С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Продуктов инженер

За професията разказва Мартин Тъпанков, продуктов инженер в "Уолтопия"
Share Tweet Share
Снимка

[Уолтопия] 

Огледайте се наоколо - всекидневието ни е осеяно с продукти, които ни се налага да използваме непрекъснато, за да извършваме най-елементарните на пръв поглед дейности. Те обаче не биха съществували, или поне не във вида, в който ги познаваме, без специалистите, познати още като продуктови инженери или инженери производство. Именно от тях зависи как нещо ще бъде създадено и произведено, какви машини са необходими за целта и по какъв начин целият този процес от началото до самия му край може да протече по възможно най-ефективния и безопасен начин. А продуктите, за които става въпрос, могат да бъдат всякакви – от пластмасови бутилки до консервени кутии, таблети и дори развлекателни съоръжения. Когато към тези аргументи прибавим и главозамайващия начин, по който светът се променя, както и системната жажда за инженерни кадри, която изпитват не само българските, но и световните компании, отговорът на въпроса защо професията е перспективна започва да придобива все по-ясни очертания.

Но ако въпреки всичко инженер производство продължава да ви звучи криптично и дори леко плашещо, достатъчно е да проследим точно какви дейности запълват наситения му работен ден. Най-общо казано, основната му задача е да участва в разработването, тестването и въвеждането на нови продукти. Но и да открива по-ефективни начини за създаване и усъвършенстване на продуктите или процесите, като контролира ежедневните производствени дейности и определя причините, които водят до производството на некачествени продукти. И не на последно място - да общува и преговаря с клиентите на компанията по технически и технологични въпроси.

Според специалистите главното преимущество на професията е, че е универсална както по отношение на вида дейности, които включва, така и на типовете индустрии, в които може да се прилага. Което я и прави изключително ценна и търсена навсякъде, където се създават иновации в областта на производството. А иновации в нашия технологичен и бързоразвиващ се свят винаги ще има. Затова най-голямото предизвикателство пред бъдещите професионалисти е да съумяват да се развиват със същия темп и дори понякога да го изпреварват. В противен случай могат да се окажат проектанти на пишещи машини в един високотехнологичен свят.


Повече за професията на продуктовия инженер, както и за собствения си кариерен път разказва Мартин Тъпанков от "Уолтопия"

Мартин Тъпанков е завършил Природо-математическата гимназия в гр. Сливен със специалност "Информатика". След това продължава образованието си в Техническия университет в София със специалност "Индустриално инженерство". Впоследствие завършва и магистратура по "Разработване на продукти и проектиране на материали" (Product Development and Materials Engineering) в Jönköping University в Швеция, след което в продължение на 5 години е докторант по програмата ProViking към Техническия университет "Чалмърс" в Гьотеборг, Швеция. От 2014 г. работи като продуктов инженер в компанията - производител на катерачни стени, "Уолтпия", където участва в разработването на осигурителни устройства за катерене, както и на развлекателни съоръжения.

Моето образование
Средното си образование завърших в Природо-математическата гимназия в гр. Сливен - специалност "Информатика". Последваха четири години бакалавърска степен в Технически университет - София, със специалност "Индустриално инженерство" на английски език. В края на следването си като бакалавър прекарах един семестър по програмата "Еразъм" в Jönköping University в Швеция, където впоследствие завърших и магистратура по "Разработване на продукти и проектиране на материали" (Product Development and Materials Engineering). След това в продължение на пет години бях докторант по програмата ProViking към Техническия университет "Чалмърс" в Гьотеборг, Швеция.

Изискваното образование за тази професия
Съвременната професия на продуктов инженер предполага задълбочени познания в съответния клон на инженерство – машинно или електроинженерство, електроника, роботика, автоматика. Независимо дали специалността е обща или специфична, това е най-добрата стартова позиция за всеки бъдещ проектант. Много полезни са и поне базови познания в икономиката, мениджмънта, счетоводството и маркетинга.

Моят път дотук
Въпреки че двамата ми родители са инженери по образование, моята първоначална идея за кариерно развитие беше в сферата на информационните технологии. Впоследствие реших (заедно с благоприятно стечение на обстоятелствата), че техническото образование е много по-подходяща реализация за мен. Оказа се, че това решение ще предопредели по-нататъшния ми път както академично, така и професионално.

В продължение на около година и половина в края на следването си като бакалавър бях проектант в две асансьорни фирми в България. Отчасти разочарован от нивото и използваните средства за проектиране у нас, бях отворен за нови предизвикателства извън България, което ме насочи към търсене на възможности за продължаване на образованието ми в чужбина. Следващото ми назначение беше в Швеция като асистент по време на магистратурата ми, а впоследствие и докторантската ми работа в същата институция. "Уолтопия" е настоящото и до момента най-вълнуващо предизвикателство за мен.

Моите задачи и отговорности
Работата в развойния отдел на "Уолтопия" е динамична и разнообразна – работим върху голям брой проекти, като всеки от тях е в различна фаза на своето развитие. Моите задачи включват дизайн, прототипиране, тестване и документиране на продуктите, които разработваме. Част от времето ми е ангажирано и с контакти с подизпълнители и доставчици от България и чужбина.

Умения и опит
Отлична теоретична подготовка и добро владеене на професионални софтуерни продукти за проектиране в съответната област – двете най-важни и задължителни условия за всеки млад инженер. Като персонални качества бих изтъкнал аналитичност, внимание към детайла, прецизност и ефективност. Често пренебрегвани, но важни качества са и комуникативни умения (не само на български) в професионална обстановка както вътре в организацията, така и с нейните партньори. Допълнително образование и умения в други неинженерни сфери – финанси, дизайн, мениджмънт, програмиране – дават ценни конкурентни предимства и отварят възможности за бъдещо кариерно развитие.

Моите предизвикателства
Да успея да реализирам всичките си идеи навреме. Да повиша ефективността на работата си и да мога да отделям повече от времето си за нови разработки. И не на последно място, да имам причина да чувствам удовлетворение в края на работния ден.

Моето удовлетворение
Да проследиш развитието на една идея от зараждането ѝ до физическото ѝ реализиране, като участваш активно в целия процес – дизайн, прототипиране, тестване, оптимизация, документиране, подготовка за масово производство, сертифициране, патентоване. В този смисъл работата на продуктовия инженер е подобна на работата на скулптура или художника – изразните средства са различни, но удовлетворението от резултата е идентично.

Заплатата
За съжаление заплащането в България за инженери като цяло е недостатъчно за уменията и образованието, което се изисква за упражняването на тази професия. Отчасти това се дължи на спецификата на пазара на труда у нас – българската индустрия разчита преди всичко на ролята си на подизпълнител за чужди компании и са малко фирмите у нас като "Уолтопия", които се занимават с разработката и производството на собствени иновативни продукти. Стажът оказва голямо влияние – една или две години на подобна позиция позволяват да бъде изисквано доста по-атрактивно заплащане.

Моите източници на информация
Информирам се за новостите в областта на новите технологии от специализирани онлайн издания, като например Ars Technica и Wired. Следя няколко академични журнала за статии в областите, които ме интересуват. Използвам Уикипедия за бърз и практичен източник на обща техническа информация. Част от работата ми налага консултиране с различни стандарти и технически нормативни документи.

Моите планове за развитие
Моята най-голяма професионална амбиция - развитие и повишаване на нивото на проектантската и консултантската дейност в България като основен фактор за развитие на българската индустрия. В голяма част от производствените компании в страната търсените умения за инженери са същите, каквито бяха и преди 10 години. Моята амбиция е да използвам опита и уменията, които натрупах извън България, за въвеждане на нови методи и средства за проектиране – автоматизиране на процеса на проектиране, симулации с метода на крайните елементи, виртуално тестване, структурна оптимизация, въвеждане и използване на PDM системи (от англ. Product Data Management – управление на инженерни данни - бел. ред.) и т.н.

Съвет към младите професионалисти
Най-важният съвет, който бих могъл да дам, е да използват пълноценно годините, прекарани в университета. Въпреки че има какво да се желае по отношение на нивото на висшето образование в България, кандидат-инженерите имат достатъчно възможности да усъвършенстват уменията си извън университетските зали. Има достатъчно безплатни онлайн курсове като MIT OpenCourseWare и младите хора имат големи възможности да работят върху попълване на пропуските в знанията си, докато все още следват. След започване на работа възможностите за лично усъвършенстване значително намаляват. За развитие на техническите умения (проектиране, моделиране, симулации) могат да бъдат използвани онлайн платформите за работа на проектен принцип, което дава възможност и да бъдат възнаградени за труда си.
Търсени умения
- технически инженерни познания
- аналитично и иновативно мислене
- проектиране и управление на процесите
- изработване и разчитане на техническа документация
- разрешаване на проблеми
- гъвкавост и адаптивност
- комуникационни и организационни умения

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера 2016. Инженерните професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly