С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Технически мениджър на облачни решения

Повече за професията споделя Теодор Александров от Hewlett Packard Enterprise
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Цветелина Белутова

Зад сложното на пръв поглед наименование технически акаунт мениджър с фокус върху облачни (cloud) решения стои специалист, чиято задача е да популяризира, развива и внедрява облачни решения за различни корпоративни клиенти. Експертът помага на големите компании да преминат към хибридна IT инфраструктура, която дава възможност за интегрирано управление на традиционни и облачни IT ресурси, за постигане на по-голяма гъвкавост на услугите и оптимизиране на бизнес решенията.

За да бъде човек успешен в тази професия, е необходимо да разбира както от бизнеса, така и от технологичните предизвикателства на една организация. Към момента едни от най-големите такива в IT индустрията като цяло са именно облачните технологии. С цялата си сложност облачните решения са разнородни и често трябва да отговарят на индивидуални клиентски изисквания, което на практика прави прилагането на стандартни решения неефективно. Това налага, преди да се изградят продукционни облачни среди, да се правят редица функционални демонстрации и да се реализират прототипи (Proof of Concepts). Така клиентите могат да се запознаят отблизо и в детайли с решението, а не само да се информират от брошури и презентации. Този процес спомага и за по-нататъшното внедряване, експлоатация и поддръжка на една такава облачна среда.

Професията на инженерите, които се занимават с облачни решения, е актуална, атрактивна и вълнуваща, защото предоставя възможност за натрупване на познание и опит в най-динамично развиващите се области на информационните технологии. Ако се насочите към подобна специализация, трябва да имате предвид и че работата изисква креативност, развива умения, свързани с управление на проекти и комуникация с хора.


За професията разказва Теодор Александров, технически акаунт мениджър с фокус върху облачни (cloud) решения в Hewlett Packard Enterprise

Теодор Александров работи в Hewlett Packard Enterprise (HPE) като технически акаунт мениджър с фокус върху облачни (cloud) решения. Той е дипломиран инженер от Факултета по комуникационна техника и технологии, специалност телекомуникации, на Техническия университет - София. Започва кариерата си като мрежов и системен инженер в "Еврофутбол". Работил е и за системния интегратор "Бул България".

Моето образование
Минал съм през школовката на Национална природо-математическа гимназия "Акад. Л. Чакалов", специалност физика и математика. След това учих висше образование в Техническия университет – София, където съм дипломиран магистър инженер от Факултета по комуникационна техника и технологии, специалност телекомуникации. Изкарал съм и допълнителни курсове и сертификационни програми на Cisco, Microsoft, HP, ITIL и Project Management.

Университетът ми даде теоретична подготовка, но по-голямата част от уменията си съм получил от практиката и това е най-ценното. Учил съм се не само чрез поемането на конкретни задачи и отговорности, но и най-вече чрез силата на екипната работа и личния пример. Имам възможност да работя ежедневно със специалисти от всякакъв ранг, което ми помагат не само да развивам техническите си познания, но и да израствам в личностен план. В НРЕ имам възможността да съм част от разнообразни проекти и екипи, които невинаги пряко кореспондират с основната ми роля.

Сферата на IT технологиите е най-динамичната и бързо променящата се индустрия и за да сме в крак с времето и технологиите, трябва постоянно да се учим. Затова, ако има някакъв извод, до който съм стигнал, е, че доброто образование ни изгражда като индивиди – морал, ценностна система, начин на мислене и възприемане на света, дава ни основните познания и способности, с които да си помагаме по време на професионалната ни кариера. Останалото се учи в практиката и от ситуациите, в които животът ни поставя.

Моят път дотук
Започнах кариерното си развитие още докато учех в университета, в една малка компютърна фирма с офис в кооперацията, в която живеех тогава. Прекарвах почти цялото си свободно време там в асемблиране на компютърни конфигурации, софтуерни инсталации и т.н., защото ми беше много интересно и някак вълнуващо да се докосвам до високите технологии. В същото време пък учех комуникации и имах силното желание да се реализирам като "мрежар". Затова още преди да се дипломирам от Техническия университет, започнах работа като мрежов и системен инженер в "Еврофутбол". В самото изграждане на системата за залагания участваха и едни момчета от HP, които някак си ме вдъхновиха и запалиха у мен мечтата някой ден да работя в Hewlett-Packard.

След това работих в големи компании, където натрупах опит и имах възможността на изуча тънкостите на корпоративната култура. В търсене на ново предизвикателство, съдбата ме отведе в "Бул България". Тъкмо щях да продължа кариерата си в подразделението на "Бул" в Люксембург, когато получих предложение от HP. Да работя в НР беше една моя мечта и тя ме върна обратно в България. И до ден днешен, като се замисля за това си решение отпреди 7 години, нямам и капка съмнение, че беше най-правилното.

Малко след като започнах работа в компанията, поех отговорност за една от най-екзотичните технологии – НР NonStop сървъри. Наследих отговорността за обслужването на договори с големи банки и компании, в които тези технологии продължават да бъдат ключови за бизнес операциите им. Преди три години имах възможността да бъда включен в работата по един проект за внедряване на облачни технологии. Бях много заинтригуван от облачните решения на компанията – модерни, иновативни и предизвикателни. Оттогава насетне интересът към новите технологии и искрата креативност, необходима при създаването на едно специализирано облачно решение, ме мотивира да се уча ежедневно и да давам най-доброто от себе си.

Така днес, освен да давам моя принос в компанията, се опитвам да споделям наученото, като взимам активно участие в редица тематични форуми и конференции, и редовно съм презентатор на Open Stack User Group срещи, на които представям приноса на HPE, новите функционалности и тенденции в областта.

Моите задачи и отговорности
Участвам в различни проекти по дизайн и интеграция на облачни решения на НРЕ. Организирам отдалечени демонстрации и изграждане на прототипни облачни среди на място при клиентите, като за целта ми се налага да координирам усилията на различни екипи. Това е важна и необходима стъпка преди реализацията на едно облачно решение в продуктивната среда, защото по този начин се дава предварителна възможност за демонстрация и изпробване на функционалността на конкретното решение от страна на клиентите.

Също така съм и лицето за контакт по всички въпроси, свързани с техническата поддръжка на корпоративни клиенти, имащи сключени проактивни договори за поддръжка на оборудването – сървъри, сториджи, мрежови устройства и др. Често се налага да ходя по срещи, да водя конферентни разговори, да планирам и координирам различни проактивни дейности между клиенти, сервизни инженери, сервизни партньори и различни специалисти от международни центрове за обслужване. Отговорен съм да следя развитието на по-сложни инциденти и проблеми и да се намесвам навременно и адекватно при необходимост.

Умения и опит
Моята професия е комплексна и изисква познания и умения в няколко различни направления. От една страна, са необходими знания и опит с различни IT технологии – колкото повече, толкова по-добре. Обаче това е по-лесно да се каже, отколкото да се постигне, защото в днешно време технологиите постоянно се развиват и на практика е невъзможно един човек да трупа знания и опит с всички тях. Добрата обща IT култура е основна, както е важно в една-две области или технологии да се изградят по-задълбочени познания. Затова според мен средата, в която работиш, е от ключово значение, защото е важно да имаш подръка достъп до най-новите технологии и тенденции ежедневно. Това ти дава възможност да трупаш опит с разнообразни IT решения и да имаш свободата да опиташ и развиеш това, което ти е най-интересно. Също успяваш да получиш по-цялостен поглед над това как се случва IT бизнесът.

От друга страна, са необходими умения за управление на проекти, за работа с хора, презентационни умения, разбиране на бизнес предизвикателствата на клиентите и как те могат да бъдат подпомогнати от IT. На последно място, но не по важност, са уменията за работа с вътрешните системи и инструменти, както и доброто познаване на вътрешните процеси и процедури на компанията.

Моите предизвикателства
Предизвикателства идват от различни посоки, което е чарът на професията. Би могло да са технологични като някой сложен проблем или инцидент или пък от чисто човешко естество, дължащи се на различни мнения, разбирания и култура. Съдейки от моята практика, много често проблеми изникват от неефективна комуникация между хората, независимо дали са колеги или клиенти. Именно затова аз се опитвам да използвам всяка възможност да развивам и усъвършенствам комуникационните си умения.

Моето удовлетворение
Удовлетворение ми носи динамиката! Комбинацията от ежедневни интересни предизвикателства, възможността да предлагам иновативни решения, да общувам с клиенти и колеги от цял свят. Също така се радвам, когато уча нещо ново и значимо, когато се преборя с някакъв проблем и когато усещам, че колегите ми имат желание да работят с мен. Често ми се налага да ходя на срещи и да работя извън офиса. Особено важно за мен е изграждането на доверие и партньорски отношения с клиентите и съм щастлив да съм лицето на HPE и имам възможност да им предложа комплексни IT решения.

Друго нещо, което наистина ми харесва и ме разнообразява, са различни уелнес инициативи, които HPE предлага. Всички имаме тежки дни и е хубаво да разпуснеш с колегите на мач или пък скуош и въобще да имаш възможността да се грижиш за себе си и здравето си всеки ден, дори в работна среда.

Заплатата
Заплащането в IT сектора в България е едно от най-високите в сравнение с другите индустрии. Още със създаването на Глобалния център за отдалечени услуги на НР в България преди 10 години търсенето на IT кадри рязко се повиши и това ефективно доведе до сериозно увеличение на заплатите в сектора, по мое мнение почти двойно. Не мога да цитирам числа, но мога да кажа, че заплащането ми позволява да имам европейски стандарт на живот в България. Но за мен по-важното е, че компанията ми дава безброй възможности за кариерно и професионално развитие не само тук, но и в чужбина. Възможността да работя с големи международни клиенти дори от София, да съм уважаван професионалист в цял свят и моят принос да бъде разпознат не само в България, ме прави истински удовлетворен.

Моите планове за развитие
С натрупването на опит и знание след време те интригуват все по-сложни и отговорни предизвикателства. Стремя се да обогатявам професионалната си компетентност и да издигам мисленето си на по-стратегическо ниво. А ако говорим по-конкретно, в момента се интересувам много активно от OpenStack и планирам да посетя предстоящия в края на октомври OpenStack Summit.

Моите източници на информация
Като цяло, когато искам да придобия нови знания и умения, посещавам учебни курсове, тематични конференции или чета книги. Също така ежедневно черпя информация от натрупаното от цял свят технологично знание в HPE, което е добре организирано и лесно достъпно.
Търсени умения
- разбиране на взаимовръзките между бизнес и IT процеси в големи организации
- познаване и опит с IT технологии
- умения за ефективна комуникация и консултиране - умения за управление на проекти
- умения за вникване и решаване на проблеми
- логическо мислене

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера 2016. Инженерните професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly