С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Pro.File:
Познавате ли това момче?

Филмът на Иван Велков - източен сценарий с български хепиенд
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Красимир Юскеселиев

Снимка

 Фотограф: Красимир Юскеселиев

За промяната в живота на днешния генерален мениджър на консултантската фирма за недвижими имоти Colliers International е виновен един вестник "Култура". Той се подава от джоба му, докато се разхожда из двора на 7-о училище в София. Точно този факт привлича екипа, който от близо година търси главен герой за поредния голям български филм от средата на 80-те.
Тогава Иван Велков е на 14 години. Да спечели симпатията на режисьора Николай Волев се оказва лесна задача. Всъщност сигурно вече го познахте. Иван е Пламен от "Да обичаш на инат" - детето - символ на бунта срещу родителите и училището. Самият филм пък е бунт срещу цялата система. Постъпките на Пламен в училище, бягството му от къщи са емблематични за малката революция в душата на юношата.

Същата тази система обаче се оказва решаваща за съдбата на Велков. Малко след края на снимките семейството му отива в сърцето на комунизма - Китай, където бащата започва работа. Иван дори не успява да види филма по кината, което не му пречи да получи около двеста писма на влюбени фенки. По-късно идва и предложение за роля във "Вчера", но 1800-те лева, които получава за "Да обичаш на инат", остават последните пари, спечелени от него под светлината на прожектора.

В Иван Велков и днес може да се разпознае Пламен. Прическата е почти същата, лицето е почти детско. В цялото излъчване на порасналия герой има някаква актьорска харизма. Жестовете му са бавни. Говори много, с дълги фрази, които обаче винаги са добре завършени. И го прави с лекота.

Скръстил ръце, в голямата заседателна зала на компанията той разказва, че само името на Colliers International, голяма компания на пазара на недвижими имоти и в световен мащаб, не е достатъчно. За генералния мениджър в България тази репутация дава "само началото като структура и рамка, която не е подарена, а трябва да се изгражда и изпълва със смисъл всеки ден". В момента за фирмата тук работят над 70 души и се увеличават непрекъснато. Което поставя и големия въпрос при всяко стръмно развитие на даден бранш - да запазиш мястото си или да инвестираш в бъдещето. "Ние опит­ваме да правим и двете, разказва Иван Велков, опитваме да печелим нови клиенти, но и да пазим позициите и авторитета си в индустрията. Това става, като инвестираме в екипи и ефективност."

Говорейки за ефективност, Велков се учи на бизнес в може би най-подходящата страна. В Пекин той завършва училище, а после взима две университетски степени по икономика. През 1993 г. в Китай се жени за българка, децата им се раждат там, но въпреки отличните бизнес възможности, които се откриват, през 1999 г. се прибира за Коледа и се връща в Пекин само веднъж - да си прибере багажа. Няма ясна причина или случка, която да го кара да вземе това решение - просто преценява, че е дошло времето да се прибере вкъщи. "Не можеш цял живот да живееш в чужда държава, казва Велков, но децата също бяха фактор, защото, ако не бяха израснали тук, щеше да им липсва енергията на хората, които са като тях. На техните роднини, на българското слънце и море..."

"Подходът на Иван към хората е различен." Така казва Никола Маринов - маркетинг специалист в Colliers International. Според него генералният мениджър на компанията

Винаги усеща хората отсреща

Целта му е никога да не се стига до конфликти - "изглежда, е взел това от китайската култура". Самият Велков е убеден, че животът в страна, където хората се радват и на най-малкото хубаво нещо, няма как да не му се отрази. "Аз съм свикнал хората около мен да дават повече от това, което се очаква от тях."

Той казва това поетично и някак философски, докато бавно прокарва ръка през косата си, но такъв е стилът на Иван Велков. Някои наричат този стил арогантен, но той е по-скоро изпълнен със самочувствие. Това, ако се замислите, е нещо, което Велков е повече от нормално да има в повече. Още нещо, което той притежава в повече, е положителната енергия. "Единственият ресурс, казва той, който човек може да дава на колегите си, е този на положителната енергия. Търпение, умора... Оставете тези неща. Тази положителност е единственото нещо, което, давайки го, получаваш нещо обратно."

Когато Велков започва работа в Colliers International, той среща Атанас Гаров, днещния управляващ директор на фирмата. Ироничното е, че Гаров е прекарал осем години в САЩ. Според него разликата в културите, в които двамата се създават като професионалисти, има влияние върху техния подход. "Иван подхожда дългосрочно към нещата и не дава на служителите готови решения - той просто ги насърчава да поемат по правилния път", казва Гаров.

В Colliers International Гаров има имиджа на по-сдържания от двамата. Докато Велков е лицето на фирмата - със своето излъчване и креативност. "Да работиш като консултант по недвижими имоти в нашата фирма е съчетание от работа като банков служител и рекламен агент, смята Велков, трябва да си точен и аналитичен, но и да можеш винаги да предложиш нещо ново и креативно."

Той се проявява като новатор още при едни от първите си преговори с клиенти във фирмата. Тогава Велков е в Colliers International от четири месеца. Инвеститорът, който седи срещу него, е прилично възрастен и не приема доводите на младия човек. Велков е принуден да чуе как тогавашният му шеф трябва да отговаря на въпроса "какво е това момче и защо ще ми казва какво да правя". Момчето се опитва да защити реномето си. Изнася петминутна реч на тема "независимо на каква възраст е един човек

Трябва да му дадеш шанс

а не да му пречиш". Шефът му побеснява, а Велков излиза от стаята и се заканва да напусне. Инвеститорът е възхитен от позицията му. Иван Велков твърди, че би направил същото и днес. Всъщност той вярва в младите хора и се обгражда предимно с такива. За да започнат работа в Colliers International обаче, те минават през поне три интервюта. И може би са щастливци. Преди Велков да бъде нает в компанията, той самият минава през осем.

Към момента Colliers International консултира два от най-големите архитектурни проекта в столицата - "Бизнес парк София" и Mall of Sofia. "Бизнес парк София" е и сред най-старите проекти. Велков казва, че всички наематели са платили още преди да е била построена дори една сграда. А това говори за доверие към фирмата. Защото мястото, където е разположен бизнес центърът, е "на края на света" и "някъде при кравите", ако трябва да използваме думите на генералния мениджър.

"Ние създаваме доверие - това е ключовото на този несигурен пазар", твърди Велков. Трудността за него е да убеди някои клиенти, че в България трябва да се инвестира, въпреки че в момента изглежда "тъмно и сиво". Именно затова той е щастлив, че в "Бизнес парк София" се настаняват фирми, които имат еднаква философия - "компаниите вътре не се конкурират, а в известна степен си партнират като съседи, за да не делят пая, а да се стремят да го направят по-голям".

Работата на Colliers International на практика е да "напълни с живот" сградите. Компанията търси наематели както за "Бизнес парк София", така и за Mall of Sofia. Според хора от консултантския бранш това води до капсуловане на компанията, която предлагала на клиентите си само ограничен избор от обекти и не показвала пълна картина на пазара. За Велков обаче повечето корпоративни клиенти на Colliers International идват с предварителни изисквания и фирмата им пести реално време в избора.

Когато иска да е убедителен, Пламен от "Да обичаш на инат" бяга от къщи. Днешният Иван Велков го прави по друг начин. Той разчита на опита си като мениджър. "Наречете го нюх и интуиция - това е информацията, фактите, те ми помагат да взимам решения дори и когато не могат да бъдат обяснени с числа." И служителите вярват на опита му. Макар че понякога той въобще не е срещал подобен проблем в опита си.

Велков смята, че за годините в Китай достига до много малки успехи - като лингвист превежда на Петър Стоянов - при това без да е дипломиран преводач, а просто защото е наясно с икономическата терминология. Работи на високи позиции в местни фирми. Това, за което го боли обаче, е свързано с отношенията между двете страни - с края на "дружбата" те почти прекъсват и обменът на стоки пада с десетки пъти. През 1992 г. той пише дипломна работа за търговския обмен между двете страни, носи я в България на хора, на които може да е полезна, но никой не й обръща внимание. "В Китай политиката не пречи на икономиката", казва Велков. И продължава, че в България трябва хем да опитваш да покриваш западните стандарти, хем да се бориш с характерни за страната неща - например майсторите да режат вратата на офиса ти с банциг, докато хората вътре работят.

Но Велков се връща в България. Нищо, че понякога, преди да излезе от офиса, ще трябва да се усмихне като във филмова лента и да се опита да мине покрай стълбата на майсторите.
----------------------------
визитка
Житейски факти:
- Роден на 7 ноември 1970 г.
- Женен, с три деца

Образование:
- Beijing Language Institute/Chinese Language Proficiency Grade A (1988-1989 г.)
- Beijing Institute of Economics/Bachelor of Economics (1989-1992 г.)
- Capital University of Business and Economics/EMBA (1998-1999 г.)

Професионална кариера:
- Sofia Transtrade, финансов мениджър, Пекин (1992-1996 г.)
- MI Consulting, генерален мениджър, Пекин (1996-1998 г.)
- CB/DTZ Beijing, маркетинг консултант (1998-1999 г.)
- Sofia Communications AD, заместник-председател на надзорния съвет (2000-2002 г.)
- Colliers International, мениджър "Ключови клиенти" (2002 - 2003 г.)
- Colliers International, стратегически мениджър "Човешки ресурси" за Югоизточна Европа (2003 - 2004 г.)
- Colliers International, генерален мениджър за България (от 2004 г.)

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly