С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Мениджмънт с емоции

Желанието да помага на хората около себе си е това, с което Светла Пармакова спечели журито и титлата Next Generation 2016
Share Tweet Share
Снимка

Търсенето на среда от съмишленици е основната причина за Светла Пармакова да се включи в конкурса за млади мениджъри Next Generation.

 Фотограф: Надежда Чипева

Представяме ви победителя в националния конкурс за млади бизнес лидери Next Generation 2016 на "Капитал" и "Кариери" - Светла Пармакова. Тя е ръководител на отдел "Управление на обезпеченията" в Райфайзенбанк, а свободното си време е посветила на каузи - да помага за личностно и професионално развитие на младите хора и на това да подкрепя хора в нужда. Отношение, с което спечели и журито на конкурса. Освен титлата "Next Generation бизнес лидер на 2016 г." Пармакова получава и пълна стипендия за EMBA обучение от City College - международния факултет на The University of Sheffield, на стойност 14 500 евро. Запознайте се с нея, начина й на мислене и работа.

Пряма, естествена, енергична, мислеща не само за собствената си кариера, но и за хората около себе си. Точно тази комбинация от нагласи и качества успя да впечатли журито на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2016, за да даде тазгодишната титла в конкурса на "Капитал" и "Кариери" именно на Светла Пармакова.

За младия ръководител на отдел "Управление на обезпеченията" в Райфайзенбанк трудностите са добре дошли, а успехът - гарантиран за всеки, положил усилие, независимо с какъв старт е тръгнал в живота. Но най-добре се запознайте със Светла, за да се убедите, че това не са заучени фрази, а истинска част от нея и начина й на мислене (вижте блиц интервюто с нея).

Опознай себе си
За Светла себепознанието - какво искаш да "случиш" за себе си и за другите в този живот – е ключов фактор за образованието или професионалния път, който избираме за себе си. "Имам чувството, че повечето младежи избират специалност на база препоръка от родител или познат или дори на база трудност. Тоест без по никакъв начин да обмислят каква следваща стъпка би им помогнала да случат пълноценен живот за себе си. Самата аз избрах специалност, която смятах за правилната следваща стъпка, без да я свързвам с нещата, с които ще се занимавам след това."

Затова и днес се е посветила не само на работата си в банката, но и на това да помага на младите хора да опознаят себе си и да намерят своето място - и в личен, и в професионален план. С тази идея преди време участва в създаването на организацията Utomorrow, а по-късно се присъединява и към българското поделение на американската организация Общество за организационно учене, която прилага иновативни методи за учене и личностно развитие. Отново помощта за другите и личностното и професионалното развитие е в основата и на инициативата "1 процент промяна", на която също е съинициатор. Идеята за нея е вдъхновена от книгата на Джон-Пол Флинтоф "Как да промениш света", с когото Светла се запознава и лично през миналата година по време на събитието Pioneers for Change в Лондон.

Концепцията е проста, казва Светла и изхожда от презумпцията, че ако сме здрави, имаме дом и работа, на практика сме по-добре от поне половината население в света. А оттам и нуждата да помогнем на тези, които не са имали същия шанс като нас, смята тя. Така всеки месец над 60 души събират по 1% от доходите си, за да подкрепят различни малки, измерими и най-вече човешки каузи в България, обяснява мениджърът. Сред инициативите, зад които са застанали до момента, са довършването на стая за деца, болни от аутизъм, в Казанлък, купуването на домакински уреди за човек от Пловдив, помагали са и на учителка от Велико Търново, на възрастни хора от с. Долно Драглище, купили са и оборудване за недоносени деца в София... Организацията съществува само от началото на годината, но добрите й каузи се увеличават лавинообразно.

Next Generation мениджър в действие
Проектите, по които работи Светла, помагат и на нея самата за нейното собствено развитие, признава тя. "Не мога да кажа, че никой не ме е учил на това, което знам, защото всички хора, които съм срещала по пътя си, са ми били учители по някакъв начин. Личен пример обаче съм вземала от много малко хора. Откакто поех отговорността за екип, чета постоянно материали в посока лидерство, пълноценна комуникация и сътрудничество, личностно и организационно развитие. Много съм и грешила, а това също учи", признава мениджърът от ново поколение.

Една от целите, които си поставя като ръководител на 24 души, още в самото начало на работата си в банката е да има адекватното разпределение на задачите в екипа. "Винаги изхождам от презумпцията, че за всяка работа има човек, който ще я свърши с желание и ще му бъде интересно. Това неведнъж е водело до ситуация, в която един и същ човек поема прекалено много неща, просто защото поема инициатива. А не всеки е склонен да бъде толкова проактивен", казва Светла и добавя впечатленията си от нагласите на различните типажи хора, които е срещала в професионалния си живот: "Има хора, които очакват да им кажеш какво да направят и как точно да го направят стъпка по стъпка. Виждат, че има работа за вършене, но докато не я възложиш на тях конкретно, не биха проявили желание. И това е нормално за тях и ги прави не по-малко ценни за екипа, напротив. Те често пъти са хора, на които можеш да разчиташ и в най-трудните ситуации."

Снимка

За Светла себепознанието - какво искаш да "случиш" за себе си и за другите в този живот – е ключов фактор за образованието или професионалния път, който избираме за себе си.

 Фотограф: Цветелина БелутоваДруго, което е разбрала от недългия си стаж като мениджър, е, че качеството на комуникацията е в основата на всичко. "Това, че си казал едно нещо, не означава, че то е чуто от всички или по-важното, че е разбрано по един и същи начин от всички. Хората слушат през призмата на личната си история и единствената гаранция за разбирателство е обратна връзка от всеки, за да знаеш какво точно е стигнало до него", съветва Светла. Според нея добрият мениджър инвестира в своите хора и им предава собствените си знания. "Има няколко неща, които все още правя сама и го считам за грешка. Това да делегираш задачи на екипа си е възможност да учиш и развиваш всеки човек в интересна за него посока."

Според нея ключово за удовлетворението в екипа е всеки да разбира как неговите задачи носят стойност към общото, как всеки участва в общата картина и какво е неговото лично "Защо?". Това, разбира се, рядко е достатъчно и равносметката за почти три години е: "Ако настина ти пука какъв мениджър си, ежедневието ти може да е едно голямо разочарование, защото никога не си толкова добър, колкото ти се иска - няма как да са доволни всички, няма как да са ангажирани еднакво всички."

Извън офиса
За Светла не е престъпление мозъкът ти да продължи да мисли за работата дори и след като си излязъл от офиса. "Не смятам, че можеш просто така да отрежеш едни осем часа от живота си и като се прибереш вкъщи, да спреш да мислиш за работа. Едни от най-важните неща, които сa се случили на работното място, са се оформили и изградили като идеи, докато съм извън офиса", обяснява Светла и добавя, че сигурно не би имала възможността да е толкова дейна, ако половинката й в живота не е даже още по-активен в работата си.

"Личният ми живот е много щастлив и се надявам да остане такъв. Пътуваме много. Аз съм travel junkie, обичам самата идея, че съм на път и дишам някъде другаде." Любими са й скандинавските държави. Мечтае да отиде до Исландия и Австралия. "Докато можем да пътуваме, мисля, че бихме останали да живеем в България", категорична е Светла.

Любопитен въпрос е дали ползва социални мрежи и доколко се пази да не развали имиджа си пред колегите си. "Рядко добавям проактивно колеги от банката, за да не ги задължавам с присъствието си, но и нямам притеснения пред екипа ми. Предпочитам да ме познават такава, каквато съм. Мисля, че тези най-човешките моменти ни сплотяват", обяснява мениджърът. Нещо, което колегите й не знаят, е, че сутрин преди работа навърта по 10 километра в парка. "Интересно, но бягането е спорт, по който е установено, че хората се увличат след тридесетата си година, когато вече работят активно и поемат по-солидни дози стрес. Много ме зарежда и едновременно с това ме разтоварва", разказва Светла.

Важно за Светла е да общува с хора, които са на нейните вълни, за да се зареждат един друг. Търсенето на среда от съмишленици е и нещото, което я е довело до състезанието за млади мениджъри Next Generation. Можете да се досетите и кой си тръгна последен от тазгодишното парти, събрало бивши и настоящи финалисти в състезанието.
Трудното решение:
Да започнеш работа в банка

Обичам да взимам решения и вярвам, че е въпрос на нагласа да намериш фактори, които да ти помогнат да вземеш правилното решение във всяка ситуация. Все пак може би най-трудното решение, което съм вземала, бе да започна работа в банка. До онзи момент винаги съм отхвърляла категорично идеята, без да мога да дефинирам конкретни причини. Намирах, че не бих се чувствала добре в такава организация. Затова, когато ми се обадиха от Райфайзенбанк (България), първоначално отказвах да отида на интервю, а когато все пак го направих, беше за да тренирам собственото си представяне.

Това, което ме спечели, беше прозрачността на човека, който ме избра тогава, и прямотата, с която тя изреди всички трудности, които ме очакваха на новата позиция. Докато тя говореше, се почувствах като човек, на когото предлагат не един шоколадов бонбон, а цялата кутия. От една страна, се притеснявах, че ще бъда аутсайдер в организацията, а от друга, истински исках да се опитам да донеса положителна промяна и за екипа си, и за функцията като цяло. Три години по-късно знам, че съм взела правилното решение.
За Светла Пармакова

Светла Пармакова
е родена на 7 юли 1984 година в Кюстендил. Завършва природоматематическа гимназия "Проф. Емануил Иванов", а след това и Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност стопанско управление. Започва първата си работа в Colliers International Bulgaria през 2006 година и така избира професията си, оценител на недвижими имоти. През 2013 г. завършва магистратура в областта на недвижимите имоти към College of Estate Management, The University of Reading и се акредитира към The Royal Institution of Chartered Surveyors (Valuation Path). За почти 7 години в Colliers Светла участва в работата по над 250 мандата за оценка и анализ на недвижими имоти. От 2013 г. е началник на отдел "Управление на обезпеченията" в Райфайзенбанк (България).
За компанията

"Райфайзенбанк (България)" ЕАД
е шестата по големина кредитна институция в страната сред 27 на пазара с активи за 6.4 млрд. лв. към края на март. Тя е дъщерна на австрийската Raiffeisen Bank International АГ (РБИ), която инвестира в българския банков сектор "на зелено" през 1994 година. Първоначалният фокус на Райфайзенбанк са корпоративните клиенти и мултинационалните компании, а след това се насочва и към банкирането на дребно. По данни за миналата година институцията има 6.5% пазарен дял във финансирането на бизнеса, а ръстът й в кредитирането на домакинствата е бил 25%, което е над средното за пазара. Банката работи по европейски програми, сред които InnovFin по така наречения план "Юнкер" за финансиране на иновативни компании.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly