С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Градски фермер

За професията разказва Александър Кюркиев, собственик на "Чили хилс фудс"
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Цветелина Белутова

Знаете ли какво ядете? Къде и кога е произведена храната ви? Колко километра са пропътували зеленчуците, плодовете или месото, преди да стигнат до масата ви? Какви консерванти са били използвани? Това са част от въпросите, които всеки съвременен човек си задава все по-често. И също толкова често едно от решенията, до които стига, е да започне да произвежда храната си сам. Неслучайно фермерството в градски условия е ако не професия, то поне занимание, което тепърва ще се развива.

Прогнозите са, че все повече градски хора ще се опитват да отглеждат сами поне зеленчуци или подправки - на терасата, на покрива, в малък двор в града или близо до него. А в няколко доклада на футуристи (учени, занимаващи се е прогнози за развитието на бъдещето на човечеството) вече се говори и за професията "вертикален фермер" (vertical farmer), т.е. човек, който се занимава с отглеждането на аграрна продукция на покривите на небостъргачи или във високи помещения, което позволява да се пести от нужното място за отглеждане на зеленчуците. Според доклад на анализаторите от Fast Future т.нар. вертикално фермерство ще се обособи като професия до 2030 г. Първата подобна вертикална ферма е изградена в Сингапур през 2012 г. Планове за подобни небостъргачи-ферми има и в Южна Корея, Китай, ЮАЕ, САЩ, Франция.

В България може и да сме далеч от подобни мащаби, но желанието за качествена храна вече провокира немалко хора да направят своите градски миниферми да се завърнат на село или поне да се занимават с фермерство в близост до големия град. А нещо, започнало като хоби, може и да се разрасне и дори да се превърне в професия, от която може да се печели - не само като пестиш разходи за собствената си храна, но и като продаваш продукцията си. Аграрно образование или такова в сферата на хранително-вкусовата промишленост определено могат да са ви от полза, но имате ли желание - специализираната литература онлайн и офлайн, както и специализирани обучения са леснодостъпни.

Повече за професията разказва
Александър Кюркиев, собственик на "Чили хилс фудс"
Александър Кюркиев е собственик на компанията за производство и търговия с люти чушки и продукти от тях "Чили хилс фудс", която съществува от 2014 г. Преди това над 10 години се занимава със скейтбординг, като има фирма за продажба на скейтове (Virus Scateboarding), поддържа портал за скейт и онлайн магазин за скейт музика и улично изкуство (cleckshop.com). Бил е и собственик на агенция за организиране на събития (Kool Events).

Моята професия
Дълги години се занимавах с екстремни спортове и по-конкретно скейтбординг. Продавах скейтове. Управлявах компания за събития. Много пътувах, а близо 20 години прекарах във Великобритания. Една от причините да се завърна беше, че имах нужда от промяна, мечтаех си да живея на по-спокойно място и да се занимавам със земеделие.

От години съм голям почитател на лютото и пикантното и на терасата на офиса ни на ул. "Пиротска" бях засадил няколко люти чушки. Започнах да експериментирам. Чушките ми станаха над 30 вида и реших, че е крайно време да се преместим и да пробваме да направим от това малък бизнес. Купихме къща с двор в района на София, в Кокаляне. Започнахме да отглеждаме чушки, домати, над 20 вида подправки, като постепенно се фокусирахме върху производството на люти чушки, а по-късно на продукти от тях. В момента отглеждаме над 60 вида люти чушки и продаваме в магазина си в центъра на София 35 "тематични" артикула - люти пасти, люти сладка, люта сол и т.н. Обработваме земята в нашата ферма, която е 1300 кв.м, но работим и с няколко други ферми, които произвеждат чушки за нашите продукти. В партньорство с други производители сме разработили и съвместни продукти като люта бира, лют шоколад, люти тахани, люта ракия и т.н.

Смятам, че естеството на нашата работа е коренно различно от установените бизнес шаблони в страната. Дали е перспективно времето ще покаже, но за последните 4 години се движим само напред и нагоре, така че вярвам, че има бъдеще в производството и търговията със земеделски продукти, или поне по начина, по който ние го правим. Вярвам и че настъпва времето, когато се търсят все повече качествени български продукти.

Със сигурност бих препоръчал на младите да се захванат със собствено качествено производство, защото нашата икономика има нужда от това. Работата, свързана със земеделие, ти дава много приятно усещане за свързаност с природата. Когато затвориш цикъла и минеш през всичките етапи от засяване на семка, бране на плод, приготвяне на продукт и консумиране на този продукт на маса, усещането е неописуемо.

И все пак, ако някой си мисли да се занимава със земеделие, фермерство и търговия със земеделски продукти, трябва да има предвид, че всичко, което правим, е доста трудоемко. Със сигурност има по-леснодостъпни професии. В земеделието няма нищо сигурно - засяваш, но не знаеш каква ще е реколтата и дали изобщо ще имаш такава, защото трудът ти може да стане жертва на природен катаклизъм. Нямаш гаранция за цената на продукцията и дали ще можеш да я реализираш.

Моето образование
В това, с което се занимавам, съм самоук. Нямам нито аграрно, нито хранително техническо образование. Всичко, което знам, го знам, защото следя световните тенденции и чета ужасно много всякаква литература, свързана с моята професия. Много от техниките и методи на работа съм усъвършенствал с времето. От години приготвям храна и имам добър опит в комбинирането на различни съставки.

Ако искате да се занимавате със земеделие, определено ще ви е от полза да имате аграрно образование например. Но това не е и задължително. Стига да имате желание, всичко може да се научи.

Моите задачи и отговорности
Във фирмата аз се грижа за абсолютно всичко - от измисляне и създаване на нови продукти до вземане на решения около проблеми с реколта, работа с дизайнери, магазини и всичко останало. На практика, ако искате да продавате това, което произвеждате, ангажиментите ви ще се разширят и ще трябва да развиете и умения за маркетинг и търговия. Ако продукцията ви е само за лично ползване, вашите задачи и отговорности ще са свързани само със земеделските дейности като копаене, поливане, торене и т.н.

Нужни умения и опит
Добре е човек да има опит във всички тези сфери, които изброих по-горе. За моя радост аз имам такъв в повечето звена. Имал съм собствен бизнес и преди и съм наясно с основните правила. Когато се занимаваш със земеделие, изненади има постоянно и трябва да могат да се вземат важни решения, понякога по няколко пъти на ден. Вземането на решение е много ценно качество и е задължително при опериране на собствен бизнес.

Моите предизвикателства
Предизвикателствата са много. Могат да бъдат приятни и не чак толкова. Някои от приятните предизвикателства са свързани с разработката на нови продукти и опаковки, както и създаването на нови рецепти. Доста е приятно да видиш как постепенно се запълват щрихите на една далечна идея и придобиват завършена форма.

Не чак толкова приятните предизвикателства са, когато се бориш с природните аномалии в устрема си да отгледаш качествена реколта с минимални загуби. Земеделието е много трудна сфера и е свързана с ежедневни изненади.

Моето удовлетворение
Общо взето, всичко, свързано с моята работа, ми харесва. Може би изключение прави бюрократщината, но няма как. Харесва ми свободата, която имам, да реализирам идеите си. Постоянно мисля за нови продукти и как бихме могли да ги направим оригинални и различни от всичко, което има на световния пазар. Харесва ми да съм толкова близо и свързан с природата. Харесва ми и че много наши клиенти намират пълно люто щастие в нашите продукти.

Заплатата
Зависи много от длъжността. Например стартово заплащане при нас в производство за осемчасов работен ден е 1200 лв. бруто. С натрупването на стаж и поемане на отговорности заплащането се преразглежда на всеки 6 месеца.

Моите планове за развитие
Бих желал да изкарам няколко курса, свързани с технология и процеси в сферата на микробиологията, за да придобия още по-задълбочени знания в производството и консервирането на храна.

Моите източници на информация
Определено интернет е основен източник на информация. Член съм на някои от най-престижните групи в света в моята сфера на работа. Друг важен източник са срещите ми с колеги от различни краища на света. Изложенията са също много подходящи за натрупване на идеи и осъществяване на нови контакти.
Търсени умения
- смелост
- решителност
- търпение
- любов към природата и храната

*Статията е част от специалното издание на "Кариери" - "Моята кариера (септември 2018): Новите професии".


Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2018 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване ново. Политика за бисквитките ново. Декларация за поверителност ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2018 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалГрадът.bgОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly