С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Две IT дини под една мишница

Или историята на преподавателя, който започва собствен бизнес в мазето на факултета, където води занятия
Share Tweet Share
Снимка

"Основната причина, поради която "Астеа" няма нито един бивш клиент, е, че ние много се кефим на работата си", казва финалистът в конкурса Next Generation Калин Георгиев

 Фотограф: Цветелина Белутова

Тази седмица ви представяме кариерния път на още един от десетте финалисти в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2016 - Калин Георгиев. Той е изпълнителен директор на софтуерната компания "Астеа солушънс" и зам.-декан и преподавател във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. В неговата история бизнес и академичните му занимания вървят ръка за ръка вече близо десет години. И макар да признава, че невинаги балансът между двете е лесен, засега му се получава.

Още на 20 години Калин Георгиев вече е хоноруван преподавател във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет. Четири години по-късно става и асистент. Горе-долу по същото време стартира и собствена софтуерна компания - "Астеа солушънс", частично финансирана от американска фондация. А началото й, признава той, е поставено... в мазето на ФМИ.

Историята му започва обещаващо. И само преди няколко месеца го отведе до финалите на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation, организиран от "Кариери" и "Капитал" (вижте блиц интервюто с него тук).

В разгара на лятото, когато го посещаваме, за да научим повече подробности за кариерния му път, екипът на "Астеа солушунс" тъкмо се мести в нов, опасан с големи тераси, модерен офис в "Лозенец". Разбира се, близо да ФМИ, откъдето идват повечето служители. Но и от афинитета към мазетата явно е останало нещо. Посреща ни един от партньорите на Калин, който ни превежда през краткия път от стария офис към новия - през мазето. Все пак да отбележим - последното се дължи само на странната входова организация на сградата. И когато най-сетне се срещаме с Калин, той нетърпеливо ни води към новите пространства, където ще премести разрастващия се бизнес на компанията. А там има не само повече работни места, но и неизменната за IT специалистите стая за джага. И по всичко личи, че екипът няма търпение да се премести в новото работно пространство.

Другото, различимо с просто око, е, че Калин никак не пасва на общоприетата представа за университетски преподавател в България. Носи тениска, дънки и не твърде изгладено спортно сако, говори все едно е седнал да обясни на приятел как да си изтеглят мобилно приложение - без излишна терминология, със забавни подробности и тук-там шеги. Излъчването му е на човек, който не се приема насериозно повече от необходимото, и все пак е съвсем наясно къде точно са отговорностите му. Вероятно и в аулата цари атмосферата от офиса на "Астеа" (не само защото някои хората се припокриват) - свежа мисъл, млади мозъци и доза креативност. "Преди няколко години, като регистрирахме компанията в LinkedIn, той изчисли, че средната възраст е 23 години. Оттогава се е променила, но още е под 30", казва той и многозначително добавя, че със своите 35 е един от най-възрастните кадри в компанията.

Стартирай бизнес, за да останеш в университета
Историята на "Астеа" е донякъде типично стартъпска - годината е 2005, участниците са четирима души с идея, а декорът - мазе. С тази разлика, че всичките са хонорувани преподаватели във ФМИ към този момент, а в мазето се намира една от новите лаборатории на факултета. Първоначалната им идея обаче не била точно да стартират бизнес. "Търсехме начин да работим по научен проект, за да останем в университета, защото ни харесваше да преподаваме и да съществуваме в онази среда", разказва Георгиев. Появява се и точният проект, свързан с работа по мултимедийни книги на забравения програмен език smalltalk, познание за който имат не повече от 15 души в света, разказва Калин. На четиримата обаче им става интересно и решават да се пробват. Впоследствие получават финансиране от американската фондация The Andrew W. Mellon Foundation, а това им позволява не само да работят по научната си задача, но и да останат в университета.

Е, проектът не приключва твърде успешно поради липса на достатъчно ресурси и добра организация, но пък дава началото на "Астеа" в днешната ѝ форма. Компанията на Калин Георгиев и днес се занимава с подобни дейности - интерактивни и мултимедийни книги и съдържание, но го прави на Java. Това е една от големите победи, с които си спечелва и новото финансиране от Mellon Foundation. Tогава регистрират дружеството и за пръв път излизат от мазето. И четримата - Калин, понастоящем работещият за Google Милослав Средков, Трифон Трифонов и Мартин Русков, продължават да пишат магистърските си теми, да водят занятия, но и започват да придърпват студенти към новозапочнатия си бизнес проект. И така до днес, когато служителите са вече 80, компанията има достатъчно голяма клиентска база в САЩ, за да прави годишен оборот от 3.4 млн. лв. и да си позволи да има участие в четири американски стартиращи компании.

Снимка

На 25 Калин стартира първия си и досега успешен бизнес, а мотивацията му е, че иска да остане в университета по-дълго

 Фотограф: Цветелина БелутоваНо Калин успява да съхрани част от стартъп духа на "Астеа" - отчасти благодарение на факта, че е напипал една от формулите за мотивация на служителите си. А именно освен него и другите съоснователи акции в дружеството държат и някои старши служители.

Директорът и 79-имата началници
За Калин екипът, с който работи, играе водеща роля за бизнеса му. "Повечето хора тук сме си програмистчета, такива, които от малки имаме страст към това", казва той и добавя, че самият той написал първата си компютърна програма около първи клас, и то защото му било много любопитно. Да си подбере мотивиран и любопитен екип му е толкова важно, колкото и студентите му във ФМИ да продължават да са на същото високо ниво. "По мое мнение основната причина, поради която "Астеа" няма нито един бивш клиент, е, че ние много се кефим на работата си", обобщава Георгиев. Според него това е нещото, което ги отличава от много други софтуерни компании.

Това обаче води със себе си и затруднението да намерят правилните хора за екипа. "Интервюираме понякога десетки души седмично, от 30-40 кандидати правим присъствено интервю с един. Много е трудно да намерим хората с правилния дух, затова понякога наемаме второкурсници, защото те ни отговарят по енергия", обяснява Калин критериите за подбор на служителите си. Това по думите му е довело и до репутацията на "Астеа" като студентска компания. Не смята за необходимо да търси оправдание за евентуалните нападки, че наемат хора без опит, за да плаща ниски заплати. "Просто търсим хора със страст, които да работят така, както ние го правим."

Както ги търси, за да се влеят в неговия бизнес, така е и горд, когато негов служител или студент получи работа в някоя от онези компании с гръмките имена като Google, Facebook или Amazon. И като преподавател, и като шеф Калин е отдаден на хората около себе си, развитието им и не на последно място идеите им. "Това, че съм директор, означава, че имам 79-има началници", казва шеговито той.

Правилата на симбиозата
Да балансираш между университетската зала и офис, пълен с програмисти, изглежда доста трудна задача. Особено ако, както е в случая на Калин Георгиев, усещаш сблъсъка на IT философиите между бранша и катедрата. "Първите смятат, че е по-добре да се учат основно специфични технологии, за да могат студентите да ги прилагат веднага, вторите, че трябва да се положат фундаментални основи и да се изградят принципни стандарти", обяснява той спора. А възгледите на Калин, както си личи и от своеобразната синергия, която той е създал в рамките на възможностите си, не са твърде крайни. От една страна, смята, че кадрите, които всевъзможните експресни IT aкадемии бълват на всеки няколко месеца, са много полезни на икономиката, били те и не на нивото, което професорите по информатика в институтите биха одобрили. Смята и че индустрията и университетите трябва да работят повече заедно. Така както "Астеа" е неразривно свързана с ФМИ.

Бизнесът на "Астеа" по много интересен начин се преплита с академичния свят, и то не само заради двойствения кариерен живот на Калин Георгиев, но и заради продуктите на компанията. Разработчикът например има 50% учaстие в SocialBook - регистрирана в Делауеър компания за електронни четци с опция за групово редактиране. "Използва се основно в университети, а преподавателите ни споделят, че така успяват да се създадат дискусии, невиждани в учебните зали, защото младите хора са привикнали на такава комуникация от социалните мрежи", обяснява Калин. В момента "Астеа" преговаря и с Goethe Institute за внедряване на системата и там.

От всичко това изглежда, че Калин Георгиев все пак е открил златната среда между двете си занимания и успява да носи двете "IT дини" под една мишница или между "сменянето на двете шапки", както самият той го нарича. Признава, че е трудно и вероятно моментът да се откаже от едното все ще дойде, но не му се иска. Защото не просто се е научил да балансира, а така съчетава двете страни на кариерата си, че да има полза за поне още 79 души.
Трудното решение
Да се разделиш с колега
Нещата, които най-много са ме напрягали, са били свързани с личностни проблеми с хората. Например, когато някои е решавал да напусне, загуби вяра и мотивация или когато не сме можели да осигурим средата на много добри служители. Трудно ми е била раздялата с колеги. Но когато има кризи, решенията се вземат заедно, това ги прави и доста по-лесни.
За компанията
"Астеа солушънс" е вече десетгодишна компания със съхранен стартъп дух, където средната възраст на 80-те служители е 25-30 години. Занимава се с различни дейности в областта на разработката на софтуер, свързани с цифрови медии и съдържание - от софтуер за мобилни приложения до съветници с изкуствен интелект, продукти за достъп и създаване на мултимедийно съдържание, медиа стрийминг, визуализации на данни, машинно самообучение. Стартирала в зала на ФМИ на Софийския университет като научнопопулярен проект, днес голяма част от работата на компанията е основно в САЩ, като едва 5% от дейността е в Европа. В момента екипът дискутира и възможността за листване на американска фондова борса, което ще наложи и регистрирането на презокеанско дружество. Оборотът на компанията за миналата година е 3.4 млн. лв., а плановете, поне според стратегията за развитие, са да достигнат 200 служители в близките две години.
За Калин Георгиев
Калин Георгиев е завършил магистърска степен по "Логика и алгоритми" и докторска по "Информатика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Във втори курс работи известно време в лабораторията по биомедицинска информатика в БАН. На 20-годишна възраст става преподавател във факултета си, а четири години по-късно и асистент. Бизнесът на компанията, на която той е съосновател - "Астеа солушънс", също тръгва от университета и по-точно от лаборатория на Факултета по информатика като spinoff проект (стартираща компания, водеща началото си от академичната среда - бел. авт.). А днес почти всички в 80-членния й екип са от същия този факултет. Паралелно с бизнес ангажиментите си Калин Георгиев продължава да преподава и на поток от 70 до 140 студенти, а от тази година е и заместник-декан. Участвал е в различни паневропейски научноизследователски проекти в консорциуми с други институти. Има и 24 академични публикации в областта на информатиката.

Досега в поредицата с кариерни истории на финалистите в Next Generation 2016 ви представихме:
- големия победител Светла Пармакова, ръководител на отдел "Управление на обезпеченията" в Райфайзенбанк
- първия подгласник Антон Петров, мениджър "Верига на доставките" в софийския клон на швейцарската "Райхле и Де Масари"
- третия финалист Иван Такев, главен информационен директор в спедиторската компания "Гопет транс"
- Георги Сердаров, създател и мениджър на системата за ресторантьорски резервации Rezzo.bg

- Димитър Каданов, изпълнителен директор на софтуернаta компания OneBit Software.
- Даниел Бундаржиев, оперативен мениджър на MegaMall в столичния квартал "Люлин"
- Иван Александров, собственик и основател на онлайн супермаркета eBag и дигитална агенция WhatIf
През следващите седмици очаквайте и новите Next Generation кариерни истории, а тази е ред на Калин Георгиев - зам.-декан на Факултета по математика и информатика към Софийския университет, както и основател на софтуерната компания "Астеа Солушънс".Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly