С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Отвъд корпоративната схема, между хората

Успешна кариера може да се прави и в голяма компания, но и в стартъп, показва историята на един от финалистите в конкурса Next Generation - Димитър Каданов
Share Tweet Share
Снимка

Едно от нещата, които научих в OneBit, е, че корабът може и без капитан, но не без екипаж, казва изпълнителният директор на компанията Димитър Каданов.

 Фотограф: Надежда Чипева

Запознайте се с Димитър Каданов - един от 10-те финалисти в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2016. Той е сред 7-те подгласници на челната тройка, които получиха като специална награда 30% EMBA стипендия от City College - международния факултет на The University of Sheffiеld. Каданов е изпълнителен директор на OneBit Software - нишов софтуерен разработчик с амбициозни планове за разрастване, за които компанията силно разчита и на опита му като търговец. Той обаче подчертава, че всичко, което е постигнато, и всичко, което предстои, е въпрос на екипна работа и подчертава: "Едно от нещата, които научих в OneBit Software, е, че корабът може и без капитан, но не без екипаж."

Преди малко повече от година Димитър Каданов крачи из коридорите на "Майкрософт България" като търговски директор с добре усвоен корпоративен речник. И едва ли си е представял, че днес понякога ще прекарва следобедите седнал на пуф, в средата на малък шарен офис, при това в ролята на изпълнителен директор. Не му е хрумвало и че в четвъртък, просто ей така, с целия екип спонтанно ще отидат на рафтинг.

Всъщност историята е малко по-дълга, близо две десетилетия. Започва в една фабрика за кроасани, когато Димитър за пръв път разбира какво не иска да работи. Минава през три интернационални технологични компании - Hewlett Packard, Fujitsu и Microsoft. За да стигне до един малък, нишов софтуерен разработчик - OneBit Software, където днес отговаря за управлението на бизнеса на компанията. Но резултатите не закъсняват - за деветте месеца прекарани там, той успява да увеличи броя на предстоящите проекти с 230%. Както и оценката - тази година Димитър е сред 10-те финалисти в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation на "Капитал" и "Кариери".

И като всяка история, така и тази на Димитър Каданов има своите поуки. Уроците, които самият той казва, че е научил досега, и които са му помогнали и все още му помагат да продължава да се движи напред, могат да бъдат обобщени до три.
Още по темата: Изкуството да бъдеш иноватор

I урок: Хората - това прави работата приятна и успешна. Или не
Макар първият му работен ден в Hewlett Packard преди 16 години да не подсказва точно това, Димитър Каданов бързо се убеждава, че в която и да е работа екипът и хората са най-важната съставка. Първата му смяна в HP е по време на пълното слънчево затъмнение през август 1999 г., когато целият офис е отишъл да гледа природния феномен, а той получава задачата да остане на телефона "с всичките тия 50 копчета". Не му е никак ясно какво точно се очаква от него, когато някакви "хoра звънят да търсят други хора и питат някакви въпроси". Скоро обаче се ориентира. При това явно доста добре. Защото за пет години и половина, докато още е студент, се издига от асистент в маркетинговия отдел до ръководител на екип.

А на последната си позиция, само на 24 г., дори отговаря за маркетинг и партньорските програми в региона и има различни задължения във връзка с разрастването и мотивирането на партньорите, които продават продуктите на HP в 11 държави.

Бързо установява, че реалните хора и ситуации много повече го учат, забавляват и "главоблъскат", отколкото сухата материя в учебната схема. Това е и моментът, когато стига до извода "човек, както в личен, така и в служебен план, не може без партньори". Установява и че някъде по пътя се е превърнал в "комуникационен хъб" и разговорите отдавна са повече виртуални, отколкото реални. А за него, ако има нещо, на което държи, то е да бъде физически сред екипа си.
Още по темата: Да започваш от нулата

Днес за последното му се удава отлична възможност. Макар и изпълнителен директор, Димитър работи в едно помещение с целия екип на OneBit Software. Нерядко прекарва и част от свободното си време със същите хора. "Едно от нещата, които научих в OneBit Software, е, че корабът може и без капитан, но не без екипаж", казва той. За разлика от голямата организация, където всеки е лесно заменим, в малкия бизнес не е така. Затова и Димитър, и основателят на компанията Ради Атанасов се стремят да задържат хората си, като им предлагат разнообразие и възможности за развитие. Защото хората са в основата на всеки успешен бизнес.

Снимка

Човек, както в личен, така и в служебен план не може без партньори, убеден е финалистът в Next Generation 2016.

 Фотограф: Надежда ЧипеваII урок: Говори като човек
Всъщност разговорите с хора извън екипа са основаната част от дейността на Каданов. От повече от десетилетие неговата работа е да продава продукти, услуги и решения на други компании. "Най-важното, когато продаваш софтуер, е никога да не споменаваш името на продукта, защото те поглеждат с неразбиране и ти посочват IT отдела", казва шеговито Димитър и има предвид, че идеята е да убедиш мениджмънта на отсрещната страна, че с предлагания от теб продукт ще подобриш бизнеса им.

"За да се науча да продавам по новия начин, след всяка среща си записвах нещата, които съм видял, че работят при клиента и са го накарали да се заслуша. В един момент се оказа, че имам две страници сценарий", спомня си Димитър как е развивал уменията си, след като преминава от хардуерния към софтуерния бизнес и още веднъж, когато води трансформацията на "Майкрософт България". "Това, което отваря ушите на всеки клиент, е безплатният офис пакет в Office 365", подмята с усмивка. Споделя, че е стигнал до много изводи на принципа проба - грешка. И подчертава, че два от най-ценните сред тях са: най-добре се продава с въпроси от какво има нужда клиентът и че понякога не е нужно да го убеждаваш на всяка цена в нещо, в което той не иска да бъде убеден.
Още по темата: Мениджмънт с емоции

III урок: Бъди убедителен, дори когато не си убеден
Когато продаваш, ключовото е: а) да вярваш в продукта си и б) да накараш подчинените, партньорите и клиентите ти също да повярват в него. Всъщност това е само в идеалния случай. В истинския свят нещата не се получават точно така. "Понякога не го вярваш, но си готов да поемеш риска, защото виждаш някакъв минимален шанс да се случи", обяснява Каданов многозначително. Много по-добре е обаче да предприемеш нещо, отколкото да стоиш на едно място, защото мислиш, че няма как да стане, вярва той и философски допълва: "Неведнъж съм се захващал с невъзможни неща и такива, в който не вярвам. После съм се заинатявал като магаре на мост и те в две трети от случаите са ставали."

Най-пресният му пример за такава дилема е, когато бизнесът на Microsoft се трансформира на глобално ниво и на него му се налага да води тази промяна на местна почва, без да е сигурен в правилността й. "Нямаше как да им кажа, че трябва да направим нещо, което не вярвам, че ще донесе успех, но все пак трябва да се направи", казва той. Захващал се е със сделки и проекти, който изглеждат немислими отначало, но и се е убедил, че с доза инат и упоритост почти всичко става.
Още по темата: Да не следваш тълпата

Между Димитър Каданов, който преди 16 години прави първите си стъпки в корпоративния свят, и финалиста в Next Generation, който понякога играе билярд с програмистите в сегашната си компания, стоят много години и много научени уроци. Но някои неща не се променят: желанието да общува, да се учи и да развива себе си и хората около себе си.
Трудното решение
Да напуснеш шефа, когото уважаваш

Много трудно и емоционално беше решението да напусна Fujitsu. До голяма степен беше свързано с лоялност към моя тогавашен шеф Явор Халянов, който е може би най-опитният мениджър на партньорства в България. От него научих толкова много, че когато напусках, се почувствах като предател. И то нямах усещането, че предавам компанията, а човека. И това пак реферира към мотото ми, че хората работят с хора. Сега по никакъв начин не съжалявам за решението си. А и с него продължихме да поддържаме приятелски отношения през годините. Някъде бях чел, че не бива да си избираш компания, а да си избереш шеф, защото това е човекът, който може да ти даде тласък, да отвори нови възможности и предизвикателства, но и човек, който може да те забие.
За Димитър Каданов

Димитър Каданов е изпълнителен директор на бутиковата софтуерна компания OneBit Software. Преди това в продължение на почти шест години работи в Microsoft, където заема различни позиции, последната - на търговски директор. Работил е и във Fujitsu Technology Solutions, както и в Hewlett Packard. В последната започва като студент, от най-ниското стъпало - асистент в маркетинг отдела, за да се изкачи до мениджър партньорски програми за целия регион пет години по-късно. Завършил е Американския колеж в София, а след това и "Автоматика, информационна и управляваща техника" в Техническия университет, както и "Бизнес администрация" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
За компанията

"Уанбит софтуер" (OneBit Software) се занимават със специфичната технология на Microsoft SharePoint, която помага за разработването на корпоративни вътрешни сайтове, интеграции с различни бизнес системи и др. Компанията все повече разширява дейността си, като обяви развитието на новия си екип за решения за облачните платформи Office 365 и Azure на Microsoft. Основната дейност на софтуерния разработчик е фокусирана върху SharePoint, но все повече разширява портфолиото си и с други технологии на Microsoft. Пазарите на компанията са основно Австралия, Западна Европа и по-малко България. За миналата година OneBit Software е генерирала приходи от над 1 млн. лв. В момента компанията има 22 служители, като по думите на управляващия екип ще продължи да разработва собствени продукти и да расте.

До сега в поредицата с кариерни истории на финалистите в Next Generation 2016 ви представихме големия победител Светла Пармакова, ръководител на отдел "Управление на обезпеченията" в Райфайзенбанк, първия подгласник Антон Петров, мениджър "Верига на доставките" в софийския клон на швейцарската "Райхле и Де Масари", както и третия финалист - Иван Такев, главен информационен директор в спедиторската компания "Гопет транс".

Предстои да ви запознем и с останалите седем души във финалната десятка. Вече ви разказахме историята на Георги Сердаров, създател и мениджър на системата за ресторантьорски резервации Rezzo.bg, а тази седмица ви срещнахме и с Димитър Каданов, изпълнителен директор на
OneBit Software. Очаквайте и новите Next Generation кариерни истории.Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly