С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Инвестиция в бъдещето

ИТ и инженерни умения, езици и тясно спецализирани познания в конкретна област са част от ключовете към успешната кариера в бъдеще.
Share Tweet Share
Снимка

Добрата езикова подготовка ще ви помогне не просто да си намерите работа в разрастващия се аутсорсинг сектор, но и ще ви направи по-конкурентоспособни както в България, така и в чужбина

[Shutterstock] 

"Какъв искаш да станеш?" За 5-6-годишните отговорът на този въпрос все още е принцеса, балерина, космонавт, спайдърмен, певица... В училище някои вече мечтаят за министерски пост или за стола на президента. Но дали това е истинското им призвание или просто детски блян? Как да изберем професия, която да отговаря на способностите ни и в същото време да ни гарантира, че ще имаме работа, добри доходи, а защо не и слава и обществен престиж?
 
Факт е, че някои от професиите, за които ще има сериозно търсене в бъдеще, все още дори не са измислени. И все пак има няколко тенденции, които ще останат валидни поне през следващите 5+ години, и ако се съобразите с тях, може да имате добра (стартова) позиция на пазара на труда, както и възможност да сте по-гъвкави и адаптивни.
 
Технологии, повече технологии

Преди 10 годни не използвахме смартфони или таблети, а днес трудно си представяме живота без тези устройства, социалните медии или интернет. Технологиите промениха начина, по който общуваме и правим бизнес. В същото време развитието им е процес, който ще продължи и в бъдеще, а това ще доведе до търсенето на повече хора с техническо мислене и ИТ умения. "Светът ще се раздели на хора, които разбират от технологии, и на такива, които не разбират", коментира Карън Мълоуни, футуролог и бизнес психолог, пред британския Telegraph. 
 
В България софтуерната индустрия расте с около 10% на година. Дори и в момента компаниите от бранша изпитват силен недостиг на кадри, а с очакванията за ново разрастване на бизнеса търсенето ще се увеличи още повече. Прогнозата на Българската стопанска камара е, че през 2015 г. ще има 27 хил. незаети позиции в софтуерния бранш. В същото време анализите показват, че за Европа тази бройка достига 900 хил.
 
Професии с перспектива в ИТ сектора, които изрежда създателят на софтуерния университет Светлин Наков, са: софтуерен инженер, инженер по качеството на софтуера (QA инженер), бизнес анализатор, системен администратор, ИТ консултант, графичен дизайнер, дизайнер на взаимодействието (UX), телеком инженер, хардуерен специалист, специалист по дигитален маркетинг. Всички в този списък съществуват и сега, а търсенето им ще се задържи и в бъдеще заради значителния недостиг на кадри.
 
Сред професиите на бъдещето в ИТ сферата е и тази на етичния хакер, който ще помага на компаниите да откриват проблеми в сигурността на продуктите им, посочва Forbes. Специалистите по човешки ресурси включват и професиите, свързани с облачните услуги. Все по-голямо търсене ще има и на специалисти, които разбират от увеличена реалност (augmented reality) – технология, която ще слее компютърния и реалния свят и ще навлезе все повече в живота ни, смята футуристът Иън Пиърсън, цитиран от Guardian. 

Така че, ако имате аналитично мислене, ако сте креативни и ви харесва да търсите различни технологични решения, ориентирайте се към ИТ сферата. Но не забравяйте, че тя ще остане динамична, че промените ще текат непрестанно и че, ако искате да имате сигурна работа и да сте търсен специалист, не трябва да преставате да следите тенденциите, да се самообразовате и да овладявате нови знания и умения.

С грижа за хората
 
"Тези, които могат да програмират, ще създават света, в който живеем. Но ако не можете да правите това, намерете нещо, което е хиперчовешко, нещо, което компютрите не могат да правят, като например работа в сферата на развлекателната индустрия, спорта, грижите за други хора, услугите", казва Мълоуни.
 
Роботите отдавна навлязоха в производството, а и в някои от услугите, но все още има редица неща, които могат да се правят само от хора. Едно от тези направления е свързано с грижата за здравето. Търсенето на лекари, медицински служители, психотерапевти и т.н. медицински персонал едва ли някога ще намалее, категорични са специалистите по подбор на персонал.

В България дори се очаква да има дефицит на подобни специалисти, тъй като ниското им заплащане принуждава голяма част от тях да напуснат страната и да отидат да работят в други държави. За последните 6 години в чужбина са заминали към 3000 лекари, показват данните на Българския лекарски съюз, обявени в средата на февруари.

В същото време образованието по медицина в България се оценява като добро. Да се надяваме, че условията за работа на медицинските служители ще се променят. Но, ако това не стане, истината е, че тези специалисти винаги ще могат да си намерят добре платена работа в чужбина, стига да владеят езика на държавата, в която биха искали да емигрират.
 
Освен това на фона на тенденциите за застаряване на населението търсенето на медицински служители допълнително ще нараства. Прогнозите на местни и чуждестранни специалисти показват, че ще има добри възможности за работа за физиотерапевти, медицински сестри и психолози, които да работят приоритетно с възрастни хора в старчески домове или по домовете. В същото време ще има търсене и на хора, които може и да нямат спецециализирано медицинско образование, но биха могли да полагат грижи за пенсионери или тежко болни.
 
С добри перспективи са и професии като личен треньор и диетолог, тъй като все повече хора обръщат внимание на здравето си и полагат специални грижи за тялото и храната, която консумират.
 
Бъдещите специалисти, които ще изпълняват всички тези професии или просто ще работят в тези области, трябва да са насочат към медицина, биология, химия, психология и всякакви други науки, които биха им помогнали да развият по-специфични умения и компетенции за професионални грижи и общуване.

За длъжностите, за които не се изискват чак толкова специализирани познания, ще е достатъчно просто да се завърши кратък сертифициращ курс или дори да се докажат практически умения и опит. Всички хора от тази група обаче трябва да изпитват удовлетворение от това да работят с хора и да им помагат да бъдат по-здрави и/или да се развиват като личности.
 
Образованието има значение

Образованието също се променя. Световните тенденции са свързани с това хората да имат все по-големи възможности за обучения онлайн. Редица световно утвърдени университети отвориха програмите си и ги направиха достъпни за хора по цял свят чрез курсове в онлайн платформи.

В България онлайн обучение вече от няколко години предлага и академията на "Телерик", това ще е опция и в Софтуерния университет, а за учениците достъпен начин за учене чрез видеоуроци им предоставя сайтът "уча.се". С оглед на новите тенденции ще има нужда от преподаватели, които да могат да предложат знанията си по достъпен, кратък и лесен за усвояване начин, които ще бъдат все по-интерактивни и ще залагат на нови методи на преподаване.
 
Преподавателите по езици също няма да останат без работа. И в същото време, ако самите вие не сте предвидили езиково обучение, задължително го включете в програмата си за професионално усъвършенстване. И не просто защото и в бъдеще ще има голямо търсене на хора, които да работят за компаниите от сферата на аутсорсинга на процеси и услуги. А и защото това ви прави по-конкурентни както в страната, така и в чужбина.
 
Английският език отдавна е просто задължителен, но вече не е и достатъчен, затова изберете поне още един. Наред с английския френският и немският са другите два работни езика в евроинституциите. Испанският пък е един от най-широко распространените езици в цял свят. Заради засилването на икономическото значение на Китай отдавна е световна тенденция да се учи китайски. Забравете емоциите около миналото и връзката България - Русия, тя не само че ще продължи да съществува, а и руският е най-разпространения славянски език, така че и той не е инвестиция за подценяване.
 
Повелители на числата

Парите също няма да изчезнат скоро, така че и финансовият свят ще остане сфера с перспектива от професионална гледна точка. Винаги ще има търсене на способни финансови анализатори, счетоводители и банкови служители. В същото време развитието на финансовия свят ще създаде добра перспектива за хора, които имат специфични познания в сферата на груповото финансиране (т.нар. crowdfunding). С развитието на алтернативните валути като биткойн и нейните подобия ще има нужда и от повече специалисти, които да предлагат финансови услуги, свързани с тях.

И понеже финансовото бъдеще на страната е трудно предвидимо, търсене на финансови анализатори и специалисти, които се занимават с финансово планиране както за индивидуални, така и за корпоративни клиенти, ще остане устойчиво и дори има шанс да се увеличава.

В същото време в света на бизнеса ще има нужда от хора, които да структурират и оптимизират процесите на работа в компанията. Подобни консултантски услуги обаче са свързани не толкова с конкретно образование, колкото с предишен опит и работа "на терен".
 
Няколко тенденции и професиите зад тях

Някои прогнози посочват, че сферата на логистиката също ще има добро развитие, а оттам и търсенето на специалисти в тази област. По време на кризата компаниите имаха нужда от логистични услуги при преместването си в по-малки офиси, а с преодоляването й се очаква да се засилят международните контакти и търговия, така че за логистиката и транспорта има добри перспективи. Затова са нужни не само специалисти с добри организационни, търговски и езикови умения, за да поемат мениджмънта на работата в този сектор, но и хора, които да работят като шофьори или хамали.

Със засилването на международните връзки между компаниите ще има все по-голяма нужда и от специалисти в сферата на международното право. Енергийният сектор и новите тенденции в него пък ще доведат до нуждата от специалисти в сферата на възобновяемата енергетика – от механици до инженери и хора с всякакви мениджърски и търговски функции, за които е нужна по-специфична допълнителна квалификация. Популярна тема е и енергийната ефективност, така че специалистите в тази област също няма да останат без работа.

И маркетингът е една от вечните сфери, но и той се развива и променя. В бъдеще с перспектива ще са специалистите с познания в сферата на онлайн маркетинга и такива, които могат да се занимават с поддържането на онлайн идентичността на хора и корпорации. Прогнозите са, че ще има търсене и на специалисти, които да се занимават с креативната част и да създават съдържание, с което да се "пълнят" сайтове, да подготвят нюзлетъри, специални доклади и т.н.

Естествено скоро няма да секне търсенето и на по-ниско квалифицирани служители, които да извършват административни дейности в офиса или да отговарят за контакта с клиенти. Ще има нужда и от търговци. Каквато и професия да изберете обаче, най-важното нещо е тя да ви доставя удоволствие и да ви вдъхновява.

Защото дори и да изберете най-перспективното занимание или пък обратно – нещо, от което никой не вярва, че ще можете да живеете без финансови проблеми, това което има значение накрая, е дали работата ви носи удовлетворение, дали ви кара да се развивате и да надскачате своето собствено аз. Защото в крайна сметка именно това ще ви кара да бъдете добър професионалист. А за тях винаги има търсене и добра кариера.

*Статията е част от специалното издание на Кариери - "Моята кариера 2014. Перспективните професии"

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly