С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Работодателите са все по-склонни да наемат и хора без опит

Специалистите по подбор стават още по-активни в търсенето на таланти
Share Tweet Share
Снимка

Добавяйте нови знания, задължения и отговорности на всеки 2.5 - 3 години.

[Shutterstock] 

Кои ще са най-важните HR тенденции през 2017 г.? Кои ще са търсените професии и умения? Какво се променя в областта на управлението на екипи? Какво да направите, за да имате успешна кариера през новата година? Допитахме се до HR специалисти от водещи компании за подбор на персонал. Отговорите им публикуваме в поредица от текстове на Karieri.bg всеки вторник, както и в HR колонката на "Кариери" във в. "Капитал Daily" всяка сряда.

Дотук ви представихме коментарите на:
- Надя Василева, управляващ директор на "ManpowerGroup България"
- Дарина Пенева, изпълнителен директор на "Стантън Чейс интернешънъл България"
- Ирена Жотева, управляващ съдружник на "Хил интернешънъл България", и Николай Ракъджиев, консултант в компанията
- Ирена Бушандрова, директор за България на Pedersen&Partners
- Георги К. Първанов, управляващ директор на Cteam Group.
Тази седмица продължаваме с анализа на Александър Георгиев, мениджър "Бизнес развитие" в "Изи консулт".

HR тенденцията на 2017 г.:
Квалифицираният персонал ще диктува условията на пазара на труда

През последните години България става все по-атрактивна дестинация за развиване на бизнес в различни сфери. Голяма част от фирмите са във фаза на растеж и това създава необходимостта от назначаване на допълнителен брой служители. От своя страна пазарът на труда не е подготвен да подсигури необходимите ресурси и това естествено води до повишаване на конкуренцията при привличането на квалифицирани кадри. Броят на отворените позиции за работа надвишава броя на наличните ресурси на пазара на труда. Имайки избор, кандидатите търсят възможно най-доброто предложение за себе си. Това кара работодателите регулярно да ревизират предложенията си, като коригират финансовите параметри, работното време, условията за труд, пакета от социални придобивки и други.

В случаите, в които дадена компания подбере правилно условията, които предлага, привлече вниманието на кандидатите за работа и успее да назначи необходимите й кадри, често се случва това да станат условия, които по подразбиране работодателите от съответния сектор трябва да предоставят, за да могат да привлекат към себе си вниманието на квалифицираните кандидати с опит в съответния сектор. През последните три години тази тенденция е най-силно изразена в областите София и Пловдив поради непрестанния ръст на инвестициите в тези региони. Най-ярки примери за това има в компаниите от сектор информационни технологии, при центровете за отдалечена поддръжка (BPO), при производствените компании, при компаниите, опериращи в сектор транспорт и логистика, и др.

Подбор на кадри:
Изпробват се нови подходи в издирването на таланти

Във връзка с повишената конкуренция при привличането на кадри се забелязва все по-пасивен подход от тяхна страна. Това налага фирмите, търсещи служители, да поемат активната роля в процеса и да търсят начини да достигнат до правилните хора и да привлекат вниманието им. При експертните и мениджърските роли се отделя все повече време за предварителни проучвания и за установяване на контакт с конкретни хора с доказан опит и резултати. Един от най-ефективните канали за достигане до такива специалисти в момента са професионалните мрежи, в които може да бъде намерена информация за голям брой специалисти.

При информационните технологии, центровете за отдалечена поддръжка и обслужване, както и при позициите за международни шофьори и спедитори се забелязва промяна на търсенето на кандидати от кампанийно към целогодишно. Това доведе до необходимостта от създаване на центрове за квалификация и обучение, финансирани от някои от фирмите в сектора. Така те доразвиват кадри, които имат основа и желание за работа в сектора, и им дават възможност да стартират работа непосредствено след успешно преминаване на предоставените безплатни обучения.

При оперативните роли промяната е най-силно изразена. Там, освен че фирмите са все по-активни в търсенето, все по-често прилагат модел на търсене тип "Работа на терен". При него експертите, специализирани в търсенето и оценката на персонал, отиват на място при кандидатите. През последните 2-3 години в Западна и Централна България все по-често се налага разширяването на радиуса, от който се привличат кандидати за съответна компания. Това от своя страна води до увеличаване на интереса на текущи и потенциални инвеститори да разглеждат Североизточна, Югоизточна и Северозападна България като възможни алтернативи за разкриване на нови работни места.

Най-търсените професии:
Работодателите са все по-склонни да вземат и хора без опит, но с желание за развитие

През последните 3 - 5 години в България се забелязва търсене на служители за всички нива в различни сектори. Сред най-динамично развиващите се сред тях са: информационни технологии, производство, аутсорсинг, търговия, логистика, бързооборотни стоки и други. Сред най-търсените са специалистите в сектор информационни технологии, оператори, инженери и ръководни кадри за производствени предприятия. Също така търговци, специалисти, владеещи чужди езици, и специалисти с технически познания. Работодателите все по-често са готови да вземат на работа кадри без опит с добра основа и желание за развитие, но съответно очакват от тях дългосрочна ангажираност.

Много от фирмите с утвърдени традиции в производството развиват дейността си на база на персонал в края на трудовата си кариера. Все по-малък брой кадри се обучават по специалности, необходими за такъв тип предприятия. Най-ярки примери за това има в металургията, машиностроенето и текстилната индустрия. За да отговорят на тази тенденция, част от производителите търсят варианти за автоматизация на труда, за да покрият липсата на нови подготвени кадри за своите компании.

Други работодатели пък инвестират в дуално обучение, чрез което се стремят да изградят кадри за производствата си, като популяризират някои от не толкова атрактивните вече специалности. По този начин те подбират хора, които са персонално заинтересовани от техния сектор, и ги обучават практически успоредно на теоретичната подготовка в учебното заведение. Този подход е значително по-дългосрочен, но се очаква да бъде много по-устойчив и ефективен както за кадрите, които се развиват, така и за съответните работодатели. Именно това е една от основните причини да се увеличава интересът от страна на фирмите към тази форма на обучение.

Управлението на хора:
Промяната е най-голямото предизвикателство

Сред най-важните тенденции, с които трябва да се справят ръководните кадри при управлението на хора, е тази за управление на промяната. От тях се очаква непрекъснато да са в крак с промените, които се случват в заобикалящия ги свят, да се подготвят и да обучат хората си. Колкото по-рано бъде идентифицирана дадена тенденция и бъде имплементирана в организацията, толкова по-дълго тя черпи дивиденти и конкурентни предимства от нея.

Иноваторите в мениджмънта са готови да рискуват и да изразходват време и ресурси, за да експериментират. Такъв тип подход се забелязва най-често във финансово стабилни компании, които могат да си позволят да опитват различни подходи, докато достигнат до най-подходящия за момента. Ключов фактор за успеха на подобен тип организации е изграждането на екип от хора, които имат готовност и желание да експериментират и да учат през целия си живот.

Съвет за по-добра кариера през 2017 г.:
Потърсете кариерната промяна първо при сегашния си работодател

За търсещите работа, които нямат трудов стаж, препоръчвам да започнат работа още при навършване на пълнолетие (дори и преди това). Най-добре със сезонна работа. По този начин ще могат, от една страна, да изградят трудови навици, от друга – плавно да навлязат на трудовия пазар.

За търсещите работа, които нямат опит по специалността, препоръчвам да участват в стажантски кампании още докато учат. По този начин ще могат да преценят най-добре в какъв тип организация и на каква позиция биха се чувствали най-комфортно и да си поставят вярно отправната точка за целите, които преследват. Още при избора на специалност в университета, а впоследствие при търсенето и на работа по специалността преценете къде бихте могли да дадете най-много от себе си и къде бихте се чувствали на място. Не вземайте решение на база на най-добре платените позиции и най-търсените роли в момента. Пазарът е страшно динамичен и променлив. Най-добре се реализират хората, които работят това, за което имат качества, и това, което им харесва.

За хората, които имат опит и търсят развитие и по-добра кариера, препоръчвам да го направят първо в рамките на организацията, в която работят. Познавайки културата и начина на работа в съответната фирма, можете много по-лесно да заемете ефективно следващата роля в организацията. Преценете добре дали искате да се развивате като експерти или мениджъри. Добрите експерти не са по-малко ценени и търсени от добрите мениджъри. Стремете се да добавяте нови знания, задължения и отговорности на всеки 2.5 – 3 години. Така няма да спрете развитието си и ще бъдете в крак с тенденциите на пазара.
Снимка

 

Александър Георгиев е мениджър "Бизнес развитие" в компанията за подбор на персонал "Изи консулт". Той стартира кариерата си в областта на човешките ресурси през 2008 г. в "Адеко България", където работи до края на 2010 г. Впоследствие се присъединява към екипа на "Изи консулт" като ръководител на три екипа за подбор на персонал - Предварителен подбор на кандидати, Международен подбор на кандидати, Временна заетост и аутсорсинг на персонал. През 2013 г. поема ролята на мениджър "Бизнес развитие" в "Изи консулт", като от началото на 2017 г. ръководи и маркетинг екипа на компанията. Има магистърска степен по бизнес администрация от УНСС.
Снимка

 

Karieri.bg вече е и във Viber. Следвайте ни, за да получавате първи новини и тенденции за пазара на труда, както и от сферата на човешките ресурси: http://chats.viber.com/karieri.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly