С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Най-ценните MBA уроци

Програмата е това, което остава дори и да забравиш формулите за изчисляване на парични потоци
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: shutterstock

MBA програмата e специално преживяване. За всеки то е различно. Но съм сигурна, че който вече е минал през него, ще се съгласи, че най-важните уроци остават дори и когато много от формулите за изчисляване на парични потоци отдавна са избледнели. Две години след като завърших обучението си в INSEAD, ето и моята равносметка за най-ценното, което повлия на начина ми на мислене и работа.
 
Пари се изкарват с много работа
Първият урок е чудесен контрапункт на всички лоши навици, които човек може да изгради в България. Още от ученическите години, в които няма проблем да закъснееш за час или да отсъстваш с извинителна бележка, ние развиваме отношение към задълженията си, което ни прави "успели" само ако постигаме много с малко усилия.

MBA е прекрасно място да измерите скоростта на света при създаване на добавена стойност. Средно на ден се учи по 12 часа (преди изпит и при проект доста повече), библиотеките са пълни по цяла нощ с хора, които знаят с пъти повече дори на старта на програмата. Ако закъснееш за час, плащаш глоба от 5 евро, наложена и събирана от самите ученици, защото смущаваш процеса.

Този тренд продължава в отношението към работата, за да достигне своя максимум при абсолютните работохолици на MBA програмата – инвестиционните банкери. Макар че едва ли са повече от 3-4% от общия поток, те много се отличават. По дефиниция са свръхработоспособни, нямат личен живот, не пилеят време в общи разговори, не четат просто "от любопитство", потискащо умни са и имат безупречен външен вид. Като говоря за тази група, винаги се сещам за Северин, източноевропеец с американско гражданство, който искаше да се премести в Лондон.

Той разпределяше времето си между фитнеса и самостоятелната подготовка много внимателно, ядеше само био храна и беше маниак на тема здраве, защото (ако успее да получи мечтаната работа) тялото му ще бъде подложено на почти космонавтски изпитания. Легендите разказват, че стандартно той ще работи на шест монитора по 15-18 часа на ден, разредени от откраднати 10-минутни енергийни дремки, обикновено на безупречно чистия и студен мраморен под в тоалетните. Не според легендите, един такъв кадър се пенсионира преди да навърши 40 години със седемцифрова сума в банковата сметка.

Ясно е, че при нас мащабът е друг, но скоростта от MBA програмата ми създава чувство за вина и безпокойство, ако работя под 10 часа на ден.
 
Трябва да се учи постоянно и от всичко
MBA-ът е страхотно място за изграждане на ново отношение към процеса на учене, а първата фаза е да се справиш с усещането, че всеки знае повече и въпреки това учи постоянно. Инженер от Fortune 500 компания, се оказва концентриращ пианист, финансист пък имал златен медал от европейско първенство по плуване. Хобитата, курсовете, личните предизвикателства са изведени в култ. Никой не говори за ходене по кафета и уикенд на море – темите са "как да изкача Килиманджаро", "готвя се да изкарам изпити за лиценз за пилотиране на лек самолет", "ще участвам в арктическа експедиция".
Няма значение в коя посока – работете върху себе си, върху знанията и уменията си, развивайте нови интереси. Това освен незабравими преживявания ще ви даде неочаквани познанства и идеи и ще ви направи изключителни заради комбинацията между тях.  
 
Ако не разбираш разходите, не разбираш бизнеса
Това вероятно е най-простото обобщение на счетоводството за несчетоводители. Урокът дойде от австралийския професор Хайдн, който консултира бизнеси за милиони в цял свят. Беше като мантра, която разви много прост рефлекс – когато не разбирам нищо от дадена индустрия или дейност, първото, което искам да знам, е как се формира разходната част на P&L-а, за какво плащаме и кога.
 
Винаги има решение, ако знаеш откъде да започнеш
Колко топки за голф можете да превозите в Boing 737? Въпросът звучи абсурдно, но всъщност е зададен на интервю за работа и измерва няколко неща: реакцията под стрес, логичното мислене по казус, по който вероятно нищо не знаете, и нивото на увереност на кандидата. Точно за такива въпроси се готвят всички студенти, които искат да станат консултанти - на практика най-желаната професия във всяка MBA програма, защото тя дава репутация и знания след няколко години да си намерите работа някъде в индустрията или да стартирате собствен бизнес.

Процесът по подготовка за интервютата за кандидатстване продължава месеци и е свързан с безброй симулационни интервюта и структурирани въпроси, които помагат да изградите кратък, точен и убедителен портрет на себе си и да можете да създадете модел за решаване на всеки проблем. Основната идея е, че всеки бизнес казус може да бъде раздробен на съставни части, които са в логическа зависимост. Ако можете да покажете на интервюиращия каква информация ще ви бъде нужна, за да решите уравнението и да направите логична хипотеза за данни, с които не разполагате, вие ще можете да решите всеки казус.
 
Инвеститорите подкрепят хора, не идеи
Способността на екипа да реализира един бизнес план е първото нещо, за което трябва да мислите, ако искате да стартирате бизнес. Това е и основната причина никой да не крие ревниво идеята си от страх някой да не му я открадне. Търсете съмишленици, оглеждайте се за компетенции, които нямате. Фондовете инвестират в екипи. Ако имате страхотна идея за стартъп, първата ви грижа е имате ли нужните хора, за да я реализирате. Откъде ще намерите пари е второстепенен проблем. 

Пример за това е Жоана, канадка, която стартира производство на специално дамско бельо за жени със здравословен проблем, което отговаря на специфичните им хигиенни нужди. Определено не е лесна идея за представяне, особено ако инвеститорите, пред които кандидатстваш, са мъже. Въпреки това Жоана се обгради с правилните хора, вкара в екипа финансист (мъж), юрист и маркетинг специалист и спечели малка сума, с която направи прототип, организира производство и в момента ръководи една от най-бързо растящите канадски компании Knixwear (knixwear.com).

"Увеличи пицата", а после вземи своя дял
Поредният мит на нашите ширини, който MBA подготовката развенча за мен, е, че основното умение на добрите продавачи е да си тръгнат с голяма печалба. Преговорите, оказа се, са цяла наука, а специалисти по нея се изграждат бавно и намират работа на всички нива в системата – от фирми за директен маркетинг до екипа на Барак Обама.

Първата, най-важна роля на един добър преговарящ, е да увеличи "пицата" на масата за преговори. Ако една сделка може да бъде разделена на етапи, то най-важният е да се разберат нуждите и интересите на отсрещната страна – всякакви неща, които са важни за нея и биха могли да станат част от сделката. Цената никога не трябва да е единствена тема на преговорите, мислете за неща като срок на плащане, начин на плащане, предплата, дългосрочно партньорство, транспорт на закупеното, съхранение и т.н. и ще се окаже, че имате много повече теми за преговор, с които можете да търгувате. 
 
Социалните умения могат да бъдат по-важни от техническите
Умението да създаваш контакти е едно от най-силните оръжия в бизнеса. За много хора това не идва естествено, притесняват се първи да започнат разговор, блокират, когато ги заговорят. Социалните умения като всички други могат да бъдат развити. MBA програмата е прекрасно място за упражнение, защото предлага голям избор на хора, които също като теб не познават никого и искат да развият мрежата си от познанства. Това не значи, че контакти не могат да се правят другаде. Поставете си за цел да се запознавате с нови хора.

Когато излизате за обяд, винаги канете някой да ви придружи – това е прекрасна възможност да поговорите с някой колега в малко по-неформална среда, а храната е добър буфер, когато не знаете какво да кажете. Сложете си римайндъри на няколко месеца да пускате имейл или да се обаждате на хора, с които нямате много допирни точки, но искате да останете в контакт. При запознанство опитвайте да размените контакти – визитка, Facebook или LinkedIn, това освен практично е и добър сигнал, че искате да продължите да общувате с този човек. Ако не знаете на каква тема да говорите, подтиквайте събеседника си да ви разказва за себе си – хората обичат да го правят и времето за тях ще мине неусетно.
 
Не можеш да смениш роля, география и индустрия едновременно
Колкото и добра да е дипломата, тя е само част от големия пъзел на вашата кариера. Не е реалистично да мислите, че ако сте прекарали целия си живот в България, работейки за средна компания, един MBA може да ви изстреля в Австралия на мениджърска позиция в нова индустрия. Това, което е по-вероятно, е да получите по-добра позиция в същата сфера, а не са малко случаите, когато се налага да се обадите на стария си работодател и да поискате да се върнете. Затова бъдете мили на тръгване и правете логични промени.

Работодателите търсят предвидимост и опит, за който само завършването на една образователна степен не е достатъчно. А и с MBA програма в CV-то си вие вече се конкурирате с друга група от свръх амбициозни, силно мотивирани и по всяка вероятност с многогодишен опит в съответната сфера кадри. Така че бъдете прагматични – MBA-ът не е билет за голямата сцена, но със сигурност ще ви даде места с по-добра видимост, от които ще видите света по различен начин.
 

* Галя Красимирова е завършила MBA в INSEAD преди две години. Определя се като типичния пример за т.нар. поети в MBA програмите, т.е. които нямат образование в областта на бизнеса. Завършила е журналистика и започва кариерата си като криминален репортер в "Дневник". Пет години по-късно прави завой към бизнеса и вече има над 12 години опит в различни сектори и няколко стартъп начинания. Последното от тях, което създава с други възпитаници на престижни бизнес училища, е мрежата "10/10", която се фокусира върху решаването на бизнес казуси, свързани с одит и развитие на таланти.
 
За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly