С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Трудното решение: Рецепта за оцеляване

Липсата на пазар за улова роди идеята за миден ресторант
Share Tweet Share
Снимка

Веселин Прокопиев не споделя философията "Ден година храни", характерна за голяма част от българския туристически бизнес. 

 Фотограф: Бисер Джонев

Откакто съм се заел с този бизнес, най-трудно ми беше, когато трябваше да изхвърлям миди. През есента на 1994 г. започнахме да вадим първите количества. Обаче нямаше никакъв пазар, не можехме да ги продаваме почти никъде. Българинът просто нямаше културата да яде морски продукти. Ето защо цели три години бяхме принудени да хвърляме част от улова и да храним кокошките на съседното село Българево с миди.

Трябваше да се оцелява. Съдружниците ми един по един окапаха от бизнеса. В един момент компанията се сви от петима на двама, а аз като бивш военен моряк се чудех дали да не се кача на някой търговски кораб.

Когато бях моряк, любимото ми място беше винаги около камбуза (корабната кухня - бел. ред.) - отвътре ми идваше. Ето защо реших, че спасението е да направя ресторант. И избрах да стана най-великият готвач на аквакултури. Всичко тук е минало през ръцете ми, аз съм го правил, аз съм го пробвал, аз съм го бъркал. Поставих си за цел хората да разберат, че от аквакултурите има смисъл.  
В началото бяхме аз и сервитьорът и приемахме основно приятели и ценители на добрата храна, които ядяха по цял ден. Върху тях съм експериментирал кухнята си. Хората казваха кое става и кое не става. Много от тях ми повярваха и така нещата тръгнаха. Две години по-късно ресторантът вече се пълнеше с редовна клиентела.

Никаква реклама не съм правил. Никога не съм правил реклама. Когато се появявам в медиите, го правя единствено защото искам хората да научават повече за мидите. Това е натурална чиста храна, по която никой от нас нищо не прави - мидата сама решава кога и с какво да се храни. Нито я кърмим, нито я доим. Това е един естествен и изключително чист продукт. 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly