С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Калифорнийският университет, Бъркли

Теодора Томова разказва за опита и преживяванията си като студентка по "Психология" в University of California, Berkeley
Share Tweet Share
Снимка

 

В рубриката на "Кариери" - "Моят университет", която реализираме в сътрудничество със сдружението на българи с опит в чужбина "Тук-Там", ви представяме различни университети от цял свят през разказите на младежи от България, които учат там. Чрез нея ще можете да се запознаете с опита и преживяванията им и да получите ценни съвети и практична информация за предизвикателствата и необходимите стъпки, свързани с образованието в чужда страна. Ако сте студент извън България и искате да разкажете повече за вашия университет, пишете ни на karieri@karieri.bg.

Днес ви срещаме с Теодора Томова, която е
на 21 г. и учи "Психология" в University of California, Berkeley. Завършила е Френската гимназия в София и владее английски, френски и испански. Понастоящем участва в различни извънкласни дейности като студентския съвет, академичния вестник по психология, Асоциацията на човешките ресурси, Асоциацията на психолозите и Почетното дружество на психолозите в Бъркли. Обича да научава нови неща, да помага на другите да развиват потенциала си и да кара хората да се смеят. Бъдещите ѝ цели са докторска степен по "Организационна психология" и отваряне на собствена консултантска компания. Ако имате въпроси към Теодора, задайте ги във форума или ѝ пишете на theodora.tomova@gmail.com.

Моят университет
University of California at Berkeley (UCB) е мястото, където избрах да получа своето висше образование. UCB е на първо място в класациите в САЩ за университети с държавно финансиране и номер 3 в света по данни на U.S & World Report News Rankings of Best Colleges. Университетът предлага повече от 170 програми в областта на науката, като продължителността на следване е 4-5 години. В UCB се обучават повече от 33 000 студенти, а преподавателите са около 1600. Много от преподавателите са носители на различни академични награди, включително Нобелови лауреати, както и политически и бизнес лидери.

През 2013 г. кандидатствах в 15-20 университета в Щатите и Франция. Бях приета във всички, но изборът за мен беше само между два - университета в Бъркли или този в Пенсилвания. Колебанията бяха големи, тъй като единият университет ми предлагаше пълна стипендия и членство в Почетното общество на колежа, а другият - престижно образование на световно ниво и академична и студентска среда, която е интелектуалният елит не само на Америка, но и на целия свят. След дълго обмисляне родителите ми и аз решихме да се запиша на място, където ще бъда интелектуално предизвикана и където ще трябва да се докажа и изпъкна сред най-добрите в света.

Снимка

Кулата, която е център на кампуса

 Моята специалност
Аз знаех, че искам да следвам психология още от началните класове на гимназията. Кандидатствах в най-добрите университети за специалността и се оказа, че Бъркли е най-добрият в тази област. Самото обучението по психология е едновременно теоретично и практически ориентирано. Покриваме всички подкатегории на психологията като социална, клинична, бизнес, неврологична и т.н., като повече внимание се обръща на биологичните процеси, влияещи на човешките мисли, чувства и поведение. Също така имаме и много лаборатории с достъп до най-съвременната техника и технологии, в които можем да провеждаме собствени изследвания.

Приемането в специалността е различно от приемането в университета - след третия семестър се взима средния успех на студента и само тези, които имат високи оценки, влизат, защото местата са ограничени. Тези, които не са приети, трябва да се преориентират и да изберат друга специалност.

Снимка

Cal Day - денят на университета

 Такса на обучение
Обучението в САЩ е изключително скъпо. По-долу можете да видите цената в щатски долари, разделена според таксата на обучение, храна, общежитие и т.н. Таксата за университета е една и съща независимо от специалността, но останалите разходи варират.
Разходи, свързани с университета*
Обучение и такси$ 13,432$ 13,432$ 13,432
Легло и храна$ 14,388
Общо$ 27,820$ 13,432$ 13,432
Други разходи*
Жилище и сметки $ 7,184$ 2,616
Храна$ 1,034$ 2,580$ 1,752
Учебници и консумативи$ 1,240$ 1,240$ 1,240
Лични$ 2,018$ 2,138$ 2,362
Транспорт$ 534$ 732$ 1,658
Общо$ 32,646$ 27,306$ 23,060

С всички разходи обучението възлиза на около $35,000 на семестър, включващи обучение, храна, общежитие, мединциски разходи и др.

Стипендия
University of California at Berkeley не предлага стипендии на чуждестранни студенти, тъй като университетът е финансиран изцяло от държавата. Има опции за финансова помощ, но са изключително ограничени за студенти без американско гражданство.

Снимка

Бъркли рано сутрин

 Трудности и предизвикателства
Благодарение на Снежана Тенева от фондация Fulbright не срещнах трудности при самото кандидатстване. Процесът на кандидатстване е различен за различните университети, но стандартните изисквания са SAT, SAT Subject Tests, TOEFL, 2-3 есета, резюме, и препоръки.

Аз учих за SAT и TOEFL в продължение на година, а есетата си написах 3 месеца преди да ги предам. Най-голямото предизвикателство беше да стана рано сутрин, за да може родителите ми да ме закарат преди работа до библиотеката, където изкарвах повече от 8 часа подготовка за SAT.

Трудностите започнаха след приема. Сега започвам трета, последна година и, гледайки назад, съм преминала през безкрайно много предизвикателства. Самото пристигане беше много тежко. Семейството ми и аз сме много близки и раздялата беше непоносима. Всяка нощ плачех, че не мога да бъда с тях, но си казах, че ще работя още по-усилено, за да се реализирам и постигна мечтите си.

Като изключим емоционалните трудности, академично също срещнах проблеми в началото. Ученето тук е на много различно ниво и, въпреки че идвам от една от най-елитните гимназии в България -Френската гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, темпото и обемът на работа ми се сториха невъзможни. За седмица имаме да прочeтем около 100 страници допълнителна литература само за един предмет и да напишем поне 2 есета между 8-12 страници (като средно се взимат 4 предмета на семестър, а аз взимам 7). За да се преборя с тази трудност, учих по цели дни и нощи. Имало е и седмици, в които не съм спала повече от 3 часа.

Отделно в последните семестри срещнах изключително големи финансови затруднения. Семейството ми и аз плащаме обучението със заеми, като аз също работя максимално разрешените часове (20 за седмица), за да можем да покрием останалото. Имаше периоди, в които нямах никакви пари и единствената храна, която докосвах беше, ако някой приятел реши да донесе снакс, докато учим заедно. Притисната от финансовите проблеми, положих усилия да взема три академични години за две и по този начин ще се дипломирам за бакалавър на третата, вместо на четвъртата година.

Работа
Първата ми работа тук беше в библиотеката на университета. Много ми харесваше, защото можех да комбинирам учене и работа. По-късно създадох своя организация в кампуса, която имаше за цел да информира студентите за областта на човешките ресурси, лидерството и управлението на персонала, както и да изгради едно общество от професионалисти в областта. Организирахме няколко събития които бяха посетени от много успели хора, и чрез контактите, които създадох, намерих настоящата си работа. Бях поканена от шефа на компания за управление на човешки ресурси да я представлявам в кампуса. Работата ми се води като стаж, като работя 40+ на седмица.

Стандарт на живот
Стандартът на живот е много висок за студент от чужбина. Едно хранене навън струва между $7-15. Квартирите са също изключително скъпи от порядъка на $1,200-3,000 за месец за студио.
Моят съвет за по-икономичен живот е максимално използване на ресурсите, които университетът осигурява като стол, общежитие и безплатен интернет на територията на кампуса.

Снимка

 Изпити
Много важно е да се разбере, че изпитите тук нямат нищо общо с тези в България. Тук, за да се получи максимален брой точки, студентите трябва да четат не само учебника и записки, но и извънкласни материали. Също така изпитите не са базирани само на факти, които трябва да се знаят, но предимно на логическо мислене, а именно, знаейки фактите, да се съумее да се извади от контекста и да се приложи в друг. Най-добрата подготовка е да се учи след всяка лекция, а не да се чака до последния момент. Изисква се още изключителна дисциплина, мотивация и решителност за успех.

Кариерен център
Бъркли има кариерен център, който наставлява студентите как да подобрят оценките си, да намерят стаж/работа и подготвят автобиографият си. Осъществяването на тази помощ става с предварително записване на час за среща с тях.

Снимка

 Стол
В университета имаме 7 различни стола. Те са близо до общежитията и кампуса и предлагат различна храна всеки ден - типична американска кухня като бъргъри, пържени картофки; европейска и азиатска кухня и т.н. Стараят се да предлагат органична храна и не готвят с евтини и химични продукти. Всяко хранене е сервирано със салата, десерт и различни плодове. Студентите не са ограничени в количеството, което консумират в стола.

Снимка

Столът

 Спорт
Има много възможности за спортуване в университета и града. Имаме 8 спортни центъра, оборудвани с всички възможни фитнес уреди. Най-големият от тях предлага йога, пилатес, футбол на малки вратички, баскетбол, волейбол и т.н. Използването на тези екстри струва само $10 на семестър. Университетският стадион е с капацитет за 70 000 души. Университетът има отбори по всички спортове, но не дава стипендии за спортисти, дори за американски студенти.

Снимка

Футболният стадион

 Свободно време
В свободното си време разговарям с родителите ми, работя по собствен проект, свързан с бизнес психологията, излизам с приятели или рапирам заедно с Ники Минаж и Иги Азелиа в Youtube.
За в бъдеще през свободното си време искам да пътувам и да видя всяко кътче на Америка, а по-късно и от света.

Какво ми харесва
Бъркли е университет, който създава един нов мироглед. Като изключим чисто академичния аспект, университетът е дом на много култури и традиции. Чрез общуване се научават неподозирани неща и се създават приятелства и контакти с хора от цял свят.

От академична гледна точка, университетът в Бъркли стимулира опознаването на сфери извън специалността. Всички студенти са задължени да вземат по един или два предмета в седем различни области като физика, математика, литература, биология, химия , архитектура и т.н. Това дава една изключителна подготовка и ново отношение към света.

Въпреки всички трудности не съжалявам за избора, който съм направила. Определено смятам, че Щатите са моето място, тъй като тук интелектът и отдадеността на работата се оценява изключително високо. Един чудесен пример за това е, че един от най-известните психолози в света Дейкър Келтнър, който е и преподавател тук, предложи да спонсорира моята дипломна работа именно заради това, че интелигентността и усилията не остават незабелязани. Не бих избрала друг университет, защото Бъркли ми дава повече, отколкото съм могла да си представя. Тук имам възможността да разгърна потенциала си и да надмина мечтите си.

Снимка

Традицията bonfire преди мач със Станфорд

 Какво не ми харесва
За мен има само два негативни аспекта: това, че семейството ми не е тук с мен, и това, че се изисква изключително голям финансов ресурс. За съжаление, в моята страна не успях да намеря спонсор, който да подпомогне обучението ми.

Моите професионални перспективи
След завършването си в Бъркли ще взема докторска степен в областта на бизнес психологията и мечтая да отворя своя консултанска компания в Щатите. По-нататъшните ми планове са свързани с бизнес и политическа дейност в страната и може би, след като навърша 40 години, в България, за да приложа знанията и опита си за развитието на моята страна.

*Първата колона в таблицата се отнася до разходите на студента, ако живее в кампуса. Втората - в апартамент, а третата в случай, че е местен или живее с близки или роднини.
Научете повече и за другите университети, които сме представяли в рубриката, като използвате интерактивната карта "Моят университет". Чрез бутона за навигация, който се намира горе вляво, имате достъп до списък с университетите, филтрирани по държави. Можете да стигнете до всеки един от тях и ако директно изберете "точка" от картата. За всеки университет има снимка и кратко представяне с линк към пълния разказ за него.
Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly