С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Да преследваш страстта си

Или как финалистът в конкурса Next Generation Даниел Бунарджиев става оперативен мениджър на мол
Share Tweet Share
Снимка

За Бунарджиев един от най-ценните уроци в кариерата му е да се съобразява с исканията на "хората, които плащат", вместо да се опитва да им налага вижданията си

 Фотограф: Надежда Чипева

Тази седмица ви представяме Даниел Бунарджиев – един от 10-те финалисти в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2016. Той е сред седмината подгласници на челната тройка, които получиха като специална награда 30% EMBA стипендия от City College – международния факултет на The University of Sheffiеld.

Бунарджиев е оперативен мениджър в Real Center Management, част от групата на австрийската инвестиционна компания Real4You. Българското дружество управлява MegaMall в столичния квартал "Люлин", а младият му мениджър жонглира в ежедневието си с решаването на най-разнообразни проблеми в работата на търговския център – от почистването и поддръжката му до отношенията с наемателите.

Малцина са хората, които с голяма доза убеденост могат да твърдят, че са получили съобщение от небесата, но Даниел Бунарджиев е един от тях (вижте блиц интервюто с него тук). Поне по този начин през смях разказва как се е озовал на сегашната си работа – оперативен мениджър на мол. Историята минава през обиколка на всички (по думите му) строително-инвестиционни компании в страната, една нереализирана търговска позиция, един потенциален световен рекорд и коледни празници в Испания. А също и през тазгодишното му класиране във финалната десетка в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation на "Капитал" и "Кариери". Но да караме поред.

Големите амбиции
Големите търговски центрове и организацията на дейността им привличат интереса на Даниел още в началото на кариерата му, когато се оказва въвлечен в проектирането и изграждането на един от тях – софийския "България мол". Почти веднага след като завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия, младежът, който като малък иска да строи мостове, но си дава сметка, че тази дейност не е много доходоносна, започва работа в проектантската компания БИАС-М.

От първия си работодател и създател на дружеството – строителният инженер Маню Манев, научава един от най-ценните уроци в кариерата си – да се съобразява с исканията на "хората, които плащат", вместо да се опитва да им налага вижданията си. Компанията, в която тогава са заети около 40 души, работи по много, предимно големи инфраструктурни проекти, а Даниел е натоварен с част от проектирането на "България мол". Това разпалва интереса му към подобни проекти, а откритието, че много често "хората, които взимат строителни решения, нямат строителен бекграунд", засилва убеждението му, че би могъл да се справи по-добре, и той започва да търси позиция, на която да може да го докаже. Възрастта му обаче скоро се оказва пречка.

"Вземаха ме с насмешка, бях много малък – а пък аз много исках, това още повече ме амбицираше", разказва Даниел. "Ходил съм във всички компании в България, които реализират някаква инвестиционна дейност в сферата на строителството, пращал съм CV-та, обаждал съм се по телефони", твърди той. В крайна сметка съдбата му се усмихва, макар и по малко заобиколен път.

Младият рекордьор
Преди около четири години и половина отива на интервю в тогава все още френската верига Carrefour (впоследствие бизнесът в България беше поет на франчайз от гръцката Marinopoulos Group), за която Иван Бакалов, който тогава е директор управление на активите в компанията, търси за екипа й строителен мениджър проекти. Това е и позицията, която Даниел Бунарджиев иска най-много в онзи период. "Tогава Carrefour беше много силна компания, с много пари и реализираше огромни инвестиции. А аз точно това исках – да има много неща за правене, а не нещо малко и после да си почивам шест месеца", разказва той. На интервюто обаче, когато вижда колко е млад, Бакалов направо му заявява, че не става за тази работа, и напуска срещата.

Няколко месеца по-късно, докато кара лятната си почивка, преди да започне нова работа в сферата на търговията, Даниел получава телефонно обаждане – търсят го от Carrefour с покана да отиде отново на интервю. Този път нещата се получават и в следващите близо две години 25-годишният мениджър постепенно се оказва единственият човек, който се занимава с имоти във веригата. А тя, както сам отбелязва, има много имоти, като почти всички свързани с тях въпроси минават през него, което прави работата и "суперинтензивна", но пък и много обогатяваща от гледна точка на натрупани знания и умения. "Две години работих там, ама с работно време като за пет и с много командировки, което сега ми липсва", разказва той.

Междувременно обаче под ръководството на гръцката група обстановката в Carrefour започва да става все по-напрегната. "Имаше и една случка, при която на 21 ноември ми казаха, че трябва да отворим магазин на 15 декември, а това е нещо, което обикновено отнема около три месеца", обяснява Бунарджиев. Въпреки това заедно с екипа му успяват за 18 дни да построят "от пълна дупка" обекта в Банско с площ 1000 квадрата и да го подготвят за работа с всички необходими документи за началото на зимния сезон. "Беше някакъв световен рекорд според мен", посочва мениджърът. След тази свръхпредизвикателна задача си взима дълъг отпуск и заминава с приятел за Мадрид за коледните празници, а когато се завръща, вече е наясно, че му е нужна промяна.

Снимка

Преди няколко години младият мениджър и екипът му успяват за 18 дни да построят "от пълна дупка" и подготвят за работа магазин на Carrefour в Банско с площ 1000 кв.м – нещо, което по думите му си е своеобразен световен рекорд

 Фотограф: Надежда ЧипеваФакс от небесата
Точно тогава сякаш по "директна връзка с Господ", както след това често се шегуват с приятелите му, се появява и новата възможност – докато е в катедралния храм "Св. Александър Невски", получава съобщение от своя позната, която му предлага да дойде на интервю в MegaMall за позицията оперативен мениджър. Предложението съвпада и с това, което по думите му открай време е било във фокуса на вниманието му – оперативна работа в мол, а не строителна дейност. "Не съм кандидатствал за нито една друга работа, тази ми дойде на факс от небесата", смее се Даниел.

Сега отговорностите му включват "абсолютно всичко – от най-дребните неща до най-едрите, от пресмятане на бюджет и преговори с наематели до това да казвам на чистачките кое ъгълче не е изчистено добре". Казва обаче, че именно това разнообразие му харесва. Най-голямото предизвикателство пък е да запази спокойствие в различните ситуации, в които работата му го поставя всекидневно. "Преди много се ядосвах, все гледах още на мига да се скарам, сега вече и аз придобивам една такава тибетски тип мъдрост", усмихва се мениджърът.

В отношенията си със служителите също търси подобна хармоничност. "Опитвам се да няма дистанция, да давам свобода, така че хората да взимат сами решенията. Вечер, когато се прибере някой вкъщи, да има усещане, че от него зависи нещо", посочва той. И допълва, че без такова усещане човек не би се чувствал удовлетворен от работата си, независимо колко е голяма заплатата му.

Това е и най-ценният според него кариерен съвет – "ако имаш страст, преследвай я". Защото хората се справят най-добре с нещата, които обичат, и тогава, когато са най-щастливи.
Трудното решение
Да пребориш себе си
Най-трудното за Даниел Бунарджиев е да пребори сам себе си. "Нямам нагласа, че трябва да променям света, че на някого трябва да му променям начина на мислене. От тази гледна точка единствено такова предизвикателство е не толкова да променям другите хора, защото нямам такава амбиция, а по-скоро себе си – аз си знам кои са ми слабите места и кои са ми комплексите, къде трябва да се постарая да променя нещо", обяснява той. Като своя слаба черта младият мениджър определя това, че е много емоционален – "много се връзвам и много се паля", и това е предизвикателството, върху което смята, че трябва да работи.
За Даниел Бунарджиев
Даниел Бунарджиев е завършил строително инженерство в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Още докато учи, за кратко работи като архитектурен дизайнер и като строителен инженер за две американски компании. След дипломирането си се присъединява към екипа на проектантската БИАС-М, където участва в проектирането и изграждането на "България мол". Следват две години в Carrefour, където отговаря за управлението и поддръжката на всички собствени и наети имоти на веригата, както и за изграждането на нови обекти и откриването на нови магазини. От 2014 г. е оперативен мениджър на MegaMall в столичния квартал "Люлин" и отговаря за цялостната му дейност и взаимоотношенията с наематели, клиенти и партньори.
Бунарджиев беше сред кандидатите и в миналогодишното издание на конкурса Next Generation, като тази година вече успя да се нареди сред финалистите.
За Real4You
Австрийската инвестиционна компания Real4You е основана през 1995 г. с фокус върху развитието на търговски площи в цяла Европа. MegaMall е първият й проект в България и в него са инвестирани над 50 млн. евро. Изграждането на търговския комплекс започна още през 2007 г., но в продължение на няколко години беше замразено, след което през 2012 г. инвеститорът възобнови строителството. Молът отвори врати през есента на 2014 г. и включва приблизително 100 магазини и заведения, разположени на търговска площ 24 000 кв.м. Концепцията му е да бъде основно място за пазаруване и срещи, поради което в центъра няма кино, а развлекателните площи са минимален брой.

Досега в поредицата с кариерни истории на финалистите в Next Generation 2016 ви представихме големия победител Светла Пармакова, ръководител на отдел "Управление на обезпеченията" в Райфайзенбанк, първия подгласник Антон Петров, мениджър "Верига на доставките" в софийския клон на швейцарската "Райхле и Де Масари", както и третия финалист - Иван Такев, главен информационен директор в спедиторската компания "Гопет транс".

Предстои да ви запознем и с останалите седем души във финалната десятка. Вече ви разказахме историята на
Георги Сердаров, създател и мениджър на системата за ресторантьорски резервации Rezzo.bg. Проследихме и кариерния път на Димитър Каданов, изпълнителен директор на бутиковата IT фирма OneBit Software, която се влива в американската технологична компания Progress от началото на август, а тази седмица ви срещнахме с Даниел Бунаржиев, оперативен мениджър в Real Estate Management. Очаквайте и новите Next Generation кариерни истории.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly