С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Експерт по дигитални портфейли и разплащания

За професията разказва Константин Джелебов, съосновател и изпълнителен директор на компанията за дигитални разплащания phyre
Share Tweet Share
Снимка

 Фотограф: Цветелина Белутова

Мобилните финансови портфейли (digital wallets), които позволяват съхранение на пари, дигитални разплащания, парични трансфери, правят най-забележимата промяна за потребителите през последните години. В България започнаха да навлизат покрай международния лидер Revolut, а впоследствие и покрай българския отговор в лицето на phyrе, местното представителство на Paysera, мобилния оператор A1, а в последно време и чрез услугата Apple Pay. Мобилни портфейли разработват и традиционните банкови институции, което ясно показва каква е тенденцията – този продукт ще става все по-ползван за сметка на кешовите плащания.

И ако допреди десетина години сферата на финансовите транзакции беше запазена територия на финансистите, то това вече не е така и тенденцията изглежда необратима. Икономисти и софтуерни инженери са новите играчи на сцената, които показват как благодарение на технологиите разплащанията и прехвърлянията на пари могат да стават бързо, лесно и евтино, без да е жертвана сигурността. Нарастващата популярност на мобилните портфейли пък отваря необходимостта от кадри, които да специализират точно в този сегмент.

Освен специалисти по информационни технологии и програмисти, разработчици на приложения, в компаниите, които правят и поддържат мобилни портфейли, намират възможност за изява още финансисти, специалисти по банково дело, икономисти с по-широк профил, специалисти по маркетинг и комуникации. Заплащането е по-ниско, когато се започва без опит или във фирма, която е стартъп – обикновено под 2 хил. лв. Но с трупането на опит има възможност за постигането на в пъти по-високи доходи.
Визитка

Константин Джелебов е съосновател и изпълнителен директор на компанията за дигитални разплащания phyre. Завършил е Университета за национално и световно стопанство с профил "Бизнес информатика", а кариерата си във финансите започва като служител в банка, отговарящ за интернет банкирането. Оттам прескача към стартъп екосистемата, където първоначално разработва дигитален продукт за обединяване на карти за лоялност, а впоследствие стига до идеята за дигитален портфейл. Phyre е най-голямата българска компания в този сегмент, която вече прави експанзия и на съседния румънски пазар. В момента в нея работят 16 души, а инвестициите в бизнеса надхвърлят 2 млн. евро.

Моята професия

Едно време банковият сектор даваше много работа и добри заплати. Сега финтех секторът е като негова Версия 2, само че с малко поръсен софтуер отгоре. Нещо като финансова институция в IT дрехи. Понякога е много забавно как си потопен в стартъп културата, не ходиш с костюм на работа, но в същото време се занимаваш със суперсериозни неща.

За да разработваш дигитален портфейл, трябва да разбираш как работи финансовата система, да познаваш спецификите на средата. Хората не си дават сметка колко много неща стоят зад едно най-обикновено плащане. Когато докоснеш с телефона си ПОС терминалното устройство, първо аз подписвам една криптограма (уникален код за сигурност, който не може да се използва за друга транзакция с картата) с пръстовия си отпечатък, пращам я по NFC технологията (near-field communication, или средството за безконтактна комуникация) към ПОС терминала, а той я изпраща към банката, вързана за него. Много често не отива направо към нея, а към процесор на банката, който е някакъв софтуер, който служи за връзка с терминала. Той вижда коя карта е докоснала терминала и изпраща информация до Mastercard. Там виждат, че това не е карта, а е токен, и го обръщат на карта. След това го пращат до системата на банката, която дава оторизация за плащането. И това е само оторизацията, без да броим сетълмента. Все сложни процеси, които трябва да станат за секунди и да са абсолютно сигурни, защото става въпрос за парите на хората.

Професия с бъдеще

Тази професия има бъдеще не само защото кешът изчезва и намалява за сметка на дигиталните разплащания. Това е неизбежно и необратимо. Тя има бъдеще защото не всичко е измислено и има много неща, които могат да се подобрят като услуги, добавящи стойност за потребителя. Плащанията вече се превръщат в стока и потребителите не отиват при една или друга компания само заради разплащанията. Те търсят и други услуги. Така че изтъниха се маржовете и вече никой не прави пари само от разплащания.

Тук е предизвикателството да напипаш наистина голям проблем; да си сигурен, че достатъчно много хора имат този проблем и решението, което ти можеш да им предложиш не само ще задоволи техните нужди, но и ще прави пари. Предизвикателство е да валидираш, че твоето решение е вярното, без да изхарчиш милиони.

И няма нищо страшно в това, че в същата ниша работят и компании гиганти. Не ме е страх от Apple Pay или Facebook. Аз мисля, че ние ще успеем да сме достатъчно гъвкави да намерим своето място под слънцето. Когато видиш какъв е планът на големите, ти трябва да търсиш как да отиграеш тази топка.

Опциите за реализация в България

България е на първо място в Източна Европа по брой на финтех компании, така че възможностите за работа в сектора са големи и се работи по страхотни проекти. Например има проект, който превръща телефона в ПОС терминал, който приема картови плащания. В България имат офиси компании за дигитални разплащания, които обслужват милиони потребители по целия свят. Така че има много поле за изява, възможност да научиш много и да израснеш професионално, разработвайки технологии от последно поколение.

Заплащането

В сектора можеш да стартираш със заплата 1300 - 1500 лв., в зависимост от това към каква позиция ще се насочиш. В стартъпите се плаща по-малко, но ако постъпиш в утвърдена, голяма компания, можеш да достигнеш 5-цифрена сума от порядъка на 10 хил. лв. на месец.

Според мен, за да работиш в сектора на дигиталните разплащания и финансовите продукти, няма значение какво си учил, защото има нужда от различни способности. Програмистите реализират идеите, но освен тях са важни хората, които измислят продуктите, маркетинг експертите, хора, които допринасят за създаването на общност (community) около продукта и услугата.

Не е случайно, че продуктовите мениджъри на компаниите обикновено са техните изпълнителни директори, защото това са хората, от които е дошла идеята, и те са хората, които казват на останалите какво трябва да направят. За мен това е една от най-вълнуващите професии, която е в сърцето на бизнеса. Въпреки това в голяма част от компаниите продуктовите мениджъри като че ли са по-ниско платени от програмистите, макар че схемата обикновено е такава: един-двама продуктови мениджъри дефинират какво ще правят 100 прoграмисти във фирмата.

Как се става финтех професионалист

За съжаление има много малко информация в интернет, защото финансите и разплащанията не са най-секси темата. Ако искаш да се гмурнеш надълбоко, е добре да започнеш в някоя финансова институция, за да видиш как се правят нещата. Аз имах късмет и започнах най-напред в банка.

Винаги съм бил запален по технологиите. Учих "Бизнес информатика", защото исках да имам по-икономически поглед над нещата и съм искал да се занимавам с предприемачество в технологиите. Но докато стигна дотам, съм се занимавал с какво ли не и искам да кажа на младите хора, които са се захванали с работа, която не им допада, да не се отчайват, защото един ден този им опит може да се окаже много полезен. Особено ако искаш да работиш с хора, интeракцията с различни групи помага много в комуникацията в бъдеще.

Предизвикателствата

Най-голямо предизвикателство е да намериш средата между онова, което изискват от теб регулациите, и онова, което прави преживяването за потребителя приятно, като едновременно с това гарантираш сигурност.

За мен понякога е предизвикателство да мотивирам своя екип, че ще успеем и всичко ще бъде наред. Като ръководител на една компания ти имаш хора, които разчитат на теб, и не може да тръгнеш да се оплакваш, когато нещо не е наред.

Изморително е и постоянно да следиш пазара, защото не е достатъчно да достигнеш до точката, в която твоят продукт просто си намира мястото на пазара. При това положение теорията казва, че ти остава само да завземеш голям пазарен дял и целта ще е постигната - инвеститорите ще са си възвърнали вложенията, всички ще са щастливи. За мен това е само временно състояние, защото пазарът не стои на едно място, той е динамичен и ти трябва постоянно да следиш как се променя и да реагираш.

Моето удовлетворение

Много ме радват коментари, че това, което правим, е суперудобно и по някакъв начин променя живота. Щастлив съм, когато видя, че в екипа ми се гордеят от това, което сме направили, хората го използват и го оценяват. Така виждаш смисъла от това, което правиш и на което посвещаваш огромна част от времето си.

Моите планове оттук нататък

Мисля, че за мен това е само началото. Занапред мисля да продължа да се занимавам с дигитални финансови услуги, като откривам и разрешавам все по-големи проблеми, които имат все повече хора на още по-големи пазари. Донякъде стигнах дотук с доза късмет, но има и още нещо, което бих отправил като препоръка: когато ви се отвори някаква възможност, за която не се чувствате готови, не я пропускайте! Никога няма да сте напълно готови за нея. Аз получих предложение да стана технически директор на един стартъп, когато бях 24-годишен. Можех да пиша код, можех да общувам с хора, какво толкова можеше да се обърка? Рискувах и нещата взеха, че се получиха.
Необходими умения

- логическо мислене
- познаване на финансовите процеси
- способност за работа с цифри
- умения за анализ на данни
- познаване на потребителските потребности

Share Tweet Share

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly