С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Кога и как да се подготвите за интервю за прием в MBA програма

Направете го не в последния момент, а на всеки един от етапите на кандидатстване
Share Tweet Share
Снимка

[Shutterstock] 

Колкото по-рано започнете подготовката си за финалната фаза - интервюто за MBA прием, толкова по-добре. В това е убедена консултантът от Advent Group Илиана Бобова и дава конкретни съвети какво е нужно да направите. Текстът й, който споделяме в рубриката на karieri.bg за MBA самоподготовка MBA Gym, е публикуван и на английски в специализирания MBA сайт на Advent Group prepadviser.com.

Възможностите за MBA образование ще бъдат на фокус и по време на MBA изложението на Advent Group Access MBA One-to-One на 11 май, на което "Кариери" е медиен партньор. На форума ще присъстват представителите на над 20 престижни бизнес училища, а от 20 ч. започва и дискусия за MBA образованието, в която ще участват MBA алумни, работодатели и специалисти по подбор.


Никога не е рано да започнете подготовката си за интервю за прием в бизнес училище. Още повече, че това ще ви помогне не само да се предствите на висота и да влезете в предпочитания от вас университет, но и да увеличите шансовете си за стипендия.

Въпреки че интервюто обикновено е последният етап от процеса на кандидатстване за прием в МВА програма, на всеки един от предходните има какво да направите, за да се подготвите за него. Ето няколко конкретни съвета:

Етап 1: Подбор за бизнес училища, в които да кандидатствате
Правилният подбор на бизнес училища е от голямо значение за реалните ви шансове за прием в МВА. Разковничето е в това да намерите пресечната точка на три елемента - вашите конкретни очаквания от МВА обучението, това, което бизнес училището предлага и вашият потенциал да се преборите за прием.

Една от темите, които ще обсъждате по време на интервю за прием в МВА, е вашите кариерни цели. Обмислете кои свои качествата трябва да развиете, за да постигнете целите си и как точно избраната от вас МВА програма ще ви помогне да постигнете кариерата, към която се стремите.

Когато подбирате програми, е добре да си направите списък с всички свои критерии и в хода на проучване целенасочено да събирате информация за това, доколко различните те удовлетворяват всяко от изискванията ви. Винаги бъдете много конкретни. Например:

- Веднага след завършване на МВА програма искам да започна работа в една от четирите водещи консултантски компании във Великобритания.

- Тези компании традиционно набират персонал сред завършилите МВА програми в бизнес училище А.
  - Моето висше образование е в областта на финансите. Освен това имам професионална квалификация ACCA, но трябва да подобря уменията си за стратегическо управление и да усъвършенствам лидерския си стил.

  -
  Бизнес училище А предлага специализация по стратегическо управление и лидерски семинари с изпълнителни директори на водещи компании.

  -
  Бизнес училище Б привлича много студенти с висше образование, подобно на моето, но аз бих искал да обменям идеи с хора с по-разнообразен опит. Поради това, бизнес училище Б няма да е сред най-важните ми приоритети.

  Ако използвате този подход при избор на бизнес училище, ще си съставите не само списък от наистина подходящи за вас програми, но ще си подготвите и аргументи за някои от най-важните въпроси по време на интервюто за прием в МВА.

  На практика, вие ще общувате с представители на бизнес училища още преди интервюто – докато правите проучване и подбирате програми. Те ще оценят потенциала ви, ако дори на този ранен етап вече имате ясни отговори на въпросите, посочени по-горе. Ако създадете добро впечатление още при първите си контакти, ще можете да изградите пълноценно общуване, което ще ви е от полза, както за проучването и подбора на програми, така и в хода на самото кандидатстване за прием в тях.

  Етап 2: Подготовка на пакета документи за кандидатстване в МВА програма

  Препоръчителни писма
  По време на интервюто за прием в МВА ще обсъждате и предизвикателствата, с които сте се справили, какво сте научили от тях, какви са вашите силни и слаби страни в личностен и професионален план и т.н.

  Помолете хората, от които искате препоръка да коментират в писмото си качествата и уменията, които трябва да подобрите, вашият потенциал да израснете като бизнес лидер и каква полза ще имате от следдипломно обучение в областта на управлението. Въпреки че препоръчителните писма се подготвят по специални формуляри на всяко бизнес училище, във всеки от тях има място за допълнителни коментари, където може да се пояснят тези важни аспекти на кандидатурата ви.

  Вие няма да имате достъп до препоръките, но по време на интервюто за прием в МВА, трябва да се позовавате на ситуации, с които препоръчителите ви са запознати и които илюстрират възможностите ви за развитие, за това как сте се справили с предизвикателствата и какви поуки сте извлекли от тях. Би ви било много полезно, ако за ваша информация помолите за мнение по тези въпроси и свои преки ръководители (не е нужно да са точно вашите препоръчители за МВА), колеги и дори близки приятели, които са информирани за желанията ви за професионално развитие. Най-подходящият момент за събиране на такава обратна връзка е точно при подготовката за кандидатстване в МВА. По този начин ще сте готови с конкретни примери и ситуации, които да споделите по време на интервюто за прием в МВА.

  Професионална автобиография
  Има няколко части от вашата автобиография, които биха създали добра основа за дискусия по време на интервюто за прием в МВА програма.

  Представянето на профила и мотивите ви за обучение в МВА трябва да са включени още в началото на автобиографията ви - веднага след името и информацията за контакт. Това послание трябва да е много ярко, стегнато (до 50 думи) и да служи като ваша "визитна картичка" пред комисията за прием.

  Подходете творчески и нека това послание да отразява вашия личен стил. Като начало, може да ползвате следната структура:

  <Вашият уникален академичен и професионален опит>, <вашите кариерни цели>, <вашите мотиви да учите в МВА програма> точно в <име на бизнес училището>.

  Вашата автобиография трябва ясно и точно да създава впечатление за вашата личност. Не ограничавайте автобиографията само до представяне на професионалния си опит и постижения. Опишете своите хобита, обществени ангажименти, каузи и постижения, както и всичко друго, което наистина ви отличава. Разбира се, обемът на автобиографията е ограничен, но вие трябва да споменете важните факти, като по този начин дадете повод на интервюиращите да поискат от вас допълнителни подробности по време на личната ви среща.

  Служители на отдела за прием на МВА студенти на едно от водещите американски бизнес училища - "Уортън", споделят следното:
  "Членовете на комисията за прием на студенти в МВА трябва да ви опознаят както професионално, така и лично. Затова е нужно да бъдете открити, откровени и целенасочени. Но най-важното е да бъдете себе си."

  Есета за прием в МВА програма
  Личностното ви представяне трябва да е основна част и от есетата ви за прием в МВА програма. Това, което препоръчват от "Уортън", важи както за автобиографията, така и за есетата ви. Но как да заложите подходящи теми за обсъждане по време на интервюто?

  Есето трябва да подсказва с какво сте различни и с какво ще бъдете полезни по време на обучението. Какво ви прави подходящи за конкретното бизнес училище? Какво могат да научат от вас състудентите ви? Какъв опит можете да споделите с тях и преподавателите в клас или по време на групова работа? Всеки очаква да научи нещо от останалите, но трябва да има и какво другите да научат от него.

  Повечето бизнес училища се стремят да сформират МВА клас, който да е разнообразен, както по отношение на представени националности и култури, така и по отношение на образование и професионален опит, кариерна история и личностни характеристики. Вмъкнете в есетата своите най-отличителни характеристики. По този начин ще имате повод да предоставите повече подробности по време на интервюто за прием в МВА.

  Етап 3: Вече сте подали документите си за кандидатстване в МВА програма
  Проучете как бизнес училищата, в които кандидатствате, провеждат интервюто за прием. Информирайте се подробно за начина на провеждане - лично или дистанционно (по Skype, телефон и пр.), индивидуално или групово, в университета или на място във вашия регион. Потърсете информация и за интервюиращите, които може да са директори или служители в отдела за прием на студенти, академичен директор на МВА програмата, преподаватели, възпитаници или настоящи студенти.

  Подгответе се, за да можете да се представите наистина блестящо по време на интервюто за МВА. Тренирайте, като се придържате към реалните условия за провеждането му. Ако ще участвате в дистанционно интервю (по Skype или телефон), планирайте от къде ще говорите, как ще сте облечени, какво ще виждат интервюиращите около вас и пр.

  Подготовката за интервю може да включи и професионална помощ. Някои кандидати за МВА ползват услугите на коуч или консултант, който ги "тренира" за ситуацията, за типичните въпроси, които се задават по време на МВА интервюто и за най-доброто поведение в случая.

  Етап 4: Поканени сте на интервю за прием в МВА програма
  Отпразнувайте факта, че сте преминали предварителния подбор и сте поканени на интервю за МВА. След това си дайте ясна сметка, че надпреварата тепърва започва. Поканата за интервю означава единствено, че комисията за прием в МВА се интересува от вашата кандидатура, но не е знак за това какви са шансовете ви за прием. Съсредоточете се върху подготовката за интервю, за да се представите по най-добрия начин и да извлечете най-доброто от личната си среща с интервюиращите.

  Поканата за интервю ще съдържа всички подробност относно начина на провеждане, кой ще ви интервюира и пр. Направете всичко необходимо, за да се чувствате спокойни и да "бъдете себе си" по време на срещата.
  Най-важното е в хода на разговора да се придържате към основните причини за избор на конкретното бизнес училище, своите кариерни цели, знанията и уменията, които трябва да развиете, за да постигнете целите си. Прочетете отново професионалната си автобиография, есетата и формуляра, които сте изпратили за кандидатстване в конкретното училище и се подгответе да предоставите допълнителна информация за всеки факт, който сте споменали.

  Правилната нагласа също е важна. Интервюто е лична среща, на която както вие, така и представителите на бизнес училището трябва да се уверите, че сте направили правилния избор. Ако по време на срещата установите, че има разминаване в очакванията ви, това също е добър резултат. В крайна сметка защо да инвестирате в партньор – в лицето на бизнес училището – който не е най-подходящия за вас?

  Но ако изборът на училището и МВА програмата е добре обмислен и сте се постарали в подготовката на пакета документи за кандидатстване и тестовете, най-вероятно е да имате повод за радост след интервюто.

  Етап 5: Вече сте приключили интервю за прием в МВА
  Веднага след като приключи интервюто за прием в МВА се свържете със служителите в отдела за прием на студенти, с които сте общували до момента, информирайте ги как е преминало събеседването и им благодарете за съдействието до момента.

  Още по време на интервюто ще ви бъде съобщено в какъв срок да очаквате окончателното решение на комисията за прием в МВА програмата. Проявете търпение и изчакайте посочения краен срок преди да се поинтересувате за резултатите. Служителите в отдел прием на студенти знаят колко вълнуващо е очакването. Имайте предвид, че те се стремят да направят наистина внимателен подбор сред всички силни кандидати, за да сформират МВА клас, който да ви предостави най-добрите условия за развитие.
  Снимка

   

  Илиана Бобова е консултант за международно образование и кариерно развитие в Advent Group, организатор на MBA изложенията Access MBA One-to-One. Тя работи индивидуално с кандидати за МВА и управленски магистратури от целия свят повече от 20 години. Има успешно приети студенти в Oxford Said, HBS, LBS, HBS, IMD, INSEAD, Duke Fuqua и др. Работила е в отдел "Прием на студенти" за Executive MBA, а в момента в PrepAdviser.
  Тя е сертифициран кариерен консултант, има висше образование в областта на развитие на човешките ресурси и специализации за международно образование от Държавния департамент на САЩ, Европейската асоциация за международно образование, Института за международно образование, Харвардския университет.


  Share Tweet Share
  още от тази рубрика:

  Реклама

  Реклама

  © 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
  Общи условия за публикуване на обява ново.
  Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
  Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
  mobile Към мобилната версия на сайта

  Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

  Новини: ДневникЕвропа

  IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

  Развлечение: БакхусLIGHT

  На английски: KQuarterly