С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Лундският университет, Швеция

Елиза Митрева разказва за опита и преживяванията си като студент по "Корпоративен и финансов мениджмънт" в Лундския университет, Швеция
Share Tweet Share
Снимка

Елиза Митрева

 

В рубриката на "Кариери" - "Моят университет" ви представяме младежи от България, които учат в различни университети в цял свят. В нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна. Днес ви срещаме с Елиза Митрева, която е завършила бакалвърска и магистърска степен по "Международни икономически отношения" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София. В момента тя завършва магистърска програма по "Корпоративен и финансов мениджмънт" в Lund University в Швеция.

Ако сте студент извън България и искате да разкажете повече за вашия университет, пишете ни на karieri@karieri.bg.

Моят университет
В момента завършвам магистърската програма "Корпоративен и финансов мениджмънт" в Lund University, Швеция. Университетът има дългогодишни традиции - основан е през 1666 г. и е класиран на първо място в Швеция и на 60-то място в тазгодишната световна топ 100 класация. Основните факултети са разположени в Лунд, но също така има кампус в Малмьо и Хелзингборг. Университетът ме привлече основно с престижната си репутация и фактът, че всички факултети полагат усилия да привлекат международни студенти.

Моята специалност
Програмата, в която се обучавам - "Корпоративен и финансов мениджмънт", е едногодишна и се провежда на английски език. Отдавна търсех програма, която комбинира финанси и управление, т.е. такава, която едновременно развива технически умения и стратегическо мислене. Проектите по време на програмата са базирани на реални компании и актуални корпоративни събития, което допълнително добавя стойност към обучението. За мен средата за учене тук е изключително стимулираща, защото провокира критично мислене и максимално разгръщане на потенциала на всеки студент. Отношенията с преподавателите са неформални, към всички професори се обръщаме по малко име, което значително скъсява дистанцията и подобрява комуникацията.

Снимка

Главната сграда на Lund University

 Такса за обучение
Студенти от страни-членки на ЕС не заплащат такса за обучение, което беше един от водещите фактори при избора ми на университет.

Стипендия
Стипендиите са достъпни за студенти извън ЕС, тъй като те плащат такси за обучение. В програмата ми имаше колеги със стипендии, но доколкото знам конкуренцията е сериозна.

Трудности и предизвикателства
За мен ученето в чужбина беше огромно предизвикателство, което определено ме накара да изляза напълно от зоната си на комфорт. Най-голяма трудност представляваше намирането на квартира, тъй като поради големия брой студенти в Лунд търсенето на жилища значително превишава предлагането. Съветът ми към бъдещите студенти е да започнат търсенето на квартира максимално скоро, след като са приети.

Снимка

Катедралата в Лунд

 Работа
Програмата е изключително интензивна през цялата година, тъй като на практика постоянно се работи по групови или индивидуални проекти. Затова нямах възможност да работя, но не е невъзможно намирането на почасова работа, стига да човек да има базови познания по шведски език.

Стандарт на живот
Стандартът на живот в Швеция, а и в останалите скандинавски страни е изключително висок, но липсата на такса за обучение значително улеснява ситуацията от финансова гледна точка. Смятам, че при разумно планиране на разходите все пак не е непосилно за един студент. Освен това студентските организации са изключително активни, което осигурява постоянен достъп до различни събития и храна на достъпни цени.

Снимка

Истинско дърво в Училището по икономика и мениджмънт

 Стажове
Тъй като програмата ми е едногодишна, няма предвиден стаж като част от обучението. Доколкото ми е известно, за повечето двугодишни програми в различните факултети е предвиден семестър за стаж, при това в добри компании. Като цяло смятам, че връзката между студентите и бизнеса тук е значително по-активна, отколкото тази в България.

Подготовка за изпитите
Изпитите са доста тежки, всеки един продължава по 4 часа и форматът е значително по-различен от този в икономическите университети в България. От друга страна, с подходящата подготовка успехът не закъснява. Огромно предимство е възможността за колективно учене и решаване на предишни изпити с колегите ми. В Швеция изключително много наблягат на екипната работа, а и средата го предразполага.

На практика със студентската си карта и ПИН код всеки студент има достъп 24/7 до учебните зали и компютърни лаборатории. Допълнително отделни пространства в кампусите и библиотеките са приспособени за работа по проекти или самостоятелно учене, така че човек наистина има всички необходими условия и удобства.

Кариерни центрове
Доколкото ми е известно, кариерният център и функционирането му много зависи от конкретния факултет. В Училището по икономика и мениджмънт целогодишно се провеждат различни кариерни форуми, организирани в сътрудничество със студентските организации. За съжаление, множеството от тях имат за таргет група шведските ни колеги, но това не е изненадващо, тъй като в скандинавските страни се държи много на познаването на местния език.

Все пак кариерните форуми са полезни и за международните студенти, тъй като ти дават възможност да се срещнеш с професионалисти от твоята
oбласт в неформална атмосфера. Допълнително членството в студентските организации значително повишава възможноста за нетуъркинг. Като цяло Lund University е известен в цяла Швеция именно с будното си студентско общество. Освен студентски съюз към всеки факултет, има още 13 други студентски организации (т.нар. nations) и професионални клубове по интереси, които постоянно организират разнообразни спортни и социални събития.

Снимка

Централната университетска библиотека

 Студентски стол
В някои факултети има заведения за хранене, но повечето от студентските организации (nations) сервират всекидневно вкусен обяд на достъпна цена. Традиционно за Швеция е пиенето на кафе, придружено със сладкиши или сандвичи по всяко време на деня (т.нар. Fika).

Възможности за спортуване
През целия си живот съм спортувала, но по-добри условия за спорт от тези в Швеция не бях срещала (неслучайно шведите са най-спортуващата нация в Европа). Освен перфектната инфраструктура за велосипеди и тичане, в парковете има отлично поддържани и достъпни за всички площадки за фитнес, кортове за плажен волейбол, футбол, тенис, стени за катерене и т.н. Допълнително студентските организации провеждат множество турнири по различни спортове през цялата година. Най-приятната част е, че всеки около теб, независимо от възрастта, спортува постоянно, което допълнително стимулира човек да води активен начин на живот.

Допълнителни удобства
За мен най-голямото предимство са отличните условия и постоянен достъп до пространствата, специално приспособени за самостоятелно учене или работа в екип. Такава атмосфера действително стимулира споделянето на опит, знания и идеи между студентите. Освен това библиотеките към всеки факултет са модерни и много добре организирани.

За мен лично усещането да влезеш в библиотека или зала, пълна с четящи и работещи студенти, е изключително мотивиращо. Допълнително университетът разполага с обща електронна система, която значително улеснява учебния процес, споделянето на материали от преподавателите, организирането на групова работа и т.н. Изключително бях впечатлена от
бизнес инкубаторите, които университетът насърчава активно.

Снимка

Ботаническата градина в Лунд

 През свободното време
През свободното си време основно спортувам или излизам с приятели. Често организираме разходки в околността с велосипеди, близо до Лунд има много приятен плаж. Освен това в парковете има достъпни за всички барбекюта, така че с колегите често разпускаме там след приключване на работата за деня.

Какво ми харесва
Изключително удовлетворена съм от избора си на университет и с готовност бих го препоръчала на бъдещи студенти, особено за магистърските програми. Изискванията както за прием, така и по време на следването, са много високи, но вярвам, че си заслужава. Както вече споменах, водещи тук са личният контакт и работата в екип, което считам за голямо предимство за бъдещата професионална реализация.

Освен това градът на практика е организиран около различните университетски факултети, така че не мога си представя по-подходяща и стимулираща атмосфера за учене. Допълнително локацията на града е отлична, повечето от влаковете в Южна Швеция минават през Лунд, а големи градове с международни летища като Малмьо и Копенхаген са на половин час разстояние.

Снимка

Лунд-център

 Какво не ми харесва
Бих казала, че основният проблем е прекалено интензивната програма и работа по няколко проекта едновременно. На моменти действително трудно се смогва, но от друга страна това те учи да организираш времето си максимално ефективно и да приоритизираш задачите си. Работата в екип също може да бъде нож с две остриета, тъй като се налага да разчиташ на други хора и понякога се получава сблъсък на култури и гледни точки. Въпреки всичко считам, че така се научава наистина много и това за мен е безценен опит.
Научете повече и за другите университети, които сме представяли в рубриката, като използвате интерактивната карта "Моят университет". Чрез бутона за навигация, който се намира горе вляво, имате достъп до списък с университетите, филтрирани по държави. Можете да стигнете до всеки един от тях и ако директно изберете "точка" от картата. За всеки университет има снимка и кратко представяне с линк към пълния разказ за него.
Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly