С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На първо място програмист

Спечелилият Next Generation Стефан Цанев от MentorMate управлява постоянно растяща компания с над 250 души персонал
Share Tweet Share
Снимка

"За мен мениджмънт ролята е поддържаща. Основната й цел е да осигури мотивираща среда за изява на екипа си и да им помага да използват потенциала си", казва победителят в конкурса NEXT Generation Стефан Цанев.

 Фотограф: Цветелина Белутова

Разстоянието от "Дианабад" до "Младост" 2 не е голямо - някакви си три-четири километра. Чисто географски професионалният път на Стефан Цанев - от малък апартамент с няколко човека персонал в единия квартал до огромния офис за 200 човека в другия, може и да не изглежда впечатляващо. Но кариерата на оперативния директор на софтуерната компания MentorMate, който спечели седмото издание на конкурса за млади мениджъри и предприемачи Next Generation, включва покоряването на не едно и две предизвикателства. И днес успехите са налице: благодарение на работата на Стефан и екипа му фирмата постоянно се разраства и в момента в офисите в София, Пловдив, Велико Търново и Варна работят над 240 души.

По призвание разработчик
"Програмист съм", казва простичко Цанев (вижте блиц интервюто с него тук). С което иска да покаже, че преди да стигне мениджърския пост в MentorМate, е на първо място разработчик. Започва да се занимава с компютри още в четвърти клас, в кръжоци по Basic в тогавашния пионерски дом в Стара Загора. После учи и Pascal. Прекъсва средното си образование в 10-и клас, за да се премести през 1998 г. към САЩ. Заедно с родителите си получава зелена карта и тримата заминават. "Отидохме всички, но баща ми и майка ми се върнаха на първия месец, като единствената им цел беше да се установя там, за да мога да уча и да получа добро образование. Така останах при леля си в Атланта", казва той.

Първите години в САЩ са трудни за тийнейджъра, който оставя приятели и среда назад в Стара Загора. "Не беше хич лесно - бях завършил 10-и клас тук, млад и зелен, съвсем други неща са ми в главата. Заминах там лятото и се оказа, че трябва още две години да уча гимназия заради предмети, които трябваше да приравня", спомня си Цанев и чистосърдечно си признава, че тези две години са били може би най-тежките в живота му. "В гимназията е малко като по филмите - има си популярни деца и аутсайдери. Съответно аз като "някакъв от България" бях абсолютен аутсайдер", твърди мениджърът. Дори определя първоначалния си престой там като казарма - сам, на 17 години в напълно непозната враждебна среда.

В същото време в учебните занятия далеч не е сред аутсайдерите. "В България не бях най-добрият по математика, дори бях посредствен. Но когато отидох в Атланта се оказах най-добрият, просто там учат малко по-късно някои неща", разказва Цанев. След като завършва средното си образование, записва компютърни науки в един от най-престижните технологични университети в САЩ - Georgia Institute of Technology. "Беше много трудно: две трети от студентите отпадат до завършването", казва Цанев.

След дипломирането си е изправен пред важен избор: да остане в САЩ или да се върне в България. Избира втория вариант, въпреки че вече има предложения за работа от различни щатски компании. "Единият път ми беше ясно начертан - хубава диплома, работа, къща, кола, заеми и т.н. Другият вариант беше да се върна тук и да видя как са нещата. Натежа и фактът, че през годините не загубих връзката с приятелите си тук", казва Стефан.

Back to Bulgaria

В България веднага си намира работа. Две години работи в софтуерния отдел на германската авиокомпания Hahn Air, преди да открие привлекателна обява за работа: американската компания за специализиран софтуер за уеб и мобилни устройства MentorMate търси програмисти. Така през 2008 г. в апартамент в "Дианабад" започва работа с още няколко "съмишленици". Първоначално имат само трима клиенти, но екипът е сплотен и работи здраво.

На Цанев се пада клиент, с който в следващите години съвместно растат. Базираната в Минесота NativeX e една от водещите компании за рекламиране в мобилни игри. Стефан работи по софтуерни решения за тази платформа Първоначално е сам, но постепенно екипът му се разраства до 20 души. С подобни проекти MentorMate става все по-голяма и в един момент е нужен значително по-голям офис. През 2010 г. компанията се премества в "Младост", където в момента покрива няколко етажа от бизнес сграда.

Цанев е един от мениджърския екип от 12-13 души, които директно се отчитат пред изпълнителния директор на компанията в САЩ. В един момент фирмата започва да се нуждае от оперативен директор в България, който да отговаря за всички дейности. Така изборът се спира на Стефан. Основното предизвикателство в началото пред него е как ще го приемат колегите му.

"За мен беше много интересен преходът от равнопоставен с останалите тук до ръководител. Не знаех как ще ме възприемат всички останали колеги, дали ще ме разпознаят като лидер. Смятам, че успях да спечеля доверието им: все пак мениджърският екип е създаден от хора, които като мен са отдавна във фирмата и са свидетели на растежа от апартамента в "Дианабад" до сегашните успехи", твърди Цанев.

Основно верую: разнообразие навсякъде
За Стефан Цанев формулата на успеха като мениджър се крие в едно просто правило: да има разнообразие във всички сфери на дейността на компанията. Което според него важи както за най-различните технологии, клиенти и задачи, така и за работната среда. "Не трябва да бъдат поставяни никакви граници пред възможностите на хората да разгърнат потенциала си", казва той. Като пример мениджърът дава различните инициативи във фирмата, които са започнати от служителите. Например всеки вторник хората танцуват салса на покрива, като участват и в различни мероприятия. От скоро играят и народни танци. MentorMate започва и турнир по тенис на маса за IT фирми. "Твърдо вярвам, че фирмената култура се създава отвътре, а не се налага отгоре", споделя Цанев. Според него една такава среда стимулира хората да не се страхуват да изкажат мнението си, когато нещо не е наред.

В същото време, за да има продължителен успех, тази среда трябва постоянно да се подобрява. По тази причина в компанията се организират различни обучения. В момента един от най-успешните тренинги е този за удовлетворение на клиента. Тъй като MentorMate е сървис компания, разработчиците са в постоянен контакт с клиентите и социалните умения са изключително важни. Обучението се радва на голям успех сред служителите и вече се разпространява в цялата организация, като отзивите са отлични и от клиентите.

Снимка

Тримата победители в конкурса Next Generation 2015 от ляво на дясно - Христо Бояджиев, управляващ директор на Despark, Владимир Джаркълов, собственик и треньор на клуб по бразилско джиу-джицу Twisted Jiu Jitsu, и Стефан Цанев, оперативен директор на "Ментормейт България".

 Фотограф: Георги КожухаровПътят е само нагоре
От август миналата година MеntorMate е част от друга американска компания - Taylor Corp. "Имаше притеснения, че всичко тук ще се разбута, както и малко тъга, че вече няма да сме си ние, а ще сме под контрола на някой друг", признава Цанев. Задачата пред него е да демонстрира на новия собственик, че българските операции са сърцето на компанията. "Когато дойдоха тук първия път, ключовото беше да им покажем, че тук има нещо специално, което работи много добре, и абсолютно не е в техен интерес да го развалят. Запознахме ги с възможно най-много хора, точно тогава визитата им съвпадна със завършването на едно друго наше обучение - "Умения за лидери", което ги впечатли. Оттогава не сме имали никакви проблеми", откровен е мениджърът.

Естествено с порастването на MentorMate не спират и предизвикателствата пред Стефан Цанев. Докато в ерата на "Дианабад" компанията е имала три проекта, сега работи с 30 - 40 най-различни клиенти. Несъмнено е вълнуващо да управляваш постоянно растяща компания, но това носи и немалко трудности. Най-голямата е дългогодишната болежка на IT сектора в България. "Ние не растем с продажби, а с хора и сме зависими от служителите", признава Цанев. Задачата пред него и екипа му е в един такъв конкурентен пазар да успеят да намерят и наемат нужните им хора, без да понижат критериите си. "Правим по 50 - 100 интервюта на месец, но трябва да поддържаме баланса и високите изискванията към кандидатите", казва мениджърът. И допълва, че предизвикателство е и как да задържиш служителите. "За мен парите не са най-важното. Осъзнавам, че тук имаме нещо специално. Ето защо не мисля, че хората, за които заплатата е на първо място, биха паснали в нашата фирма." MentorMate развива и собствена академия за обучение на мобилни програмисти, която има модули за разработка на iOS и Android приложения. Тя се провежда паралелно и в офиса в Пловдив.

За Стефан Цанев на първо място не е издигането му в корпоративната стълбица. Държи да подчертае, че зад успеха му стои целият му екип и служителите на компанията. "За мен мениджмънт ролята е поддържаща. Основната й цел е да осигури мотивираща среда за изява на екипа си и да им помага да използват потенциала си. Успехите на един лидер се измерват с постигнатото от неговия екип и всички постижения на МеntorMate са плод на дългогодишните и последователни усилия на всички служители. Ето защо признанието за Next Generation лидер на 2015, за мен не е лично, а колективно."

Трудното решение

Това беше решението да емигрирам в Америка, когато бях на 16 години. Въпреки че родителите ми представиха тази възможност максимално обективно и осъзнавах ползите, възрастта, на която бях, ме теглеше да остана в България. Да напусна семейния дом, приятелите си, гимназията една година преди завършване и да се преместя в непозната страна в която трябва малко или много да се справям сам, ми се струваше плашещо и драстично. От другата страна стояха перспективите за едно добро образование, предизвикателството и опознаването на света. Огромна роля във взимането на това решение и впоследствие на установяването ми в Америка имаше моята леля, която беше емигрирала там година преди това. Трудните моменти във първите години бяха много, но те ме научиха на постоянство, отговорности, и на това, че светът е огромен и пълен с възможности.

За Стефан Цанев

Стефан Цанев се занимава със софтуерно програмиране още от началото на 90-те, когато е разработвал игри с BASIC и PASCAL. Завършва висшето си образование в Georgia Institute of Technology, специалност "Computer Science". Преди кариерата си в MentorMate Стефан е прекарал няколко години в американски и европейски софтуерни компании, като участва в пълния цикъл на изработване на продукта – планиране, изграждане и доставяне на софтуерни решения. Присъединява се към MentorMate през 2008 и заема редица длъжности от програмист през софтуерен архитект до мениджър на системната администрация и отговаря за взаимоотношенията на компанията с един от най-големите ѝ клиенти. От април 2014 г. е оперативен директор на фирмата. В тази роля той ръководи мениджмънт екипа и отговаря за успешния растеж и високо качество на софтуерните услуги, предоставяни от над 240 служители в София, Пловдив, Велико Търново и Варна. В свободното си време Стефан обича да кара дъщеря си да се смее, да катери красивите български планини и да пътува навсякъде по света.

За компанията

MentorMate е основана през 2001 г. около мобилно приложение за чуждоезиково обучение. Днес компанията е една от най-бързо растящите в сектора на уеб и мобилните разработки, с офиси в Минеаполис, София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Сред клиентите на групата са както едни от най-големите големи организации в САЩ, така и по-малки компании и стартъпи. MentorMate основава първата академия в България за обучение на специалисти по програмиране за iOS, като по-късно добавя и Android към изучаваните технологии. Компанията е организатор на конференциите за мобилни технологии MobCon, които се провеждат в Минеаполис и София.

Данни за компанията:
Брой служители в БГ: 240
Брой служители в САЩ: 50
Офиси в света: 5 - София, Пловдив, Велико Търново, Варна, Минеаполис
Обслужени клиенти през годините: над 500
Клиенти обслужвани активно във този момент: 30
2 издания на MobCon Bulgaria, 3 издания на MobCon US, 1 издание на MobCon Digital Health,
MM Академия от 201


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly