С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Урок по футбол

Красимир Балъков налага нов бизнес модел в "Черноморец Бургас"
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Надежда Чипева

Футболните ни национали нямат победа над голям отбор, откакто Красимир Балъков се оттегли. Сега той отново е в България, но вече в друга роля - на генерален мениджър на футболен клуб "Черноморец - Бургас".

Балъков е човекът, който се опитва да постави основите на една нова култура и на един нов бизнес модел в развитието на футбола у нас - устойчив и съобразен с обичайните европейски практики. Моделът не зависи от това дали "Черноморец - Бургас" печели или губи на терена, а разчита на дългосрочна схема за финансиране и развитие. Така е в Германия, така е в Швейцария и Австрия - все страни, където този модел работи, макар и в различни мащаби.

Красимир Балъков изкара достатъчно дълго в немскоезичния свят, за да попие идеологията и начина на работа в тези страни. Сега в Бургас той се зае да пренесе познанията си на български терен. По думите му доста време се е оглеждал за подходящото място, където ще е възможно да реализира проекта си. "Ако не бях получил гаранции и възможностите, които искам, нямаше да се върна в България", коментира той. Разговаря първо с "Левски", а след това със собственика на "Черноморец - Бургас" Митко Събев. В крайна сметка се установява край морето.

Проектът не е евтин и вероятно няма да се изплати скоро, особено ако бизнес моделът не проработи по желания начин. В клуба обаче вече получават първите сигнали, че промяната е за добро. Футболният отбор на "Черноморец" е приятната изненада в първенството и е плътно зад лидера ЦСКА. За Балъков тези успехи идват рано и не са гаранция, че останалата част от проекта ще върне инвестициите. Но е нещо, което дава увереност, че това е правилният път.

Сега най-голямото предизвикателство пред Балъков и неговия екип е да успеят да върнат хората на стадиона, да създадат една нова общност с ново отношение към продукта футбол. И най-вече да заразят останалите клубове в България със своя пример. Първата крачка в тази посока е да се говори за недъзите на българския футбол не само когато националният ни отбор не се класира на някакво първенство, а да се мисли постоянно за това какво се случва в юношеските школи, на какви стадиони се играят мачовете и колко пари изкарват клубовете от своята дейност. Наистина амбициозна задача...


Компанията

приходи - 2.008 млн. лв.
загуба за 2008 г. - 8.248 млн. лв.
персонал - 70 души

Какво научихте за управлението на футбола от немскоезичния свят?


Вече близо 20 години съм извън България. В началото само треньорската професия ми създаваше гъдел - още откакто Боби Робсън ми стана треньор в "Спортинг" (Лисабон). От този момент нататък попивах всичко, което смятах, че може да ми помогне във футболната ми кариера в бъдеще. Като се прехвърлих в Германия, ми стана интересен самият футболен бизнес, защото там той е на най-високо професионално ниво. Много неща ми станаха ясни. Във футболния бизнес в България сме като пеленачета. Искаме да играем в Шампионската лига, а още не сме сложили памперсите. Трябва да разберем един път завинаги, че трябва да направим основа, на която да стъпим. В "Черноморец - Бургас" се опитваме да бъдем "дразнителят" за тази основа.

Кое е полезно и възможно да вземем от германския футболен модел?

Много неща са възможни. Най-невъзможно е да се пренесе едно към едно медийната среда. В Германия има най-малко седем града със силни медии. За самия морал и развитие на страната и спорта това е много важно. Тук все още не съществуват силни регионални медии, а сателити на централата в София. Трябва да се излезе от тази клетка, но няма и достатъчно силни региони, които да поемат тази тежест. Ние правим продукт, който не трябва да се съобразява със спорта. Никъде в Европа решенията не се взимат на базата на спортния успех. Клубът е смазана машина за бизнес, която знае откъде ще доставя приходи, за да може другото да функционира. А другото е лицето на клуба.

Някакво конкретно решение пренесохте ли?

Пренасяме всичко, като се започне с най-видимото и най-голямото - кампуса. Не може да искаш един човек да развива бизнес и да работи в дупка. Той трябва да се чувства комфортно. Направихме пълно обновяване на вътрешността на стадиона. Направихме ВИП ложи, които са коренно различни от тези, които българинът е свикнал на гледа. Кампусът е една тренировъчна база с мултифункционална сграда и три основни игрища, изнесена извън града. Там ще има абсолютно всичко, което изисква футболният бизнес - с къси пътища и бърза комуникация. Базата ще се пусне на две фази - догодина през март в нея влизат юношите и мъжкият отбор, а през 2011 г. - и децата. Там всичко е на едно място - спестява енергия и време. Сега координаторът на школата е някъде и за да получа някаква детайлна информация, трябва да си направим среща. Или пък, ако искам да видя децата, пак губя време. За в бъдеще всички от 14 години нагоре ще бъдат пред очите ми. Дори стаите и треньорските кабинети ще бъдат така насочени, че да се виждат терените. Такава концепция на работата в България още няма.

Как структурирахте управлението на клуба?

Сметнах, че на първо време ще ми трябва да сформирам треньорския щаб. След малко повече от месец ми стана ясно, че няма да мога да реализирам идеите си без помощта на втори силен човек. Обърнах се към Фреди Бобич (бивш германски национал - бел. ред.) и нещата се стабилизираха (виж Трудното решение). Направихме нова структура, стартирахме два големи проекта плюс всекидневното обновяване на базата. Започнахме да работим в две много важни насоки - едната е методология на работата в спортно-техническата част и концепция на развитие на "Черноморец", а другата - база и основи на структурата на клуба. В първата част се занимавам главно аз, а в другата помагам на Бобич. Президентът на клуба Митко Събев също много помага. Образува се един триъгълник, който започна да функционира много добре. Даже съм малко притеснен, защото нещата се случват много бързо. Иначе работим по тригодишен план и се опитваме да го следваме.

Как се справихте с кадровото обезпечаване на "Черноморец - Бургас"?

На възловите места, където нямаме опит и не можем да контролираме ситуацията, доведохме хора от чужбина, за да обучат другите. Привлякохме един германец, който ще управлява фен магазина и ще ръководи лансирането на фен артикули. Друг германец физиотерапевт ще се занимава с възстановяването на играчите, защото в тази област изоставаме. Докарахме най-новата система за статистически анализ на мачовете и обучихме хората да я управляват. Променихме изцяло маркетинг отдела, който работи по коренно нов начин за България в партньорство с чужда фирма. Вече организираме различни събития, участваме в мероприятия не само на клубно ниво. Направихме нова схема на спонсорството и сега имаме един основен и три-четири други спонсори, каквито преди не е имало. Предлагаме им не само реклама, но и други неща в различни пакети - например билети, но не на старите пейки, където те плюят със семки, а във ВИП зоната. Обръщаме внимание на детайлите и за седем-осем месеца направихме много неща.

Как посрещнаха в "Черноморец" тези управленски похвати и този стил на работа?

Срещу всички новости има опозиция и това е нормално. Нашият начин на работа по принцип трябва сам да се докаже, защото е нов за българската среда. Много хора просто не можаха да го разберат. Някои се отдръпнаха, някои заеха неутрална позиция. Може би имаше не явна опозиция, но проблеми при адаптирането. Имаше и много негативизъм. Хората казваха: "Да, обаче това не може да стане". Няма такъв филм. Може да стане трудно, но става. Германците казват: "Където има желание, има и начин". Ако не търсиш този начин, няма да го намериш. Благодарение на спортния успех досега хората започват да се убеждават, че това е истината.

Колко ви струваше тази реорганизация и кога може да се изплати?

Инвестицията ще е между 15 и 20 млн. лева. За изплащането сме много зависими от функционирането на системата, защото този бизнес се влияе от обществото. Трябва да сме много търпеливи.

Изглежда, че най-голямото предизвикателство е да научите хората да ходят на стадиона не само когато отборът печели...

Ще трябва да мине доста време, докато ги научим. Ние нямаме шанс да превъзпитаме хората над 20-25 години, защото ще ни отнеме целия живот. Нашата цел са децата, юношите и младежите, защото най-бързо ще влязат в този ритъм и ще усетят новото. Най-много псувни и ругатни съм получавал от официалните ложи. Това не може да се случи в Германия или Австрия. Ние искаме да обърнем нещата - при нас да идват възпитани хора, бизнесмени, да се опознаят чрез футбола и да правят бизнес помежду си. Да знаят за какво си дават парите и че тези пари отиват за децата. Да знаят, че като плащат, инвестират в някакво бъдеще. Ние трябва да инвестираме в морал, образование и култура. Трябва да го направим, за да можем някога да стъпим на реалната основа и да стигнем това, което виждаме по телевизията.

Кое е по-лесно - да се занимаваш с мениджърство или с треньорство?

В България нито едното, нито другото е лесно. Доставя ми удоволствие, че това, което правя, дава плодове. А в основата на всичко това са прости и елементарни принципи - концепция, постоянство, дисциплина, ред и йерархия. Нищо друго не се изисква. Сложното е всичко това да функционира. При нас все още не се получава напълно. Ние сме по-различни от другите отбори, но имаме много да инвестираме като структура, енергия и като клуб. В момента успехът на терена изпреварва другото, а би трябвало да бъде обратното. Но дори да не продължава спортният успех, това няма да ни притеснява.

Визитка

Житейски факти

Роден на 29 март 1966 г.
Женен, с две деца

Образование

Спортно училище във Велико Търново

Професионален опит

Футболен клуб "Етър" (Велико Търново) - футболист (1983 - 1990)

Футболен клуб "Спортинг" (Лисабон) - футболист (1991 - 1995)

Футболен клуб "Щутгарт" (Германия) - футболист (1995 - 2003)

Футболен клуб "Щутгарт" - помощник-треньор (2003-2004)

Футболен клуб "Грасхопър" (Швейцария) - старши треньор (2006-2007)

Футболен клуб "Санкт Гален" (Швейцария) - старши треньор (2007-2008)

Професионален спортен футболен клуб "Черноморец Бургас" - генерален мениджър, (2009- )

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2018 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Политика за бисквитките ново. Декларация за поверителност ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2018 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly