С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

В търсене на златния мениджърски стандарт

За главния изпълнителен директор на "Тавекс България" формирането на ефикасен екип е цяла философия
Share Tweet Share
Снимка

Младите мениджъри не трябва да се притесняват от подценяване, защото и в бизнеса важи правилото "по дрехите посрещат, а по думите изпращат", казва изпълнителният директор на "Тавекс България".

 Фотограф: Цветелина Белутова

Keep calm and buy gold ("Запази спокойствие и купувай злато") е надписът, който посреща всеки посетител на входната врата на офиса на "Тавекс България".

Вариациите на фразата Keep calm and… станаха особено модерни сред младежите през последните няколко години. Втората част от конкретния надпис е свързана с бизнеса на компанията, в която влизаме - българското поделение на естонската Tavid, специализирана в търговията с инвестиционно злато, сребро, обмен на валута и други финансови операции.

Чувството за хумор, с което ни посреща табелата на входа, някак си създава усещането, че този офис май ще е малко по-различен от стандартните работни места. После установяваме, че в голяма степен това се дължи на главния изпълнителен директор на компанията Макс (Магърдич) Баклаян (блиц интервюто с него четете тук). Но различният мениджърски подход не е просто първо впечатления от офиса. Той се оценява и от консултантската компания AON, която вече на два пъти отличава "Тавекс България" като "Работодател на годината" в годишната си класация, в категорията за малки компании.
 
Началото – желанието да продаваш злато
Надписът на входната врата загатва за основната дейност на компанията, а и за това, което провокира нейните мениджъри да навлязат в този бизнес преди няколко години. "Продажбата на злато е сегмент, който не беше развит в България през 2008 г., когато започна финансовата криза по света", коментира Баклаян. Той обаче иска да се занимава именно с това и то още от университета. Завършва Американския университет и в съзнанието му е дълбоко отпечатано времето, в което им преподават защо златото е ключова инвестиционна алтернатива, какви са основните макроикономически проблеми и други неща, които го подтикват да се занимава именно с търговията на ценния метал.

Първоначалното намерение на Баклаян е със своя колега Благовест Белев да започнат самостоятелен бизнес в тази сфера. Но техен учител от университета ги запознава с хората, които стоят зад естонската компания Tavid и ги съветва, ако искат да се занимават с търговия на злато, по-скоро да заложат на съвместен проект. Така се полагат основите на българското звено, което е регистрирано през лятото на 2009 г.

Всъщност ръководството на компанията майка Tavid не е имало планове да създава офис в България.
"Те нямаха никакво намерение да отварят звено тук – имат офиси в скандинавските и в балтийските държави и изобщо не искаха да се разширяват на юг", коментира Баклаян. Младите предприемачи обаче ги убеждават, че си заслужава. 

Българското звено започва с екип от общо шестима души, което налага двамата да работят наравно с останалите и да отговарят за всичко, когато няма кой да го свърши - да са касиери, дилъри, дори инкасо и строители.  
   
Как се формира ефикасен екип
Ключовият момент в ефикасното управление на една фирма според Баклаян е формирането на силен екип. Той разбира това, докато е на бригада в САЩ. Там работи за фирма, която отговаря за декорации на къщи – от меката мебел до бялата техника. Първоначално работи в един екип, но впоследствие го преместват в друг. Баклаян забелязва, че разликите в управлението и работата на два на пръв поглед равнопоставени екипа е доста голяма. Във втория хората са били много по-мотивирани да работят и си имат доверие един на друг. Освен това ръководителите са били максимално откровени и са оценявали труда им. Именно тази практика Баклаян се опитва да прехвърли и в "Тавекс България". "Искаме да им дадем всичко, което зависи от нас, за да се развият и да имаме едно взаимно добро отношение", коментира мениджърът

Добавя и че важен фактор при формирането на мотивиран и ефикасен екип е той да бъде изграден от млади хора. Причината е, че те са по-ентусиазирани и желаят да се развиват, защото, ако хората са на работа само за да получават една фиксирана и сигурна заплата, това ще убие техния стимул, пояснява Баклаян
 
Четири часа интервю за работа? Защо не.
Идеята да се намерят професионалисти, които да паснат в екипа, звучи лесно на думи, но много по-трудно става на практика. Затова ключов момент в изграждането на добър работен колектив е прецизният подбор на кадри. "Много полезно в случая е, ако успеете да наемете правилните хора и да се развиете заедно с тях", смята Баклаян.

В "Тавекс България" процедурата по подбора на кадри е сложна и времеемка. Първата фаза е пресяване по документи, последвана от петминутен разговор по телефона. Следва традиционна 15-минутна среща на живо, комбинирана с тест по математика и логика. С малкото избрани след това кандидати се провежда интервю между два и четири часа с изпълнителния директор и ръководителя "Човешки ресурси" в компанията. Но дори човек да премине и това изпитание, последната дума имат служителите, понеже избраният кандидат трябва да прекара един или няколко тестови работни дни в екипа. Ако колективът и кандидатът си паснат взаимно, той постъпва официално на служба. Но ако екипът не го одобри, не постъпва на работа, независимо че е бил харесан от изпълнителния директор.
  
Интересна част е философията на дългото интервю от по няколко часа с управителя. Според Баклаян то се провежда в този формат, защото след първия половин или един час човек се изморява и разкрива истинското си "аз". "След втория или третия час кандидатът сваля всички маски. Тогава вече си изморен и не можеш да играеш роля", споделя Баклаян. "Всъщност в последните 15 - 20 минути от интервюто разбираме кой всъщност стои срещу нас", казва той.
 
Ролята на личния пример
Мотивирането на служителите е важен и комплексен компонент в създаването и развитието на екипа. Баклаян е на мнение, че персоналът се стимулира най-добре, когато усилията на всеки се оценяват и възнаграждават. Не е задължително това винаги да става под формата на паричен бонус. Понякога работа върши просто една похвала и оценка за положените усилия. "Възнаграждението може да бъде под форма дори на едно "Благодаря ти много за прекрасно свършената работа", дава за пример Баклаян. 

За да могат служителите да се чувстват мотивирани да работят, те трябва да имат възможност за развитие, особено в сферите, в които имат интерес, отбелязва мениджърът. Разказва как служителка от "Тавекс България" е поискала да се обучава в областта на графичния дизайн, а от компанията й осигуряват обучителни курсове. Впоследствие тя не само развива уменията си в тази област, но вече се занимава и с подготовката на рекламните банери, когато се налага, от което получава и допълнителни доходи.

Друг ефикасен метод за мотивиране на служителите е чрез личния пример на ръководителите, което понякога означава дори и да се занимават с дейности, които се смятат за нетипични за тяхната длъжностна характеристика. "Хората трябва да видят, че има работа, която бих свършил и не е типична за мен – например да сляза при клиента и да го обслужа на каса. Това дава пример на останалите – ти нямаш строго изразена работа, важното е всичко да върви и като се наложи, да помогнеш на колегата", коментира Баклаян. Според него този начин на мислене позволява, когато има извънредна работа или ситуация, всеки да може да се включи и да съдейства

Снимка

Макс Баклаян (вдясно) и Благовест Белев (вляво) основават "Тавекс България" през 2009 г.

 Фотограф: Цветелина Ангелова


 
Да управляваш жени – мисията възможна
Любопитен момент в структурата на "Тавекс България" е, че мнозинството от служителите всъщност са жени. "Честно казано, не съм управлявал екип, съставен изцяло от мъже, и не мога да кажа дали има разлика с това да имаш колектив с мнозинство от жени", признава Баклаян. Въпреки това той смята, че съществени различия не би трябвало да има. Ако няма интриги, задкулисни игри и не се създават проблеми, не би трябвало да има предизвикателства в управлението на екип, без значение дали в него доминират мъже или жени, допълва Баклаян. Той смята и че доверието във възможностите и решенията на управителя са от изключително значение, защото по този начин той може да накара подчинените служители да го следват и да работят по-добре. Баклаян дава за пример полярните кучешки впрягове. В тях има едно куче-водач, с което се съобразяват всички останали. Колко по-добро е то и повече доверие му имат останалите кучета, толкова по-бързо се движи впрягът с шейната, казва мениджърът
 
Балансите в мениджърския живот
Изпълнителният директор на "Тавекс България" казва, че мениджмънтът е свързан с търсене на баланс. А пример за това е дори и начинът, по който изглежда офисът на компанията. Той е разработен на принципите на т.нар. open space, или отворено офис пространство, но са създадени възможности и за уединение.

Open space, или отворените офиси, е концепция, при която няма стаи или клетки, а в най-крайната му версия дори бюрата не стигат за всички, защото се смята, че през повечето време трябва да се срещат с клиенти. Поддръжниците на подобен тип офиси смятат, че така се засилва връзката между служителите и ръководството, а за управителите се дава повече контрол. Подходът на "Тавекс България" е междинен. От входа можете да видите почти всяко кътче на офиса, без кухнята. Тя е оградена с декоративна стена. Останалото пространство е разделено на средни помещения, които са разделени един от друг с прозрачни стени (познати с жаргонното име аквариуми). По този начин хем се запазва комуникацията между всички, хем се запазва някаква степен на уединеност. 

"Open Space те зарежда с енергия и мотивира да си свършиш задачите, като виждаш как всички работят. От друга страна, при него не можеш да проведеш на спокойствие един телефонен разговор", коментира Баклаян. Според него open space не е подходящ, ако служителите имат нужда от по-тиха обстановка и възможност за концентрация. Именно затова при тях се залага на по-балансиран, междинен вариант. Може би точно затова офисът на компанията миналата година е бил отличен от читателите на сп. "Наш дом", които са го избрали за офис на годината.
 
По дрехите посрещат...
Макс Баклаян е сравнително млад мениджър, в първата половина на 30-те години. И това няма как да не направи впечатление. Поне при първата среща.

"Да си млад мениджър е трудно, защото си неопитен. А за да се научиш,  трябва да направиш всички грешки, през които другите са минали", казва Баклаян. Но и допълва, че неопитността може да бъде и актив. Младите мениджъри не се страхуват да вземат по-дръзки решения, а и са силно мотивирани да се доказват. 

Според него опитът в управлението е важен, но от значение е и какво си ръководил през това време. "Ако сте били 20 години начело на държавно дружество, в което се изповядва грешна ценностна система за управление, това ще вреди както на вас, така и на екипа ви", смята Баклаян.

По темата за подценяването Баклаян споделя и че има три начина човек да си изгради статут – да си много богат, да си много известна личност, а последният е свързан и с поговорката "По дрехите посрещат, по акъла  изпращат". В първите два случая статутът до голяма степен е въпрос на външни фактори, докато в третия статутът се печели с действия. Дори и даден мениджър да бъде подценен заради младостта му или външния му вид, той може да се докаже чрез резултатите и представянето си, смята Баклаян. Защото златният стандарт в мениджмънта невинаги зависи от възрастта, а до голяма степен е въпрос на характер и лидерски качества.
 
Трудното решение
За Макс Баклаян трудното решение не е конкретен казус, а по-скоро процесът на преотстъпване на различни дейности на други хора. "Лесно е да свършиш сам нещо. Много по-трудно е да предоставиш това действие на друг човек. Защото трябва да знаеш, че той може да го свърши, че е правилният за тази работа", казва изпълнителният директор на "Тавекс България". Преди обаче мениджърът да делегира дадена работа на някого, той трябва да даде правилните насоки как тя да бъде свършена, като същевременно му покаже, че може да се справи по-добре и от шефа си. Това е и изводът, до които е стигнал младият мениджър. Това е и подходът, който препоръчва на всеки, който се опитва да промени нагласата си от стремеж всичко да свърши сам, защото знае, че ще го направи така, както иска, към това да стане мениджър и да управлява екип. 
 
Maгърдич (Макс) Баклаян е главен изпълнителен директор на "Тавекс България" от създаването на българското звено през 2009 г. Завършил е Американския университет в Благоевград, специалност "Счетоводство и финанси" и втора специалност "Политически науки". Средното си образование получава в Никозия, Кипър, където завършва Мелконианския икономически институт. Женен, с две деца.
 
"Тавекс България"
"Тавекс България" е българският офис на естонската компания Tavid, която се занимава с покупко-продажба на инвестиционно злато и сребро, обмен на валута по касов и безкасов начин, парични преводи и други финансови услуги. Основател на компанията майка е Алар Таминг, който все още е мажоритарен собственик. Tavid се разпространява основно в скандинавския регион и балтийските държави. Освен в Естония са открити звена във Финландия, Швеция, Дания, Норвегия и Латвия. През 2009 г. открива офис в България, който в момента разполага с 68 служители.
 
За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly