Меню
Затвори
  • Обяви
  • Компании
  • Публикации
  • Обяви
  • Компании
  • Публикации
 
Натиснете Enter за търсене ""
Град
  • Мара Георгиева
  • Кариери
  • 16 мар 2021
  • Професии

Професия: Сладкар

За професията разказва Албена Стоянова, собственик на "Работилничка за сладки моменти"

“Парти без торта е просто среща”, казва прочутата кулинарка Джулия Чайлд. Територията на сладкарите е твърде апетитна и обширна. Приготвянето на торти, сладкиши, шоколад и различни други вкусни изкушения изисква познания, сръчност, търпение, но също и артистичен вкус и находчивост. Професия е творческа, сладкарят е като художник създател. А мисълта, че приготвеното носи радост и удоволствие на тези, които ще го опитат, е много вдъхновяваща за автора на кулинарното произведение.

В индустриалното производство на сладкиши повечето процеси са автоматизирани, но в малките пекарни всичко при майсторенето на сладкишите се извършва на ръка. Може да овладеете професията на сладкаря в специализирано училище, има и краткосрочни курсове за подготовка. Бързото развитие на кетъринг сектора увеличава търсенето на специалисти – от тях се нуждаят в пекарни, ресторанти, хотели, в супермаркети, които продават собствени продукти, и др. Професията позволява да организирате и свой собствен сладкарски бизнес.

 

Визитка
Албена Стоянова се занимава със сладкарство и готварство от около 13 години. Работила е в престижни кухни, но не само в такива. За около две години е била главен сладкар на 5-звезден хотел и след това създава в София собствено ателие за сладкиши и торти по поръчка, познато като "Работилничка за сладки моменти".


Моята професия

Обяви за работа

SAP PM Consultant

KPMG IT Service , София

Експерт Отдаване под наем

Кауфланд България ЕООД енд Ко КД, София
Покажи всичкиПубликувайте обяви за работа

Моята професия е вълнуваща и творческа. Да създаваш храна е най-великолепното нещо според мен. А когато я правиш за специални поводи, това й придава още по-голяма стойност. Аз съм този, който отговаря за най-сладката част от всеки празник. Смятам, че в тази професия човек може да се развива постоянно и да надгражда знанията си до безкрай. Живеем във времена, в които имаш достъп до безброй информационни канали за рецепти и курсове. Бих препоръчала тази професия на всеки, който не се страхува да експериментира с вкусове, идеи и комбинации, които могат да изненадат дори самия него.

Моето образование

Завършила съм гимназия с профил "Изобразително изкуство и моден дизайн". Висшето ми е образование е със специалност "Културология", дотук нищо кулинарно.
След бала започнах временна работа като салатиер, без опит, в една приятелска кухня и повече не излязох от там. След дълги години на салати, предястия и суши, различни ресторанти и сладкарници записах курс за "главен сладкар" и придобих диплома. Оттогава насам всичко е история. За жалост от опита си смятам, че това, което човек учи в академиите, е само една основа от знания, върху която след това трябва да вложиш много практика, умения и опит, за да станеш добър в работата си.

Моят път дотук

Не аз, а професията избра мен. Винаги съм обичала храната, но не съм вярвала, че мога да я създавам. Сега, 13 години по-късно, смятам, че няма нищо друго, в което да съм по-добра и да обичам да правя повече. Целият ми съзнателен професионален път от 18-годишна насам е в някоя кухня, дори не знам какво друго бих могла да правя.

Моите професионални задачи и отговорности

Към днешна дата като собственик на малко ателие задачите ми са безкрайни. Започват от разговорите с клиенти, поръчки и заявки за продукти и консумативи, пазар, печене, калкулации, сглобяване, украсяване, снимане на тортите, поддръжка на социалните ни канали и още подобни занимания. Когато имаш собствен бизнес, макар и толкова малък, трябва да си готов, че 50% от работата ти е свързана с хората и планирането на графика, а другите 50% са моментите, в които държиш миксер в ръка.

Нужните умения и опит

Нужни са търпение, спокойствие, търпение. В сладкарството всяко нещо изисква своето време. Никога не можеш да прескочиш етап, да забързаш процеса или да насилиш нещата. Всяко действие изисква внимание. Понякога това води до напрежение - гонене на срокове, разпадане в последния момент (стреса със сватбените торти и транспортирането им не го коментираме). Но ако разполагаш с воля и спокойствие, обикновено всичко се получава от първия път.

Моите предизвикателства

Най-голямото предизвикателство е комуникацията с хората. Всеки човек получава лично отношение и му отделяме много време, докато изчистим концепцията и визията на поръчката му, а през това време се налага и да работим върху останалите поръчки. Предизвикателство е и моментът, докато поръчката бъде получена и харесана от клиентите ни. А също и несигурността от това дали ще имаме поръчки и ще се справим и този месец. Предизвикателствата са много, но знам цената им.

Моето удовлетворение

Работата като сладкар е абсолютно вълшебство. Обичам всичко в нея - усмивките на децата и писъците им, когато получат желаната торта с любим герой, хората, които ни пишат, че ни благодарят за най-сладките моменти, които сме им създали, безкрайната признателност и всичкото "мммм", което чувам в Работилничката. Това, че всяка сутрин ставам и знам, че ще направя деня на някой по-красив и по-сладък. Друго не ми е нужно.

Заплащането

Преди 13 години, когато започвах в бранша, заплата ми беше 750 лв. Преди да отворя Работилничката си, получавах 1200 лв. Но всичко зависи от това в какъв тип заведение работиш. Някои колеги сладкари получават и по 3000 лв. на месец.

Моите планове за развитие

Посещавам курсове, когато ми остава време, но разчитам предимно на професионална литература и вдъхновение. Следваща позиция в моята йерархия би означавала да изляза от моята кухня и там да оставя други хора да пекат, докато аз изпълнявам само организационна функция, но това не е за мен - чувствам се най-добре пред фурната и с миксер в ръка.

Моите източници на информация

Към днешна дата разчитам много на това, което предлага интернет. Следването на определени, изтъкнати в сферата колеги и комуникацията с тях е най-полезното, което използвам. И безкрайното тестване на нови рецепти.

Влиянието на коронавируса

Пандемията от коронавирус и извънредното положение ни върнаха до почти самото начало. Бях уплашена като всички и последствията не закъсняха. За жалост всички в нашия бранш понесоха много щети. Първото, което хората ограничиха, беше празнуването, оттам и спряха да поръчват торти. Отмениха се десетки сватби, които са основният ни източник на доходи през лятото. Но се опитваме да се адаптираме - нямаме избор. Следим си верните клиенти, предлагаме им неща, които да подслаждат деня им и без повод, и продължаваме да насаждаме болезнен оптимизъм във всичко, което правим. Ще излъжа, ако кажа, че не е трудно, но да се откажа би било лудост.

Търсени умения

  • търпение
  • прецизност
  • спокойствие
  • желание за развитие
  • желание за работа с хора
  • творчески усет
  • обич, защото да създаваш сладкиши е нещо, което трябва да излиза от сърцето ти.
Сподели статията в:
Следвайте Кариери в:
LinkedInGoogle NewsFacebook

Четено

КонтактиИКОНОМЕДИА АДгр. София 1000, Столична община – район "Средец"ул. "Иван Вазов" № 20тел.: +359 2 4615 396e-mail: [email protected]
Кандидати
  • Информация за кандидати
Компании
  • Информация за компании
За Кариери
  • За нас
  • Моята Кариера
  • Бюлетин
  • Реклама
  • Контакти
Още от Икономедиа
  • Капитал
  • Икономедиа
  • Дневник
  • Регал
  • Бакхус
© 2023 Икономедиа 2006 - 2023 съгласно  Общи условия за ползване на Икономедиа |  Общи условия за ползване на karieri.bg | Политика за бисквитките |  Декларация за поверителност
С използването на сайта вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK