С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Дестинация MBA: Европа

Старият континент предлага огромно разнообразие от възможности за реномирано бизнес образование
Share Tweet Share
Снимка

[Shutterstock] 

Ако търсите варианти за MBA обучение в рамките на няколкочасов полет от летище София и обратно, то вероятно Европа е правилното място за вас. Старият континент има много какво да предложи от гледна точка на качество, разнообразие и цена на програмите.

За тези от вас, които биха искали да излязат извън предела на Балканите, но все пак да останат близо до дома, предлагаме селекция на най-реномираните бизнес училища в Европа по държави.

Франция

INSEAD
Вероятно първата асоциация, която идва наум, когато говорим за MBA във Франция е INSEAD и това не е случайно. Тукашната MBA програма редовно печели призове за най-добро бизнес образование в Европа.
Бизнес училището има над 55-годишна история и има кампуси в Париж, Сингапур и Абу Даби. Предлага възможности за MBA, Executive MBA и Global EMBA, както и няколко други световно признати програми за решилите да преследват по-висок образователен ценз.

Интересно е да се отбележи, че близо 90% от участниците в MBA програмата са интернационални студенти, което означава, че освен всичко останало възможностите за обмяна на международен опит и междукултурен обмен са отлични.

Обучението в MBA програмата трае около 10 месеца, а обявената цена за 2016 г. е 65 800 евро, която може да бъде заплатена на три вноски. В нея не влизат разходи като храна, настаняване, транспорт и др., които от университета оценяват от порядъка на около 23 000 евро за десетте месеца на обучение.
Високата цена не е случайна. На уебсайта си INSEAD разполага с много подробни статистики за професионалната реализация на своите алумни, която е наистина впечатляваща.

HEC
Другият френски претендент, който редовно излиза напред в класациите за реномирано MBA образование в Европа е HEC. MBA програмата на HEC дори зае първо място в европейската класация на The Economist за 2014 г.

Базираното в Париж бизнес училище съществува от 1881 г. и съвсем с основание се позиционира като "дом на CEO-та".

HEC предлага MBA обучение в редовна форма в рамките на 12 или 16 месеца и задочна, която трае от 18 до 24 месеца. Цените са доста по-скормни от тези на INSEAD и варират между 52 000 – 56 000 евро в зависимост от периода на започване на обучението, като разбира се не включват допълнителните разходи.

Освен въпросните две топ училища, Франция разполага с още няколко повече от отлични възможности за MBA обучение, измежду които са обявеният за най-добър икономически институт във Франция Pantheon-Sorbonne University или простичко казано "Сорбоната", реномираното EDHEC Business School с кампуси в Лил, Париж, Ница, Сингапур и Лондон, както и небезизвестното Grenoble Graduate School of Business.

Испания

За непросветените Испания може и да е страната на фиестата, сиестата, сангрията и хамона, но истината е, че тук буквално се крият едни от перлите на MBA образованието в Европа.

IESE Business School
Една от челните позиции за бизнес обучение в Испания държи IESE Business School, University of Navarra. Университетът има клонове в Барселона и Мадрид, а статистиката му твърди, че 90% от завършилите MBA програмата започват работа на топ позиции в топ компании в рамките на 3 месеца след приключване на обучението.

Самата програма трае 19 месеца, струва 77 700 евро и се провежда основно в Барселона с опции и за извън страната.

IE Business School
Базираното в Мадрид IE Business School може да се похвали с много неща относно MBA обучението си, сред които е интересно да се отбележат най-високият процент международни студенти, както и най-високият процент жени сред MBA програмите в страната.

IE Business School спечели приза за най-престижно бизнес училище в Испания в класацията на QS.
IE Business School предлага редовно и задочно MBA, EMBA и Global EMBA обучение, както и специално разработената в сътрудничество с Brown University IE Brown Executive MBA.

MBA програмите са съобразени с интересите на кандидата, като повече подробности, включително и цената на обучението, се получават след изрично запитване през сайта на университета.
 
ESADE Business School
ESADE Business School има кампуси в Барселона и Буенос Айрес и предлага няколко наистина интересни MBA възможности. Това са редовна и задочна MBA програма, Executive и Global Executive MBA, както и Multinational MBA, който обаче се провежда само на испански.

Редовната MBA програма трае между 12 и 18 месеца и струва 61 700 евро. Global Executive MBA обучението се провежда в рамките на 14 месеца срещу такса от 154 200 долара. Цената на 16-месечната EMBA програма е 56 800 евро. 

Италия

SDA Bocconi School of Management
Друг състезател от челните редици на класациите за MBA образование в Европа е SDA Bocconi School of Management. Базираната в Милано институция е основана през 1971 г. и от тогава насам е пожънала множество отличия за качеството на бизнес обучението, което предлага.

В момента SDA Bocconi School of Management предлага едногодишна MBA програма с редовна форма на обучение и Global Executive MBA, който се провежда в рамките на 20 месеца. Цените са съответно 48 000 евро, платими на четири вноски за редовната MBA програма и 60 000 евро платими на 5 вноски за Global Executive MBA програмата.

Bocconi School of Management също така предлага EMBA и Evening EMBA на италиански език.

Германия
Ако сте наблюдавали внимателно класациите на бизнес училищата на Стария континент, вероятно сте забелязали, че Германия сякаш винаги е на косъм да се класира в Топ 10, но все нещо не ѝ достига. Е, това не е точно така. Както ще видим по-долу, страната има достойни представители в областта на MBA образованието.

Universität Mannheim
Университетът в Манхайм има славата на най-доброто бизнес училище в Германия. Той предлага редовен и задочен MBA. Продължителността на редовната форма е 12 месеца, а цената е 36 000 евро, докато задочната форма трае двойно по-дълго и струва 39 500 евро.

Бизнес училището също предлага два вида задочни EMBA програми. Едната е в сътрудничество с френското ESSEC Business School и се провежда в рамките на 18 месеца, като цената варира между 47 500 и 49 500 евро.
Другата задочна Executive MBA програма е плод на колаборацията на Universität Mannheim с Tongji University School of Economics and Management (SEM). Тази опция се предлага в няколко формата – ускорен и два индивидуално разработени – и може да отнеме между година и малко и три години. Цената е 44 900 евро, заедно с храна и настаняване.

EBS Business School
EBS Business School заема второ място сред висшите бизнес училища в Германия. Предлага 12-месечна редовна MBA програма срещу сравнително скромната сума от 32 000 евро.

Великобритания
За бизнес университетите в Обединеното кралство може би трябва да бъде разработена отделна тема, защото са много и все реномирани. Въпреки това, ще се постараем да ви дадем кратък обзор на тези от тях, които редовно печелят челните места в различните европейски класации.

London Business School
Освен, че е изключително реномирано, това учебно заведение е и едно от най-скъпите в Европа. Добрата новина е, че съществуват много видове стипендии, от които кандидатите могат да се възползват, за да намалят цената на обучението си.

London Business School предлага редовен MBA в рамките на 15 до 21 месеца и срещу 67 650 паунда за последния сместър (цените за 2016 г. още не са обявени).

Executive MBA програмата се провежда в рамките на 20 месеца в Лондон и Дубай и струва съответно 69 660 паунда и 104 710 долара. Глобалната EMBA програма се осъществява в сътрудничество с Columbia Business School и Университетът в Хонг Конг и се осъществява в рамките на няколко различни схеми.

Saïd Business School, University of Oxford
Saïd Business School предлага едногодишен редовен MBA срещу 50 200 паунда и 21-месечен модулен ЕMBA срещу 67 483 паунда. Интересна опция е т.нар. Oxford 1+1 MBA програма за изключителни таланти, която трае две години и всъщност дава възможност за съчетаване на MBA с друга магистратура. Цената ѝ се определя в зависимост от вида на втората магистратура.

Cambridge Judge Business School
Редовната 12-месечна MBA програма на Cambridge Judge Business School струва 49 000 паунда, а EMBA програмата възлиза на 63 900 паунда, в които влиза и такса за "резервация".

Други университети, които си струва да погледнете в Обединеното кралство са Imperial College Business School, Warwick Business School, The University of Manchester, Cranfield University и Cass Business School, City University London.

Интересни възможности предлагат и University of Edinburgh Business School, както и първенецът на съседна Ирландия Trinity College Dublin.

Швейцария
Нали не си представяхте, че може да има класация на MBA програмите в Европа без Швейцария? Две от най-известните бизнес училища в държавата на часовниците и банкерите редовно гастролират из класациите на топ европейските MBA дестинации.

Business School Lausanne
Business School Lausanne предлага класически едногодишен MBA, задочен двугодишен MBA, 15-месечен задочен EMBA, както MBA in Sustainable Business, което е своего рода dual degree бизнес програма.

Цената на редовната MBA програма е 44 800 швейцарски франка, а тази на MBA in Sustainable Business – 49 800 швейцарски франка. 

University of St. Gallen
Тук също има няколко интересни възможности за бизнес образование. Класическият редовен MBA се провежда в рамките на една година в Сейнт Гален, докато задочният двугодишен MBA може да се изучава от пет локации в света.

Ценовата разлика е минимална. Първият струва 79 200 швейцарски франка, докато вторият е 80 000 швейцарски франка. И двете суми включват разходи за настаняване.

Университетът предлага и EMBA програма на немски език.

Холандия
Rotterdam School of Management, Erasmus University предлага няколко много интересни възможности за желаещите да преследват MBA образование. Това са 22-месечната задочна EMBA програма, която струва 47 000 евро, Global Executive One MBA редовната програма, чиито продължителност и цена са съответно 21 месеца и 59 500 евро и стандартната International MBA програма с параметри 15 месеца и 44 500 евро.
 

За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, мениджмънта и кариерното развитие, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest. 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly