С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Професия: Коуч

За същността на коучинга и за работата на тези специалисти разказва д-р Кирил Калев - сертифициран и акредитиран коуч и председател на "Ай Си Еф България" - българското представителство на Международната коуч федерация.
Share Tweet Share
Снимка

[Личен архив] 

През последните години в речника на все повече хора навлезе поредната чуждица - коуч и нейната производна - коучинг. Но дали тази професия и това, с което тя може да бъде полезна на мениджърите, е достатъчно добре позната?

Често хората спират още на самата дума, чудейки се защо се използва този термин и няма ли друг еквивалент. Специалистите в тази област обясняват, че действително е трудно да се намери точен превод и затова не само в България, а и в световен мащаб говорим за "коуч" и "коучинг". Според най-голямата в света професионална организация Международната коуч федерация, коучът е партньор в процес, който провокира размисъл и креативност и вдъхновява клиента (индивидуален или екип) да увеличи своя личен и професионален потенциал. Той няма да даде готови отговори и решения на проблемите ви, а ще ви зададе точните въпроси, за да ви насочи към тях.  

За същността на коучинга и за работата на тези специалисти разказва д-р Кирил Калев - сертифициран и акредитиран коуч и председател на "Ай Си Еф България" - българското представителство на Международната коуч федерация.

Той е бизнес-консултант и коуч на изпълнителни директори и ръководни екипи на фирми, публични и частни организации. Завършил е инженерни науки в Технически университет Магдебург, Германия и е специализирал в Центъра за високи технологии АКТИМ Франция. Сертифицира се като коуч през 2012 г. в канадския институт ERICKSON Coaching International. Професионалният опит е в сферата на управлението, корпоративните комуникации и бизнес-развитие в многонационални компании.

Калев е и един от създателите на Радио FM+ и негов изпълнителен директор от 1992 до 1997 г. Oт 1997 до 2001 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Австрия.

Моята професия
Професията на коуча е многостранна. Много точно и синтезирано описание се съдържа в дефиницията на Международната коуч федерация (ICF): коучът е партньор в процес, който провокира размисъл, креативност и вдъхновява клиента да увеличи своя личен и професионален потенциал.

Перспективите в професията, и в това да се отдадеш на коучинга, се крият в предизвикателствата пред ръководителя, лидера, предприемача и всеки човек, който желае да постигне или промени съществени неща в професията и живота си: придобиване на нови умения и желание за развитие; осъзнаване на истинските ценности и мотивация в работата и личния живот; опознаване на собствените емоции и много други.

Моето образование или как се става коуч
Аз имам висше инженерно образование и докторат в областта на техниката, защитен в известен университет в Германия. Точните науки ми дадоха здрав фундамент, познания и навици, характерни за изследователската дейност. Те остават за цял живот, универсални са, полезни и днес, когато създавам собствени модели на поведение, опознавам науката и изкуството на коучинга. Съществен принос в моето развитие през годините има работата ми в средствата за масова информация, където изградих комуникационните си умения. Уменията на предприемач, ръководител и създател на десетки работни места в частния бизнес придобих с практиката и многобройните специализации по света.

Всички те се оказаха отлична предпоставка за развитието на коучинг умения, които осъзнах и развих по време на сертификационните курсове в рамките на четиримодулно 128 часово специализирано коучинг обучение в канадския ERICKSON Coaching College International. Подобно специализирано обучение, сертифицирано от утвърдена, световна професионална организация като ICF  е "първият ключ" към професията на коуча. Подобни обучения се предлагат вече и на български език в страната ни и са отлично начало за по-нататъшно акредитиране и развитие в сферата на коучинга. Обученията имат различни цени, проучване може да направи всеки желаещ. Не бих коментирал парите, но ще подчертая: хората и институтите, които обучават, трябва да бъдат обстойно и старателно проучени!

Моят път до тук
Научната дейност като млад инженер бе в БАН и началото на моя професионален път. Той продължи в сферата на медиите и комуникациите – в Българското национално радио и по-късно, в основаното с мое участие през 1992 г., първо частно радио – FM+.
Като негов изпълнителен директор и в създадените от мен консултантски компании работих в България и извън страната с международни експерти, ръководих екипи, от които научих неимоверно много. За коучинга бях привлечен от виден австрийски експерт в развитието на човешки ресурси, който "отвори" очите ми за тази относително нова професия. Наблюдавайки ме в практиката, по време на стратегическа сбирка с част от моя международен екип, той разкри моите коучинг умения, за които дори и не подозирах. Така взех и решението: да напусна оперативния бизнес и се насоча  логично към новото си поприще. Разкриването на подобен потенциал и мотивацията за промяна у хората се превърна в моя професия. Но трябваше да го осъзная първо у себе си!

Задачи и отговорности
Съществена част от професионалните задачи и отговорности са "кодирани" в единайсетте ключови компетенции на коуча, дефинирани от нашата професионална организация – ICF. Споменавам ги защото те синтезират в себе си най-важното в самия коучинг процес: от етиката на взаимоотношенията, достигането на споразумение и изграждането на доверие у клиента, до акивното слушане, задаване на силни въпроси, вникването в проблематиката на работата и постигането на поставените цели.

Коучинг-процеса е вид "мозъчна атака" по ключови и ежедневни за клиента въпроси и проблеми: намиране решение на управленски казуси от абсолютно всякакво естество; развитие на различни умения – презентационни, комуникационни, емоционални; определяне на цели свързани с професионалния и личен живот и разработването на план за постигането им. Рефлексията на споделеното от клиента и откритата обратна връзка са основно задължение на коуча. Отговорността за постигането на всички тези неща носи обаче клиента. Защото той ги определя, развива и решенията им имат значение единствено и само за него.

Умения и опит
Бих препоръчал коучинг професията на хора с вече натрупан житейски и професионален опит, готови да развиват на първо място себе си, да инвестират време и средства  в това развитие, с добри комуникационни умения и интерес към проблемите на хората, техните професии и ментално подпомагане. В зависимост от насоките за работа, които предлага коуча, професионалният опит трябва да бъде в управлението на фирми, процеси и хора - за бизнес-коучовете, в развитието на хора – за кариерния коучинг, в решаването на житейски проблеми – за коучовете работещи в сферата на т.нар. "лайф-коучинг". Накратко: собствения опит и практика, завършено висше образование  и придобиването на специализирани знания и умения в процеса на сертификация са ключови за хората, които желаят да практикуват професията.

Моите предизвикателства
Всяка персонална или групова коучинг-сесия, всеки семинар или среща е предизвикателство, бих го оприличил с излизането на сцената за артиста всяка вечер: или се представяш добре и "чуваш ръкоплясканията", реакциите на публиката или оставаш неудовлетворен от представянето си. Коучингът е взаимен комуникационен процес, опитния коуч долавя веднага дали неговите умения, въпроси и обратна връзка подпомагат клиента в процеса на работа. Предизвикателството да слушаш, но и да чуваш, да мотивираш, да подпомагаш без да натрапваш своя гледна точка, опит или позиция е от изключително значение за успеха в коучинга.

Моето удовлетворение
Удовлетворението идва от благодарността на хората, с които работя и постигането на техните цели, желания, успешни промени и резултати. Харесва ми разнообразието, динамиката и постигането на решения в разискваните ситуации и казуси.

Заплатата
Познанията и очакванията за коучинга в България трябва да бъдат развивани и осъзнавани. В сравнение с развитите икономики сме в началото. Същевременно, в бизнеса работят висококвалифицирани и опитни български коучове, които по нищо не отстъпват на колеги от други европейски и англоезични държави. Тяхното заплащане съответства на висококачествените услуги, които предлагат и инвестираните средства в собственото им образование, опит и сертификати. За съжаление четем за и срещаме случаи на коучинг, който няма нищо общо с професията и стандартите. Ето защо е необходима информация за коуча, сертификатите които притежава и провеждане на "пробни" безплатни сесии, въз основа на които, се договарят заплащането в пакет от поне пет коучинг сесии и процеса на работа като цяло.

Моите планове
С колеги планирам създаването на сертифицирана програма за обучение на коучове, имам сериозен интерес към развитието на супервизията в коучинга. През 2016 г. ми предстоят поредните изпити в ICF, след които ще повиша с една степен нивото си на акредитация. А на 30 септември организираме Първата национална коучинг конференция "Лидерсто и коучинг", която ще предостави възможност за обмяна на опит и популяризиране на коучинга в България.

Моите източници на информация
От публикуваните на български език книги бих препоръчал тази на Джон Уитмор "Коучинг за високи постижения". "Ай Си Еф България", българското представителство на ICF, поддържа информативен сайт, който е добра отправна точка за всички, които се интересуват от коучинга.
 
За да получавате бюлетините на "Кариери" с новини и тенденции в областта на човешките ресурси, мениджмънта и кариерното развитие, влезте в сайта  или се регистрирайте.

Станете част от онлайн общността на "Кариери". Включете се в нашите дискусии и анкети и през социалните мрежи: FacebookTwitterLinkedInGoogle+Pinterest.
 

Share Tweet Share
още от тази рубрика:

Реклама

Реклама

© 2003-2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Политика за бисквитките. Декларация за поверителност.
Общи условия за публикуване на обява ново.
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно. Уеб разработка и дизайн на Икономедиа. Сайтът използва графични елементи от famfamfam + DryIcons. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
mobile Към мобилната версия на сайта

Бизнес: КапиталКариериБизнесРегалОдитFoton.bg

Новини: ДневникЕвропа

IT: IDG.BGComputerworldPC WorldCIONetworkworld

Развлечение: БакхусLIGHT

На английски: KQuarterly