С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

HR в бъдеще време

Кои са основните тенденции в областта на мениджмънта и човешките ресурси през следващите 5+ години според шестима български HR мениджъри
Share Tweet Share
Снимка

Уголемяване

[Shutterstock] 

Роботизирани лични асистенти. Колеги, които не познаваме физически, а само под формата на холограма. Компютри, които реагират и общуват със своя "началник" чрез изкуствен интелект. Технологии, които не само показват дневния ни разход на калории и литрите изпита вода, но и ни помагат да извършваме специфични служебни задачи...

Всеки работещ човек се е питал поне веднъж как ще се промени работното му ежедневие в бъдеще. И възможните прогнози, на които би могъл да попадне в онлайн пространството, варират от откровено научнофантастични през умерено реалистични до драматично апокалиптични. Единственото сигурно нещо в този миш-маш от предположения е, че светът се променя. А заедно с него и пазарът на труда, организационните структури, разбиранията за работно време и офис пространство.

Новите технологии например отвориха организациите към външния свят, направиха ги по-отговорни, но и по-уязвими на атаки отвън и отвътре. Подборът започна да се измества в социалните мрежи, а интернет и мобилните комуникации осигуриха постоянна връзка между екипи от хора, пръснати по цялото земно кълбо. За да са подготвени за задаващите се предизвикателства, от служителите се изисква непрекъснато да надграждат и подобряват знанията и уменията си, да се усъвършенстват личностно и професионално, да бъдат в крак с времето.

Мениджърите все по-малко ще раздават заповеди и ще следят изкъсо напредъка на работата, а ще поощряват, напътстват и развиват потенциала на подчинените си. Организациите ще заменят остарелите йерархични структури на управление на бизнеса чрез натиск и власт с нови по-плоски и автономни модели, формирани на проектен принцип и основани на партньорство. А индивидуалният подход към нуждите на всеки, преминаването към гъвкави форми на заетост и все по-големият фокус върху баланса между работа и личен живот ще бъдат допълнителни инструменти в ръцете на работодателите за привличане, задържане и мотивиране на най-способните таланти на пазара.

Това са някои от тенденциите в областта на мениджмънта и човешките ресурси през следващите 5+ години, които очертаха шестима HR мениджъри на утвърдени български компании от различни сектори. Допитахме се до тях и за да разберем какви практики, мерки и програми възнамеряват да въведат техните организации, за да се подготвят за настъпващите промени и да влязат в бъдещето.

Работата в екип се превръща в основен фокус на компаниите

Снимка

 Фотограф: Цветелина БелутоваКатерина Шопова, директор "Човешки ресурси" в пивоварната компания "Каменица"

През последните години се наблюдават няколко основни тенденции в областта на човешките ресурси (ЧР) и мениджмънта, които се очертават като определящи. На първо място, в бъдеще очакваме да станем свидетели на още по-засилена глобализация и заличаване на физическите граници не само в областта на ЧР, а във всички сфери на бизнеса. Компаниите все повече се стремят към изграждане на офиси в цял свят и разпростиране на отговорностите на мениджъри и служители отвъд границите на една държава. Бизнесът все по-често оперира чрез матрични и проектни структури, позволяващи гъвкавост и кросфункционално взаимодействие, а работата в екип се превръща в основен фокус при постигането на целите на компаниите.

Много е важно да подчертая, че управлението на бизнеса чрез натиск, авторитет и власт отдавна не работи. Тенденцията е този подход да бъде заменен с нова стратегия за автономност и самостоятелност на вземане на решенията. Компаниите все повече се стараят да мотивират и вдъхновяват своите служители, като им предоставят възможности да поемат инициатива, да споделят добри практики и да се чувстват лично ангажирани в процесите на работа.

Към пълния текст на коментара >>
Войната за таланти се пренасочва към социалните мрежи

Снимка

 Венцислава Петрова, HR мениджър на производителя на бои "Оргахим"

Навлизането на информационните технологии в бизнеса през последните няколко десетилетия оказа неимоверно голямо влияние и върху управлението на човешките ресурси. Според мен в следващите 5 години тази своеобразна симбиоза между технологии и хора ще продължи да се налага и развива като водеща тенденция. Войната за таланти вече се пренасочва от сайтовете за работа към социалните мрежи.

Проверката на препоръките се измества от разговорите с бившите работодатели към профила на кандидата в LinkedIn или във Facebook, или към личната му блог страница. Появиха се дори и в България първите видеоавтобиографии, като не са редки случаите, в които интервютата за работа се провеждат през Skype или видеоконферентни връзки. Компаниите се надпреварват да привличат кандидати за работа чрез нестандартни обяви и иновативни похвати в интернет пространството и са особено чувствителни към всяка информация за работодателската им марка в специализираните форуми на глобалната мрежа. Една-единствена публикация или пост с лека негативна нотка е в състояние да отблъсне желаещите да работят в организацията, при това за дълъг период от време, тъй като в интернет архивите са живи и лесно достъпни, само на два клика с мишката.

Към пълния текст на коментара >>
Фокусът е върху потенциала за развитие, а не върху трудовия опит на служителите

Снимка

[ПроКредит Банк] Маргарита Етова, ръководител звено "Подбор на персонал" в Прокредит банк България

Автоматизирането на процесите и услугите е процес, който все повече се налага на финансовия пазар и който отделите "Човешки ресурси" трябва да взимат предвид. Работодателите трябва да съобразят изискванията си към кандидатите с новите условия. Фокусът трябва да бъде върху потенциала за развитие и умението за учене, а не толкова върху вече придобития трудов опит. Други важни качества, които трябва да се търсят, са адаптивност и гъвкавост към динамичната среда.

Работодателят трябва да осигурява непрекъснато нови и актуални за бизнес средата курсове и обучения. Служителите все повече се ориентират към онлайн базираните обучения, където сами могат да определят времето за запознаване с материала и последващо тестване. В Прокредит банк от няколко години е въведена тази практика. Всеки служител има достъп до онлайн система за обучения, в която са налични различни курсове за усъвършенстване на професионалната квалификация. Колегите могат да се запознаят сами с теоретичните материали и да проверят знанията си чрез онлайн тестове.

Към пълния текст на коментара >>
Постоянната и устойчива промяна е основна съставка на успеха

Снимка

 Свилен Панков, ръководител на отдел "Човешки ресурси" в "PwC България"

Преди да пристъпя към същината на въпроса за HR тенденциите и как те намират отражение в PwC, санеобходими няколко уводни думи по темата в контекста на нашата организация. PwC е глобална организация, която е изключително ангажирана със световните тенденции. Тук не говорим само за тенденции в човешките ресурси или в бизнеса, а като цяло в обществото, в което живеем. Това е изразено най-кратко и ясно в нашата цел като организация - "Изграждане на доверие в обществото и решаване на важни проблеми" (Build trust in society and solve important problems). Според изследванията и постоянния мониторинг на редица показатели глобалните мегатенденции, както ги наричаме, са пет:

- Демографска и социална промяна
- Измествания в глобалните икономически сили
- Бърза урбанизация
- Климатични изменения и недостиг на ресурси
- Технологични пробиви.

Тези мегатенденции неимоверно се отразяват на нуждите на нашите клиенти, представят пред нас нови и все по-сложни проблеми за разрешаване. Най-важният капитал в PwC са хората. Те са носителите на знанията, уменията, съпричастността към нашите клиенти – основните "инструменти" за постигане на организационната цел, спомената по-горе.

Към пълния текст на коментара >>
Организациите стават все по-гъвкави

Снимка

 Антоанета Георгиева, директор "Човешки ресурси и администрация" на компанията - дистрибутор на лекарства, "Софарма трейдинг"

Бизнес средата се променя изключително динамично не само в посока развитие на бизнеса, но и по отношение на бизнес моделите, които той прилага. Това неизбежно води до предизвикателства пред HR експертите както в традиционни до момента области, така и в нови.

Намирането на подходящите специалисти и тяхното задържане винаги е било едно от тях. В средата на свободно и все по-активно движение на хора между страни и континенти подборът на опитни специалисти се усложнява още повече от нуждата да се намират такива, познаващи различни култури и национални специфики. За привличането и задържането на тези таланти е нужно разработването на адекватни предложения, отразяващи индивидуалните и социални нужди на кандидатите и служителите.

Към пълния текст на коментара >>
HR мениджърите са новите бизнес лидери

Снимка

 Димитър Таслаков, главен директор "Човешки ресурси" в IT компанията Progress

Тенденциите, които ще наблюдаваме в областта на управлението на човешките ресурси през следващите пет години, са предизвикани от старата и в същото време нова реалност. Бързо развиващите се индустрии и пазари и недостигът на добре подготвени кадри засилват конкуренцията до непознато досега ниво. Освен това специфичните черти на поколенията, еволюиращите социални норми и типове общуване също са огромни фактори, които влияят върху тенденциите, които ще наблюдаваме.

Ръководителят на отдела по човешки ресурси става новият бизнес лидер – това е първата тенденция. Ключов фактор за успеха на компаниите, които искат да растат и развиват таланта си, ще бъде доброто познаване на бизнеса от страна на HR ръководителя, а защо не и наличието на предишен опит на други позиции в организацията, далеч от HR функцията. По-важно дори и от предишния опит в сферата, познаването на бизнес процесите и практиките е факторът, който ще помага на HR ръководителя да превърне поверената му функция в конкурентно предимство на компанията. Гледна точка, подкрепена и от Harvard Business Review, и от компании като General Electric, General Motors, Xerox, както и от много други авторитетни организации.

Към пълния текст на коментара >>

Текстовете са част от специалното издание на "Кариери" "HR Пътеводител" - гид за тенденциите в областта на човешките ресурси за следващите 5+ години.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly