С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Организатор на спортни събития

За професията разказват Красимира Маркович и Николай Колев от варненския клуб iRun.bg
Share Tweet Share
Снимка

 Автор: irun.bg

Организаторът на спортни състезания за любители е съвсем нова професия, която прохожда в България. Хората, които се издържат само от това, са малцина, но с нарастващата популярност на такъв тип събития това е на път да се промени. Не са малко събитията с по над 500 участници, които изискват специални умения в организацията и калени в приключението екипи, затова и организирането започва да се превръща в основно занимание за някои, с което се обособява като отделен бизнес.

Не е случайно и че през 2017 година у нас беше учредена Българската асоциация на спортните организатори (БАСО), в която членуват 13 сдружения. Сред тях е варненският клуб iRun, който стои зад множество състезания не само в морската столица, но и във вътрешността на страната. Перла в короната му е "Трявна ултра", която в петото си издание това лято имаше записани 760 участници от 26 държави.

Подготовката в спорта чрез някоя академия или любителски клуб е от полза, когато става въпрос за лекоатлетически състезания, но ценни в професията са също така познанията за това как функционира публичната администрация, тъй като подобни събития винаги имат допир с властите. Затова и специалистите с такъв профил допринасят много за добрата организация. Приложение намират още проектни мениджъри, експерти по комуникации и маркетинг, специалисти в търговията, тъй като подобни събития обикновено разчитат и на експо зона.

Сред хубавите страни на професията е, че всеки ден е различен и няма тъпчене на едно място. Работи се с хора и е физически натоварващо. Няма стоене с часове на бюро пред компютъра. Сред не толкова хубавите е, че като тепърва прохождаща няма разписани правила как се става добър организатор и единствената школа е практиката и принципът "проба - грешка". Друг недостатък е, че все още не осигурява високи доходи.
Визитки

Красимира Маркович е организатор на спортни състезания от 5 години. Специализира в това във варненския клуб iRun.bg, където е координатор на проекти и административен експерт. Завършила е "Икономика и управление в индустрията", а преди да се отдаде на новата и непозната за България специалност в организирането на състезания, тя е работила в сектора на неправителствените организации. Там се е занимавала основно с европейски проекти за младежки обмен и развитие на общините. Красимира е на 41 години, омъжена, с две деца.

Николай Колев е на 37 години. Софтуерен инженер е, а с организирането на спортни състезания като основна дейност се занимава от една година. Завършил е "Компютърни системи и технологии" в МЕИ и "Информатика" в Икономическия университет във Варна. Преди това е учил в Първа езикова гимназия във Варна. Към организирането на спортни състезания го насочва страстта към спорта - Николай има черен пояс по карате шотокан, занимава се с кросфит и бягане. В iRun.bg е човекът, който отговаря за софтуерното и уеб обезпечаването на дейността.

Моята професия

Красимира: Да си организатор на състезания изисква на първо място да притежаваш, и на второ - да можеш да съчетаваш много и различни качества. Трябва да си комуникативен, да можеш да работиш с хора, и то с хора от различни сфери и с различни познания. Да си гъвкав. Да си бърз и адекватен в разрешаването на конфликти. Да можеш да носиш отговорност.

Може да се каже, че допреди 10 години нямаше хора с такава специализация - организатори на спортни състезания, но с времето и с нарастването на популярността на този тип събития започнаха да се увеличават хората, които започват професионално да специализират в тази дейност. Само допреди няколко години ние не се познавахме, а вече имаме асоциация на организаторите на спортни състезания, синхронизираме датите в календара, за да няма застъпване на мероприятия. Тази година на "Трявна ултра" за пръв път различните клубове - организиращи състезания в страната, си партнираме и много от тях се представиха пред бегачите, като поеха организацията на някой от пунктовете по трасето.

Николай: Ние не го наричаме работа в смисъла, който влагат хората за времето си от 9 сутринта до 5 ч. следобед. Това не е нещо неприятно, което правиш, за да си платиш сметките, а животът ти да започва чак като се прибереш вкъщи. Това е нещо, което ти носи удовлетворение през цялото време.

Помагаме си и непрекъснато има обмяна на опит, идеи и ноу хау. Нивото до толкова се е покачило, че като идват познати от чужбина на наши състезания, казват, че на Запад нямат такава цялостна организация и че едва ли не глезим състезателите.

Моите отговорности

Красимира: Такива големи състезания не могат да се организират от един човек, винаги сме екип и разчитаме на доброволци. На "Трявна ултра" тази година само записалите се и платили такса в отделните дисциплини са 760 души. С тях идват и семействата им, за които сме организирали съпътстваща програма - пешеходни преходи в планината, велоразходка, брънч, концерт... С това сигурно потокът от хора достига 2 хил. души, които идват до Трявна покрай събитието. Моите отговорности в него са администрацията на всичко това, набавянето на необходимите разрешителни, счетоводството, бюджетирането, преговорите с кметове, фирми партньори, с доставчици. Координирам доброволците, които за "Трявна ултра" са 160 души. Ти трябва на тези хора да им осигуриш транспорт, нощувки, храна и да им се отблагодариш за труда, който ще положат ден и нощ по време на състезанието.

Николай: Аз отговарям повече за техническата част, софтуерното и уеб обезпечаването на събитието. Тази година на "Трявна ултра" имахме дефицит на маркировачи по трасето, така че поех и тази част. Помагам за комуникационния център - освен че имаме 160 доброволци по цялото трасе, всеки от които има специална задача, имаме също така радиовръзка, офроуд екипи, които помагат в разнасянето на продуктите и спасяването на бегачи по трасето. Имаме и медицински екипи, а отделно имаме колеги, които поема PR и маркетинга, снимките и визуалното представяне на състезанието.

Как се става добър организатор

Красимира: Учили сме се в движение, в практиката. Първото ни състезание се получи някак на магия. И всяко следващо е надграждане на вече наученото. В най-голяма степен сме учили на принципа "проба - грешка". При мен икономическият профил и опита в НПО сектора преди това помогна донякъде. Мисля, че PR уменията, маркетингът, кризисният мениджмънт биха могли да дадат добра основа, но университетът няма как да те подготви за това, което те чака на терен.

Николай: За да станеш добър организатор е много важно да можеш да чуваш обратната връзка, да можеш да приемаш градивната критика. Всеки греши, но е важно да можеш да се учиш от грешките си. Разбира се, пътували сме и като участници в състезания сме виждали как го правят другите, което също е учене. Но най-важното, по което се познава един добър организатор, е това как той поема отговорност. Ти трябва да си пример за хората, които искат да са с теб и да участват. Не може да се криеш зад останалите и да оправдаваш грешките с техните пропуски.

Предизвикателствата

Красимира: Със сигурност с опита и стажа, който имам вече в организирането на състезания, бих могла да отида и да работя в чужбина, но предпочитам да развивам тази дейност тук, в България.

Като сравнявам това, което правим ние тук, с онова, което се случва в чужбина, виждам как там подобни състезания срещат огромна публична и институционална подкрепа. У нас все още подкрепата не е в такава степен и има разграничаване между професионални и любителски състезания. Тоест ако сте лекоатлетически клуб с членски внос и организирате нещо, е едно, а ако правите нещо за всички, без оглед на възраст и занятие, е съвсем друго. Надявам се това да се промени.

Николай: Ние не само вярваме, че след време ще можем да се издържаме основно с това, но го правим и защото виждаме ползите за обществото. Това не е някакво консуматорство. Полека-лека културата започва да се променя, хората започват все повече да спортуват и да търсят възможности за приключения навън. А ние като организатори правим това достъпно за всеки.

Все още в България нямаме необходимата маса от хора, благодарение на които човек може да се издържа изцяло от организирането на състезания. На мен ми се налага от време на време да поемам по някой фрийланс проект. Но виждам как от година на година нещата се подобряват. Все още не си паркираме мерцедесите пред входа, но събитията ни привличат все повече спонсори. Местата, на които организираме състезания, се преобразяват. В село Билка до Коджа кая нещата живват около състезанието. В Трявна е трудно да си намериш нощувка месец преди състезанието. Поне откъм туризъм нещата коренно се променят за местата, през които минаваме. Благодарение на състезанията много хора откриват красотите и възможностите за почивка на местенца от вътрешността на България. Надяваме се, че нашите усилия запазват природата и не водят след себе си бетон.

За цената на едно състезание

Красимира: Всичко се бюджетира предварително, като опитваш да предвидиш всички вероятни разходи, но винаги има такива, които се оказват непредвидени.

Храните са основно перо, макар че за тях разчитаме и на спонсорства. Само водата за "Трявна ултра" тази година е 5 тона. Храните за подкрепителните пунктове и те са над 4 тона, като трябва да се доставят, разтоварят, складират, разпределят. Всичко това се покрива с таксите на участниците.

Още преди старта на състезанието вече планираме и работим по следващото му изданието за 2020 година - с идеите, рекламните кампании, спонсорствата. Тъй като представяме "Трявна ултра" в Шамони, вече работим по дизайна на щанда там.

Николай: Най-големите разходи невинаги са видими, например разходите за гориво. Те са с много висок дял. Обезпечаването на доброволците също не е евтино.

Успяваме да откраднем по някой ден за почивка, но най-хубавото е удовлетворението, което изпитваш, когато всички участници прекосят финала здрави и доволни. Това не може да се сравни с нищо.

Share Tweet Share

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly