С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Невен и сателитите

Управителят на "Нетера" започва онлайн бизнес, когато интернет още е "заплаха за националната сигурност"
Share Tweet Share
Снимка

Невен Дилков

 Фотограф: Цветелина Ангелова

Войната в Грузия миналото лято блокира комуникациите на малката кавказка държава, изправила се срещу мощта на руската армия. Единствената работеща независима връзка на страната с външния свят минава през България. През мрежата на "Нетера". Фирмата е най-известна с едноименния сайт за онлайн телевизия (neterra.tv), но всъщност основният й бизнес е свързан с поддръжка на големите интернет доставчици в нашата страна. Личните пристрастия на Невен Дилков, който е собственик и управител на "Нетера", всъщност прехвърлят Кавказ и стигат до подножието на Хималаите - той е учил "Компютърни науки" в най-големия технически университет в Китай - "Цинхуа". Българският студент прекарва три години в страната на мандарините, преди да се прехвърли в софийския Машинно-електротехнически институт (МЕИ, днес Технически университет). По това време в Китай "още се чувстваха следите от Културната революция", е краткото му обяснение.

Но и в България Дилков не се задържа дълго - година по-късно вече е в Wesleyan College в Западна Вирджиния, САЩ, където завършва с отличие. "От всички тези университети МЕИ беше с най-високо ниво", категоричен е управителят на "Нетера".


Той опитва вкуса на "американската мечта" като софтуерен консултант в Чикаго, но не след дълго се връща за постоянно в България. Може би защото на Запад вече "всичко е направено" и е по-трудно да стартираш бизнес сам. Зад това решение стои "чиста амбиция": "Просто исках да правя нещо повече", лаконичен е Дилков. И няма предвид само стремежа си да е независим, а по-скоро желанието да се занимава с по-интересни неща. Всъщност, реално погледнато, "никога не си напълно независим, защото иначе трябва да живееш в Космоса и да плуваш между планетите", споделя той.

Романтичният период

За да основе първата си фирма "Спектър ПСТ", от която по-късно произлиза "Нетера", преди 12 години Невен Дилков продава апартамент в родния си град Плевен. В началото компанията е интернет доставчик с персонал от всичко на всичко трима души. Единият от тях е самият Дилков. Това обаче не е пречка да направят пробив в бизнеса, като първи осигуряват достъп до глобалните спътникови комуникации. По думите на мениджъра това е първата независима връзка до интернет за България. В онези години скоростта достига 64 килобита в секунда, а онлайн телевизията е още блян в главите на шепа учени...

Първи клиенти са интернет доставчиците "Кит" на Вени Марковски и "Технолинк" с управител Антоан Милков. Това са едни от първите фирми от този тип изобщо в България. За Вени Марковски Невен Дилков е "най-обикновен необикновен човек". Впечатлява го фактът, че бъдещият управител на "Нетера" се връща от Китай и САЩ, за да прави бизнес в България. В този период двамата често ходят на китайски ресторанти. "От него чух една приказка, която все още си спомням, където и да съм по света: колкото по-мръсен изглежда ресторантът, толкова по-вкусна е храната. И наистина е така", казва Марковски.

По онова време все по-апетитен става и бизнесът - за 1996 г. през "Спектър ПСТ" минават 80% от интернет трафика за България, казва Дилков. Работата е много, денем и нощем, почти нонстоп. Невен Дилков научава всички денонощни заведения, дори на зъболекар ходи по тъмно.

Използваната тогава спътникова връзка е полулегална. За да се поддържа такава, трябва да се придобие лиценз от българския телекомуникационен регулатор. Но в някогашния Комитет по пощите и далекосъобщенията преобладава мнението, че спътниковите комуникации са опасни за националната сигурност. Отказват лицензи за тях с обяснението, че по този начин могат да изтичат данни. Според остарелия закон всеки, който излъчва радиосигнали в ефира без разрешение, може да бъде съден и дори да влезе в затвора. "Едва ли не всеки ден бяхме изправени пред опасността от арест", спомня си управителят на фирмата.

В края на 1996 г. регулаторният режим се либерализира. Чуждият сателитен оператор, доставящ интернет на "Спектър ПСТ", сключва договор за България с държавната БТК. Междувременно се появяват няколко конкурента. В тези условия Невен Дилков взима радикално решение - продава бизнеса на Теодор Захов, който полага основите на "Спектър нет". "Един от най-коректните договори, които някога са били изпълнявани. Той даже не беше писмен", коментира Дилков. Теодор Захов определя ръководителя на "Нетера" като "пробивен, агресивен конкурент", но не пропуска да добави: "Добре сме работили заедно."

Доставчик на всички

Следващата стъпка на Дилков е създаването на "Спектър линк". Фирмата изгражда спътниковите станции (използвани за връзка с чужбина) на новозапочналите интернет доставчици, сред които е и "Орбител". "Те бяха истински хакери", казва за екипа на "Спектър линк" Николай Горчилов, един от основателите на "Орбител". Когато говори за Дилков, той използва думи като "солиден", "отговорен", "сериозен". "Невен спеше в нашия офис", спомня си Горчилов. За самия Дилков в това няма нищо странно: "Телефонът у вас не може да работи само понякога, трябва винаги да е включен. Даже когато хората, които са го инсталирали, са в лошо настроение." Работата на "Спектър линк" често включва поръчки от бивши конкуренти. "Трябваше време, за да ги убедим, че можем да работим заедно, но след будуване по нощите и в борба с техническите проблеми те ни повярваха", разказва Невен Дилков.

Годината вече е 1997. В България върлува хиперинфлация, а протестите по улиците са всекидневие. "Спектър линк" започва да работи за чужди клиенти. Нейни служители изграждат спътникови инсталации в страни като Шри Ланка, Армения, Казахстан, Йордания, Мароко. Работи се в международни екипи и предизвикателствата са големи. Един от проектите например се намира на газово находище в казахската степ, където Дилков работи на терен, по три дни почти без прекъсване.

Няколко години по-късно до столичния бул. "Андрей Сахаров" се появяват големи сателитни чинии с диаметър от по няколко метра. "София телепорт" - първият независим комуникационен център в България, по думите на Дилков е построен със заем от 100 хил. долара. През него минават комуникациите за американското посолство, няколко банки и ООН. Днес там се намират точки за свързване на гиганти като British Telecom, Deutsche Telekom, Verizon Business и Telekom Austria. "Сега тези компании разчитат на мрежата на "Нетера" в България, за да обслужват своите местни клиенти. А в началото всичко беше една кална поляна", спомня си Дилков.

Със създаването на "София телепорт" фирмата "Спектър линк" прераства в "Нетера" - по думите на Вени Марковски "първата професионално създадена компания за осигуряване на услуги на големите интернет оператори". Въоръжена с ново име, компанията започва да строи оптични мрежи в страната. Първо свързва София с Русе, после се изгражда мрежа между съседните балкански страни. През нея минават комуникации между Европа и Близкия изток. Привлечени са много нови партньори. "Случвало се е преговори за сделка с 15-годишно действие за милиони евро да протичат в три срещи", гордо заявява управителят на "Нетера". "Когато човек реши да стане ваш клиент, значи той е открил у вас нещо, което го няма другаде. В този смисъл всяка сделка е откривателство", смята той.

Пробив в мисленето

Преломният момент за "Нетера" идва преди три години, когато от 20-30 души екипът набъбва до 100. Служителите, свикнали да бъдат център на внимание в малкия екип, започват да се чувстват некомфортно в порасналата организация. Умни и талантливи специалисти решават да напуснат. Управителят отчита тези раздели като голям личен провал, защото "за един ръководител е важно да умее да се заобикаля от умни хора, от които може да се учи". Все пак той е оптимист: "Хора винаги се намират."

Наложената от Невен Дилков работна комуникация в "Нетера" е хоризонтална. При нея служителите работят върху проекти на своето ниво, без да търсят постоянно досег с преките си ръководители. Така се постига експедитивност и свобода на действие. В момента "Нетера" разширява този модел на работа. "Идеята е да дадеш на един човек достатъчно работа, така че той да бъде мотивиран да прави малко повече от това, което може в момента, и по този начин да се развива", обяснява Невен Дилков. Иначе оперативната цел е колкото може по-малко дребни решения да минават през ръководителя на компанията. В този ред на мисли е и един от важните управленски уроци, които Дилков е получил от своята практика: "Половината от времето на един мениджър е преценка къде да влага усилия, за да не си губи времето."

Управителят на "Нетера" се гордее с корпоративната култура на своята компания. Той се възхищава от бизнес културата в САЩ и се стреми да приложи наученото зад Атлантика в собствената си фирма: "Това е, когато си на работа, да се водиш единствено от интереса на компанията, всяко твое решение да е подчинено първо на нейната изгода и после може би на твоя личен интерес", категоричен е Невен Дилков. Според него поради дългите години социализъм в България няма силна връзка между компаниите и хората. Той се старае да я създаде в своя екип, като ентусиазира екипа си с личен пример - влага в работата си толкова, колкото очаква да получи от тях.

Интерактивно бъдеще

От 2004 г. "Нетера" е на националния пазар. Две години по-късно е създаден сайтът neterra.tv - един от най-популярните източници за безплатно гледане на телевизия в интернет. До този момент услугата има над 300 хил. регистрирани потребители и се ползва основно от българи в чужбина. Неотдавна "Нетера" се насочи към развитие на IPTV продукт - технология за пренос на сигнал по интернет към телевизор. За целта компанията е разработила специални кутии (т.нар. set-top boxes), които се свързват с интернет кабел и стандартен тв приемник. По този начин човек гледа телевизия с високо качество, разполага с архив на вече излъчени предавания и стари български филми. От "Нетера" са убедени, че бъдещето е на тази т.нар. интерактивна телевизия, при която направо върху тв екрана могат да се четат новини или да се сменя ъгълът на камерата по време на футболен мач. "Скоро няма да има разлика между телевизия в интернет и сигнал върху телевизор", категоричен е Невен Дилков.

Дали в "Нетера" ще влязат чужди инвестиции? Засега собственикът й няма такива планове: "Работата на една компанията не може да е свързана с това дали тя ще се продава или не. Ако General Motors направи бизнес план с цел да се продава, акциите му ще се срутят за една седмица", убеден е Дилков. Засега големите му амбиции за "Нетера" изключват подобен сценарий.


Визитка


Житейски факти

роден на 25 май 1969 г.

- женен, с двама синове


Образование

- Beijing Language Institute, Пекин, Китай - инженерен китайски език (1989-1990)

- Qinghua University, Пекин, Китай - "Компютърни науки" (1990 - 1992)

- Технически университет, София - "Компютърни системи и технологии" (1992-1993)

- West Virginia Wesleyan College, САЩ - "Компютърни науки" (1993 - 1995)

- владее английски и китайски език


Професионален опит

- Strategic Technology Resources, Чикаго, САЩ - софтуерен консултант (1995-1996)

- "Спектър ПСТ" - управител и собственик (1996)

- "Спектър линк" - управител и собственик (1997 - 2001)

- "Нетера" - управител и собственик (2001-)Компанията

Брой служители - 134 души

Нетни приходи за 2007 г. - 17 млн. лв.

Нетни приходи за деветмесечието на 2008 г. - 22 млн. лв.

Печалба за 2007 г. - 783 хил. лв.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly