С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Момиче за милиони

Главният изпълнителен директор на "МКБ Юнионбанк" Мария Илиева доказва, че успехът е възможен дори по време на криза
Share Tweet Share
Снимка

Мария Илиева

 Фотограф: Надежда Чипева

Ако е вярно, че най-доброто качество на парите е тяхното количество, то Мария Илиева трябва да бъде горда. Вече втора година тя доказва, че успехът е възможен дори и по време на сътресения. А оглавяваната от нея "МКБ Юнионбанк" продължава да подобрява резултатите си - сякаш напук на глобалната финансова криза.

"Резултатите са много важно нещо. Все пак в света на бизнеса успехът се измерва с числа." Така Мария Илиева отговаря на въпроса кое смята за свое най-голямо постижение. Когато тя идва на най-високия мениджърски пост преди две години, "МКБ Юнионбанк" завършва със скромната печалба от 1.4 млн. лева. Година по-късно печалбата вече е 7.5 млн. лева. "Тази година може би ще приключим с 15 милиона", добавя тя. Десет пъти ръст за две години - не е зле, нали?

Шесто чувство


Жените мениджъри във финансовата система се броят на пръсти. Според Мария Илиева обаче женският чар може да е от полза в тази "мъжка" професия. "Разбира се, то е като всяко друго нещо. Когато имаш повече оръжия, дори това да е чар, е полезно. Още повече че жените са по-интуитивни, могат повече да се заровят в детайла, егото им не е толкова голямо и могат да приемат другата гледна точка, да я разберат или да намерят подход как едно нещо да се случи по друг начин, не по мъжкия начин", казва тя. И добавя, че това не е за сметка на професионализма и компромиси за несвършена работа. "Това, че си жена, няма никой да ти го прости", категорична е Илиева.

Като всяка жена, тя обича да се доверява на интуицията си и я смята за своето най-силно оръжие. "Винаги съм имала чувството, че нещата се случват по начина, по който трябва да се случат. Нещо в стомаха ми подсказва, че е така. Даже и да се боря с това чувство, то рано или късно се потвърждава. И аз знам, че излишно съм употребила енергия, защото съм знаела предварително какво ще стане. Вече се научих да следвам тази интуиция независимо за какво става въпрос. Дали да наемеш служител или да отпуснеш кредит, или по-голямо нещо - то е едно и също", казва тя.

Досега шестото й чувство не я е подвеждало. Всъщност на него тя дължи и своята банкова кариера, която започва съвсем случайно в далечната 1995. Тогава 32-годишната Мария току-що е напуснала работата си като финансов директор в българска авиокомпания и заляга над учебниците в Англия. В самолета на път за България през зимната ваканция се запознава със служителка във френското търговско представителство. На въпроса й какво ще прави сега в България отговаря, че смята да отиде на ски... В този момент хич и не мисли за интервюта и търсене на работа.

Изненадата й е голяма, когато на следващия ден получава обаждане с две конкретни предложения. Едното е за бъдещата "БНП Дрезднербанк", която по това време е още в процес на учредяване. След кратко колебание Илиева решава да се пробва в банковата сфера. Днес не съжалява за избора си да напусне счетоводството. "Тогава - през 1995, имаше доста творчество в счетоводството. Точно тогава смениха и Закона за счетоводството, беше много мътна вода. Знаех, че това не е моята работа. Не ми харесваше", връща лентата тя.

След седем години в "БНП Дрезднербанк", където сменя няколко различни позиции, Мария Илиева получава покана да влезе в директорския борд на българския клон на HVB Bank (която купува държавната банка "Биохим" чрез "Банк Аустрия"). Спомените й за това време не са много приятни. Всички поканени на интервю кандидати за позицията пътували в един и същ самолет за Виена. Всички били служители на различни български банки и се познавали помежду си. На всичкото отгоре на входа на банката имало залепено разписание с имената на кандидатите и часовете на отделните интервюта. "Бях много ядосана, водих цялото интервю почти на нож. Как може толкова непрофесионално да го организират", още се чуди Илиева. Когато след няколко дни разбрала, че тя е одобреният кандидат, почти не се зарадвала. Офертата обаче звучала толкова фантастично, че не можела да откаже.

След 13 години банкова кариера вече може да се каже, че Мария Илиева е специалист по

Сливания и поглъщания


Досега тя е участвала в преструктурирането на три банки. За пръв път това се случва след приватизацията на "Биохим". По онова време българският клон на HVB Bank работи главно с големи корпоративни клиенти - ниша, в която "Биохим" почти няма опит. Същото се отнася и за банкирането на дребно. Смяната на бизнес модела е най-трудната част. "Риск, корпорейт, трежъри - това разделение по направления го нямаше. Всичко това се въведе буквално от А и Б. А това беше голяма банка", спомня си Мария Илиева. Интеграцията тъкмо е към своя край, когато идва ред на ново сливане - този път между "Биохим" и Хебросбанк. Този път задачата е друга - как от две сравнително еднакви банки да се направи нова. Започва трескаво напасване на информационни системи, модели за оценки на риска, клонови мрежи. През цялото време Мария Илиева е пряко ангажирана с процеса. И отново, когато нещата уж вървят към края, се оказва, че всичко трябва да започне отначало. На хоризонта се задава ново предизвикателство - консолидацията с Булбанк.

"Всъщност нито един ден не бях работила в нормална среда. Непрекъснато имаше някакви сливания, консултанти, нещо, което вървеше успоредно с бизнес целите", заявява тя. В гласа й няма нотка на съжаление. Дори напротив - тя смята, че е била поканена да оглави "МКБ Юнионбанк" именно заради опита й в преструктурирането на банки. Това е много ценен опит, който съкрати процеса и спести разходи, смята тя. Именно това е причината и да приеме офертата за главен изпълнителен директор в банката, която преди две години беше придобита от унгарската "МКБ Банк", част от групата на "Байерише ландесбанк". Това за нея е голямо предизвикателство, въпреки че като шеф на ритейла в "Биохим" е управлявала два пъти по-голям портфейл и два пъти по-голям екип.

Растеж въпреки бурята

Задачата й като мениджър сега не е много по-различна от това, което е правила и преди. От банка, специализирана единствено в кредитирането на малки и средни предприятия, Юнионбанк трябва да се превърне в класическа универсална банка. Това означава насочване към изцяло нови пазарни сегменти, най-вече с предлагане на услуги за физически лица и големи корпоративни клиенти, които да допълнят съществуващия бизнес модел. "Честно казано, имах съвсем малко информация за тази банка. Тя никога не е попадала в полезрението на анализите, които сме правили за конкурентите. Доста време ми трябваше да я опозная. Но видях, че е доста подредена банка, с доста добри специалисти, с много чист портфейл и добри клиенти", казва Мария Илиева.

Преди промяната всеки клон на Юнионбанк е една малка банка - със своя администрация, счетоводители, трежъри система, охрана и т.н. Одобряването на кредитите също става в клоновете, а не в централата. Затова първата задача е да се централизират всички плащания, да се въведат нови стандартизирани продукти, единна информационна система и модели за оценка на риска. Всичко това е съпроводено с много обучения на екипа. Усилията обаче си струват. Доказват го ръстът на печалбата и другите показатели. През последната година "МКБ Юнионбанк" е една от най-динамично развиващите се институции. В момента банката е на 14-о място по активи, като спрямо миналата година е успяла да се изкачи с четири позиции.

Как все пак финансовата криза, която толкова силно засегна Унгария, се отразява на унгарската банка в България? "Аз се определям като абсолютен късметлия, че тази банка се преструктурира доста по-късно от другите. Тя беше доста консервативна, просто моделът преди това не е бил такъв, че да се раздават много кредити. Не е като в другите банки, където се изсипват едни пари от чужбина и от теб се очаква да ги раздаваш. Никога не сме имали такива рискови кредити, никога не сме били в битката за пазарен дял. И това до голяма степен ни спасява в момента, защото имаме много оптимално структуриран баланс, смята главният изпълнителен директор на "МКБ Юнионбанк" и бърза да уточни: Това не е моя заслуга, то просто е факт."

Стратегията на банката за следващата година е за по-безрисков растеж. Това означава, че кредитният портфейл ще нараства, но само до размера на привлечените нови депозити и погашенията по вече отпуснати заеми. В последните седмици постоянно пристигат запитвания за заеми от фирми и физически лица, които са върнати от други банки. "Такива прекрасни клиенти накуп не сме виждали никога, но въпреки това нашите възможности за растеж са ограничени и трябва да подберем тези, които наистина са по-малко рискови. Много е трудно, защото те от нас трябва да разберат, че има криза. До вчера всичко е вървяло гладко, а сега изведнъж получават по-високи лихви или по-трудни условия. И питат: "Ама аз съм си същата фирма, защо?" И се започва този труден диалог...", обяснява Мария Илиева.

Уроците на кризата


Като финансист главният изпълнителен директор на "МКБ Юнионбанк" смята, че сегашната криза не е случайна и хората трябва да си извадят поуки от нея. Урок №1 за самата Мария Илиева е, че банките трябва да поемат по-умерен риск. "Този растеж не стъпваше на здрава основа. Трябва да се расте толкова, колкото е ръстът на икономиката. Всичко над него е изкуствено", категорична е тя.

В личен план най-големият урок за нея е необходимостта от повече търпение: "Аз съм много импулсивна, много бързо ми тече мисълта и съм нетърпелива. Научих, че човек трябва да има търпение, да се опита да се постави в обувките на другия. Няма черно и бяло в нито една ситуация. Това беше много голям урок за мен. Преди това си мислех "ето, това е истината и стоя зад нея, независимо от всичко". Разбрах, че истината за мен е една, но за друг може да е друга. И няма такова нещо като абсолютната истина, за която аз трябва да се боря на всяка цена", споделя тя.

Не се смята за работохолик. Успява да си организира времето така, че хем работата да е свършена, хем да има достатъчно време за себе си. Колегите й са свикнали да я виждат винаги усмихната и ведра, особено сутрин. Може би за това помагат и упражненията по йога, които Мария Илиева прави всяка сутрин през последните пет години. Освен това тя обича да ходи пеша на работа сутрин. "Минаваме през парка с детето. После то отива на училище, а аз сменям обувките и отивам на работа", казва тя и добавя, че това й спестява много нерви по светофарите и задръстванията. С нетърпение очаква зимата, за да се посвети на единственото си хоби - ските.


Визитка


Житейски факти

- родена на 21 октомври 1963 г.

- омъжена, с един син


Образование

- УНСС София - "Материално техническо снабдяване" (1983-1988)

- Американски колеж в Ричмънд, Великобритания - специалности "Бизнес администрация", "Финанси", "Маркетинг" и "Международни счетоводни стандарти" (1994-1995)

- Владее английски


Професионален опит

- "БНП Париба" АД, главен счетоводител (1995-1997)

- "БНП Париба" АД, мениджър "Частно банкиране" и "Бизнес развитие" (1997-2001)

- HVB Bank (България), член на УС и изпълнителен директор "Банкиране на дребно" (2001-2002)

- HVB Bank Biochim, член на УС и изпълнителен директор "Банкиране на дребно" (2002-2006)

- "МКБ Юнионбанк", главен изпълнителен директор и председател на УС (2006)


Компанията

- Служители - 800

- Печалба за 2007 г. - 7.5 млн. лв.

- Активи към септември 2008 г. - 1.4 млрд. лв.

- Печалба към септември 2008 г. - 13.6 млн. лв.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly