С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Ръководител развитие на телекомуникационна мрежа

За професията разказва Красимир Петров, началник на отдел "Планиране топологията и капацитета на мрежата" в "Мобилтел"
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Цветелина Белутова

Представете си един ден без интернет. Или един час без електронни съобщения. Или дори минута без телефон, особено ако е точно в този момент, в който имате чувството, че всичко зависи от онова обаждане. Звучи ви неприятно, нали? Ще се чувствате откъснати от света и от най-близките си хора. Сега вече сигурно разбирате колко важно нещо са телекомуникационните мрежи. И хората, които се грижат за тях. Затова и безспорно една от ключовите професии в съвременния ни живот, а и в бъдеще, е тази на ръководителя развитие на телекомуникационните мрежи.

Професията изисква не само задълбочени познания в рамките на инженерната част на телекомуникациите, но и добър бизнес поглед. Важно е да се познават нуждите на потребителите, за да може мрежата да бъде изградена така, че да отговори на изискванията на пазара. Основните отговорности са свързани с процеса на планиране на топологията (разположението и структурата) и капацитета на мрежата и по-конкретно с управление на техническите дейности, съвместната работа на хората във и с другите отдели в компанията, както и с партньорите на телекома. Професията е и интернационална. Технологичният език на телекомуникационните мрежи е един и същ във всяка точка от земното кълбо, така че, боравейки с него, можете да упражнявате специалността навсякъде по света.


Повече за професията, както и за своя кариерен път разказва Красимир Петров, началник на отдел "Планиране топологията и капацитета на мрежата" в "Мобилтел"

Красимир Петров е началник на отдел "Планиране топологията и капацитета на мрежата" в "Мобилтел". Завършил е магистърска степен по "Телекомуникационна техника и технологии" в Техническия университет в София и диплома от Leadership Academy към Executive Education Center of City College, International Faculty of the University of Sheffield.

Моето образование
Завършил съм Техническия университет в София. Имам магистратура по "Телекомуникационна техника и технологии" и диплома от Leadership Academy към Executive Education Center of City College, International Faculty of the University of Sheffield. Като част от екипа на "Мобилтел" съм участвал в още множество технически и бизнес обучения.

Моят път дотук
Избрах професията си още при подреждане на специалностите в кандидатстудентската листа за Техническия университет, когато поставих "Телекомуникации" на първо място. След завършване на висшето си образование отбих задължителната военна служба тогава, като се занимавах с радиолокация на въздушното пространство. Веднага след това започнах работа в "Мобилтел" като инженер по изграждане на радиорелейната мрежа. През годините до днес съм заемал различни експертни и ръководни позиции в различни екипи, отговарящи за внедряване, поддръжка, управление и планиране на телекомуникационната мрежа: преносна, основна и мрежа за радио достъп. Участвал съм в големи проекти за развитие на мрежата и услугите, като например внедряване и управление на радиорелейна, оптична и IP преносни мрежи, управление на международната опорна мрежа на "Мобилком Аустрия груп" и такива, с които сме първи в България: модернизиране на основната мрежа за комутация на гласови разговори и преминаването й към йерархична архитектура, модернизиране на 2G/3G и подготовка за 4G на радиомрежата за достъп, трансформация на мрежата към IP, пускане на тестова 4G мрежа и внедряване на мрежови платформи, осигуряващи конвергентни мобилни и фиксирани услуги.

Моите задачи и отговорности
Основните ми отговорности са свързани с процеса на планиране топологията и капацитета на мрежата и по-конкретно с управление на техническите дейности, съвместната работа на хората във и с другите отдели в компанията, както и с нашите партньори. Постоянно нарастващата нужда от непрекъсната и по-високоскоростна комуникационна връзка между хората, хората и машините, машините и машините държи високото темпо на работния процес в нашата сфера. Ако сравняваме функционирането на телекомуникационната мрежа с това на човешкия организъм, а органите с елементите на мрежата, нашият отдел отговаря за планиране на правилната работа на всеки от тези органи, както и тази на организмa като едно цяло с определени възможности и натоварване.

С други думи, ние правим дизайн на елементите на мрежата като базови станции, радиоконтролери, централи и др., както и на цялата мрежа. Задаваме софтуерните и хардуерните конфигурации на мрежовите елементи, техния капацитет и функционалности, параметри и протоколите за комуникация между тях. Ежедневно следим основните ключови параметри на мрежата и взимаме проактивни мерки за подобряването им или поддържането им в норми.

В краткосрочен план подготвяме мрежата за очакваните натоварвания: летен сезон - зона край морето; зимен – в планините, специални дни от годината с повишен трафик като Коледа, Нова година, 8 март, 15 септември, концерти, спортни събития и други. Средносрочно и дългосрочно определяме капацитета на мрежата, така че да поеме непрекъснато растящия трафик, както и нови функционалности за нови услуги или по-оптимална работоспособност на мрежата. Планираме колко и кога нови базови станции трябва да се добавят, кога и колко от съществуващите мрежови елементи трябва да се разширят. Също така много внимателно преценяваме кога и как да подновим всеки тип елемент от мрежата, тъй като полезният живот на телекомуникационното оборудване е около 10 години. Тези промени в мрежата са сложен процес и се съобразяват, така че да няма влияние върху услугите на клиентите или то да е сведено до минимум.

В днешно време всеки иска да е свързан с всекиго и с всичко и това диктува непрекъснатото нарастване на комуникационния трафик и усложняване на мрежите. В бъдеще хората освен свързани помежду си и интернет ще искат да са свързани с уредите у дома си и с автомобилите си например. Всички системи в градовете ще си взаимодействат. Отивайки по-напред, всички комуникационни системи на планетата ще са взаимосвързани. Ще се наложат концепции като Smart Home, Smart City и Internet of Things.

Умения и опит
Започвам с отлично боравене с точните науки, което дава солидна основа за развитие. Задължителни са задълбочените знания и опит с телекомуникационни мрежи и услуги и компютърни технологии, с което се придобива широкият поглед в сферата и което помага за бързи и правилни решения. Необходимо е също разбиране на нуждите на клиентите, за да се постигне печеливш краен резултат от дейността. Поемането на отговорност и действия "открай докрай" осигурява плановете да се превърнат в реалност. Важни са също способността за управление на промени, свързани с развитие на технологиите, услугите, компанията и процесите на работа. В края на краищата всичко зависи от хората, тяхната мотивация и съвместна работа вътре в един екип и между отделните екипи, така че умението за осигуряване на такава среда е повече от необходимо.

Моите предизвикателства
Основното предизвикателство е да намираме технически решения, с които да осигуряваме най-доброто за клиентите по най-ефективен начин. В тази връзка всички нови функционалности на мрежата, промени в нейната архитектура или услуги се тестват внимателно в лаборатория и чак след това се внедряват в "живата" мрежа. Например преди няколко години пуснахме първата тестова 4G мрежа за данни в България с демонстрация на максимална скорост за сваляне на данни - 100 мегабита за секунда. Миналата година я надградихме с възможността за превключване на гласови разговори към 3G или 2G, както и изпращане на кратки съобщения през 4G. Тези функционалности са необходими за стартиране на масовото използване на 4G мрежата. Работим по план тази година да започнем да предлагаме на нашите клиенти 4G услуги, след като имаме допълнителна честотна лента в честотния спектър 1800 MHz. С допълнителния честотен ресурс и със съществуващия ще можем да осигурим двойно по-високи скорости за предаване на данни спрямо 3G мрежата, а клиентите ще могат да ползват пълноценно предимствата на 4G технологията.

Също така през 2015 г. направихме основни тестове на виртуализирана функционалност на основната мрежа за комутация на пакети (vEPC – virtual Evolved Packed Core), което ни нареди сред първите в Европа. През 2016 г. ще започнем поетапно внедряването на тази функционалност, след като преминем и детайлните тестове. Виртуализацията на мрежовите функционалности е новост в телекомуникационната индустрия. От нея се очаква по-динамично и гъвкаво разпределение на мрежовите ресурси според конкретните нужди в даден момент от време, както и по-бърза промяна на съществуващите или добавяне на нови функционалности и услуги. Всичко това ще подобри обслужването на нашите клиенти.

Моето удовлетворение
Постигнатите резултати, в които малко хора биха повярвали по време на идейната фаза.

Заплатата
Стартовото заплащането е добро за пазара в България. С натрупването на стаж се променя експертизата и съответно позицията на служителя в рамките на компанията. Това води до повече отговорности и съответно по-добро заплащане. В допълнение например нашата компания предлага допълнително възнаграждение за добро индивидуално представяне, както и множество социални придобивки - безплатни телекомуникационни услуги, здравно осигуряване, фитнес, детска градина за децата на служителите и други.

Моите планове за развитие
Старая се ежедневно да полагам усилия за своето личностно и професионално развитие. Вярвам, че това е важно и носи резултати.

Моите източници на информация
Основните източници на информация, предимно свързани с новости и различни начини за решаване на казуси, са колегите от другите компании в групата, от която "Мобилтел" е част - Telekom Austria Group (TAG), а от миналата година и тези от America Movil, след като мексиканският гигант придоби TAG. TAG обменя технически опит с Vodafone, откъдето също черпим ценни идеи. Също така регулярно се информирам от световни форуми за телекомуникации, както и от производителите на мрежово оборудване. Разбира се, споделяме тенденциите в бранша и с колегите от другите компании в България.
Търсени умения
- задълбочени познания по математика и физика
- висше образование по телекомуникации
- богат опит във внедряване, поддръжка, управление и планиране на телекомуникационни мрежи и услуги
- аналитично и иновативно мислене
- непрекъснато следене на развитието на телекомуникациите и участие в работни групи, свързани с тях
- познаване на законовите и регулаторни рамки, свързани с телекомуникационните мрежи и услуги
- визия за развитие на потребностите на хората и свързаните с тях телекомуникационни технологии
- личен подход достоен за подражание
- бизнес ориентирано мислене
- умение за обединяване на усилията на различни екипи за постигане на обща цел.

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера 2016. Инженерните професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly