дейността на кариерния център, която може значително да се подобри.

Снимка

[личен архив] Храната
Университетът няма столова. В сградата на правното училище има кафене, което предлага сандвичи и обяд на цени около 8-9 долара. В сградите на другите училища има кътове за хранене (Food courts), където има бюфети, както и ресторанти за бързо хранене на търговски цени. Често пъти се предвиждат някакви отстъпки за студенти на GWU - 10% от цената, безплатна напитка и др. Но трябва да питаш.

Спортът
Университетът има многофункционална спортна зала, която предлага огромен брой спортни съоръжения - напълно оборудван фитнес, два етажа с баскетболни кортове, плувен басейн, зали за скуош, бадминтон, тенис кортове, тенис на маса, ракетбол, футбол и въобще каквото се сетите. Всякакво спортно оборудване се предлага на място и всичко това е безплатно (следва да се има предвид големия размер на таксите за обучение разбира се). Студентите спортуват изключително активно и залите са пълни, като често е много трудно да намериш свободно място. Затова се предвиждат онлайн резервации за отделните съоръжения.

Удобства в университета
Университетът има изключително удобни IT услуги, като студентите получават цялата информация, необходима за тяхното следване онлайн - от библиотечния фонд, запазването на книги и подсещанията за срока им на връщане, през всички учебни материали и графици, резервации за всички налични услуги и др. до известия за метеорологични промени. Правното училище разполага с много удобни учебни зали и читални, както и библиотека на 4 етажа, където може да се чете до 23:30 ч., а по време на сесията денонощно. Често се организират всякакви гост-лекции, събития, пикници и подобни, като разбира се - това включва в повечето случаи безплатна храна, което винаги е радостно за студентите.

Мен лично ме впечатлиха много транспортните услуги, които се предлагаха. Университетът разполага със собствена транспортна линия - 4Ride - която предлага безплатни транспортни услуги в територията около кампуса (няколко квартала) от 23 до 4 ч. сутринта. Заявката за микробус става или по телефон или онлайн чрез индивидуалния профил на студента в информационната система на университета.

Свободно време
Свободното време беше доста ограничено по време на годината на следване. Все пак често спортувах с колеги, посещавахме различни културни мероприятия (Вашингтон е прекрасен град що се отнася до изкуства и култура), а също и много обичахме да организираме общи празненства на нечий покрив, тъй като повечето жилищни сгради около кампуса имаха покрив, оборудван с места за почивка и събирания. Въобще, социалният живот е неизменна част от подобен тип програми и горещо препоръчвам на всички бъдещи студенти да намерят правилния баланс между учене и време за приятели.

Снимка

[личен архив] Общи впечатления от университета
Напълно съм удовлетворен от избора си. Годината, прекарана в GW Law School е една от най-хубавите в живота ми и, наред с трудните моменти, ми предостави прекрасни спомени, които винаги ще помня и приятели в много кътчета на света.

Това, което не ми хареса...
Наред с позитивите, имаше и няколко неща, които могат да се подобрят. Това разбира се не разваля цялостното прекрасно впечатление. На първо място, някои от курсовете бяха съобразени с началното ниво на студентите от първа или втора година на обучение по право, което ги правеше твърде базови за магистри с по-сериозен професионален опит. Това го отчитам и като моя грешка при избора на дисциплини. На следващо място, достъпът до някои извънаудиторни занимания (като клиники, университетски отбори за състезания по право и т.н.) беше ограничен за чуждестранни студенти. Изобщо чуждестранните студенти, които имат определен професионален опит са ценен ресурс, който по мое мнение GW Law не използва достатъчно ефективно за разлика от други американски и европейски университети. Това остави лош привкус у мен.

Снимка

[личен архив] Бъдещи планове
В момента работя върху докторската си дисертация по право в България, а също така практикувам в адвокатска кантора. Имам множество интересни идеи за бъдещето си и се надявам тепърва да се чува за тях.
Научете повече и за другите университети, които сме представяли в рубриката, като използвате интерактивната карта "Моят университет". Чрез бутона за навигация, който се намира горе вляво, имате достъп до списък с университетите, филтрирани по държави. Можете да стигнете до всеки един от тях и ако директно изберете "точка" от картата. За всеки университет има снимка и кратко представяне с линк към пълния разказ за него.
Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly