С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Изкуството на бизнес администрацията

Какви са очакванията на кандидатите за бизнес образование и доколко те се оправдават впоследствие
Share Tweet Share
Снимка

 Автор: Михаил Вълканов

От няколко години работиш на експертна позиция. Показваш резултати и вече си постигнал горната летва на кариерното си развитие, поне на оперативно ниво. Единствената ти алтернатива за израстване е ръководен пост. Как да го постигнеш?

И тук се появява идеята за МВА… Действително програмите за бизнес образование са един от най-популярните, но и изключително скъпи начини за изкачване в кариерата. Разговаряхме с няколко професионалисти, завършили престижното бизнес образование в различни университети у нас и по света, за да разберем какви са били очакванията им от програмата, дали са се оправдали и какво са взели от нея. Накратко - струва ли си да си "майстор на бизнес администрацията"?

Очакване:
Да тръгна нагоре по кариерната стълбица
Реалност:
Помага, но само дипломата не е достатъчна

Силвия Павлова, която е завършила МВА програмата на The Open University Business School във Великобритания, отчита, че МВА дипломата е от ключово значение, ако човек иска да расте в корпоративната йерархия, особено ако няма много голям управленски опит. Това е необходимото, но не и достатъчно условие, пояснява обаче Павлова, която е ментор в университета си и е съавтор на книга по въпросите на МВА менторстването. Ако се насочите към MBA веднага след бакалавърската си степен, няма да сте толкова конкурентоспособни, колкото хора, които вече имат години професионален опит.

МВА дипломата е от ключово значение, ако човек иска да расте в корпоративната йерархия, но само това не е достатъчно.

МВА ти дава твърдите технически умения, ако не си ги имал дотогава, отчита и Георги Малчев - мениджър на дигиталния маркетинг на "Мобилтел", завършил с първата МВА кохорта на Американския университет в България (АУБГ). Но и той добавя, че тези умения трябва задължително да бъдат комбинирани с практически опит, ако е възможно - още по време на обучението, ако крайната ви цел е да направите кариерни стъпки напред и нагоре.

"Грешно е да се очаква, че МВА ще се материализира на следващия ден след завършването под формата на нова кола и по-висока заплата", подчертава Ирена Жотева, която е управляващ съдружник в компанията за подбор и развитие на персонала "Хил интернешънъл България" и е завършила дистанционна програма на City University of Seattle, Вашингтон.

Очакване:
Започвам работа в чужбина
Реалност:
Имаш по-добри шансове, но и конкуренция е доста силна

Разбира се, не всеки започва МВА с конкретната идея да израства в йерархията на компанията, за която работи. Някои търсят и кариерна промяна, напълно да променят сферата си на дейност и да си намерят престижна и добре платена работа, по възможност в чужбина.

И ако е вярно, че дипломата по бизнес образование, особено ако е международна и е придобита в университет с традиции и престиж, ви дава възможности за кариера в чужбина, но трябва да имате предвид, че и конкуренцията извън България не е и никак малка. "Мислех, че ще имам 20 оферти за работа още от първия ден, но конкуренцията и там е безмилостно жестока", казва Борислав Стефанов, който е завършил Harvard Business School (HBS). Преди време той беше директор на Българската агенция за инвестиции, а в момента е директор в GlobeCap Investment. По думите му името на HBS ти дава интервю, но само дотам, защото заедно с теб за позицията кандидатстват еднакво добри кандидати от другите университети от Бръшляновата лига.

Очакване:
Ще си намеря по-добра работа в България
Реалност:
Работодателите невинаги оценяват MBA дипломата

МВА програмите ти отварят врата към по-добра работа, но само в Америка, Европа, както и в международните компании у нас. У нас "мениджмънтът на таланти" е все още недоразвита концепция, коментира Борислав Стефанов. Действително има редица причини, поради които местният пазар на работна ръка е ограничен за специалистите с MBA образование. Напълно нормално е завършилият MBA да очаква по-високо възнаграждение, все пак е инвестирал сериозни суми в образованието си и търси някаква възвращаемост. Но реалността е, че работодателите невинаги са склонни да го покрият, показва допитването сред алумните.

Все по-често хората с MBA диплома се насочват към предприемачеството, особено покрай бурното развитие на стартъп екосистемата.

Според Силвия Павлова друга спънка за наемането на МВА кадри в българските фирми произтича от естеството на йерархичните структури в голяма част от тях. Простичко казано - малко ръководители са склонни да наемат човек с много по-престижно образование от тяхното. А и това, че много често на ръководни длъжности са "правилните" хора, с връзки, също не помага на завършилите МВА, търсещи реализация у нас. "В България сякаш има страх от МВА. Разбира се, зависи от симбиозата на средата", заключава Павлова.

И все пак вече има немалко примери на завършили MBA, които работят и за български компании, занимават се със собствен бизнес или дори участват в управлението на неправителствени организации в България. Хубавото в последния случай е, че практическите умения, придобити по време на МВА следването, им "помагат да успяват да привлекат финансиране, каквото иначе би останало встрани от България", отчита Елица Виденова, която ръководи собствен проект за предлагане на специализирани текстове в различни професионални направления, а преди време е била MBA Admissions Officer в АУБГ.

Очакване:
Ще започна собствен бизнес
Реалност:
Получаваш знания, увереност и нови възможности, дали и как ще ги използваш зависят от теб

Големите международни корпорации не са единствената "дестинация" за завършилите МВА, особено за тези, които търсят реализация в България. Все по-често те се насочват и към възможността да се занимават със собствен бизнес, особено с бурното развитие на стартъп екосистемата и възможностите за набиране на капитали. "Мисленето на придобилите престижни дипломи е, че те така или иначе могат да си намерят работа в големите корпорации, така че защо първо не пробват нещо по-интересно", казва Елица Виденова.

Самата среда, в която живеят МВА студентите по време на следването си, предразполага към подобни високорискови дейности. "MBA програмите са изключително полезни, защото сами по себе си представляват своего рода бизнес инкубатори, като предоставят на студентите възможности за изграждане на отлични мрежи от контакти на местно и международно ниво в сферите, които ги интересуват", казва Виденова.

Борислав Стефанов добавя, че едно от най-ценните неща, които е спечелил в HBS, е самочувствието да работи с хора, които са лидери в своите професии. "Не те е страх да говориш с хора, които ръководят огромни международни бизнеси - мен лично веднъж ме изпитаха пред шеф от "Майкрософт", споделя възпитаникът на елитното училище.

Очакване:
Образованието е скъпо
Реалност:
Така е, но има и опции за финансиране

Бизнес образованието е скъпа инвестиция. Затова е и особено важно да се направи добър финансов разчет на предварителните разходи, които са свързани не само с таксата, но и с нужните средства за транспорт, храна, учебници и т.н. И все пак това, че е скъпо, съвсем не означава, че няма варианти да се осигурят нужните средства. Можете да финансирате образованието си не само с кредит, но и с различни варианти за стипендии (повече по темата четете тук и тук). Всъщност тук е мястото да споменем и че финалистите в конкурса на "Капитал" и "Кариери" за млади мениджъри и предприемачи Next Generation също получават като награда и поощрение за потенциала, който са показали, MBA стипендии. В новото издание през 2016 г. те ще бъдат осигурени от City College - международния факултет на University of Sheffield, който от тази година вече предлага програмата си и в София.

"Досега не съм имала шанса да се срещна с българин - притежател на МВА, който да е вложил лични средства в бизнес образованието си", коментира Елица Виденова. От нейния опит голямата част от студентите от АУБГ, с които е работила, са покрили разходите за образованието си с външно финансиране - най-често кредит или стипендия, и винаги са получавали подкрепа от страна на университета си. "Ако са ви приели, ще направят така, че да имате пари да се запишете", смята тя.

Точно тук става най-ясна разликата между това да учиш в престижно и познато учебно заведение и в такова, което е по-надолу в МВА ранглистите. Според Борислав Стефанов една от най-положителните страни на това да учиш в Бръшляновата лига е, че университетите имат добри връзки с банките и съответно сравнително лесно се получава заем, който ти е нужен, за да покриеш цената на живота по време на обучението. Немалък дял от кандидатстващите за топ училищата успяват да си осигурят поне частична стипендия от самото учебно заведение. Такъв е случаят и на Стефанов, който получава значителна финансова подкрепа от самия HBS.

Мария Шейтанова - собственик на "CTM България" и предприемач, завършила МВА в London Business School, разказва, че някои от колегите й са били финансирани от компаниите си. Този подход обаче не е много популярен в България, тъй като твърде малко фирми могат да си позволят - чисто финансово, но и кадрово - да изпратят служител на скъпоструваща програма в чужбина, обяснява тя. От друга страна, ако искате да се възползвате от тази опция, в крайна сметка всичко опира до индивидуалните умения за убеждаване на работодателя, че, подкрепяйки образованието ви, той всъщност прави инвестиция не само във вас, а и в бъдещото развитие на компанията, в която работите.

Ако едно нещо е сигурно, то е възвръщането на инвестицията, разказват алмуните, до които се допитахме. Руслана Тончева, която в момента е мениджър "Маркетинг и продажби" в биофармацевтичната компания "АбВи", например споделя, че скоро след като е завършила своята МВА програма, е започнала работа на мениджърска позиция в стратегическия маркетинг (какъвто в България няма) и е отговаряла за Централна и Източна Европа и Близкия изток. "Получавах заплата 10 пъти по-висока от тази, за която бях работила преди програмата. Върнах си цялата инвестиция на втората година от завършването", категорична е тя.

Очакване:
Трудно е да влезеш, лесно е да се дипломираш
Реалност:
Трудното тепърва предстои

Георги Малчев споделя през смях, че "ако хората си мислят, че е трудно да влезеш в МВА програма, се заблуждават - трудното започва оттам нататък". Според него не самата диплома, а фактът, че в продължение на година или две работиш на ръководен пост и учиш по изключително интензивна система едновременно калява духа и помага изключително много както в личностен, така и в кариерен план след това. "Приспособяваш се към начина на работа и след като завършиш, ти се струва, че можеш да управляваш времето си много по-добре", казва Малчев. И добавя: "Като опит ти помага да се научиш да намираш баланса, който всички търсим по принцип в живота си." Борислав Стефанов също споделя: "Научих се, че няма как да огрея навсякъде и трябва да приоритизирам."

Мария Шейтанова пък изтъква, че по-същественият въпрос не е колко голям е финансовият аспект на инвестицията, а нейното измерение под формата на време: "Лично време, време за семейството, време за каквото се сетите... Такова няма да съществува през 2-те години на Executive MBA програмата", споделя тя. Огромното натоварване от ученето, комбинирано с работа, не понася на всеки и всички събеседници разказват за отказали се състуденти. А за да няма и семейни драми, подкрепата на близките е задължителна. "Моят съвет към всеки, който обмисля такава програма, е първо да получи безрезервната подкрепа на най-близките си хора", казва Шейтанова.

Очакване:
Ще получа много нови знания
Реалност:
Така е, но зависи и какво точно търсите

Всички, които записват MBA, са с нагласата, че ще научат много нови неща. Петър Петров, който в момента работи за HTI, български клон на водещата европейска компания за дистрибуция на инфраструктурни материали, разказва, че започва да търси активно МВА програмата си, когато вече е можел да си я позволи и е осъзнавал, че са му нужни конкретни "твърди" умения в областта на счетоводството, управляването на проекти и т.н. В неговия случай това се оказва по-важната част, понеже основното му образование е ВиК инженер. Затова и след 15 години кариера решава да запише МВА и се дипломира в City College - международният факултет на University of Sheffield.

MBA образованието ще отнеме почти цялото ви свободно време, затова се уверете, че получавате разбиране и подкрепа от най-близките и семейството си.

Най-ценните качества, които студентите усвояват по време на МВА обучението си, са не толкова техническите умения, които вървят с управлението и финансите, а т.нар. меки умения (soft skills) - комуникативност, лидерство, мислене в макромащаб и т.н., коментира пък Елица Виденова. Именно това са и качествата, за които работодателите са готови да плащат високи суми, тъй като те са непреходно ценни и все по-редки, добавя тя.

Всъщност какво смятате за ценно в програмата зависи и от това, което вие самите търсите. Затова е важно и да изберете университет и програма, които най-точно пасват на това, от което имате нужда.

Очакванe:
Нови, полезни контакти
Реалност:
Можете да ги получите, използвайте я

Друго популярно твърдение за МВА средите е, че завършването на подобна дисциплина те свързва с огромна мрежа от алумни. Възможността за нови контакти е и една от основите причини и може би най-голямата добавена стойност на този вид образование.

Георги Малчев коментира, че контактите са важни, защото срещаш хора с различен опит, начин на мислене и действие, с които работиш интензивно по времето на цялата програма. Често това е възможност и самият ти да напреднеш в различни области. Нетуъркингът помага и за създаването на нови бизнес партньорства, а понякога и приятелства.

И все пак колкото и да е добра MBA програмата, колкото и престижен да е университетът, колкото и нови възможности за контакти да имаш, тя е това, което човек сам успее да направи от нея. От личните ви усилия зависи и доколко очакванията ви ще се покрият с реалността. Пък дано успеете да ги надхвърлите.

Още по темата: MBA нагласи

Избегнете разочарованията

За да бъде сигурно, че кандидатстващите за МВА ще са доволни от програмата си, те трябва да са наясно какво точно ще правят след това. Затова трябва внимателно да изберат университета си - дали ще е по-престижно и съответно по-скъпо учебно заведение, или ще се спрат на по-малък, местен университет; какво точно да бъде направлението на програмата им; дали тя ще бъде едногодишна или двегодишна; дали ще я комбинират с работа... Списъкът с възможности е дълъг и за да се избегнат разочарованията, е нужно да бъде внимателно попълнен. "Ако човек не знае как да използва това, което е взел от МВА, за да надгради своята кариера, няма кой да му го даде", казва Георги Малчев от "Мобилтел".

Борислав Стефанов от GlobeCap Investment коментира, че разликата между това да учиш година и две е огромна, а изборът действително зависи от това дали знаеш какво искаш да правиш след МВА образованието си. "Ако искаш да придобиеш или усъвършенстваш определени умения, 1 година е достатъчна. При мен беше различно - нямаше накъде да се развия повече в сферата, в която работех преди това, и двете години, които имах, служеха за експериментиране", казва той. По думите му е трудно да се намери някой, който да учи в най-престижните университети и да комбинира това с работа. "Просто няма време за това - по едно и също време се случват четири-пет събития, имаш и да учиш", разказва той.

Инфлацията на дипломите във висшето образование се отразява и в МВА сегмента, отчита Руслана Тончева от "АбВи". "В последните години забелязвам, че почти няма университет, който да не предлага MBA програма", казва тя. И добавя: "Голяма част от тези програми, които се предлагат и много активно в България, нямат никакви кой знае какви изисквания за подбор, да не говорим за GMAТ или подобни тестове." Така че избирайте умно.

За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, мениджмънта и кариерното развитие, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly