С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Приеми ме сериозно

Какво трябва да знаят мениджърите в началото на кариерата си, за да се справят с предразсъдъците за тяхната възраст, опит, знания и дори пол.
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Михаил Вълканов

Преди години посрещнах представители на една голяма компания от Беларус, потенциални бизнес партньори. Като се видяхме на живо, веднага размениха помежду си погледи, които ясно казваха: "Това момиченце само ще ни изгуби времето..."

Илина Лилова, която по това време отговаря за външнотърговската дейност на "Фикосота синтез", си спомня с усмивка за тази история от началото на мениджърската си кариера. Още повече че няколко часа по-късно напълно успява да промени първите впечатления на мениджърите, с които има среща, и те си тръгват с положителна нагласа и към нея, и към компанията. 

Днес Лилова вече има над 10-годишен опит като мениджър и вече не е онова момиченце. Сега тя ръководи подразделението за продукти за дома и личната хигиена във "Фикосота синтез", което е и най-голямото в дружеството и генерира около половината от приходите му. А в края на юни спечели и годишния конкурс на "Капитал" за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION.

Но преди да се наложи като опитен и надежден мениджър, Лилова нееднократно е изпадала в подобни ситуации, в които е подценявана заради възрастта и крехката си физика. Също както и много други млади мениджъри, които наред с всички останали бизнес битки, ежедневно имат и своята малка лична битка - да доказват, че заслужават да бъдат приети сериозно. Въпреки възрастта си, въпреки пола си или въпреки факта, че собственикът на компанията, в която имат ръководен пост, е някой от родителите им.

Повярвай си сам


Попитахме мениджъри и експерти за съвет към начинаещите ръководители и едно от първите неща, които изтъкваха е "повярвайте в себе си, за да ви повярват и другите". Защото, ако не сте уверени, че заслужавате поста си, и ако не вярвате в това, което знаете и можете, няма как да бъдете полезни на себе си, на компанията и да спечелите доверието на колеги и партньори. Неувереността се надушва от хората така, както кучетата усещат високите нива на адреналин. Затова – запазете спокойствие и продължете напред.

"Смятам, че една от грешките, които допускат младите мениджъри, е самите те да се подценяват, както и грешната презумпция "не зависи от мен". Това не трябва да се допуска в никакъв случай, защото колебанието веднага се усеща от служителите, както и никой не припознава лидер в човек, който бяга от отговорност", казва генералният мениджър на компанията за дизайн на опаковки Design Board Sofia Йоана Пенина, която също е сред наградените в конкурса NEXT GENERATION.

Самата тя става мениджър на 25 години. Налага й се да управлява свои доскорошни колеги и приятели, сред които и такива, близки до възрастта на родителите й. При това няма и релевантно образование и опит – завършила е журналистика и е работила в сферата на PR и рекламата. И в допълнение е жена. Достатъчно добър микс от предизвикателства, с които тя се опитва да се справи, като разчита на своята упоритост и отдаденост на работата.

Послушай и старо, и патило

Преценете кой или кои са онези по-опитни и уважавани ваши колеги, с които можете да се съветвате и да се учите – никой не обича младите многознайковци, но всеки по-опитен с радост ще помогне, ако види, че някой го оценява. Обърнете се към неформалните лидери, спечелете ги на своя страна или поне вижте какво правят, за да печелят доверието на екипа.

"Всеки млад мениджър е изправен пред дилемата да покаже, че знае и може, макар действително да няма опит в ръководенето на екип. Затова смятам, че младите мениджъри трябва да умеят и да се вслушват в по-възрастните хора около себе си", казва Кирил Петков.

В публичното пространство той е известен най-вече с това, че е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност (добил популярност като Харвардските курсове) към СУ "Св. Климент Охридски", който работи в тясно сътрудничество с Harvard Business School.

Всъщност той е и управител на компаниите за инвестиции в недвижими имоти BDC и за инвестиции в иновации "Инотера". Сред основателите е и на платформата за идеи MoveBG. И е само на 33 години. А мениджърската му кариера започва преди 8 години, когато става мениджър "Бизнес развитие" в канадската компания за хранителни продукти McCain Foods, където ръководи екип от двама души на неговата възраст.

"Ако мениджърът няма с кого да се съветва в компанията, тогава задължително трябва да търси консултация от приятели, да посещава семинари и да чете специализирана литература, която може да му бъде от помощ за справянето с различни мениджърски казуси. Много е трудно и почти невъзножно да си успешен мениджър, ако се изграждаш като такъв абсолютно сам", коментира изпълнителният директор на European Trade Center Таня Косева-Бошова.

Тя става директор на Colliers International, когато все още не е навършила 30 години. Застава начело на екип от 30-40 човека - по-млади от нея или на нейната възраст. Казва, че по това време секторът на недвижимите имоти тепърва е прохождал и всички все още се учат. Затова и обобщава, че реално не се е изправяла пред предразсъдъци, свързани с възрастта, опита или пола, когато поема ръководния пост.

Но въпреки това смята, че е нормално за всеки мениджър в началото на кариерата си да се притеснява дали това, което прави, е правилно и да търси мнения и информация от по-опитните колеги. Но и да не забравя, че крайното решение е негово.

Не изгубвай себе си

Последното е и един от важните съвети какво не трябва да се прави. Ако изгубиш собствената дума в процеса на вземане на решения, вече не си ръководител, а изпълнител, предупреждава и Кирил Петков. "Правилният подход е някъде по средата – да можеш сам да вземаш решения и в същото време да не забравяш да се вслушваш в хората около теб, които са успели", обобщава той.

"Новопостъпилите и особено младите изпълнителни директори почти винаги попадат в капана на желанието си да се харесат – на служителите, на мениджърския екип, на собственика, на клиентите, т.е. изгубват себе си и собствената си идентичност като личности и лидери със собствен облик и
характер и започват да се опитват да угодят на всички", коментира Ирина Горялова, сертифициран коуч на изпълнителни директори. Тя акцентира, че това не само че не е възможно, но може и да бъде пагубно за компанията.

Снимка

[Shutterstock] Бъди добър колега

Дори и да си на ръководен пост, не забравяй, че не работиш сам. Изплитането на мрежа от добри, колегиални отношения, може много да помогне за налагането на един млад мениджър и като цяло да улесни ежедневната му работа.

"Успешният мениджър трябва да има подход, така че да се разбира с колегите си и да не е проблем, ако се налага да поиска помощ от друг отдел или колега. Човек не може сам да управлява една фирма, това е екипна работа", казва Таня Косева-Бошова. Илина Лилова допълва, че мениджърът трябва да се опитва да бъде полезен със своите знания и умения и да не се придържа стриктно към длъжностната си характеристика.

И не забравяйте да бъдете коректни в отношенията си. "Човек, за да бъде успешен в отношенията си в живота, а и като мениджър, би трябвало да спазва етични норми. Спечелването на малки победи с цената на етични компромиси в крайна сметка води до загуба на войната", акцентира и главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

Служи за пример

Младият мениджър трябва да бъде за пример и да изисква от себе си това, което изисква от другите, ако иска да спечели доверието и уважението им. "Не вярвам в типично българското разбиране "на шефа всичко му е разрешено", дори напротив – от шефа трябва да се изисква още повече. Не мога да искам от колегите ми да идват рано на работа, ако и аз не го правя. Дори аз идвам 15-20 минути преди тях и си тръгвам половин час по-късно", казва Пенина.

Въпрос на време

Ако сега сте млад и в началото на кариерата си, няколко години по-късно вече ще минете в графата на не толкова младите и тогава ще акцентирате на това, че имате опит. Понякога е важно просто да работите, включително и да направите всичките си грешки и да се докажете чрез ежедневната практика.

"Младият мениджър трябва да даде време на колегите си и да не очаква да бъде признат в екипа още в самото начало, да остави процесите на естествения им ход. Общите успехи на екипа ще покажат, че той заслужава доверие и е добър ръководител", казва Кирил Петков.

Времето е това, което помага за справяне с предразсъдъците за възраст и липса на опит, убедена е и Елена Маринова - президент и съдружник в "Мусала софт", която вече неколкократно е награждавана за мениджърските си умения.

"Когато създадохме "Мусала софт", бях на 24 години. Ако стартираш бизнес на такава възраст, не само нямаш достатъчно професионален, но и житейски опит. Въпреки това, ако имаш изградена ценностна система и подхождаш коректно със служители, партньори или клиенти, с времето ще спечелиш доверието им. При мен се получи точно така", разказва тя.

И грешките помагат

Когато правиш неща за пръв път, вероятността да допуснеш грешка е много по-голяма. Това важи с пълна сила и за младите мениджъри. Естествено трябва да се пазите от допускането на грешки, но и продължавайте да дишате, ако се провалите с някоя задача.

"Израстването като мениджър е също като порастването на едно дете. Всеки трябва да има възможността и правото също като децата да пипа тук и там, да пробва различни неща, а понякога и да се опари. Това е част от развитието и трупането на самочувствие", казва Таня Косева-Бошова. Според нея за един млад мениджър е много важно да има усещането, че може да си позволи и да сгреши от време на време. И ако има по-възрастен или опитен колега от ръководния екип, това може много да му помогне.

Дете на родителите си

Някои мениджъри стават такива поради простата причина, че компанията е собственост на родителите им. И ако заемат отговорен пост на относително ранна възраст, предразсъдъците към работата и мениджърските им качества нарастват лавинообразно.

"Не мисля, че е добра идея един млад мениджър, за когото се предполага, че ще наследи семейната компания, да работи само в нея. Според мен е задължително да развие способностите си и да се докаже първо на друго място, в друга компания", съветва Кирил Петков.

Според него едва след като човек се е доказал, той трябва да се върне в семейната фирма. Само така той ще може да спечели доверието и уважението на служители, които се очаква да ръководи. В противен случай няма да може да се отърве от стигмата, че е там заради семейните фактори.

Използвай младостта си

Но не гледайте на възрастта само като на пречка. Понякога тя е и доста добър съюзник. "Когато си на около 25 години, възрастта ти все още е видима и това може да окаже влияние по време на бизнес разговори. Но това е нещо, което не трябва да се приема само като недостатък, а и като предимство", категоричен е главният изпълнителен директор на компанията за инвестиции в недвижими имоти RESB Петър Дончев.

Причината е, че винаги можеш да разчиташ на момента на изненада. А ако се постараеш и си свършиш работата добре, винаги можеш да извлечеш много повече ползи, казва той. В момента Дончев е на 30 години и вече по-скоро не се приема за млад мениджър, но първият си ръководен пост получава именно на 25 години.

 #усмихнисебе

И ако въпреки всички опити да ви приемат сериозно, все още имате проблеми, просто погледнете на предразсъдъците с усмивка.

"Когато бях на 26 години имах среща с новоназначен служител на държавната администрация, който беше и доста по-възрастен от мен. Опитах се да водя професионален разговор. На края на срещата приключих с нещо от сорта на "ще се радвам отново да се видим", а репликата, която получих беше: "Аз винаги се радвам да виждам хубави момичета в офиса си." Стана ми неприятно, защото той ме подцени и заради възрастта ми, и защото съм жена. Безкрайно непрофесионално поведение!", спомня си Елена Маринова.

Въпреки че й е неприятно, реакцията й е усмивка и игнориране на репликата. "Не трябва подобно отношение да се приема лично и да се реагира твърде емоционално и остро. Възрастта и полът не са недостатък. Ако някой има подобни предразсъдъци, то проблемът е в него", категорична е тя. И това действително е така. Все пак кариерата на всички опитни мениджъри си има начало и понякога е добре да си спомнят за него и да бъдат по-толерантни към следващото поколение.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly