С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Банкерът в кимоно

За предприемача и финалист в конкурса Next Generation Владимир Джаркълов спортът е задължителна част от живота на успешния човек
Share Tweet Share
Снимка

"В България много малко хора знаят как да правят от спорта бизнес. Липсват генерални бизнес познания, има изключително голям управленски дефицит и искат бързи резултати, без да проявяват търпение", казва собственикът на спортен клуб "Туистед джу джицу" Владимир Джаркълов.

 Фотограф: Цветелина Белутова

Дали защото още с името му са го орисали да поддържа огънчето живо (Джаркълов идва от жар), но около 33-годишният Владимир винаги има сериозна опасност да се запалиш по нещо. За стотината членове на клуба му по бразилско джу джицу опарващата искра била бойното изкуство, дало им възможност да преоткрият себе си в общност от съмишленици.

За екипа на "Капитал", който се срещна с него като с финалист в конкурса Next Generation, запалителна е и предприемаческата му идея, в която спортът е успешен и печеливш бизнес, развиван паралелно с онова, от което си вадиш хляба, и то без да крадеш от съня си. Или пък самочувствието на младия човек, живял в чужбина, но избрал да се върне в България и да отглежда детето си тук с убеждението, че нещата се променят към по-добро. Нужно било само малко да се ускорят, за което полага собствени усилия.

Историята на Владимир е показателна за начина, по който гледа на настоящето и бъдещето си едно ново поколение: за него човек не е просто банкер, лекар или месар, а още много други неща, които не би следвало да учудват някого. Като това, че търпението и стремежът към личностно израстване са ключови ценности, а успехът се измерва не през спечелените пари и медали, а през броя на хората, които си научил на нещо.

"Не обичам думата мениджър. Напоследък всеки е мениджър на нещо си, може би за да се предаде тежест на работата му", разсъждава Владимир. "За мен есенцията е да си добър ръководител - не просто да раздаваш заповеди, а да намираш думите, с които да мотивираш някого; да знаеш защо го правиш, каква цел преследваш и в крайна сметка то да доведе до израстването на хората, за които отговаряш. Защото е много е лесно да те сложат някъде да разписваш някакви документи, но друго е ти самият да си лидер за тези хора и всеки следващ ден да си по-добра версия на себе си от вчера."

За общото между спорта и ексела
За интервюто в редакцията Владимир пристигна от офиса си в Българската народна банка (БНБ), където работи като експерт в управление "Банков надзор". Същото, срещу което се сипе лавина от критики покрай фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Владимир не иска да засягаме темата, но признава, че след случилото се с колегите му не се чувстват особено комфортно. "Има хора, които цял живот са работили с ясното съзнание, че си вършат работата съвестно, и това, което стана, наистина не зависеше от тях." Самият той е вече пета година в БНБ и не смята да сменя работата си, защото му е интересна и му дава възможност за развитие. Но по-жарък пламък в очите му се разгаря не когато говорим за работата му от девет до пет, а за това, което прави преди и след това. Открил нов свят в бразилското джу джицу, Владимир е посветил почти цялото си свободно време на него.

"Не успявам да тренирам всеки ден, макар че, ако питате жена ми, тренирам даже повече, отколкото трябва", смее се събеседникът ни, който е един от четиримата в България с кафяв колан в дисциплината. По-нагоре е само черният колан, който Владимир не бърза да вземе все още. "Има път, който трябва да извървя, и искам когато го взема, живот и здраве, да се знае, че съм го постигнал заслужено и с упорит и търпелив труд."

До сегашния си висок ранг в спорта Владимир достига след по-малко от десет години занимания. Противно на очакванията, че от дете е започнал с тренировките, началото за него е като студент в Германия. Заминава да учи там с отлична диплома от столична немска гимназия. Първоначално средата в новата държава му се струва недружелюбна, дори малко опасна. "Когато отидох в Майнхайм, бяхме сигурно 20 души българи. Вече, когато завършвах, бяхме най-голямото малцинство, повече дори от китайците." В онези времена обаче, търсейки своята среда извън университета, той попада в малко клубче по бойни изкуства. "Беше точно като във филма "Боен клуб" - един гараж, в който тренираха руснаци, малко турци." Там се запалва по бразилското джу джицу, което по обясненията му е нов стил, заел основата от традиционното японско джу джицу, но доразвит през начините за тренировка и възможностите за персонализация.

"В този спорт открих не просто един отдушник, на нещата, които ти се насъбират през деня. Това е цял един нов начин на мислене и на преоткриване на света и на себе си", разказва Владимир. "Когато застанеш на татамито (тепихът, на който се разиграват схватките), няма никакво значение дали човекът срещу теб печели по 10 хил. лв. на месец и може да те купи и да те продаде. Там сте равни." По думите му, за да излезеш победител, трябва да си се научил първо да приемаш загубите и да не се отказваш. Още по-важно е да си повтарял техниките стотици, даже хиляди пъти. "Пробваш пак и пак и в един момент, може дори и след години, когато си в схватка, се проявява този невидим ефект на тези опити."

Друго нещо, което харесва в тази разновидност на джу джицуто, е иновативността. "До голяма степен модерното джу джицу е като отворения код при програмистите. Научаваш азбуката, как се пише код и след това се изграждаш като играч, съвършено индивидуален, пишеш своята собствена игра, в която има надиграване, залагаш капани." С този поглед върху дисциплината Владимир успява да зарази и брат си Борислав, и то до такава степен, че след като завършва образованието си във сферата на финансите, се отдава изцяло на джу джицуто. За да се превърне в нещо повече за двамата братя, на помощ, както в приказките, идва неволята.

Снимка

Есенцията да си добър ръководител - не просто да раздаваш заповеди, а да намираш думите, с които да мотивираш някого, да знаеш защо го правиш, каква цел преследваш и в крайна сметка то да доведе до израстването на хората, за които отговаряш, казва финалистът в Next Generation Владимир Джаркълов

 Фотограф: Цветелина БелутоваПървата зала
Оказва се, че за Борислав е трудно да намери къде да тренира в България, а и вече е успял да увлече след себе си и свои приятели. Със собствени средства наемат 30 квадратни метра помещение без прозорци около бившия хотел "Плиска", където да поддържат форма, но никак не се чувстват комфортно там.

През това време Владимир е в Брюксел, където се опитва да стане еврочиновник. "На последното интервю в Европейската комисия, което се проведе четири-пет дни след първия транш на спасителна помощ за Гърция, проявих свободомислие и желание да блесна с познаване на материята в дълбочина, каквато на еврочиновниците не им се искаше да чуят. Дадоха ми 0.5 точки по-малко, отколкото бяха нужни, за да продължа, при което се подразних и се отказах да опитвам."

Завръщайки се в България, Владимир вади страхотен късмет да открие в едно училище спортна зала, която може да се ползва за тренировки. Заедно с приятелите на брат си се преместват там. Заниманията им обаче се оказват толкова заразителни, че много скоро и тя отеснява за всички желаещи да усвоят бразилското джу джицу.

След внимателно обмисляне двамата братя пресмятат, че е по силите им да наемат по-голяма зала, която да е само на клуба, който основават. В момента в нея тренират около 100 души. Има както детска група, така и хора над петдесетте. "Радва ни, че идват много чужденци. Те оценяват това, че залата ни е на световно ниво. Само татамито ни струва няколко хиляди евро и е с качеството на олимпийски подиум. Внесли сме си го от Германия, да не казвам колко струва квадратният метър", разказва Владимир. Двамата братя не са инвестирали собствени средства в клуба, нито са теглили заеми. Реинвестират приходите от таксите на участниците, които освен всичко успяват да покрият пътуванията на отбора по състезания, включително в чужбина, както и участието в семинари за повишаване на квалификацията. Това е причината Владимир да е убеден, че спортът може да бъде развиван като успешен бизнес.

Бизнес, но не за всеки
"В България хората не знаят как да правят от спорта бизнес. Липсват генерални бизнес познания, има изключително голям управленски дефицит и искат бързи резултати, без да проявяват търпение", смята Владимир. Хората, които искат да печелят от това, на първо време трябва да формулират какво точно предлагат на клиентите си. "Това, което предлагам аз, е начин на живот. Начин на мислене, който те променя. Среда, в която завързваш социални контакти и можеш дори да си намериш работа." Според него хората в България са склонни да отделят много повече средства за членство в спортен клуб като неговия, защото имат потребност чисто физически да преживяват и споделят, пък и оценяват ползите за здравето си.

Може би това е причината, поради която двамата братя замислят да ускорят растежа на своето начинание, като разширят тренировъчната площ, а защо не и като привлекат бразилски инструктори от чужбина. Сред идеите на Владимир е създаването на приложение за телефон, свързано с джу джицуто. Някъде там сред мечтите му за бъдещето е да види и своето дете като шампион. "То е на годинка и един месец. И сега се боричкаме и виждам, че му харесва. Нямам търпение да стане на две години и половина и да започвам да го уча", споделя събеседникът ни от новата генерация, с което ни напомня, че освен банкер и спортист е и млад татко, което е дори още по-предприемчиво и отговорно от всичко останало.

Трудното решение

Преди година най-трудното щеше да ми се стори едно, сега ми се струва фасулска работа. Във всеки етап от живота има различни трудни решения. Но най-трудно е може би когато човек тръгва по един коловоз и се изправя пред възможността да завие рязко. Аз за една бройка щях да стана еврочиновник. По стечение на обстоятелствата това не се случи и аз избрах да се прибера в България, при положение че половината ми живот беше минал в чужбина, голяма част от приятелите ми останаха в Германия. Това със сигурност не ми беше никак лесно и го намирам за доста сериозен крайъгълен камък в досегашното ми развитие.


За Владимир Джаркълов

Владимир Джаркълов е роден през 1982 г. Завършва немска гимназия в София, след което заминава да учи икономика и финанси в Германия. През 2008 г. заминава да работи в Белгия. Връща се в България през 2010 г. и постъпва на работа в Българската народна банка. По време на следването си започва тренира три години ММА (смесени бойни изкуства), след това се насочва към бразилско джу джицу. През 2014 г. получава кафяв колан в дисциплината, която е предпоследната степен преди черния колан. Заедно с брат си основава Сдружение спортен клуб "Туистед джу джицу".


За клуба

Спортният клуб по бразилско джу джицу "Туистед джу джицу" е основан е през 2012 г. като юридическо лице с нестопанска цел. Залата за тренировки се намира в София на бул. "Черни връх", в сградата на бившия шивашки завод "Витоша". В нея има две татамита - 130 кв.м и 70 кв.м, уреди за силово-кондиционна подготовка, паркинг, съблекални с бани и тоалетни. В залата тренират постоянно около 100 души, като отскоро има и детска група. Занимания има всеки ден, от понеделник до неделя. През тази година отборът на спортния клуб е участвал в три състезания в България и 4 състезания в чужбина. Спечелил е 14 златни и по 10 сребърни и бронзови отличия.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly