С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Надя Ангелова: Никога няма едно решение и един правилен отговор

Запредимствата и недостатъците на MBA образованието и за своята програма във WU Vienna University разказва Надя Ангелова - стратегически проект мениджър в австрийската компания Kika Leiner, която се занимава с търговия на мебели
Share Tweet Share
Снимка

[Личен архив] 

В рубриката MBA ви представяме мениджъри, завършили различни MBA програми и университети. Целта ни е да ви помогнем да опознаете "от първа ръка" предимствата и недостатъците на бизнес обучението, през което самите те са преминали и доколко то е повлияло на кариерата им.

Тази седмица ви представяме Надя Ангелова, която е на позиция Стратегически проект мениджър, направление оптимизиране на процесите в австрийската компания Kika Leiner, която се занимава с търговия на мебели. Тя е завършила средното си образование в България и има магистратура по Бизнес администрация от университета в Инсбрук, Австрия. Една година преди дипломирането си през 2009 г. тя започва работа като младши специалист Мениджмънт в Kika Leiner, като преминава програмата на компанията за обучение на бъдеще мениджърски кадри. Впоследствие става асистент на главния изпълнителен директор на компанията, а през годините в периода от 2010 до 2015 г. преминава през няколко позиции – мениджър транспорт и дистрибуция, инструктор по продажби, зам.-мениджър и мениджър на магазин.

През 2013/2014 г. Надя се е обучавала по MBA програмата за глобален мениджмънт (Global Executive MBA) на WU Vienna University и Carlson School of Management, University of Minnesota. Ето какво разказва тя за MBA програмата си и MBA образованието по принцип, за трудните решения в кариерата си и за своята лична дефиниция за "добър мениджмънт".

Г-жо Ангелова, защо решихте да запишете MBA програма?
Още със завършването на магистратура в Инсбрук бях наясно с желанието си някой ден да направя и следващата стъпка в образованието си. Но разбира се на първо време исках да се съсредоточа върху кариерата си. След няколко години работа дойде и този момент. Записването на МВА програмата беше логичното последствие от моето решение. Убедена съм, че няма да бъде и последната стъпка.

На какъв етап от кариерата си бяхте към този момент?
Бях стигнала до момент, в който не виждах никакво голямо предизвикателство в работата си, въпреки - обективно погледнатото - "успешно" развитие. Имах усещането, че стоя на едно място и че не се развивам. Имах нужда от нов импулс - други гледни точки, нови познания, ново виждане на нещата, различен подход към проблемите.

Какви бяха критериите ви при избора на университет и програма и как се спряхте на WU и програмата, която сте завършилa?
Критериите за избора ми бяха няколко. На първо място исках да запиша и да завърша МВА, без да се налага да напускам работа. Така че MBA програма редовно обучение (full-time) не би била правилната програма за мен. Вторият за мен особено важен критерий беше МВА програмата да бъде призната не само в Австрия и Европа, а и в САЩ, което определено разширява кръга на бъдещите възможности. Целта и желанието ми бяха да запиша MBA с насока Общо управление (General Management), а не специализация.

Когато започнах да се информирам, съвсем скоро стана ясно, че ще се спра на WU и Global Executive MBA (GEMBA). GEMBA е единствената австрийска МВА програма, която е в Top 100 Executive MBA Ranking на Financial Times. Освен това програмата е на базата на сътрудничество между два университета – WU Vienna University и University of Minnesota – и със завършването ѝ се получват европейска и американска диплома. GEMBA e програма задочно обучение (part-time) и е General Management MBA. Всичко това, а и разбира се и фактът, че лекциите са най-вече във Виена, улесниха решението ми.

Как финансирахте обучението си?
Финансирах обучението си със заем, който изплащам в момента и ще изплащам и през следващите години.

Какъв съвет бихте дали към кандидатите за MBA, които са притеснени от високите такси на обучението?
Бих посъветвала кандидатите да не се отказват от обучението само поради тази причина. Таксите няма да станат по-ниски, ако чакат и не могат да се решат. Би трябвало да гледат на МВА като на инвестиция, която си заслужава и в бъдеще ще се отплати. Разбира се, би трябвало да си направят точна сметка, тъй като не става въпрос за малко пари, а и да са сигурни, че наистина искат и за тях си заслужава да завършат програмата.

Какви бяха очакванията ви от MBA обучението и оправдаха ли се?
Очакванията ми от МВА се оправдаха напълно. Голямо предимство на програмата бяха и пътуванията в Русия, Китай, Индия и САЩ. Придобих много нови познания, имах късмета да работя в програмата с няколко изключителни личности, от които също научих много, завързах ценни приятелства и контакти, получих шанса да се запозная с методите на работа на други фирми, развих се кaто личност и като мениджър.

Какви нови умения развихте и кой е най-ценният урок, който научихте от програмата?
Може да звучи банално, но най-ценният урок, който научих по време на МВА беше, че никога няма едно решение и един правилен отговор. Не е най-важното да убеждаваш колко твоята гледна точка е правилна, а да разбереш и по-важното да приемеш други гледни точки и мнения. Най-големият плюс на МВА програмата за мен бяха хората, които седяха в "класната стая" - както състуденти, така и професори - и споделяха своето мнение и своя опит.
МВА ми помогна в много отношения да надрастна себе си като личност, да променя някои мои подходи при работата ми с хора, да анализирам проблеми и ситуации от различен ъгъл, да вниквам по-добре в проблематиката и сложността при взимането на решения.

Кои бяха най-големите предизвикателства по време на обучението ви?
За мен най-големите предизвикателства бяха две: липсата на време - съчетаването на работа и учене, и работата по т.нар. Проект с виртуален екип (Virtual Team Project) – координацията на проект и съгласуването на време, работа и цели между състуденти от три континента с три часови зони.

Много мениджъри посочват като предизвикателство съчетаването на работа и учене. Как се справихте с това?
И за мен съчетаването на работа и учене не беше никак лесно. По това време работех на оперативно ниво експлоатация (Operations) и работата заемаше голяма част от времето ми – включително и съботите, а работата с клиенти беше изключително напрегната.

В крайна сметка ученето означаваше никакъв личен живот, всяка вечер четене или писане на домашни работи, безкрайна върволица от безсънни нощи и голяма умора. Имаше моменти, в които се питах защо си причинявам такова нещо. Но в крайна сметка, когато си инвестирал толкова пари, няма отказване и гледаш да доведеш нещата до успешен край. В момента, в който вземеш дипломата, си безкрайно щастлив и горд със себе си, разбира се.

Помогна ли MBA дипломата за кариерното ви развитие? Как според вас гледат на MBA образовaнието работодателите в Австрия? А имате ли поглед върху българските работодатели?
МВА ми помогна дотолкова, доколкото беше преценено като плюс при направеното ми предложение за нова позиция, в никакъв случай като предпоставка. Като цяло моето мнение е, че в Европа MBA няма толкова голяма тежест, колкото в САЩ. Разбира се, много зависи и от бранша на работа.

Грешно е мисленето и очакването, че завършвайки МВА големият скок в кариерата и заплатата в Австрия е гарантиран. Това, което определено е вярно, е, че МВА наклонява везните в твоя полза при предлагане на позиция при австрийски работодатели, които знаят какво е МВА и ценят това обучение. Нямам поглед върху българските работодатели.

Какъв съвет бихте дали на мениджърите, които обмислят да запишат MBA или EMBA програма?
Бих им дала съвета да са наясно какво точно искат и дали МВА е това, което искат да запишат, да се информират предварително за програмата (има и специални сесии за предоставяне на информация), да поискат информация и мнение от бивши студенти, да са наясно с финансовата страна на въпроса и с факта, че се инвестира много време. Преценявайки всичко навреме, няма опасност по-късно да съжаляват.

В кои случаи не бихте препоръчали да се насочват към MBA образование?
Ако въпреки всичко, не са сигурни дали МВА е правилното обучение за тях.

Кое е най-трудното решение, което е трябвало да вземете в професионалната си кариера до момента? Разкажете какъв е бил проблемът и как сте се справили с него. Помогна ли ви MBA образованието ви в решаването му?
В досегашната ми кариера ми се е налагало няколко пъти да взимам трудни решения, така че най-трудно решение за мен няма. Но трудни са решенията, които са свързани с човешки съдби – със загубването на работа. Когато трябва да уволниш хора, с които си работил години наред, поради смяна на фирмената политика, а не заради начина им на работа.

За някои намираш алтернативно решение и им предлагаш друг шанс, за някои няма друга алтернатива. За да се справиш в такъв момент е нужна определена твърдост и дори мъдрост, за да можеш като мениджър да вземеш правилните решения и да поддържаш духа и мотивацията на останалите служители. Дали МВА образованието ми е помогнало в такива случаи не мога да преценя, но факт е, че образованието също допринася за оформянето ни като личност, а при вземането на такива решения личността е от значение.

Дефинирайте "добър мениджър".
Добър мениджър за мен е този, който успява да те мотивира. Който показва, че цени работата ти. Който те изслушва и уважава мнението ти. Който ти оказва доверие. Който формулира ясно очакванията си към теб. От когото можеш да научиш. Който с положителната си нагласа те кара да даваш 150%, а не само 100% от себе си. Който подкрепя и подпомага развитието ти. И който ти показва пътя и посоката.

А "успешна кариера"?
Успешната кариера е индивидуална – тя е тази кариера, която прави всеки от нас доволен от развитието, което е постигнал досега в работата си, в рамките на изминалото време, което не ни се струва прекалено дълго за извървения път.

От кого сте се учила на лидерство и подход в управлението на хора? Как бихте определелила стила си на управление?
В началото на кариерата си имах късмета да работя за тогавашния главен изпълнителен директор на фирмата. Той беше една изключителна личност и точно такъв мениджър, какъвто описах по-горе - "добър мениджър". Старая се да следвам примера му и работя над себе си в тази насока.

На този етап от кариерата ви какви са новите цели, които си поставяте?
Със заемането на сегашната ми позиция целите ми са от стратегически аспект и са свързани с оптимизирането на процесите във фирмата. След постигането им се отварят нови възможности. Със сигурност ще има и други цели – търговията на дребно е изключително динамичен бранш с много предизвикателства.
В личен план обмислям в близко бъдеще да започна да изучавам още един чужд език.

Бихте ли се върнала в България? Защо?
Не, не бих се върнала в България по една проста причина – моят живот, моите приятели и моето бъдеще са в Австрия.

Има ли нещо, което, ако можехте да се върнете назад, бихте направили по различен начин?
Мисля, че като цяло няма смисъл да се замисляме какво би било, ако... Миналото е минало, така или иначе не можем да върнем времето назад и трябва да живеем в настоящето и да работим за бъдещето си.
 
За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, мениджмънта и кариерното развитие, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest. 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly