С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Добрин Миревски: Кариерният ми път се промени още докато учех ЕMBA

Обучението за мениджъри те прави не само по-добър професионалист, но и по-осъзнат човек, споделя директорът "Бизнес развитие" в компанията за управление на дългове EOS Matrix
Share Tweet Share
Снимка

 

В новата рубрика на "Кариери" - MBA периодично ще ви запознаваме с MBA алумни от различни университети, за да разберете от първа ръка как това образование е повлияло на кариерата им и къде виждат неговите плюсове и недостатъци от дистанцията на времето. Чрез поредицата от интервютата ще ви запознаем и с предизвикателствата, пред които те са се изправили, когато са кандидатствали или вече са се обучавали и ще получите ценни съвети кога да запишете MBA и как да изберете програма и университет.

Започваме представянето на MBA алумни с Добрин Миревски, който е ръководител "Разработка на ИТ системи" в компанията за управление на дългове EOS Matrix. През последните 15 години той специализира в областта на международния бизнес и бизнес развитие. Работил е за международни компании в различни индустрии - специализирани химикали и фармацевтика, автомобилна микроелектроника, финансови услуги и др.

През 2007 г. Миревски печели една от стипендиите на Cotrugli Business School и завършва EMBA програмата на университета с награда за изключителни постижения. Той разказва как сменя работата си още по време на MBA обучението си и споделя, че то му е помогнало не само да подобри мениджърските си умения, но и да опознае себе си по-добре. Личното му предизвикателство по време на курса - да поддържа самодисциплина и въпреки натоварения си бизнес график да заделя време и за предварителна подготовка и писане на домашни. От него ще научите и кога и дали да запишете MBA програма.

И ако прецените, че искате да сте на негово място, може да ви е полезно да се запознаете с условията за кандидатстване за тазгодишните стипендии на Cotrugli Business School, които университетът предоставя в партньорство с "Кариери".

На какъв етап от кариерата си се записахте в EMBA програма?
Към момента на започването на обучението си в Cotrugli Business School имах около 10 години професионален опит, основно изграден в международни компании.
Бях на етап от кариерното си развитие, в който само  моите знания и умения не бяха достатъчни, за да постигам бизнес целите. Необходимо беше да ръководя екип и да постигаме заедно нещата, да работим в синхрон с други екипи. Също така част от работата ми изискваше да участвам във вземането на решения, които предполагат по-глобален, стратегически поглед към бизнеса и организацията, за която работя.

Какво ви накара да вземете това решение?
Вярвам в твърдението, че човек се учи, докато е жив. Затова продължих след завършването на университета да търся и да създавам възможности за повишаване на знанията и уменията си. ЕМВА програмата за мен беше логичната поредна стъпка в тази посока.
За решението в полза на Cotrugli спомогнаха изключително доброто впечатление, което ми направи процесът на подбор, преподавателският състав и профилът на останалите участници в конкурса за стипендии.

А сега, когато си правите равносметка, по какъв начин MBA програмата, която сте завършил, се отрази на кариерата ви?
Участието ми в програмата имаше два големи ефекта в професионален план. Първият e, че още по време на програмата и във връзка с нея смених работата си. Доколкото съм запознат, това е доста често срещано явление при такъв тип програми.
Вторият e, че курсът на обучение беше не само път към увеличаване на знанието в областта на мениджмънта, а и път към себе си. Вървенето по този път неизбежно влияе на осъзнатостта ти, какви приоритети и цели си поставяш, как ги постигаш.

Кои са най-ценните уроци, които научихте по време на обучението си?
Може би първото, което ми идва на ум, е нещо, което Джон Икис, професорът ни по Стратегии, каза в началото на модула – "Стратегията е много повече изборът на това какво да НЕ правиш, отколкото това какво да правиш". Доста често си го припомням, особено когато имам да вземам важни решения.

С какви хора се срещнахте по време на EMBA програмата? Продължавате ли да поддържате връзка с колегите си от обучението и днес?
За мен преподавателите и колегите, с които се срещаш, докато участваш в такава програма, са едно от най-ценните неща, които тя може да ти предложи. В крайна сметка, човек може да седне и сам да прочете всички книги от списъка с препоръчителната литература. Но не може от това да получи онова споделяне на опит, реални казуси, преживени ситуации, мнения и гледни точки, които ти подаряват професорите и колегите. Това общуване е изключително обогатяващо.
Форматът на програмата е направен така, че да създава много възможности за неформална и  директна комуникация между всички. Това ни позволи да изградим истински приятелства, които са живи и жизнени и до днес.
Също така, когато днес се срещна с участник от друга генерация, само фактът, че и двамата сме възпитаници на Cotrugli, е достатъчен да изчезнат много от бариерите, много по-бързо да се изгради доверието и печеля-печелиш отношения.

Къде виждате плюсовете на EMBA и MBA образованието по принцип?
Това е много индивидуално за всеки участник. За хора, които нямат формална квалификация в областта на бизнеса, това е изключително добър начин да получат системно и цялостно знание за фирмен бизнес. По-този начин освен страхотни специалисти в своята, например техническа област, те по-лесно и бързо стават и добри мениджъри.
За онези, които вече имат образование и опит в областта, такъв тип програма дава структурираност, подреждане на това знание, съчетанo със задълбочаването му.
Както споделих и по-рано, за мен лично най-ценното от програмата е общуването с професорите и другите участници – онова, което всеки един споделя, идеите и осъзнатостта, която се ражда от тази комуникация.
В крайна сметка управлението на един бизнес е сложна задача, с много променливи, с много фини механизми и ЕМВА програма дава не само инструментариум как да се прави това, но и практически опит в контролирана среда чрез решаването на казуси.

А недостатъците?
Като всеки сравнително системен подход и това образование поставя рамка, модели на мислене, които в определена ситуация може да не сработят с очаквания резултат. Абсолютизирането на това знание според мен е грешно. Не трябва да се очаква, че ако човек е завършил успешно такава програма, той може и знае всичко, оптимално може да разреши всяка ситуация.
Друго често срещано мнение е, че успешното завършване на ЕМВА програма автоматично ви прави годен за добър предприемач. Не мисля, че това е така. Както четох наскоро в една книга, МВА учи как да управляваш успешно и да максимизираш вече измислен бизнес модел, но не мисля, че е достатъчно за това как ефективно да създадеш такъв.

EMBA програмите са насочени към работещи мениджъри. Как успявахте да съчетавате работата и ученето? Налагаше ли се да правите компромиси с едното или другото?
Не, не ми се налагаше да правя компромиси.  Това е едно от големите предимства на тази програма. Тя е конструирана така, че сравнително лесно да се съчетава с постоянна и отговорна работа. Това разбира се не означава липса на "жертви" – основно със свободното време и съня по някога.
Участието в ЕМВА програма изисква необходимата самодисциплина – без някой да те кара, да заделиш време за предварителната подготовка, да си фокусиран по време на модулите, след това да направиш домашните, много често в координация с други колеги. Това е избор, който сам правиш и трябва да приемеш, записвайки се в програмата.

Кои всъщност бяха най-големите ви предизвикателства по време на вашето обучение?
Може би постоянното поддържане на самодисциплината, която споменах преди малко. Също така да излезеш от рамката на егото - "аз знам, това съм го виждал" и да отвориш съзнанието си да възприемеш новото - да погледнеш през друга призма на уж познатите неща, да се самопровокираш, да разбиеш собствените си парадигми, когато това се налага.

Какъв съвет бихте дали на мениджърите, които обмислят да запишат MBA или EMBA програма?
Не бих си позволил да давам съвети, но мога да споделя въпросите, чиито отговори според мен помагат за осъзнат избор дали да се захванеш с това:

   - Къде съм сега и къде искам да бъда в края на програмата?

   - Как тя ще ми помогне за това?

   - Готов ли съм да пътувам, да имам безсънни нощи, в името на това да науча нещо ново?

   - Готов ли съм да отворя съзнанието си за това ново знание?

Кое е най-трудното решение, което е трябвало да вземете в професионалната си кариера до момента? Разкажете какъв е бил проблемът и как сте се справили с него. Помогна ли ви MBA образовнието ви в решаването му?
Може би най-трудното решение до момента беше, когато трябваше да предложа на висшия мениджмънт спирането на голям проект, заради който бях поел ръководството на съответното поделение и дори сменил държавата, в която живея.
Въпреки емоционалната привързаност към проекта и потенциалните негативи в личен план от спирането му, правилното решение беше да предложа прекратяването му поради невъзможността да бъде реализиран според очакванията. Определено наученото и споделеното по време на ЕМВА програмата ми беше от полза в тази ситуация.

Дефинирайте "добър мениджър".
Добрите ръководители, които съм имал удоволствието да бъдат мои мениджъри, са хора, които на първо място постигат желаните бизнес резултати по един етичен начин и без компромиси с ценностите – своите и тези на организацията. Те правят онова, което говорят. Постигат не сами, а заедно с екипа си и по пътя към постигането на целите, намират време и сили да развиват и учат колегите си, да празнуват постиженията и да си научат урока от грешките.

А "успешна кариера".
За мен успешна е тази кариера, от която човек се чувства удовлетворен – като личност и професионалист. Измерителят за "успешна" трябва да е вътрешен, а не външен.
Какво носи удовлетворението, е строго личен избор. За мен самия това е да постигна резултати, които не са сами за себе си, а обслужват някаква по-голяма смислена цел и да го направя по начин, който е правилен.

Вие самият от кого сте се учил на лидерство и подход в управлението на хора? Как бихте определили стила си на управление?
За щастие и назад в годините, и сега, имам привилегията да работя с колеги и мениджъри, от които мога да уча както за бизнеса, така и за лидерството. На практика всеки един от ръководителите ми през годините, много от моите колеги, са ми помогнали да бъда това, което съм днес. Макар и това не винаги да е било по лесния или приятния начин. За което искрено им благодаря!
Не мисля, че е редно аз да дефинирам стила си на управление. Опитвам се да следвам онова, което по-горе дефинирах като "добър мениджър", с ясното съзнание, че това е път, който няма финална дестинация.

На този етап от кариерата ви какви са новите цели, които си поставяте?
От известно време навлизам  с огромно желание в нова за мен индустрия. Надявам се в нея да успея да изграждам устойчиви организации със силна корпоративна култура и капацитет за реализация. 

Има ли нещо, което, ако можехте да се върнете назад, бихте направили по различен начин?
Не, не мисля. Много обичам английския израз "не си заслужава да се плаче над разлятото мляко". Каквото станало - станало, важното е да си научим уроците, да се изправим и да продължим напред.

За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly