С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Личен треньор

Инес Субашка работи като личен треньор. Автор е на блога inspiredfitstrong.com.
Share Tweet Share
Снимка

Инес Субашка

 Фотограф: Велко Ангелов

На фона на статистиката, че населението по света застарява и страда от наднормено тегло, все повече хора осъзнават нуждата от спорт и движение, по-добри хранителни навици и по-добра грижа за здравето. И ако някои стигат до тези изводи сами за себе си, на държавно ниво и при това в световен мащаб вече се води целенасочена политика за подобряване на здравето и навиците на населението.

Факт е, че всичко това е свързано със средства и ефектът от икономическата криза нямаше как да не се отрази и в това направление.  Последните данни на Световната банка от 2011 г. показват, че разходите за здравеопазване (публични и частни) се свиват до 10.1% от световния БВП. Пикът е достигнат през 2009 г. - 10.6% от БВП. В същото време най-големи разходи в тази насока правят развитите държави, основно в Западна Европа и САЩ. С преодоляването на кризата обаче и в дългосрочен план можем да очакваме ръст на разходите за здраве и по-добър живот.

Все повече млади и активни хора обръщат внимание на това какво ядат и какви физически дейности извършват. Именно заради тези тенденции част от професиите на бъдещето са свързани с предоставянето на експертни съвети за по-добро здраве. Професията на личния треньор е една от тези, за които ще има все по-голямо търсене и все повече хора ще бъдат склонни да плащат, за да получават експертни съвети за физическото си състояние.

В същото време личният треньор на бъдещето ще бъде специалист, който може да даде съвети не само на тема спорт и хранителен режим, а и ще мотивира и помага за личностното развитие на клиентите си. За професията на личния треньор ни разказва Инес Субашка – бивша професионална спортистка, член на националния младежки отбор по баскетбол, треньор, автор на блога inspiredfitstrong.com и вдъхновител на стотици хора, които търсят начин да подобрят двигателната си култура и физическа сила, хранителния си режим и да излязат от границите на личната си зона на комфорт.


Инес Субашка e бивша професионална спортистка, част от националния младежки отбор по баскетбол. Завършила е маркетинг и финанси в УНСС. В момента работи като личен треньор. Автор е на блога inspiredfitstrong.com. Издава електронното списание IFS JOURNAL със съвети на тема спорт, хранене и личностно развитие.

Моят път дотук

Моят път дотук беше изпълнен с много остри завои, задънени улици и спирки, заради които ми се налагаше да водя тежки битки със себе си. През ученическите си години бях част от младежкия национален отбор по баскетбол и всяка сутрин се събуждах с мечтата за големия спорт и великите постижения.

След шест тежки контузии на рамената обаче, точно когато бъдещето вещаеше грандиозни успехи, само за миг мечтите ми се разбиха на парченца. Получих поредната контузия и след нея лекарска забрана да играя баскетбол. Никой не разбра, че така не просто ми сложиха забрана да играя, а забрана да живея, защото спортът беше моят живот. Прекарах половин година в пълно отчаяние и търсене на нов смисъл. 

Докато един ден не реших, че имам избор: да прекарам живота си в самосъжаление и да бъда поредния спортен талант, който не се е реализирал, или пък да си дам време, да излекувам раните си - и физическите, и душевните - и да позволя на живота да се случи.

По това време започнах да тренирам плуване. Прекарах почти три години в басейна. Време, през което осъзнавах, че няма да се превърна в следващата Таня Богомилова, но това беше и време, което имах нужда да си дам, за да израсна като личност.

Междувременно завърших маркетинг и магистратура по финанси, но през целия ми живот спортът е бил това, което ме караше да се чувствам жива. И винаги съм знаела, че искам да се посветя на спорта. Така в крайна сметка реших, че ще стана треньор и ще дам на хората това, което на мен не ми беше дадено, това, което ми липсваше, и това, което ме ограби.

Взех решение, че ще отделя от времето си, за да се образовам как функционира тялото и от какво се нуждае, а после ще намеря начин и подход да достигна до хората, да им предложа знанията си и да им връча "инструментите", с които да градят живота си и да съхраняват здравето си.

Започнах да водя тренировки, но думите винаги са били моят най-добър приятел. Обожавам да чета и да пиша, но нямах необходимата подкрепа от обкръжението си (поне в началото). Затова реших, че ще създам място, където да привлека общество от хора точно като мен. Така направих блога си, където вече две години и половина споделям своите знания, мисли и опит, свързани със спорта и личностното развитие - inspiredfitstrong.com. Написах и първата си книга, а сега подготвям втора. Започнах да издавам и ежемесечно онлайн списание – IFS Journal.

Днес денят ми е комбинация от тренировки за тялото, но и за ума и душата. За мен това е формулата за щастлив живот, която се надявам да предам на повече хора с това, което правя.

Моите задачи и отговорности

В момента водя групови и индивидуални кондиционни тренировки в зала и навън, на стадион. Те се провеждат пет дни в седмицата, без сряда и събота, но понякога работя и през почивните дни. Всеки ден се занимавам и с блога си за тренировки, хранене и личностно развитие.

Обикновено ставам между 5-6 сутринта. Работя по блога, а после имам тренировки с клиенти до обед. След това се прибирам вкъщи и отделям време за четене и писане. Следобед се разхождам и после пак отивам в залата, където отново водя тренировки. Прибирам се към 10 часа. Завършвам това, което не съм свършила през деня и после задължително си лягам с книга.

И с тренировките, и с текстовете, които публикувам в блога, се стремя да помагам на хората да научат как да движат тялото си правилно, от какво се нуждае то, за да може това да се случи, и какъв е минимумът усилия, които трябва да полагат, за да поддържат здравето и функционалността му. В същото време смятам и че им помагам да открият неограничените си способности, да повярват, че могат да постигнат всичко, стига да си дадат достатъчно време, да бъдат търпеливи и да насочат достатъчно усилия в правилната посока.

Моите предизвикателства


Като личен треньор се сблъсквам с много хора - всеки е с различен характер, различни способности, несигурност, очаквания. Затова и голямото ми предизвикателство е да откривам начин да обръщам достатъчно внимание на всеки, който има нужда от моята помощ, съвет или подкрепа.

Смятам, че добрият треньор е този, който има еднакво отношение към всички без значение от личните симпатии и приятелски отношения. Добрият треньор е този, който стимулира хората да преследват потенциала си и не претупва работата си, защото в крайна сметка носи отговорност за здравето и живота на хората, с които тренира.

Моите обучения


Аз не съм типичен треньор. Всичко, което знам за човешкото тяло, храненето и тренировките, съм го научила от опита си като професионален спортист и безброй многото книги и изследвания, които съм изчела. Завърших маркетинг и финанси, а през това време хобито ми беше да чета биология, химия, физика, биомеханика, физиология, генетика и т.н.

Изкарала съм курс за инструктор, но това е поредният трофей, който служи само за грим на егото, а в действителност няма практическа полза и приложение. Това, което трябва да знаеш, не се научава за една седмица на някакъв курс или за 4 години в университета. Това само задвижва целия процес. Ученето става през целия живот, в различните ситуации, в работата с различни хора и вътрешната потребност да намираш решение на казусите, които те имат.

Освен това имам и доста богат опит в професионалния спорт, видяла съм и съм научила доста от грешките - своите собствени и тези на треньорите си.

Моите източници на информация


Чета много чуждестранна литература. Изучавам сама медицинските науки, а отделно непрекъснато си купувам книги на доктори, треньори, специалисти в областта. Чета неща, които харесвам, и такива, които не харесвам, като и двата типа материали предизвикват ума ми по различен начин и ми помагат да извличам същината и общото между всички концепции, за да стигна до една истина - моя собствена, която да пасва на опита, знанията и убежденията ми и да е практически приложима към хората, с които работя.

Някои от полезните сайтове, които чета и ви препоръчвам, са  http://www.bengreenfieldfitness.com/, http://jackkruse.com, http://www.marksdailyapple.com/ и http://mobilitywod.com/. А книгите, които си струва да прочетете, са: The Ultimate Diet Secrets (Dr.Gregory Ellis), Wheat Belly (William Davis), Deep Nutrition (Catherine Shanahan), Why Zebras Don't Get Ulcers (Sapolsky), The Supple Leopard (Kelly Starrett) и Nutrition and Physical Degeneration (Weston A. Price).

Моите планове за развитие


Някои от целите ми за бъдещето са да завърша сегашната си книга, да развивам списанието си на два езика и да създам още няколко продукта на сайта, които за момента предпочитам да не разкривам. Бих искала и да си направя собствена зала.

Сред плановете ми е и това да започна да провеждам семинари, които ще са комбинация от личностно развитие и грижа за тялото и здравето. Планирам да провеждам и семинари, предназначени за професионални спортисти, на които да предавам опит и съвети на база грешките, които допуснах, за да избегнат моята съдба в професионалния спорт.

Търсени умения
- добрият треньор е и добър психолог
- познава функциите на тялото
- има глад не за информация, а за знания
- има приоритети, стандарти и ценности
- не допуска лични симпатии и отношения в работата си
- адаптивен е

*Статията е част от специалното издание на Кариери
- "Моята кариера 2014. Перспективните професии"

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly