С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новите звезди

Инженерните специалисти са сред най-търсените кадри не само в България, но и в световен мащаб
Share Tweet Share
Снимка

[Shutterstock] 

"Здравейте, Петър! Благодаря ви, че приехте поканата ми в LinkedIn. Направи ми впечатление, че имате значителен опит в индустрията. Дали не проявявате интерес към двете свободни позиции, за които търсим хора в момента? Или може би бихте ни свързали с подходящ кандидат от вашия кръг с професионални контакти?"

Да, това е реално предложение за работа, изпратено в LinkedIn. Сменено е само името на инженера, до когото е било адресирано. Така, както HR специалистът ще направи, преди да го изпрати на следващия инженер. И на следващия. На всички инженери, които успее да намери в LinkedIn и които отговарят на профила на позициите, за които търси специалисти. Доколко е ефективно? Понякога дава резултат. Поне засега инженерите все още отварят с любопитство поредното съобщение с ново предложение за работа. A броят на тези съобщения се увеличава. Получават оферти и от приятели, някои от които дори ще получат паричен бонус, ако привлекат нов инженер в компанията. Понякога с тях се свързват и хора, с които са работили по различни проекти.

Накратко - интересът към инженерните кадри е силен и ще става все по-голям, тъй като не е никак лесно да бъдат намерени нужните специалисти. Не случайно вече няколко поредни години те са на първо място в класацията на HR компанията Manpower за най-търсените професии както в България, така и в световен мащаб.

Колко е важно да бъдеш "инж."
Ако за последните 4-5 години най-търсени бяха IT специалистите, финансовите експерти и служители за кол-центрове, инженерите вече се присъединяват към тази група и в бъдеще ще стават все по-важни, така че това определено е професионално направление с перспектива, отчита Николай Ракъджиев, старши консултант по подбор, експертно и мениджърско ниво в "Ийзи консулт" (Easy Consult). Той е категоричен: "Търсят се инженери с всякакъв профил." Но все пак подчертава, че най-често специалистите по подбор "издирват" хора, които са специалисти в областта на електрониката или машинни инженери.

Сред търсените кадри са и т.нар. процесни инженери, които обикновено познават процесите и машините в едно предприятие и биха могли ефективно да организират и управляват дадена производствена дейност. Често има обяви и за инженер-конструкторите, които могат да се занимават с научна и развойна дейност, да разработят и тестват прототипи или да работят по подобряването на техническите характеристики на изделията на предприятието.

В списъка обаче трябва да включим и инженери качество, инженери дизайн, инженери поддръжка, производствени инженери, инженери автоматизация, такива, които могат да работят със специализиран софтуер, и т.н., изреждат специалистите по подбор. И както правилно забелязвате – важното е да бъдеш "инж.", заветната титла няма да ви остави безработни.

Всъщност колкото повече опит има инженерният специалист, толкова по-ценен става той. Така например за работодателите все по-атрактивна е комбинацията от инженерни знания и умения и такива в областта на продажбите или управлението на проекти. В първия случай става въпрос за позиции, които най-общо се представят като инженер-търговец. Този тип специалисти познават спецификите на продуктите и могат да бъдат много по-убедителни и детайлни пред клиентите. Уменията за подготовка и управление на проекти пък осигуряват възможност за работа на инженерите дори и като независими външни експерти и консултанти.

Електроинженери, машинни инженери, инженер-търговци са сред най-търсените специалисти.

Наддаване за кадри
Гладът за инженерни кадри се изостря, а това накара немалко компании, които търсят опитни специалисти, да се включат в наддаването за тях с все по-атрактивни условия. Поне в големите международни фирми условията са конкурентни на тези в големите IT компании от гледна точка на заплащане и допълнителни придобивки. В тях за инженерните и техническите кадри е стандарт да има допълнително здравно осигуряване, често срещана придобивка е и това да се покриват изцяло или частично разходи за транспорт и храна. В по-големите компании дори се отпускат и допълнителни дни отпуск за прослужено време. В някои се финансират, ако не изцяло, поне частично обучения за екипа или пък инициативи за свободното им време, които имат характер и на тиймбилдинг, като групови занимания по спорт, танци и т.н.

По отношение на заплатите обикновено стартовото ниво не е много високо. С натрупването на опит обаче кадрите стават все по-ценни и работодателите са склонни да плащат повече. Това важи и в случаите, в които е трудно да се намери човек за конкретна позиция. Стартовата заплата на хората с инженерна специализация може да е от 700 до към 900-1000 лв. в зависимост от това в каква компания започват работа, с какво конкретно се занимават и колко бързо успеят да се наложат в екипа. Специалистите на ниво експерт могат да поучават от 1200 до 2500 лв., а за висшите кадри таванът на заплатите се вдига и още, отчитат от "Ийзи консулт" (Easy Consult).
Възнаграждение на инженерите по региони
ОпитВарна, Русе, Стара Загора
(заплата в лв.)
София и Пловдив
(заплата в лв.)
начинаещ800 - 1000900 - 1500
с опит от мин. 2-3 години1000 - 20001500 - 2500
мениджърско нивонад 2000над 2500
Източник: "Ийзи консулт"/Easy Consult

Аналогична статистика дават и от компанията за подбор "Хорайзънс България" (Horizons Bulgaria), откъдето отчитат, че стартовата заплата може да е 1000 лв., но може да достигне и към 1400 лв. за по-редките инженерни направления. С натрупването на опит може да се очаква повишение на основното възнаграждение с 15 до 20%, казва Николай Николов, управител на "Хoрайзънс България".

Софтуерните инженери все още са най-добре платени. Там стартовата заплата за инженер, който работи с хардуер, е към 1600-1800 лв., а за софтуерен инженер - към 2000 лв., отчитат от "Хорайзънс България".

По света и у нас
Обикновено хората се насочват към София, убедени, че в столицата ще могат да си намерят работа, при това добре платена. При инженерните специалисти обаче посоките са много повече. Да, и в София и околностите има немалко възможности за работа, но не липсват такива и в други места в страната. И ако един инженер предпочита да работи по специалността си, а не като барман например, той често ще е изправен пред избора дали да не смени дори и мястото, където живее.

"Инженерите са може би хората с най-мобилна професия. Тези, които искат да работят и да се развиват по специалността си, често избират да се преместят на ново място", коментира Николай Ракъджиев. Сеща се и за конкретен инженер, който за последните 5 години е сменил три населени места. Все още нагласата за преместване там, където е работата, не се наблюдава масово, отчитат специалистите по подбор, но поне при младите кадри, които трупат опит и нямат ангажименти към семейство, местенето става по-лесно и безпроблемно. Често, за да стимулират служителите, работодателите са склонни да им помогнат и с преместването, да покрият изцяло или частично разходите им за квартира и т.н.

Едно от притегателните места за инженерни кадри в момента е Пловдив и регионът. Основната причина за това е разрастването на индустриалните зони, към които се насочиха немалко нови компании от разнообразни индустрии – от хранително-вкусовата, през производството на авточасти и електроуреди, ремонт на машини и т.н. В Русе и района също има силно търсене на инженери за автомобилната и текстилната индустрия. Около Велико Търново и Горна Оряховица пък има концентрация на предприятия с глад за инженери в хранително-вкусовата промишленост. По принцип възможностите за реализация на инженерните кадри са концентрирани около големите производствени предприятия, а такива има и в Шумен, Търговище, Бургас, Девня и т.н. Разбира се, никак не трябва да изключваме и София и околните градове като Перник, Ботевград, Правец и т.н.

Българските инженери са търсени и в Германия и Англия, отчитат от "Ийзи консулт". От "Хорайзънс България" пък добавят, че са имали оферти и за Близкия изток и Исландия.

Само за мъже ли?
Инженерните професии разбиват и още един мит – това не е професия само за мъже. Жените, които се занимават с работа в тази област, не са малко. Често те са и предпочитани за някои от позициите, като например тези на инженерите качество. Обяснението е, че по принцип жените се отличават с по-голямо търпение и прецизност, а това са ключови качества за работа на тази позиция. Жените са ценени специалисти и в областта на дизайна и конструкцията. Но, да, повечето служители на такива позиции са мъже. Макар че и това не е лошо, понеже жените колеги получават и повече внимание, шегуват се инженерите помежду си.
Владеенето на поне един западен език е важно условие за успешна кариера във всяка инженерна професия.

Умения и опит
Интересът към точните науки и особено математиката е важен, ако човек иска да се занимава с инженерни науки. Наред с чисто техническото образование и логическо мислене обаче все по-ценени от работодателите са и меките умения за комуникация, тъй като това ще гарантира по-ефективна и спокойна работа в екипа. А и обикновено хората, които ги притежават, имат възможност да получат и по-отговорни, ръководни функции.

Владеенето на чужди езици също се превръща във важен реквизит в профила на инженерите. Това им гарантира достъп до чуждоезикова специализирана литература, което е важно, за да бъдат в крак с новите тенденции в тяхната област. Това ги прави и конвертируеми на външния пазар, който също търси добре подготвени специалисти. Но езикът е важен и за ефективната комуникация в рамките на интернационалните екипи, които работят в международните компании с представителства в България. Затова и в Техническия университет са предвидили някои от специалностите им да са в комбинация и с чужд език – английски, немски или френски, по програма в партньорство с чуждестранни университети. Не случайно те са и от най-атрактивните за кандидат-студентите.

Трудно се намират кадри с добра техническа и езикова грамотност, а търсене на такива определено има, коментира Мария Темелкова, ръководител на екип "Ключови клиенти" в "Менпауър България". А това е важно не само за работодателя, но и за самия специалист. "Езикът може да увеличи заплатата на инженерния специалист с до 40%", казва Николай Николов. Затова и съветът, който дава Галина Димитрова, консултант по подбор в "Хорайзънс България", е "учете езици и ги практикувайте". Това ще ви гарантира максимално добри позиции на пазара на труда. А и възможност за кариерно развитие – лидер на екип, мениджър на производствена дейност или на цяло предприятие. Това е и едно от нещата, на което специалистите по подбор ще обърнат внимание, когато разглеждат LinkedIn профила ви.

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера 2016. Инженерните професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly