Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Pro.File

Снимка
Мая Миланова

Мая Миланова

Мая Миланова е управляващ директор на българското подразделение на белгийския производител на интегрални схеми, сензори и системи "Мелексис". Освен в България и Белгия компанията притежава производствени предприятия и развойни центрове в Швейцария, Германия, Франция, Украйна, Китай и други. На глобално равнище през 2010 г. продажбите й надхвърлят 219 млн. евро, а тези в България - 115 млн. лв. Това се случва само година след рекорден техен спад и съкращения на персонала, породени от сътресенията в световната икономика в края на 2008 г. и първата половина на 2009 г. Мая Миланова е бакалавър по публична администрация от УНСС и магистър по бизнес администрация от "Сити Юнивърсити". Тя е на сегашната си позиция в "Мелексис" от 2008 г. Преди това в продължение на шест години работи последователно като старши мениджър и управител на софтуерната компания Tumbleweed. Била е и супервайзер в "Данон Сердика", където е отговаряла за доставките и складовите наличности на компанията.

Интелигентен бизнес

Мая Миланова от "Мелексис България" разчита на сътрудничеството с университетите, за да осигури специалисти за компанията

 • Смяна на чипа

  Мая Миланова от "Мелексис България" минава през сериозен спад, за да стигне рекордни резултати в микроелектрониката

  Чавдар Първанов

  14 Окт 2011
  14:10

 • Трудното решение: Затягане на коланите

  Съкратихме 10% от персонала, но запазихме заплатите и най-ценните си хора

  Кариери

  14 Окт 2011
  14:09

Въпроси и коментари:

 • Анонимен потребител
  1

  Участник

  6 Окт 2011 14:41

  Здравейте г-жа Миланова,

  Как ще коментирате негативните мнения за компанията в интернет пространството?

  Какви методи /похвати използвате, за да мотивирате служителите си, какви възможности за развитие предлага Вашата компания?

  Представете накратко работната среда и как протича един работен ден в Мелексис на специалист по разработка на вградени системи.

  Благодаря,

 • Мая Миланова

  Мая Миланова

  Благодаря ви за поставените въпроси. Ще се опитам да отговоря максимално кратко като ще е невъзможно да го направя качествено с по едно изречение.

  Всеки има право на мнение, както и на личен избор. Няма идеални организации, както и няма идеални хора. Както има хора, които се спогаждат или не, така и има компании, които пасват на характера и темперамента на определени личности или не. Мелексис като организация има доста богата история, подсилена и от факта на интензивен растеж от създаването си до днес (стартирайки от няколко служителя до почти 800-те си днес) като по този начин е имала опита да се сблъска с типични ситуации за всяка фаза от развитието си. Най-важното е да има екипен дух, желание за развитие и подобряване, възможност за диалог вътре в компанията и контруктивно мислене в посока решаване на проблеми, а не задълбочаването или още по-лошо - създаването им. Всички трябва да гледаме напред и да се обръщаме основно, за да се поучаваме от слабостите или грешките си, за да бъдем още по-добри утре. Това е основната формула за успех. В този смисъл, а и подсилено от националните ни специфики, българите сме склонни да говорим основно когато имаме проблеми или сме недоволни, като разбира се всеки има правото да го сподели. Смятам обаче, че има какво да работим по въпроса да бъдем обективни на национално ниво.


  Относно мотивацията и развитието на служителите ни, се стремим да поддържаме добър баланс и непрекъснато да подобряваме директните финанови параметри, социалните придобивки и недиректните фактори като работна среда, възможности за обучение, обмяна на опит, кариерно развитие, принос към важни решения. Ключова роля във всички тези аспекти имат преките ръководители, за които предоставяме и ежегодно усъвършенстваме подходи за развитие на умения за ръководене на хора и екипи, както и чисто ледерски качества. За целта имаме добре изградени процеси, които са с голяма прозрачност и към служителите ни. Не на последно място, поставяме регулярност и в практиката за изследване на ангажираността на служителите ни и предприемаме съответни корективни действия в посока разрешаването на изолираните основни проблеми.


  Работата в Мелексис е интензивна и динамична и то за всичките ни служители, а не само на специалистите по разработка на вградени системи. Динамиката се определя от редица фактори, един от най-важните сред които е потокът от текущи или нови проекти. Разработката следва ясно изграден процес, като всеки един спциалист има своята роля в успешното завършване на даден проект.Той може да бъде разработван изцяло на местно ниво, съвместно с колеги от други локации или в партньорство с външни организации. За всеки един от случаите имаме конкретни примери в България. Сам се досещате, че един ден не може да бъде описан така лесно, тъй като всеки ден е различен и зависи от редица фактори като фазата на проекта, по който се работи, технически или концептуални въпроси, които трябва да се разрешат, техническите компетенции на съответния специалист и т.н. При всички положения се стараем да съпоставим възможно най-добре знанията и уменията на нашите служители с техническите задачи, които предстоят да се решат и така да имаме добра гаранция за успешно завършване на задачата и с лична удовлетвореност на служителя.

  С уважение,
  Мая Миланова

 • Анонимен потребител
  2

  Руди

  7 Окт 2011 20:18

  1во 2010 беше рекорд на всякъде след кризата !! Дайте да видим тази година колко сте велики !

  2ро няма продажби във БГ !!! Какво лъжете че 115мил лв се правят в БГ - това най много да е стойността на това които се произвежда тука, но със сигурност тези пари по никакъв начин не влизат във Българската икономика !!

  Ебаси измама... не ви е срам !!

 • Мая Миланова

  Мая Миланова

  Опасявам се, че не сте прав за 2010 година. Моля погледнете по-детайлно икономическите и социални показатели само в отчетите на НСИ и ще добиете поне обща представа за картината на 2010.


  Вярно е, че почти няма директна консумация на продукцията ни на местно ниво, но от там нататък приносът ни към местната икономика е доста сериозен. Без да навлизам в подробности, ще насоча вниманието ви към това, че имаме дотук над 60млн. преки инвестиции, изпозлваме местни доставчици, имаме реализиран оборот и печалба на местно ниво, което неминуемо води и до плащането на дължимите данъци, имаме немалко служители, на които изплащаме възнаграждения, придобивки и отново дължимите данъци, като тези същите служители от своя страна са преки консуматори на местния пазар. Мога да продължа със списъка, но смятам че и казаното дотук ви демонстрира ясно колко много пари всъщност влизат в българската икономика от присъствието на Мелексис в България.


  С уважение,
  Мая Миланова

 • Анонимен потребител
  6

  НАП и Прокуратура

  8 Окт 2011 15:09

  Внесени ли са съответните данъци, например 23млн.лв. ДДС, в бюджета на РБ за 2010г?

  Да или не?

  Ако не, НАП и Прокуратурата на РБ ще трябва да се самосезират и да извършат пълна данъчна проверка на Мелексис за укриване на данъци (и/или пране на пари) в особено големи размери!

 • Мая Миланова

  Мая Миланова

  Бъдете сигурен, че всички дължими данъци се внасят редовно и в срок. Компетентните органи за щастите си вършат добре работата и регулярните им проверки потвърждават казаното от мен, но ви благодаря за загрижеността.

  Втората част на коментара ви приемам за емоционална и ме извинете, че няма да коментирам.

  С уважение,
  Мая Миланова

 • Анонимен потребител
  7

  Бай Триграм

  8 Окт 2011 19:01

  Сенаторът наскоро продаде Епик и Сензорнайт и си купи футболен отбор, очаквате ли в скоро време да продаде и вас, т.е. не лично вас, а мелексис?

  Имате ли идея какво би си купил този път?
  В тази връзка, не мислите ли, че червения хамбар в Горубляне става за зимно футболно игрище или стрелбище?

 • Мая Миланова

  Мая Миланова

  За момента плановете на Мелексис са да се стабилизира и развива в България. Всичко останало, което бих ви казала по темата би било в групата на добрите пожелания.

  С уважение,
  Мая Миланова

 • Анонимен потребител
  9

  Три Въпроса

  9 Окт 2011 20:35

  Имате служител с трибуквеник NSM, неясно от какъв произход, но не български, та следващите въпроси са свързани с него и са следните:

  1. NSM на трудов договор по българското или по белгийското законодателство е назначен в поверената ви фирма?

  2. Къде се изплащат осигуровките на въпросното лице в Бг или извън Бг и има ли в случая нарушаване на българското трудово законодателство?

  3. Не мислите ли, че е дошло време NSM да бъде уволнен и че това би подобрило имиджа на фирмата?

 • Мая Миланова

  Мая Миланова

  Всички служители са наети със съответните им договори в рамките на българското дружество и са изцяло легални, както и по всички договори Мелексис е съвестен работодател. Всеки индивидуален служител в компанията се третира със стриктна конфиденциалност, затова няма как да получите информация по единичен случай за този или друг служител на фирмата ни.

  С уважение,
  Мая Миланова

 • Преглед на профил
  12

  11 Окт 2011 22:57

  Разбрахме, че повечето от коментиращите явно имат проблем с миналото и/или настоящето в Мелексис, ама пък за сметка на това хич и не разбрахме къде е, видиш ли, туй заветно място в българското пространство, като обетована земя за винаги хленчещия и онеправдан труженик, никога не оценяван по достойно от шефа и разбира се винаги можещ и знаещ повече...Та коя е тази компания, питам и отговор не чакам. А защо между другото не пробвате и вие да откриете фирма и да плащате надници на служители пък да видим тогава каква песен ще запеете... То бива жлъч, ама се не трай, ще се задавите другари коментиращи!

 • Анонимен потребител
  14

  Two Holes

  12 Окт 2011 02:11

  Кога ще направите двете дупки на паркинга?

 • Мая Миланова

  Мая Миланова

  За външния подход, може да се обърнете с този въпрос към община Младост - и аз бих се радвала да получа конкретен отговор. Изчакваме съвестна грижа от тяхна страна за инфраструктурата около територията, на която е офиса ни за последен сезон и ще направим ремонта за наша сметка в съвкупност с други външни подобрения планирани през следващата година след отминаване на зимния период. Инвестицията естествено не е голяма, но въпросът е принципен - ако Мелексис е съвестен данъкоплатец, защо общината да не се погрижи съвестно за инфраструктурата си...

  С уважение,
  Мая Миланова

 • Анонимен потребител
  18

  Можещ

  12 Окт 2011 19:03

  Виждам преди мен доста негативни коментари, както за фирмата така и за ръководството й, очевидно писани от хора, уволнени поради посредствени способности и слаби амбиции.
  Никоя фирма не е идеална за всеки. Но истина е, че фирмата е стабилна, сериозна и легална спрямо законите. Такива фирми се броят на пръсти в страната. Истина е и че ако си истински способен и отдаден на работата си, можеш бързо да се издигнеш професионално и да си заплатен добре. За съжаление родната действителност и образователна система произвеждат главно чалгаджии, които искат да работят по 6 часа, започвайки поне с 2000 лв. заплата и ровейки главно в мрежата вместо да бачкат яко. Ето такива хора изхвърчат от фирмата за 20 минути и после бълват жлъч по форуми като този.
  Ако наистина ви се РАБОТИ микроелектроника в БЪЛГАРИЯ, Мелексис е мястото.

 • Преглед на профил
  23

  12 Окт 2011 22:32

  Наистина не разбирам злобата, която мъчи повечето от тук коментиращите...Посетете психиатър и ще ви улекне, убеден съм. Току виж комплексите за малоценност изчезнали...

  Компанията е една от стабилните в България, която плаща заплати, осигуровки, данъци и създава работни места. Има светово признание, клиенти от цял свят и произвежда продукти с много висока добавена стойност (високотехнологични), благодарение на отдадеността на хората, които работят там. Убеден съм в това.

  А иначе, аз така и не разбрах кои са конкурентите на трудовия пазар където работната атмосфера е прекрасна и където служителите остават до късно за да се трудят неуморно за каузата на своя работодател. И са доволни безрезервно от своя работодател, и ще го дадат за пример. Моля, дайте поне един пример, та да разберем и ние несведуищите...

  Вероятно в Мелексис, както и в много други компании има слабости и лоши моменти, но само ограничени хора не го признават. Или тези, които очевидно имат личен мотив. Всички други не се оплакват по форумите, а се трудят за общия успех, защото знаят, че успеха изисква малко талант и много, много работа и не е даром. И трябва да го заслужиш!

  Г-жо Миланова, има все още хора в тази бедна страна, които оценяват приноса на компании като Мелексис за икономиката на страната. Пожелавам Ви да продължавате упорито и въпреки злобата да работите за успеха на фирмата, тъй като той е и успех за нейните служители.

 • Анонимен потребител
  32

  Цар киро

  12 Окт 2011 23:53

  Значи благодаря на Можещ, разбрахме че в Мелексис е абсурд да си мислиш за заплата над 2000лв; но в този контекст и така както е казано дори намеква че 2000лв си е висока заплата за Мелексис...

  Хора, това беше : гледайте SMSC, Facet ili ZMD !!

 • Преглед на профил
  33

  12 Окт 2011 23:55

  @ Психиатър

  ами защо пък да не отида...
  Когато предложението им ме удовлетворява и позицията е привлекателна. За сметка на това, обаче, когато не съм вече доволен от условията просто ще се разделим с фирмата и толкова. Но си мисля, че няма да седна да се оплаквам анонимно по форумите...като вас специалистите

 • Анонимен потребител
  34

  Милексианец

  13 Окт 2011 00:09

  @amilo
  За да те улесня ето къде трябва да си пратиш CV-to:
  jobs_bulgaria@melexis.com
  И се приготви за входния тест, т.е. ако си с IQ<150, просто нямаш шанс, приятел.

  @Митю ПИШтова
  Ще ме хванеш за постоянен клиент само ако взамеш Мая за сервитьорка, man.

 • Анонимен потребител
  35

  Психиатър

  13 Окт 2011 00:18

  Амило, за първите два реда си прав, но само в началото. после разделянето ще е такова, че ще съжаляваш че въобще си си и помислял да бъдеш там!

 • Анонимен потребител
  36

  Колега

  13 Окт 2011 01:13

  Диър оу,

  Ще се включа, защото намирам за обидно да се спекулира с нещо безкрайно дълго и безсмислено упорито, от максимум 5-6 човека, създаващи впечатлението, че те са единствените, които работят или са работили в тази фирмата.

  Имаше криза, да, и между другото вероятно пак ще има. Някои колеги бяха освободени по крайно безцеремонен начин, някои от тях, вярвам, неоснователно. Вярно е, също така, че Мениджмънта може да ръководи фирмата и далеч по-добре. Особено от гледна точка на социална политика и цялостното отношение и признание към служителите на фирмата - бивши и настоящи.

  Факт е обаче, че на фона на повечето работодатели, Мелексис е финансово стабилна, редовно плащаща заплати и осигуровки, със сравнително прозрачно управление и с установени канали за комуникация във всички посоки.

  Също така вярвам, че има едни 3ма комплексирани селяндури - бивши мелексианци, плюс максимум още 3ма такива настоящи, които в момента се крият зад крайно остроумните си псевдоними и хвърлят жлъч наляво и надясно.

  Уважаеми колеги мелексианци и съфорумници,

  Не знам какво целите с коментарите си, вероятно и вие не сте наясно? Може би да станете за смях? Или да демонстрирате на воля личната си култура и възпитание, излагайки се максимално? Едва ли може да направите нещо повече в тази насока, постигнали сте всичко.

  Бих ви предложил( особено на Тим Лидера) да последвате примера на "Недоволния специЯлист" и още утре да си пуснете формулярчето с популярния номер 4. Не знам дали по света ще се намери такъв универсален шеф, който да бъде признат за (поне) равен от и на вас и ще може да реши проблемите на фирмата и служителите й. Но знам със сигурност, че Тя(фирмата) би била едно много по-приятно място за работа, ако вас ви няма в нея - всичките 6 човека.
  Звучи гадно, но пък така май всички ще са щастливи?

  Казвам го, защото изпитвам огромен респект към повечето си колеги. Хора доказани специалисти и професионалисти, които са винаги готови да обясняват, помагат, подкрепят и развиват останалите, без да очакват нещо насреща. Всичко това - ваши познати,към които вие явно не спадате и честно казано, най-малкото обиждате със своите коментари.

  Уважаеми бивши-колеги мелексианци и съфорумници,

  Искрено съжалявам, че съдбата ви е поднесла такава неприятна изненада и сте били осободени.
  От друга страна, доколкото съм чувал, никой не се е оплакъл от последствията и си мисля, а не са ли ви направили услуга? Станалото-станало, живота продължава, кадърните хора си намират нова работа и гледат напред. Другите явно пишат по форумите... заслужава ли си усилията?

  Пожалавам на всички вас шестимата много успехи в текущите ви начинания. Толкова много, че в благодарения на тях някой ден местата се разменят и вие сте на шефското място. И тогава, когато на вас ви се налага да работите със ... (сами решете как да се наричате), дано тогава се намерят поне 3-ма човека, които да са на ваша страна...но, едва ли.

 • Анонимен потребител
  37

  Гарван Рисърч

  13 Окт 2011 01:31

  Изследванията на Гарван Рисърч показват, че при сегашното ръководство имиджа на мелексис може да бъде подобрен само ако срокът на предизвестието за напускане от страна на мелексис се промени от 1 на 12 месеца.
  От следващите уволнени и обезщетени с 12 заплати накуп очакваме положителни отзиви в този форум

Реклама

Реклама

© 2003-2018 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Политика за бисквитките ново . Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2018 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly