С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Да пораснеш заедно с фирмата

Васил Величков от Gramma Systems прохожда в бизнеса почти тийнейджър
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Надежда Чипева

Първата среща на Васил Величков с персонален компютър е с машина от прототип "Имко 1". Тогава днешният управител и съосновател на технологичната компания Gramma Systems е едва на седем години. На 10 той вече пише прости програми на Basic.

Величков отдавна е свикнал да се справя сам. Като ученик в Националната природо-математическа гимназия освен с олимпиади по информатика запълва времето си и с продажба на вестници на софийската Централна гара. Пак тогава, за да не скучае, става системен администратор във фирма за софтуер. На 20 години създава собствена IT компания - Gramma Systems. Заедно с екипа на купената неотдавна Net Is тя в момента има над 100 служители. Величков започва с няколко компютъра и начален капитал от 1000 долара, събран от роднини, за да стигне до виртуален информационен център на стойност половин милион евро. В модерното сървърно помещение се пази стриктна хигиена, а всеки посетител слага чисти найлонови калцуни, включително управителят. Вниманието към такива детайли му е помогнало през годините, както между другото и работата по 16 часа на ден седем дни в седмицата.

Васил Величков вярва на интуицията си и следва простата максима да прави това, което би му било интересно и след пет години. Именно затова през 2006 г. се налага да се раздели с дългогодишните си партньори - просто имат различни концепции за развитие на бизнеса. Величков продължавa сам. Достатъчно рано преструктурира бизнес модела на компанията си, за да се възползва от задаващата се икономическа криза - Gramma Systems залага на решения за оптимизация на корпоративните разходи чрез виртуализация на IT инфраструктурата (сървъри, информационни центрове и т.н.). Във време на всеобща предпазливост Величков рискува и купува друга технологична компания - Net Is, дългогодишен партньор по проекти и доставчик на Gramma Systems.

Мениджърът винаги е търсил съмишленици, които като него да носят компютрите и предприемаческия дух в кръвта си. Държи служителите му да имат отношение към работата и желание да учат, дори и да нямат солиден опит зад гърба си. Самият Величков не е завършил висше образование - прекъсва след третата година в УНСС, защото не може да се примири с налагането на стереотипно мислене. Почти е забравил какво точно е следвал, но не смята това за важно - той предпочита да гледа в бъдещето. И вярва, че щастливото стечение на обстоятелствата е просто целенасочена и упорита борба за успех.


Компаниите свиват разходите си, а вие купувате. Защо?

В крайна сметка кризата за нас е положителна в средносрочен план. Като компания сме се насочили точно към такива клиенти, които в момента не могат да си позволят инвестиции. Ние им предлагаме решения, чрез които да постигнат сериозна оптимизация, понякога дори драстични съкращения на разходите за информационни технологии, както и възможност да изплащат инвестицията на месечни вноски дълги години. Пренастроихме бизнес модела си още преди шест месеца, за да атакуваме точно тази възможност.

Компанията

Брой служители - 101 (след сливането с Net Is)
Оборот за 2008 г. - 7 млн. лв.
Ръст през 2008 г. спрямо 2007 г. - 100%
Ръст за 2007 г. спрямо 2006 г. - 560% 

Все пак сливането с Net Is не беше ли рискована стъпка в сегашната ситуация?

Всъщност ние отдавна работим с Net Is - купувахме много неща като хардуер от тях, помагахме си по проекти и т.н. Оказа се, че ако искаме да сме по-конкурентни в тази финансова криза, да ползваме взаимно клиентската си база данни (клиентите ни не се припокриват), в крайна сметка най-естественото нещо е да слеем фирмите. Част от стратегията ни предвижда да се освободим от всякакви дейности, които Net Is е практикувала в областта на чистата дистрибуция, и да използваме капацитета на служителите и на клиентската им база, за да предлагаме същото портфолио от услуги, което до момента Gramma SYS е предлагала, плюс тези на Net Is.  Паралелно с това инвестираме в друга компания - DGM. Те нямаха финансов гръб, трябваше им технологично know-how, за да изградят виртуален инфоцентър, който после да бъде предлаган като услуга. DGM е фокусирана да обслужва малкия и средния бизнес - фирми до 200-300 човека.

Кое е най-важното за пълното организационно сливане на Net Is и Gramma Systems?


Kлючово е сливането на екипите - при такива сливания се получава сблъсък на корпоративни култури. Хубавото при нас е, че няма особени разлики във фирмените култури - двете компании са били ориентирани към резултати, към клиентите и са се борили на един и същ пазар, без да припокриват клиентските си бази. Вторият важен аспект са финансово-счетоводните системи. В момента сме стартирали проект по миграция към съвсем нова ERP система. Преценихме, че сливането е добър повод за промяна - така или иначе ще има преструктуриране на процесите и ще се търси златната среда между добрите практики в двете фирми. Същевременно започнахме проект със специализирана компания за изграждане на корпоративен имидж, за да можем наесен да имаме ясна стратегия за общия ни бранд.

Какви са плановете ви по отношение на служителите в двете компании?

В момента имаме повече работа, отколкото хора да я свършим. Поради по-големия обем на фирмата мога да си позволя да предложа работа на хора, на които до момента не съм могъл да плащам толкова, колкото очакват. Винаги съм мечтал да върна обратно приятели и съученици, които загубих, защото заминаха за чужбина. Сега мога да го направя.

Какво цените най-високо у хората, които ръководите?

За мен най-ценно е отношението към работата, желанието на човек да се развива непрекъснато и да разширява хоризонта си. Хубаво е да има "задълбаване" в една посока, но човек не трябва да изпуска общата картина. Важни са също отношенията с колегите - трябва да си добър екипен играч, да си кооперативен. За да може една организация да се развива добре, в нея интригите и сблъсъците трябва да са сведени до абсолютния санитарен минимум. Имал съм възможност да работя в току-що приватизирана държавна банка, знам какво означава да се пребориш с интриги. За да се изградят силни лидери, хора с мнение, които в един или друг момент да не се съгласяват с моите решения, във фирмата не трябва да се допускат политика и интриги.

Хората правят фирмата, затова държим на тях. Прекратявали сме взаимоотношения с клиенти, които имат лошо отношение към служителите ни. Хората в Gramma Systems имат възможност да се занимават с интересни неща, които няма къде другаде да се правят. Даваме им също шанс да се развиват и не жалим пари за обучения.

Значи ли това, че отглеждате сами мениджърите в компанията си?

По-важно е да наемаш хората заради техния манталитет, капацитет и потенциал, а не толкова заради способностите им в момента. Предпочитам да работя с млади хора, които от самото начало да попият културата във фирмата. Същевременно инвестирам в тях. За тези 15 години фирмата е била и ковачница за кадри - много от хората, които са си тръгнали, за да работят в чужбина, в момента са на много високи позиции в големи фирми.

До каква степен допускате други да се месят в решенията ви?

Често пъти съм деспотичен и ултимативен, и то защото имам много високи изисквания за качеството на работа и вниманието към детайлите. От друга страна, делегирам много неща. Фактът, че в момента хора на по 25 години ръководят отдели във фирмата, а са започнали на тази позиция на 21-22 години, доказва, че нямам някакви предубеждения. Мога да делегирам както власт, така и отговорност, делегирането на права върви ръка за ръка с очакваните резултати. В същото време никога не делегирам т.нар. структуроопределящи решения. Склонен съм да се вслушвам в аргументи, но когато трябва да се вземе решение, базирано на интуиция, го взимам аз след консултиране със съдружниците ми. Този подход вероятно се дължи на факта, че твърде рано ми се е наложило да се оправям сам.

Как виждате компанията след няколко години?


Gramma Systems/Net Is се фокусира върху високия клас технологични решения за изграждане на напълно виртуални платформи и инфраструктура за големите компании, като атакуваме много клиенти извън България. Най-напред ще продължим да работим по чуждестранните проекти, които са в ход в момента, т.е. ще опитаме да разширим дейността си извън границите на България. Другата тенденция е развитие на софтуерния бизнес от гледна точка на разработката на софтуер, който да автоматизира управлението, но в новата виртуална среда. Това е "неразорана целина", тепърва започва да се появява такъв пазар. Не изключвам възможността да инвестираме в тази посока, тъй като вече имаме много сериозно know-how и възможността да предлагаме такива услуги на пазара в България. В крайна сметка ще сме готови технологично и като бизнес модел преди много от големите компании в Западна Европа и Щатите, което за нас е сериозна възможност. Когато пазарът е готов, ще сме готови и с услуги, пак базирани на виртуални технологии, но за домашни клиенти.

Нашият фокус е върху решения, които осигуряват безотказност, т.е. висока устойчивост на всякакви сривове, аварии и т.н. Затова, колкото по-зависими ставаме като общество и като бизнес от информационните технологии, толкова повече стойността на нашите предложения и решения нараства - не говоря като пари, а като стойност за клиентите.

Вие не сте завършили висше образование. Смятате ли, че в момента човек с достатъчна мотивация и хъс, но без висше образование, може да постигне успех?

Липсата на висше образование не е повод за гордост, но не е и повод за притеснение. Има твърде много хора, които са започнали бизнес и са завършили висше образование проформа. И аз имах възможността да си платя дипломата, но това е против принципите ми. В момента перспективата пред младите хора, които завършват гимназия, е доста по-различна от тази през 1995 г. Тогава грешките се прощаваха, а това, което не си научил в университета, можеше да го научиш по трудния начин - чрез проба и грешка и от чуждите грешки. В момента пазарът е много по-агресивен, много по-конкурентен, много по-разпределен и ако човек не е сериозно подготвен, шансовете му за успех са много по-малки. Не бих искал моите синове да останат със средно образование, искам те да са конкурентни на пазара, когато пораснат.


Визитка

Житейски факти

- роден на 17 октомври 1974 г. в София
- женен, с двама синове

Образование

- Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" - София (1988-1992)
- УНСС, завършен трети курс (1993-1996)

Професионален опит:

- Gramma Systems, съосновател и управител (1995 - )
- Банка "Хеброс", IT мениджър ( 2000-2003)
 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly