С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Яна Димитрова: Не се водете от MBA класациите, а помислете коя програма е най-подходяща за вашия профил и кариерно развитие

Успешната кариера е микс от ежедневни предизвикателства, добър екип и свобода на решенията, казва управителят за България на команията за дигитални разплащания и транзакции Paysafe Group
Share Tweet Share
Снимка

Яна Димитрова

 Фотограф: Георги Кожухаров

В поредица от интервюта в рубриката MBA на Karieri.bg ви представяме алумни или обучаващи се в различни бизнес университети по света, за да можете да научите какви са впечатленията им от обучението и програмата, която са завършили, как оценяват MBA образованието си от дистанцията на времето и с какво и дали то им е помогнало за кариерното развитие.
Тази седмица ви срещаме с Яна Димитрова, която в момента е в края на първата година от двугодишната си Executive MBA програма в London Business School. Предстои й да се дипломира през юли 2017 г.

Тя е главен юрисконсулт на компанията за дигитални разплащания и транзакции Paysafe Group, като отговаря за правните и регулаторни въпроси в глобален мащаб на основния й платежен продукт – електронни порфтейли (Digital Wallets). Съчетава тази си длъжност с позицията управител на "Пейсейф България".

Преди да се присъедини към PaySafe през 2011 г. тя работи за кратко в офиса на американската кантора Hunton&Williams в Брюксел и Penev LLP в София. Завършила е 9-та Френска езикова гимназия и има магистърски степени по Право на Европейския съюз, както и Право на технологии, медия и телекомуникации (TMT) от Университеmа в Страсбург. Франция.

Повече за програмата и London Business School, както и съвети към хората, които се интересуват от MBA образованието по принцип ще научите от отговорите й на въпросника на "Кариери":

Очаквайте специално приложение на тема MBA в новия брой на "Капитал" на 25-ти ноември. От него ще научите какви са тенденциите в бизнес обученията, как да финансирате MBA образованието си, как да увеличите шансовете си за прием, както и повече подробности за дистанционните MBA формати.

- Г-жо Димитрова, защо решихте да запишете MBA програма?
- Спонтанна идея при поредното пътуване. Желание за лично усъвършенстване. Нужда от разширяване на контактите. Носталгия по студентския живот...

Като адвокат, работещ близо до бизнеса, установих, че добрия правен съвет изисква не само разбиране на правната рамка, но и практически умения за анализиране на капиталовата структура на един бизнес, пазарните заплахи и макроикономически тенденции.

Общите практически умения, както и акцентът върху развиване на лидерския потенциал в Executive MBA програмата на London Business School бяха определящи за избора ми.

- На какъв етап от кариерата си бяхте към този момент?
- От една страна се чувствах достатъчно комфортно като адвокат от почти 4 години във фирмата, от друга новите отговорности като управител на "Пейсейф България" ясно ми показваха, че трябва да продължа да се развивам като мениджър.

- Какви бяха критериите ви при избора на университет и програма и как се спряхте на университета и програмата, която сте завършила?
- Локация, формат на обучение и не на последно място репутация на училището. Прекарвайки голяма част от времето си в Лондон, логичният избор за училище за мен беше там. Двугодишната Executive MBA програма предоставя гъвкавост за работещите хора, тъй като обучението се провежда петък и събота два пъти в месеца през първата година, а след това всеки е свободен да избира между над 100 предмета и различни формати на обучение (пълна седмица, уикенди и др.) Училището има и втори кампус в Дубай, което позволява много от предметите да се изучават там. Локацията и глобалната мрежа на LBS дават уникалната възможност за разширяване на бизнес контактите в тази част на света.

Относно репутацията на училището бих искала да уточня, че не винаги класациите са добър показател. Много от тях са базирани на критерии, които рядко имат пряко въздействие върху обучението на MBA студентите. Въпреки че London Business School води в класациите извън Америка, водещо при мен беше мрежата от хора, до които училището дава достъп.
Още по темата:
Как да се подготвите за кандидатстване за MBA програма?
Как да си издействаме добра MBA препоръка
Препоръки за въздействащо MBA есе
МВА интервюто в 4 стъпки

- Как финансирахте обучението си?
- Комбинация от лични средства, заем и подкрепа от работодателя ми – Paysafe Group.

- Какъв съвет бихте дали към кандидатите за MBA, които са притеснени от високите такси на обучението?
- Да започнат проучването достатъчно рано – между 9 и 12 месеца преди началото на програмата, за да имат възможност да кандидатстват по различни програми за финансиране. Освен университетите, които предоставят единични стипендии, има множество организации (например "Фондация Форте"), които предоставят частични или пълни стипендии. Бих искала да обърна внимание на акцента в световен мащаб върху подпомагане на образованието на жените и множеството стипендии за жени и в частност за MBA програми.

Ако въпреки всичко това не успявате да намерите финансиране, разгледайте crowdfunding платформите като Hubbub, GoFundMe и Indiegogo, в които финансирането на обучение е често срещана практика.

- Понеже споменахте, че част от финансирането на вашето обучение, е поето от настоящия ви работодател, дайте съвет как да се подходи към разговор по тази тема? Как човек да бъде убедителен пред работодателя си, когато иска да получи финансиране за MBA образование? За какво и как да преговаряме?
- Както с всички други методи на финансиране, препоръчвам да започнат проучванията и разговорите между 9 и 12 месеца преди подаване на апликацията. Трябва да отделят достатъчно време за подготвяне на презентация (така наречения pitch), в която да обосноват каква ще бъде добавената стойност от обучението за фирмата, която ще инвестира не само средства, но и ще се лиши от значителна част от времето и фокуса на съответния служител за периода на обучение. Обикновено компаниите очакват служителят да остане между 2 до 4 години след завършване на обучението, в зависимост от срока на програмата и размера на финансовата помощ.

С оглед на това, че МBA програмата предоставя много нови възможности за развитие е добре да помислят предварително дали наистина са готови да останат 5 години при същия работодател, дали там има достатъчно възможности за развитие, където да приложат наученото. Ако това не е така, е по-добре да помислят за различен източник на финансиране. Ако все пак се ангажират за конкретен срок от време е добре да помислят за всички евентуалности като например преместване на операциите, намаляване и промяна в отговорностите и всички други причини, които биха ги накарали да напуснат и съответно да се опитат да договорят повече свобода в тези обстоятелства.

Има различни възможности за кофинансиране, безлихвен заем от работодател, който от своя страна да подлежи на данъчни облекчения, допълнителен административен отпуск и др.
Още по темата: 10 практични съвета за (сравнително) безболезнено кандидатстване за MBA

- Какви нови умения развихте и кой е най-ценният урок, който научихте от програмата до момента?
- Започвайки това образование като адвокат, всичко за мен беше ново. Развивам основни умения по корпоративни финанси, стратегии и маркетинг. Често казвам обаче, че това са умения, които при добро желание, човек би могъл да си набави и сам.

Основното умение, на което се акцентира изключително много в LBS, е развиването и поддържането на широка мрежа от контакти (или така познатия и често лишен от смисъл термин networking). В дългосрочен план динамиката между хората е това, което прави човек пълноценен и лидера успешен.

- Кои са най-големите предизвикателства по време на обучението ви?
- За всеки Executive MBA студент предизвикателството е постоянното усещане за липса на време. Жонглирането с натоварена професионална кариера, пътуване, желание за по-интензивно участие в живота на училището и личен живот, би могло до доведе до състояние на ступор или така нареченото професионално прегаряне (burn out).
Още по темата: Любомир Пунчев: EMBA образованието помага да преосмислиш кариерата си

- Много мениджъри посочват като предизвикателство съчетаването на работа и учене или липсата на достатъчно време за лични ангажименти, заради интензивността на MBA програмата. Вие как се справихте с това?
- Важно за успешното, и приятно, завършване на програмата е планиране и правилно разпределение на времето. Всъщност това е качество, което се усъвършенства с напредване на програмата и е изключително полезно и в професионален план.

След първите месеци на постоянно надбягване с времето, установих, че най-ефикасния начин за справяне със стреса е това да изпитвам удоволствие от цялостното преживяване MBA. Освен безрезервната подкрепа на семейството ми и близките ми приятели, споделянето на предизвикателствата с класа - професионалисти с натоварено ежедневие и интензивен режим на пътуване от различни континенти- ми дава достатъчно мотивация, за да продължа напред. С усмивка.

- Помогна ли MBA дипломата за кариерното ви развитие? Как според вас гледат на MBA образованието българските работодатели?
- Програмата ми дава шанс да разглеждам правните и регулаторни проблеми през изцяло нова призма, която определя стратегическото развитие на бизнеса. Тя е катализатор за следващата стъпка в кариерното ми развитие.

Все повече работодатели в България инвестират в привличането и задържането на таланти чрез квалификации в технически сфери, финансиране на MBA програми, както и коучинг на кадри на ръководни позиции. MBA обучението дава стратегическо предимство при висококвалифицираните мениджъри поради гъвкавостта, широката мрежа от контакти и този полет на мисълта и размах при определяне на стратегическото позициониране на един бизнес.

- Какъв съвет бихте дали на мениджърите, които обмислят да запишат MBA или EMBA програма?
- Да не се водят от класациите, а да помислят коя програма е най-подходяща за техния профил и за бъдещото им кариерно развитие – дали искат да минат просто на следващото ниво в корпоративния свят или да развиват собствена бизнес идея. Добре е да помислят и за логистичните предизвикателства при програмите извън България.

- В кои случаи НЕ бихте препоръчали да се насочват към MBA образование?
- Ако искате да стартирате собствен бизнес – MBA платформата дава достъп до хора с различни умения, които често са готови да работят по проект без възнаграждение, ако виждат потенциал в идеята; до разнообразни източници на финансиране, до което не бихте могли да имате достъп. Ако искате да смените индустрията, в която работите – класът и мрежата от алумни ви дава неограничена възможност да изследвате нови сфери в сигурна среда. Ако просто преследвате следващото повишение – то MBA със сигурност ще е плюс при разговорите с вашия ръководител.

- Кое е най-трудното решение, което е трябвало да вземете в професионалната си кариера до момента? Разкажете какъв е бил проблемът и как сте се справили с него. Помогна ли ви MBA обучението в решаването му?
- Всяко решение е въпрос на премерен риск и навременност. Програмата ми помага ежедневно да измервам ефикасно риска спрямо потенциалните преимущества и да се движа напред към следващия проблем.
Още по темата: Бойко Бодуров: MBA ви помага да създадете контакти по цял свят

- Дефинирайте "добър мениджър".
- За мен титлата "мениджър" е лишена от смисъл. Лидерът обаче познава силните и слабите страни на екипа си и на конкурентите си, умее да формулира дългосрочна визия и да накара хората да вярват. Лидерството изисква дисциплина, вяра в успешния изход и много страст.

- А "успешна кариера"?
- Успешната кариера е силно индивидуално понятие – от доброволна помощ на хора в райони, засегнати от природни бедствия до управление на активи (асет мениджмънт) за хедж фондове в Лондон. Разнообразните примери около мен са обединени от усещането за призвание и удовлетворение. За мен лично е микс от ежедневни предизвикателства, добър екип и свобода на решенията. Колкото по-успешна е една кариера, толкова повече лично време би трябвало да имаме. Аз все още съм далеч от добрия баланс.

- Кои са уменията, които се опитвате да развивате в момента и как го правите?
За пореден сезон работя над кайт сърф уменията си. С помощта на приятели и много джин с тоник за награда.

- Кои са източниците ви на информация?
- За политическите и социо-икономическите събития се информирам независимо от английската, френската и американската преса - Business Insider, The Guardian, Le Figaro и BBC. Смятам, че разнородният брой източници позволява да се придобие по-реална представа за случващото се и спомага за сформиране на обективно лично мнение. Любител съм и на хартиените уикенд издания на FT и "Капитал", с чаша горещ шоколад. Чета и Amica.

- Коя е книгата, която четете в момента?
- "100-годишният живот" (The 100-year Life) от Андрю Скот и Линда Гратон. Андрю и Линда изследват как удължаването на продължителността на живота (95% вероятност родените след 2000 г. в развитите държави да живеят 100 години и повече) влияе върху общественото развитие и личното себеусещане. Препоръчвам я на всички – от тийнейджъри, които тепърва правят избори в живота относно образование и кариера – защото ще им даде спокойствие, че могат да се развиват в различни посоки на различните етапи от живота; както и на хора, в средата или края на кариерата си – защото ще им даде надежда за промяна и кураж да опитат нещо ново.


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly