С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Помощ, търся си работа

Как кариерните центрове в университетите с инженерни специалности помагат на младите хора и бизнеса
Share Tweet Share
Снимка

На кариерните форуми, които организират университетите, студентите могат да се запознаят директно с работодателите, към които проявяват интерес

 Фотограф: Мария Съботинова

Ще си намеря ли работа? Как да впечатля работодателя, като нямам опит? Как да се държа по време на интервюто?

Вероятно всеки студент рано или късно си задава тези въпроси, замисляйки се дали ще успее да реализира знанията си от университета на практика. В такива моменти на помощ идват кариерните центрове в университетите. Тяхната задача е не само да свържат работодателите със студентите, но и да помогнат на младите хора да се представят в най-добра светлина пред потенциалния си работодател.

Въпрос на контакт

"Кариерният център е медиатор между бизнеса и студентите. Той играе главна роля в подпомагането на младите специалисти да намерят своя професионален път", казват от кариерния център на Техническия университет в София. Там ежедневно се предоставя и индивидуално кариерно консултиране на студентите, с което се занимават трима сертифицирани кариерни консултанти.

Обикновено към университетите действа по един кариерен център, който отговаря за всички специалности. Това обаче не пречи отделните факултети също да създадат свои центрове, в които да локализират търсенето на възможности за кариера в определена сфера. Такъв е случаят и с Факултета по математика и информатика (ФМИ) на СУ "Св. Климент Охридски", който има самостоятелен кариерен център.

Той разполага не само със свой сайт, но и Facebook страница, където всекидневно се качват обявите за работа и стаж, които подават различните фирми. Задачата на експертите обаче не е просто да пускат обявите, а и да преценяват кои работодатели са коректни и предоставят добри условия и кои заслужават да попаднат в "черния списък". Напоследък има и компании, които не предлагат добро заплащане и не спазват уговореното работно време от 4-6 часа, при което студентите губят от учебния процес, отбелязва ръководителят на кариерния център на ФМИ Стефка Близнева и категорично заявява: "Това са фирми, към които съм резервирана и не публикувам техните обяви."

За да се реализират стажовете например, фирмите трябва да подпишат и договор за сътрудничество с университета, в който отбелязват, че няма да натоварват студентите повече от 20 часа седмично по време на редовната учебна година. Към момента кариерният център на ФМИ има 55-60 такива договора. "Бяха повече - към 70, но аз ги редуцирах, тъй като някои от фирмите отказаха да подпишат анекс за седмичната натовареност", обяснява ръководителят на кариерния център.

От експертите в кариерните центрове можете да научите как да подготвите своето CV, мотивационно писмо или как да се държите по време на интервю за работа

Дни на кариерата

Сред основните събития, които организират кариерните центрове през годината, са кариерните форуми, на които фирмите могат да се представят пред студентите и да обявят свободните си стажантски или постоянни работни места.

"Стажове" е един от вече традиционните кариерни форуми на Техническия университет в София. Тази година той ще се проведе на 13 април, като до момента участие в него са заявили над 40 работодателя, разказаха от кариерния център.

Вече по традиция всяка есен в университета се провежда и изложението "Дни на кариерата". На него студентите имат възможност да получат информация за свободни работни позиции, както и да се срещнат с представители на различни фирми от различни бизнес сфери. На миналогодишното, десето, събитие участниците са били 94, отчитат от кариерния център.

Във Факултета по математика и информатика подобно събитие се организира от 6-7 години. "За тази година вече 65 фирми са заявили участие, а капацитетът на нашия двор е 55", коментира силния интерес на бизнеса Близнева. Традиционно дните на кариерата във ФМИ се провежда в началото на юни, като събитието е отворено не само за студенти на факултета, но и за други млади хора, които търсят възможности за кариера в областта на информационните технологии.

Пример за инициатива на кариерния център на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) е партньорството с международната фондация "Подслон за човечеството" (Habitat for Humanity), с която три поредни години студентите участват в доброволчески уикенди като строителни работници на къщи за семейства в неравностойно положение. Така те трупат знания и опит в областта на строителството, като същевременно правят добри дела в помощ на хората. Всеки от участниците получава сертификат за участието си, който е и конкурентно предимство при търсене на работа.

Студентите от по-горните курсове получават възможност да се занимават и с по-сложни неща - разчитане на чертежи и асистиране на техническия ръководител. Освен това има възможност бъдещи проекти на фондацията да бъдат дадени като задания на дипломиращи се студенти - архитекти и инженери. Така те имат възможност не само да защитят проекта като своя дипломна работа, а и да го изградят с ръцете си и впоследствие да го видят на живо, разказва ръководителя на кариерния център Кристиан Либих. "Тази инициатива донесе на кариерния център на УАСГ победа в националния конкурс за успешни практики в кариерното информиране, ориентиране и консултиране през 2014 г.", допълва той.
Знаете ли къде се намира кариерният център на вашия университет?

Колко са важни меките умения

Кариерните центрове в университетите помагат на студентите и с усвояването на меки умения. "В условията на възстановяващ се пазар на труда първите хора, които се връщат на работа в засегнатите сектори, са опитните специалисти. Това поставя в затруднено положение младите хора, които излизат от университетите без значителен опит", казва Либих. Затова неговият съвет към младите хора е да компенсират липсата на опит с ентусиазъм и да бъдат проактивни в търсенето на работа. По думите му това означава да не се ограничават само с кандидатстване по обяви от интернет сайтовете (за които се борят с още стотици и понякога дори хиляди кандидати), а да търсят възможности да се представят сами пред работодателите, дори когато няма обявена конкретна позиция. "Практика, която използвам често с нашите студенти от УАСГ, е да изпращаме автобиография и професионално портфолио - най-често направено в блог - на компании от сектора, със запитване относно възможности за съвместно сътрудничество - било то като стаж, почасова работа или работа на пълно работно време. Това е метод, който дава добри резултати, казва той и допълва: Аз самият съм доказателство за ефективността му, тъй като намерих по този начин работата си в УАСГ преди 7 години."

Снимка

Търсете възможности да се представите пред работодателите, дори и да нямат обявена свободна позиция, съветват експертите от кариерните центрове

 Фотограф: НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВКонтакт с работодателите може да се установи и чрез професионални мрежи като LinkedIn. Препоръката на Либих е и да посещават дни на отворените врати в различни компании, както и кариерни форуми, на които да осъществят личен контакт с представители на компании работодатели. "Друг важен съвет, който бих искал да споделя с колегите, е да търсят колкото се може повече начини за трупане на допълнителни знания, опит и повишаване на квалификацията по време на следването - езикови и компютърни курсове, стажове, доброволчество в сферата, в която искат да се развиват, участия в конкурси, пътувания по програмата "Еразъм+", участия в студентски организации, младежки обмени и т.н. Всичко това ще бъде тяхно конкурентно предимство на пазара на труда", казва ръководителят на кариерния център на УАСГ.

За студентите от ФМИ пък се организират специални лекции за това как се пише автобиография и мотивиационно писмо, как да се представят успешно по време на интервю, кой е правилният дрескод и т.н. От време на време във факултета се канят като лектори и хора от отделите "Човешки ресурси" на по-големите фирми, които да дадат директни съвети към младите хора, както и да разкажат за своите специфични изисквания.

Така че следващият път, когато отново се изправите пред въпроса как да си намерите работа или стаж, минете и през кариерния център на вашия университет.
Тенденции

Търсят се отличници

Търсенето на инженерни специалисти през последните години непрекъснато се увеличава, като това важи не само за ИТ инженерните кадри, а за всички инженерингови специалности, потвърждават и от кариерните центрове.

Гладът за кадри е голям и все пак фирмите се интересуват на първо място от отличните студенти, отчита Стефка Близнева от кариерния център на ФМИ. "В момента към информатичните специалности има много голям интерес и не е тайна, че обикновено това са специалностите, които се посочват от студентите като първо желание", разказва заместник-деканът на факултета Атанас Семерджиев. "Постоянно имаме срещи с фирми от ИТ сектора, които търсят хора", посочва той и допълва, че няма студенти, които да не са се реализирали по специалността си, освен ако сами не са го поискали.

Към математическите специалности обикновено интересът е от страна на финансовия сектор – банки, застрахователни компании и др. И тук кадрите обаче са недостатъчни и фирмите често предпочитат просто да намерят хора, за които преценяват, че биха работили добре, без значение от специалността им. Трайният интерес е към силните студенти, а не към това от коя специалност са, подчертава Семерджиев.

И от Техническия университет споделиха, че търсенето за стажанстки и постоянни позиции при тях е постоянно. Компаниите, които си партнират с кариерния център, осигуряват както стажантски програми, така и работни места в различни направления - телекомуникации, компютърни системи, електроенергетика, електроника, индустриално и машинно инженерство, автоматика, авиация, ядрена енергетика и стопанско управление.

"Позициите, за които най-често получаваме обяви и запитвания в нашия кариерен център, могат да се разделят основно на две категории - за студенти и за дипломирани вече специалисти", разказват от УАСГ. Това разграничение е важно, тъй като професиите на архитектите и строителните инженери са регулирани. За студентите по-големите строителни компании предлагат летни стажове, а работните позиции са най-често за чертожници, търговски представители в областта на строителството и брокери на недвижими имоти. След дипломирането си повечето млади хора търсят развитие в областта на проектирането, за което се изисква завършено висше образование и регистрация в професионална камара. След двегодишен стаж с ограничена проектантска правоспособност те вече могат да получат печат за пълна правоспособност. Позициите за млади проектанти с ограничена правоспособност не са много, затова често те стартират като технически ръководители, инженер-търговци или офертанти, които са и доста търсени, отбелязват от кариерния център.

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера 2016. Инженерните професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly