С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Корнелия Венева: Всичко започва от личния пример

Не бива да се страхуваме да бъдем жени в бизнеса, но и не мисля, че съществуват "женски" предимства, на които да разчитаме, казва Корнелия Венева, мениджър и бизнес партньор "Човешки ресурси" в SAP Labs България
Share Tweet Share
Снимка

За нашата професия е много важно да чуваме неказаното и да прогнозираме в бъдещето въз основа и на необективни показатели – мотивация, страхове, конфликти, човешки емоции, казва Корнелия Венева

[SAP Labs България] 

Те са HR мениджърите на осем от най-големите работодатели в България. Ведри, модерни, способни да разбият с един удар стереотипната представа за сух администратор "Труд и работна заплата". 

Затова и заслужено им отделихме място в специалното издание на "Икономедиа" "Жените в бизнеса". В продължение на няколко седмици karieri.bg ще публикува пълния текст на блиц интервютата с осемте HR специалисти (а тук можете да видите и ексклузивната backstage фотосесия за представянето им в изданието).

Какво ги вдъхновява, какво мислят за мястото на жените в бизнеса и за професията си, какво съвети биха дали към кандидатите за работа...  Ето отговорите на тези и други въпроси на Корнелия Венева, мениджър и бизнес партньор "Човешки ресурси" в SAP Labs България.

Как започва работният ви ден?
Денят ми започва рано – около 6:00. По принцип съм от хората, които са продуктивни сутрин и винаги се наслаждавам на ранен старт. Преглеждам пощата си или новините, понякога работя по проекти, които изискват тишина и концентрация.
Към 7:30 приготвям закуска за децата и стискам палци да са здрави - в противен случай става сложно пренареждане на моята и на съпруга ми програма. Оставям сина си в детската градина (дъщеря ми е тийнейджър и се справя сама) и се отправям към офиса. Когато пристигна там към 9, вече съм в много активния си режим. Опитвам се да оставя първия час свободен, за да се видя с екипа или да довърша задачи, преди да "скоча" в цял ден, уплътнен със срещи.

Какво харесвате и какво не в професията си?
Харесвам факта, че работата ми налага да общувам ежедневно с хора от всички екипи - в България и други части на света.
Харесвам динамиката и разнообразието от теми и ситуации, които очакват идеите и решенията ми.
Оценявам отговорността, която HR екипът носи за управлението на таланта в организацията.
Харесвам възможността да допринасяме за успеха на бизнеса чрез най-важните му измерители – хората.
Не харесвам стереотипите за професията и съм приела за лична мисия ежедневното им опровергаване.
Не харесвам предразсъдъци за ограничените възможности за кариерно развитие на хората в моята професия.

Това, че сте жена, пречи или помага във вашата сфера?
Полът ми никога не е имал значение в професионалните ми избори. Израстнала съм с личния пример на майка ми – реализиран професионалист в "мъжка" професия – строителен инженер, който отговаря за изграждането на големи обекти. Щастлива съм да работя точно в SAP - организация, която целенасочено подкрепя кариерното развитие на жените.
Не бива да се страхуваме да бъдем жени в бизнеса, но и не мисля, че съществуват "женски" предимства, на които да разчитаме. Моята лична максима е: резултатите и постиженията определят темпото на развитие в организацията.

Разчитате ли на интуицията си при взимането на решения? Кои качества ви помагат най-много във вашата работа?
Да, разчитам – интуицията е основен инструмент на човешкия мозък, не бива да се страхуваме да я прилагаме с мярка. За нашата професия е много важно да чуваме неказаното и да прогнозираме в бъдещето въз основа и на необективни показатели – мотивация, страхове, конфликти, човешки емоции.
В работата си разчитам на финансовата си грамотност, на умението и интереса да анализирам бизнес матрицата на компанията, прагматичната си нагласа към решаване на проблеми. Решителността и проактивността са част от природата ми и са мои ценни съюзници във вечната битка със срокове и дейности. Считам за изключително важно позитивното и открито отношение към колегите, което е съществено за изграждането на доверие и утвърждаването на ролята на HR специалиста.

Какъв според вас е общоприетият стереотип за HR специалиста?
Обикновено, това са хората в сянка – администраторите в организацията. Понякога това са хора, затрупани със задачи, непряко свързани със същинската HR дейност - важни за организацията, но ничии конкретно, което им пречи да се фокусират върху истински важната си роля.
Все още е бавен процесът на трансформация нa ролята "човешки ресурси" като бизнес партньор и стратег в организацията. Разбира се, признавам, че отговорността за това е както на мениджмънта, така и на самите HR специалисти.

А какъв е реалният профил на съвременния HR специалист?
Модерният HR специалист е част от управленския екип на организацията по заслуги, не по административна квота.
Той е много шапки на една глава – и бизнес партньор, и консултант, и гарант за партньорство и солидарно взимане на решения. Модерният HR специалист е моторът на всички дейности, свързани с развитието на таланта в една организацията.

Какви знания, умения и качества трябва да притежава един добър професионалист в областта на човешките ресурси?
На първо място е професионалната подготовка – отлично познаване на организацията и нейната дейност, обща бизнес грамотност и, разбира се, професионална експертиза.
На следващо място, от излючително значение е компетентността и нагласата да изпълнява много роли и да ги съвместява умело между тях – стратег, ментор, коуч, лидер, администратор, коректив.
Тази поливалентност на професията изисква и умения за бързо и адекватно решаване на проблеми от разнородно естество. HR специалистите трябва да забравят фразата "това не може да стане" и да я заменят с "нека да помислим как да го направим най-добре".   
Държа да не пропусна уменията за слушане и критичен анализ – ще познаете добрия HR специалист по броя на служителите, които идват да се посъветват с него.
Последно, но не и по важност – нашата задача е да се грижим за хората в организацията. Често това означава готовност за взимане не тежки и непопулярни решения, както и решимост да отстояваме позицията си с авторитет и отдаденост.

Има ли отговорност, която понякога ви тежи? Кое е най-трудното във вашата работа?
Предизвикателствата са много и различни. Експериментирам с различни методи за укротяване и овладяване на огромния обем информация, с която трябва да се справя, обикновено неотложно. Иска ми се поне веднъж в края на ден да видя в пощата си "нула непрочетени съобщения".
В личен план работя упорито да контролирам желанието си винаги да бъда навсякъде и да участвам във всеки проект, който ме "грабне", и да решавам всеки проблем, който касае колега.
Много е трудно балансирането между отдадеността на работата, която е моята самореализация, и времето за семейството ми, което е моят център.

Каква искахте да станете като малка?
Принцеса, балерина, детектив – това е приблизителната еволюция през годините.

Кое е най-трудното решение в професионалната ви кариера досега? Моля, разкажете за ситуацията и как сте се справили с нея.
Беше решението, което взех преди 13 години да се впусна в HR професията. Работех във финансова компания, в която помагахме на чужди инвеститори да стъпят на българския пазар. Работата беше много интересна и важна за икономическото развитие на страната ни, но на мен ми се искаше да се ангажирам повече с хора и тяхното личностно, а не бизнес развитие. Тогава HR сферата започваше своето препозициониране и бях готова да почна от нулата и да се уча. В същото време дъщеря ми беше на една година и евентуална смяна на работа и професия означаваше съществена промяна в ритъма ми на живот – повече ангажираност, повече несигурност, повече стрес.
Признавам, че нямаше да се справя без подкрепата на съпруга ми, който ми даде куража да направя промяната, и на свекърва ми, която и до ден днешен ми помага в отглеждането на децата ни.
Труден избор, за който всеки ден оттогава съм щастлива, че го направих.

Какъв е подходът ви, за да ангажирате служителите в компанията, в която работите?
Според мен ангажираността е вътрешно състояние. Ако сме успели правилно да подберем нашите колеги, това което ни остава е само да предоставим среда и проекти, където хората да реализират това свое състояние. Един пример е Образователният център на SAP – общност от около 40 колеги, които на изцяло доброволчески принцип водят лекции и упражнения на студенти и ученици. Те правят това безвъзмездно и извън работно време. Но ангажираните хора привличат ангажирани хора и това е формулата на градивната работна среда.
Що се отнася до самата мен, убедена съм, че всичко започва с личния пример. Аз имам късмет - обичам работата си и вярвам в организацията ни, която дава простор на идеите ми. В този смисъл се надявам вдъхновението, което ежедневно откривам, да се предава и на колегите ми. За мен са много важни откритостта и конструктивното отношение в работата, както и добронамереността в отношенията с хората. Ще ме видите да бързам по коридорите и да давам кратки отговори в ход, но и често ще ме чуете да се смея - определено имам нагласа да виждам повече хубавите неща и да се зареждам от тях.

Каква е формулата ви за успешна кариера?
В основата на успешната кариера е правилната себеоценка и смелостта да избереш призванието си и да го последваш. Изисква се упоритост и постоянство в ежедневието, за да постигнеш стандарт в професията си и да не спираш дотам. Важно е и да планираш бъдещето си и да подреждаш правилно приоритетите си.
Винаги се стремя да приемам предизвикателствата и възможностите, те отварят нови врати и от тях се уча непрестанно.
В професията си съм се убедила, че за успеха са важни измеримите резултати и умението да се намира решение, а не оправдание.
И нещо, което лично за мен винаги е работило, макар и често да води до безсънни нощи – честната и открита комуникация. Успешният мениджър трябва да има куража да общува открито и да не премълчава дори и трудни за произнасяне истини.

Какви качества трябва да притежава идеалният кандидат за работа?
Известната в HR средите максима "Хората биват назначавани заради професионалните си качества и уволнявани заради личностните си такива" е абсолютно валидна.
Професионалната компетентност е нещо, което търсим и на което много държим. В индустрия, в която всичко се променя с часове, това е голямо предизвикателство и голямо предимство.
Но за нас в SAP мотивацията и ентусиазмът за работа са определящи. Организацията в световен мащаб инвестира в младите хора. Имаме нагласата, че в началото човек ще има пропуски в знанията си или няма да притежава опит в определени области. Това, което е важно за нас, е готовността му бързо да учи и да полага усилия в работата. Тук идва и другото важно качество – дисциплината, която е задължителна, за да се поддържат и развиват квалификацията и мотивацията.
В SAP се стремим и работим непрестанно върху създаването и поддържането на среда, която да привлече, развива и ангажира таланта във всичките му форми. Но това, което всеки трябва да знае е, че собствената му кариера е в неговите ръце и личната мотивация се поддържа единствено от енергията, с която човек гори в работата си. Поставяме високи критерии за професионализъм и хората, постигайки тези критерии, се чувстват непрекъснато развиващи се и реализиращи се.

Какъв е професионалният ви съвет към мениджърите и по-конкретно към жените мениджъри в България?
Мениджърите – да помнят, че мениджърската позиция се доказва всекидневно, да не престават да учат и да излъчват ентусиазъм и принадлежност към организацията си. Да не забравят, че тяхната най-важна отговорност е да откриват и поощряват таланта, създавайки му условия да се изявява и да се развива.
Важно е активното споделяне на отговорността за развитието на хората. В SAP Labs България се радваме на ангажирани и вдъхновяващи мениджъри, които обичат хората. Всеки от тях, освен наставник на своя екип, се ангажира с ролята на лектор, ментор и коуч на колеги от други екипи. С тях работим като един екип, който има обща цел: да продължава да утвърждава и развива SAP и IT индустрията в България.
Жените мениджъри – да бъдат смели да следват мечтите си и да реализират идеите си, да мислят за себе си като лидери и да работят за максимални резултати и успешна самореализация. Те обикновено имат по-тежката задача в обществото – да съвместяват 24-часовата си роля в семейството с все по-изискващото професионално ежедневие. При силна мотивация, добра организация и верни помощници това е възможно.

Смятате ли, че е нужно да има задължителна квота от жени в мениджмънта на компаниите? Защо?
През годините съм си променяла мнението по този въпрос, започвайки от "искам еднакво отношение и никакви предимства" до "трябва да намерим начин да помогнем на жените, дори това да са квоти".
Смятам, че докато бизнес света се еманципира по отношение на единоправието на половете, квотите дават реална възможност на жените да пробият "стъкления таван". Не за да има количествена уравновиловка, а за да не пропускаме поради наложено статукво или предразсъдъци да влеем ценен талант в управлението на организациите си. Разбира се, това върви паралелно с личното доказване чрез резултати.
Много силно вярвам в женската солидарност и реагирам остро, когато се сблъскам с обратното. Напълно споделям думите на Мадлин Албрайт "В ада е отредено специално място за жени, които не помагат на други жени". (Кeynote speech at Celebrating Inspiration luncheon with the WNBA's All-Decade Team, 2006: "There is a special place in hell for women who don't help other women.")

Вярвате ли, че някои професии са "женски", а други "мъжки"?
Не. Вярвам, че всеки човек трябва да избере "своята" професия, да работи упорито и с хъс и да се развива постоянно. В същото време виждам хиляди примери на социални модели и послания, в които малките момиченца и момченца са отглеждани.

Коя книга четете в момента?
"Реши се", Шерил Сандбърг
"Runaway", Алис Мънро

Къде намирате вдъхновение?
В прекрасното ми семейство – във винаги подкрепящия ме съпруг и двете ми невероятни деца, които ме карат да преоткривам света всеки ден.
В приятелките ми, които са изключително интелигентни и борбени жени, раздаващи щедро енергията си за по-добър бизнес и социален свят.
В пътуването, което ме провокира с пъстрия си избор от случки и хора.
В книгите, които ме пренасят в светове, за които нямам време.
В живота…

Бихте ли се занимавали с нещо друго? Какво?
Разбира се, човек не бива да живее еднопланово. Разнообразието ни прави по-добри личности, родители, професионалисти.
Бих се занимавала с възпитание или обучение на деца. Бих направила бар на плажа или управлявала семеен хотел. Но всяко нещо с времето си.

За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: Facebook; Twitter; LinkedIn; Google+; Pinterest. 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly