С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Софийска вода

Share Tweet Share
Снимка

 Автор: Софийска вода

"Софийска вода" изгражда специалисти на световно ниво

Нашата мисия е да възобновяваме световните ресурси и да използваме практики, с които да управляваме успешно водата, енергията и отпадъците – това ни прави различни.

Мария Петрова - Директор "Човешки ресурси и администрация" в "Софийска вода", част от Веолия.

Веолия е световен лидер в предоставянето на ВиК и енергийни услуги, както и услуги по управлението на отпадъци. В България групата осъществява дейност във водния, енергийния и строителния сектор чрез дружествата "Софийска вода", Веолия Енерджи България и САД България.

Мария Петрова се присъединява към екипа на "Софийска вода" през 2012г. Вече 6 години управлява успешно процесите по управление на човешките ресурси в компанията.

Професионалният й път започва в "Данон България". Преди да стане част от екипа на най-големия ВиК оператор в България, управлява човешките ресурси на представителството за България на застрахователно дружество "Групама". Мария Петрова завършва "Бизнес администрация" в Университета за национално и световно стопанство. Притежава магистърски степени по "Международни икономически отношения" и "Управление на човешките ресурси".

1.Какви са възможностите за професионална реализация в "Софийска вода"?
Основното предизвикателство, пред което сме изправени днес, е необходимостта да се справим с правилното управление на природните ресурси. Водата става все по-оскъдна и все по-ценна в резултат на урбанизацията и климатичните промени. "Софийска вода" не само управлява водния ресурс на София, но и доставя най-висококачествена питейна вода на столичани. Събираме, третираме и пречистваме отпадъчните води, така че да могат да бъдат използвани отново или да бъдат върнати безопасни в околната среда. Нашата мисия е да възобновяваме световните ресурси и да използваме практики, с които да управляваме успешно водата, енергията и отпадъците. Въвеждаме принципите за екологично и нисковъглеродно производство и кръгова икономика. Това ни прави различни, не само като компания, но и като работодател, защото дейността ни изисква широко портфолио от специалисти – от инженери и лабораторни специалисти, през водопроводчици, ИТ специалисти, шофьори и много други. Сред нашите 1180 служители имаме експерти от над 170 различни специалности и професии. Благодарение на техния професионализъм, предоставяме успешно ефективни,  устойчиви и надеждни ВиК услуги за над 1 400 000 души на територията на Столична община.

Независимо от позицията или професионалната област, ние се стремим да развиваме потенциала на хората. Една от най-важните ни цели е да създаваме такива условия на работа, че хората ни да виждат дългосрочни перспективи за личното си развитие в компанията. Затова инвестираме много човешки, времеви и финансов ресурс във всички служители. Като част от международната компания Веолия, им предоставяме ценен опит и знания, най-добри практики и достъп до многобройни проекти и постижения на световно ниво. Това позволява развитието на техния потенциал и професионалната им реализация.

2.От какъв тип кадри ще имате нужда в компанията през следващите 6 месеца?
Имаме нужда най-вече от изчезващите кадри като например водопроводчици, както и от висококвалифицирани млади хора завършили специфични и редки специалности като биотехнологии, биология, микробиология. Ние доставяме една от най-качествените води в Европа, но това нямаше да е възможно без модерните ни, сертифицирани лабораторно-изпитвателни комплекси за питейни и отпадъчни води.

3. Имате ли стажантска програма? Разкажете ни повече за нея.
Младите таланти са приоритет за нас. Стремим се да им покажем възможностите за развитие, които групата може да им предостави в родната им страна, а защо не и евентуална първа стъпка за реализация в някое от представителства на Веолия по света. В тази връзка, стажантската ни програма е ежегодна, платена и продължава 3 месеца през лятото. Тя стартира през 2002 г. и се гордея, че близо 1/3 от студентите останаха на работа в "Софийска вода". Ние гледаме много сериозно на обучението им като им предоставяме възможност да работят по реални проекти.

4. По традиция "Софийска вода" организира конкурси и стипендиантски програми за млади професионалисти. Какво предстои в тази област през следващите няколко месеца?
"Софийска вода" си сътрудничи с няколко университета и ежегодно приема млади професионалисти, които реализират в компанията своите преддипломни стажове или други практики, свързани с тяхното обучение.

Всяка година подбираме няколко кандидати, които вземат участие във Veolia Summer School Лятното училище на Веолия е само една от социалните инициативи на групата, насочени към развитието на млади таланти. Селекцията за летния випуск 2019г. ще започне през следващата пролет, като повече информация ще бъде публикувана на сайтoвете на дружествата, чрез които Веолия е представена в България, както и ще бъдат организирани кампании в университетите.

Но партньорството ни в сферата на образованието, не се ограничава само с това. Нашите експерти се включват многократно като ментори в гимназиални и студентски проекти в сферата на кръговата икономика. Можем и да се похвалим в тази посока например с конференцията, посветена на темата за кръговата икономика, която реализирахме успешно през юни съвместно с Биологическия факултет към СУ "Св. Климент Охридски".
Своевременно, пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово (ПСОВ Кубратово) приема над 50 ученически групи годишно. Целта ни е да покажем това иновативно място, уникално с примера си за кръгова икономика, където от утайката произвеждаме ток, който напълно покрива енергийните нужди на станцията.

5.Какви са възможностите за обучение и кариерно развитие в компанията?
Като част от Веолия, нашите специалисти имат непрекъснат достъп до най-модерни световни технологии и иновации. Работят по мащабни проекти в интердисциплинарни инженерни дейности. Пример за това е ПСОВ Кубратово. Тази станция достигна върхови постижения сред 3000 такива в системата на Веолия. Това стана възможно, благодарение на новите технологии и ноу-хау, с постоянно надграждане на съществуващи съоръжения.

Освен стандартните обучения, ние залагаме и на нетрадиционни подходи. Създадохме програма за ротация на работното място, която позволява на вътрешно ниво да се усвояват нови компетенции. Ротацията изисква ангажимент от страна на служителя и на неговия ментор като време и внимание, а резултатите могат да са изключително благоприятни за участниците и за техните отдели. Правим и обмен на знания и опит с колеги от групата на Веолия.

В компанията има и професии, свързани с работа на терен, която може да бъде много опасна за здравето и живота. Имаме служители, които работят при екстремни условия – слизат в каналите на София или пък изграждат водопроводи. Всеки ден те са изправени пред реална опасност да претърпят инцидент. Затова за нас приоритет е провеждането на обучения, информационни кампании и инициативи за безопасност на работното място. От 17 до 21 септември, за поредна година, ще вземем участие в инициативата "Европейска седмица за безопасност и здраве при работа". Както всяка година, по време на тази специална седмица, ще се проведат няколко събития и обучения за повишаване на информираността относно здравето и безопасността, които са основен приоритет на Веолия, като напомняме, че това е ежедневна мисия на всеки служител на компанията.

6.Имате ли някакви специални инициативи или придобивки за служителите в "Софийска вода"?
В стремежа си да осигурим възможно най-добрите условия за работа на нашите служители, както и да бъдем атрактивен работодател на пазара на труда, непрекъснато разработваме различни социални и мотивационни програми.

Спортът е важна част от живота в компанията и вече повече от 10г. имаме спортен клуб на служителите, което осигурява възможност за безплатни тренировки по групови и индивидуални спортове.

Организираме клубове по интереси, както и различни събития, в които външни експерти водят лекции за здравословен начин на живот или управление на стреса например.

Ралица Панова - Специалист "Ключови клиенти"
Започнах работа в "Софийска вода" преди 3 години като специалист "Фронт офис", веднага след като завърших "Международни икономически отношения". Нямах опит, но компанията повярва в мен и ми даде шанс. Тогава дори не предполагах, че толкова ще ми хареса работата с клиенти и постоянната комуникация с тях. За кратко време получих възможност да се развия професионално и ми бе гласувано доверие да работя със значими институции, министерства, детски градини и училища, големи компании с много служители.
На младите хора, на които им предстои да започнат активен професионален живот, препоръчвам да не се страхуват да опитат различни професии и така да открият коя е сферата, която ги вдъхновява да се усмихнат сутрин.

Мартин Илиев - Ръководител проекти, Изпълнение на капиталови проекти
Вече 4 години работя в "Софийска вода", като преди това бях стажант в отдел "Канализация". По специалност съм ВиК инженер от УАСГ и дори в момента съм докторант там. Искам да споделя наученото и с поколенията след мен, с тези, които са тръгнали по моя професионален път. В работата ми има много динамика и разнообразие, което ми харесва. Участвам и ръководя различни проекти. Освен това съм част и от спортния клуб в компанията.
Препоръката ми към младите специалисти е да дават всичко от себе си и да вярват във възможностите си – всеки, който е мотивиран и има желание да работи, ще намери своето професионално място.

Ивелина Стаматова – Лабораторен специалист – биолог, Лабораторен изпитвателен комплекс, сектор "Отпадъчни води".
Работя в "Софийска вода" от 7 месеца. Миналата година бях на тримесечен стаж в компанията и за моя радост след това ме поканиха като пълноправен член на екипа.
Уникално е, че компанията не само инвестира в моето развитие, но и ми дава шанс да продължа следването си в Биологическия факултет, където завърших бакалавър "Биомениджмънт и устойчиво развитие", а сега следвам за магистър по "Екологична биотехнология".
Работата ми е много динамична и всеки ден се срещам с нови казуси, които ме мотивират да бъда прецизна и отговорна. Аз, както и останалата част от екипа, осъзнаваме, че имаме и социална мисия - да възпитаваме хората да са екологично грамотни. Човечеството непрекъснато оставя своя отпечатък върху околната среда, вярвайки в способността й за самопречистване. За съжаление, това не е възможно. Като специалист в областта на отпадъчните води се чувствам отговорна и се радвам, че имам възможността да допринеса за опазването на природата.

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly